Mini-roadtrip door zuidoost Turkije (Anatolië) 4 dagen: Route langs de mooiste plekjes + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mini-roadtrip door zuidoost Turkije (Anatolië) 4 dagen: Route langs de mooiste plekjes + foto's

7 januari 2024 in Turkije0 reacties

Alle info voor je roadtrip zuidoost Turkije (Anatolië): 4-daagse + kaartje

Deze roadtrip brengt je langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het zuidoosten van Turkije. Je ontdekt de gebieden rondom Sivas, Malatya, Gaziantep en Mersin. Daarnaast kom je ook langs de UNESCO werelderfgoedsite Mount Nemrut waar je indrukkwekkende standbeelden zal terugvinden.

Op reis in Cappadocië en op zoek naar meer avontuur en mystiek? Met deze route maak je een 4-daagse roadtrip door Anatolië langs alle mooie plekjes van de regio + tips in onze reisgids.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Cappadocië

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4u15 vliegen naar Kayseri (rechtstreeks vanuit Luik) of Nevşehir, richtprijs € 129 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Kayseri naar het centrum, boek je ticket hier online € 10
eSim kaartKoop je eSim kaart: bel en surf goedkoop in Turkije, koop je eSim kaart online € 7
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenPakketreis boeken? Kijk bij Corendon (va. 341), TUI.nl (va. € 895) of bij Sawadee wandelvakantie (va. € 1419)
HuurautoIn Cappadocië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met roadtrip door zuidoost Turkije (Anatolië)

Dag 1: Sivas naar Malatya

Je roadtrip door Anatolië begint in Sivas, een belangrijk industrieel centrum, ver van de populaire toeristische attracties van Cappadocië. Het ideale startpunt voor het verkennen van dit ietwat minder toeristische gebied in Turkije. Sivas is niet louter een industrieel centrum, het bevat ook veel voorbeelden van 12e- en 13e-eeuwse Seltsjoekse architectuur. Bezoek er zeker de Grote Moskee (Ulu Cami) van Sivas, de Şifaiye Medresesi, de Çifte Minare Medresesesi, en de Gök Medrese ("Blauwe Madrasa"). Daarnaast zijn er ook opmerkelijke musea, waaronder het Sivas Congres- en Etnografiemuseum en het Sivas Archeologiemuseum.

Nadien rijd je verder richting Kangal

Kangal is de thuis van de Kangal, een groot en erg trouw herdershondenras. Kangal betekent "hond van de Galaten" en het dier werd voor het eerst vastgelegd in de 3e eeuw v.Chr.

De regio Sivas is ook beroemd om zijn warm- en koudwaterbronnen en kuuroorden waar het water geneeskrachtige eigenschappen zou hebben. Een van de beroemdste is Balıklı Kaplıcası, 12 kilometer ten noordoosten van Kangal. Het water van 36 graden bevat bicarbonaat, calcium en magnesium, en in de bron wonen tientallen kleine visjes die zouden helpen bij de genezing van huidklachten.

Op ongeveer 3,5 uur rijden van Sivas, via de Balıklı Kaplıcası, bereik je Malatya. In deze grote stad wonen al duizenden jaren mensen. Op deze route verken je enkele van de oude vindplaatsen in de buurt van de moderne stad, die gesticht werd in 1838. Tegenwoordig is het moderne Malatya bekend om zijn abrikozen. Ben je hier toevallig op rondreis in juli? Dan kan je het levendige abrikozenfestival bijwonen.

Verder vind je in de stad ook een van de grootste universiteiten van Oost-Turkije. Bezoek eventueel ook het Malatya-museum, dat archeologische artefacten uit de prehistorie tentoonstelt en de plaatselijke geschiedenis en cultuur onder de aandacht brengt. Er zijn ook nog verschillende andere kleine musea in de stad te vinden.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijfplaats? Movenpick Hotel Malatya is gelegen in het stadscentrum en beschikt over ruime, moderne kamers, een binnenzwembad, een sauna, een hamam waar je lekker kan ontspannen en een een stoombad en een à-la-carterestaurant dat een verscheidenheid aan gerechten serveert. Meer info en boeken.

Dag 2: Malatya naar Gaziantep

Na een heerlijke nachtrust zet je de roadtrip door zuidoost Turkije verder richting Gaziantep. Op een kleine 10 minuten liggen de Arslantepe ruïnes. De site werd in juli 2021 benoemd tot UNESCO-werelderfgoed onder de naam Arslantepe-heuvel. Nadien rijd je verder naar het huidige Battalgazi.

