Chianti wijn proeven in Toscane? Info, tips & tickets voor een wijntour

Volledige reisgids kopen voor € 10

Chianti wijn proeven in Toscane? Info, tips & tickets voor een wijntour

10 maart 2022 in Toscane0 reacties

Elke Italiaanse regio heeft wel zijn eigen streekproducten die absoluut het proeven waard zijn. Wanneer je Toscane bezoekt, is het de lokale wijn Chianti die zeker moet proeven. De regio is heel vruchtbaar en de glooiende heuvels liggen er bezaaid met wijngaarden en wijnhuizen.

Tussen je bezoek aan de toren van Pisa en de Dom van Florence door moet je daarom zeker eens stoppen bij een wijnhuis of meegaan met een leuke wijnproeftour.

Boek je wijntours door de Chianti wijnstreek in Toscane

Inhoud artikel

  1. Toscaanse wijnen

De regio Toscane ligt in het centrale gedeelte van Italië en grenst aan de Tyrreense Zee en de Apennijnen. Het klimaat is er zacht. De winters zijn er mild, de zomers warm en in de lente en de herfst valt er tamelijk veel neerslag. Dat zorgt ervoor dat de regio erg vruchtbaar is. Dat verklaart waarom er heel wat landbouwgebieden liggen.

Een groot deel van de landbouwgrond wordt gebruikt om de heerlijke wijnen te produceren waar Toscane zo bekend om staat. Eén van de bekendste wijnen is de Chianti-wijn uit de Chianti-streek, één van de belangrijkste wijngebieden van heel Italië. Naast wijn worden er ook veel olijven verbouwd waar kwalitatieve olijfolie van gemaakt wordt.

  1. Het verhaal van de Chianti-wijnen

2.1. Een eeuwenoud recept

De Chianti werd voor het eerst samengesteld in 1840 door baron Bettino Ricasoli. Hij was op zoek naar een nieuwe soort frisse rode wijn. Zijn Chianti bestond voor 70 procent uit rode sangiovese-druiven en de andere 30 procent werd aangevuld met witte druivenrassen.

2.2. Ooit slechte wijn, vandaag een topproduct

In de jaren zestig van de twintigste eeuw hadden de Chianti-wijnen een slechte naam en werden ze veelal gebotteld in traditionele mandflessen. In de volgende decennia werd er veel aan de wijn gesleuteld en werd de kwaliteit stevig opgekrikt. Er werden ook strikte regels opgesteld waaraan Chianti-wijnen moeten voldoen.

Om de wijnen nog meer van hun slechte imago af te helpen, werden de wijnen vanaf de jaren zeventig in bordeauxflessen gebotteld. Vandaag worden ze voor toeristen wel nog vaak in de oude mandflessen gebotteld.

2.3. Strenge voorschriften

In 1932 gaf de Italiaanse overheid grenzen aan voor de wijngebieden, waardoor alleen de wijnen uit het gebied tussen Florence, Siena en Arezzo de naam Chianti Classico mogen dragen. Die wijnen zijn te herkennen aan de zwarte haan op het logo. Aan het einde van de twintigste eeuw werden de regels nog verstrengd.

Vandaag mag een wijn de titel Chianti Classico DOCG enkel dragen als ze voor 100 procent uit sangiovese-druiven bestaan en er dus helemaal geen witte druiven meer in de wijn verwerkt worden.

2.4. Witte Chianti-wijnen

Vandaag houden veel wijnboeren witte druiven over omdat deze niet meer in de rode wijnen worden verwerkt. Daardoor worden er ook steeds meer witte wijnen in de regio geproduceerd. Je kan die meestal enkel binnen Toscane verkrijgen.

  1. De smaak van de wijnen uit de Chianti wijnstreek

De druiven van de Chianti groeien op een rijke grond van kalk, klein, turfsteen en mergel. De Chianti zijn rode wijnen die een mooie levendige rode kleur hebben. De geur is kruidig en licht houtig. De smaak daarentegen is eerder stevig door de vele tannines. De regio produceert voornamelijk de Chianti Classico DOCG, de meest kwalitatieve Chianti-wijnen.