De stad ligt bezaaid met ontelbare historische bouwwerken, waarvan de meeste dateren uit de Seltsjoekse tijd. Daartoe behoort de karavanserai dicht bij het stadsplein. Even verderop liggen de Grote Moskee en een aantal kleinere tombes en monumenten, waarvan sommige vervallen zijn tot ruïnes. De pittoreske straatjes en de witgekalkte huizen vormen een schilderachtig tafereel, ook al zijn nagenoeg alle gebouwen relatief recent. Wandel zeker rond in het gebied tussen het centrale plein en de Grote Moskee.

Onze volgende bestemming is Mount Nemrut, een bijzondere plek in het zuidoosten van Turkije. Mount Nemrut, met een hoogte van 2134 meter, is vooral beroemd om zijn top. Daar pronkt namelijk een groot aantal standbeelden rond wat vermoedelijk een koninklijk graf uit de 1e eeuw v.Chr. is. Dit is een van de hoogste toppen van het Taurusgebergte. Het gebied op de top werd in 1987 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

GA MEE MET EEN TOUR: De gemakkelijkste manier om er te komen is met een georganiseerde tour en gids. De site toont een aantal beelden en relikwieën, en hoewel het graf van Antiochus bij latere opgravingen niet is gevonden, wordt toch aangenomen dat dit zijn laatste rustplaats is.

We eindigen de dag in Gaziantep

Tegenwoordig is Gaziantep een industriestad, maar er komen ook heel wat toeristen langs. In het centrum van de stad liggen het fort Gazientep en de citadel Ravanda, die in de 6e eeuw door de Byzantijnen werden gerestaureerd.

  • De burcht, lokaal bekend als de Kale, is een belangrijke bezienswaardigheid.
  • Je kan hier daarnaast veel opmerkelijke moskeeën en talrijke traditionele huizen in de oude stad bewonderen.
  • De woningen zijn opgetrokken uit de keymik-stenen uit de regio en worden getypeerd door binnenplaatsen, hayat genaamd, die het middelpunt van elk huis vormen.
  • Er is ook een historische karavanserai en een overdekte bazaar uit het Ottomaanse tijdperk, evenals talrijke musea, waaronder het Archeologiemuseum en het Zeugma Mozaïekmuseum, waar mozaïeken uit de Hellenistische en Romeinse stad Zeugma te zien zijn. Dit is een van de grootste mozaïekmusea ter wereld.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf in Cappadocië, download onze gratis reisgids Cappadocië.

Dag 3: Atatürk-dam, Şanlıurfa en Harran (optioneel)

Vanuit Adıyaman kan je er ook voor kiezen een extra dag toe te voegen en een omweg te maken via de Atatürk-dam, de stad Urfa (Şanlıurfa) met zijn legendarische Poel van de Heilige Vis, en de bijenkorfhuizen van Harran, voordat je de stad Gaziantep bereikt. Absoluut de moeite waard als je hier de tijd voor hebt.
  • Atatürk-dam is de op twee na grootste ter wereld. Deze enorme dam werd in 1990 voltooid en creëerde een stuwmeer met een oppervlakte van 817 km² en een watervolume van 49 km³, waarmee het na het Van-meer en het Tuz-meer het derde grootste meer van Turkije is. De plaatselijke bevolking noemt het zelfs 'de zee'. De dam heeft 3 doelen: elektriciteit opwekken, de katoenvelden in de vlaktes tussen Urfa en Harran irrigeren via een indrukwekkend stelsel van tunnels, en de waterstroom van de Eufraat verder stroomafwaarts regelen.
  • Urfa (officieel Şanlıurfa) wordt gedomineerd door het gelijknamige kasteel, met daarop twee opmerkelijke zuilen in Korinthische stijl. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad, het Balıklı-meer en de Rizvaniye-moskee. Neem ook de tijd om het archeologisch museum Şanlıurfa te bezoeken en bewonder de vernuftige mozaïekvloeren in mozaïekmuseum Haleplibahçe.
  • Harran dat vooral bekend staat om zijn iconische bijenkorfhuizen. Dat zijn kleine gebouwen van baksteen, steen en modder met opmerkelijke kegelvormige daken.

Dag 4: Gaziantep naar Mersin

De laatste dag van je korte 4-daagse roadtrip is aangebroken, maar ook vandaag staat er nog een heleboel op de planning! Onze eerste bestemming is Osmaniye, een klein plattelandsdorp dat inmiddels is uitgebroken tot een grotere stad. Hier worden heel wat plaatselijke producten uit de rijke, vruchtbare omgeving verwerkt. Osmaniye staat bekend om zijn ambachten, waaronder houtbewerking en kelimweven.

Op korte afstand van Osmaniye, bevindt zich het openluchtmuseum Karatepe-Aslantas, een neo-Hittitische vindplaats. Hier vind je nog enkele resten van de zomerresidentie van koning Asitawada en tabletten met Hettitische en Fenicische inscripties.

Onze volgende bestemming is de stad Adana, een van de belangrijkste gebieden van de klassieke wereld. Adana was een marktstad op de Cilicische vlakte en een van de belangrijkste poorten tussen Europa en het Midden-Oosten. De stad kan dan ook uitpakken met talrijke bezienswaardigheden en attracties die haar lange geschiedenis weerspiegelen. Breng een bezoekje aan het archeologisch museum van Adana, de historische moskeeën en kerken, de Ramazanoğlu-hal (een van de oudste huizen in Turkije). en de 32 meter hoge klokkentoren, de hoogste klokkentoren van Turkije.

Alvorens we naar onze eindbestemming Mersin rijden, stoppen we eerst nog in de stad Tarsus waarvan de geschiedenis meer dan 6000 jaar teruggaat. Tarsus verschijnt voor het eerst in Akkadische teksten uit het Neo-Assyrische tijdperk als Tarsisi en in de Hebreeuwse Bijbel als Tarshish.

  • Bezoek zeker Cleopatra's Poort, waar Antonius en Cleopatra in 41 v. Chr. de stad binnenkwamen, en ook de Romeinse brug over de rivier de Berdan.
  • Andere trekpleisters zijn het Tarsus Museum, een deel van de Romeinse weg ten noorden van de stad, de oude weg in de stad zelf, en Kızlar Kalesi (Meisjeskasteel), een middeleeuwse kasteelruïne.
  • Er is ook de Pauluskerk (nu een museum), een moskee waar de profeet Daniël begraven zou liggen, de Grote Moskee, baden en andere Ottomaanse bouwwerken uit het tijdperk.
Nog geen huurauto? Om zoveel mogelijk stress ter plaatse te vermijden, raden we je aan om je auto op voorhand te boeken. Boek je huurauto bij Sunnycars of Rentalcars. Lees hier alle info over je auto huren op vakantie.

De roadtrip eindigt in Mersin, de grootste zeehaven van Turkije

Mersin staat ook wel bekend als de 'Parel van de Middellandse Zee'. Het is niet alleen een belangrijk knooppunt van de Turkse economie, maar ook de ideale uitvalsbasis om nabijgelegen historische plaatsen en stranden te bezoeken. In deze moderne havenstad kan je de Yümüktepe-tumulus, een archeologisch museum en een museum voor marinegeschiedenis bezoeken. Daarnaast is het ook heerlijk wandelen langs de kustpromenade.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Waar overnachten in Cappadocië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in een idyllisch decor voor je vakantie in Cappadocië? De beste en populairste plek om te verblijven is Göreme waar je talloze hotels met dakterrassen vindt. Daarnaast is het ook zeker de moeite om te overnachten in Avanos, Uçhisar en Ürgüp. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Cappadocië.

  • Göreme: Henna Hotel-Adults Only is een klein en rustiek hotel in het stadscentrum van Göreme. Het charmante hotel biedt traditioneel, landelijke ingerichte kamers met hoge plafonds. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een Turks ontbijtbuffet. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht op de stad en de omgeving. Bij het hotelpersoneel kan je een excursie of bezoek aan het Turks bad boeken. Meer info en boeken.
  • Göreme: Lowbudget overnachten? The Dorm Cave By Travellers is een sfeervolle hostel die beschikt over met de hand uitgehouwen slaapzalen in grotten met stenen muren. 's Ochtends kan je de zon zien opkomen vanop het gezellige terras. Nadien kan je genieten van Turks ontbijt. Verder kan je gebruik maken van de gratis pendeldienst, fietsen of huurauto's en worden er verschillende tours aangeboden. Meer info en boeken.
  • Uçhisar: My Story Cave Hotel beschikt over ruime kamers, gratis privéparking, een leuke lounge, een lekker ontbijtje en service om tours en activiteiten te doen in de omgeving. Meer info en boeken.
  • Nevşehir: Narı Aşk Cave Hotel biedt ruime kamers en beschikt ook over een sfeervol restaurant, een gemeenschappelijke lounge, een aangename tuin en directe toegang tot de skipistes in Nevsehir. Iedere ochtend kan je genieten van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Filmpje: Sfeerbeelden van Cappadocië

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het sprookjesachtige Cappadocië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Cappadocië in Turkije.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Cappadocië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cappadocië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Cappadocië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cappadocië.

Cappadocië

Gratis reisgids Cappadocië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?