Bekijk het aanbod wijntours in de Chianti wijnstreek

  1. De Strade del Vino

De regio Chianti ligt tussen de steden Florence en Siena. Je bereikt de streek makkelijk langs de SR 222 autoweg. Deze weg staat beter bekend als de Via Chiantigiana of de Strade del Vino, omdat je langs deze weg talloze wijnboerderijen kan vinden. Ben je in de regio, download dan zeker onze stadswandelingen.

De weg zelf is zo’n 70 kilometer lang en kan je dus eigenlijk perfect in één dag afleggen, maar het is beter om meerdere dagen uit te trekken voor je bezoek aan de streek. Zo heb je voldoende tijd om de verschillende kleine dorpjes te bezoeken en om onderweg bij verschillende wijnhuizen te stoppen.

  1. Bezienswaardigheden in de Chianti wijnstreek

De regio staat bekend om de mooie glooiende groene heuvels, de vele wijngaarden en de schattige pittoreske dorpjes. Je kan in de regio heel wat verschillende wijngaarden en wijnhuizen bezoeken en er de lekkerste wijnen te proeven. Vergeet tussendoor ook niet om van de prachtige omgeving te genieten en te stoppen in de authentieke dorpjes.

5.1. Greve in Chianti

Het stadje Greve is één van de vier stadjes waar wijnen het label Chianti Classico krijgen. Omdat Greve het meest noordelijke stadje is in de regio wordt het ook wel de poort van de Chianti genoemd. Het centrale plein van Greve deed vroeger dienst als marktplaats en nog steeds wordt er jaarlijks een grootste wijnbeurs georganiseerd. Verderop kan je het kasteel van Montefioralle bezoeken, een leuke afwisseling tussen al die wijnproeverijen.

5.2. Radda in Chianti

Tussen de valleien Arbia en Pesa ligt het stadje Radda. Het is één van de meest authentieke plaatsjes in de regio dankzij de gigantische stadsmuren en het stenen fort. Tijdens de middeleeuwen deed dit plaatsje dienst als hoofdkwartier van de Chianti-gilde. Wanneer je door de straatjes van het dorpje rondwandelt, lijkt het net alsof je terugkeert in de tijd.

5.3. Castellina in Chianti

Castellina is een romantisch dorpje bovenop een heuvel en is zonder twijfel één van de meest pittoreske dorpjes in de regio. Je kan er een bijzondere vesting bekijken en rondstruinen in het authentieke centrum vol oude gebouwen en leuke winkeltjes.

5.4. Wijnhuis Antinori

De meeste wijnboerderijen in de regio zijn nog heel authentiek en artisanaal, maar het wijnhuis van de familie Antinori werd recent helemaal gemoderniseerd. Het is een van de meest bekende wijnhuizen in de streek. Je kan gratis een kijkje nemen in het gebouw of een ticket kopen om mee te gaan met een rondleiding.

  1. Minder tijd? Boek een wijntour vanuit Firenze!

Als je Chianti wil proeven, maar niet meerdere dagen in de streek wil rondrijden, raden we aan om mee te gaan met een wijntour. Zo wordt alles voor je geregeld en haal je het meeste uit je tijd. Het is ook de ideale manier om de streek vanuit Firenze te leren kennen. Voor de wijntours kan je makkelijk online tickets kopen.

6.1. Wijntour langs Greve en Castellina

Je kan online tickets kopen voor een wijntour vanuit Florence die 6,5 uren duurt. Je geniet van twee proeverijen, waarbij je vier verschillende wijnen en de lekkerste lokale producten kan proeven. Met deze tour bezoek je het hart van het Chianti-gebied en kan je rondstruinen in Greve en Castellina. Je doorkruist de Via Chiantigiana en krijgt zo het beste van de regio te zien. De gidsen spreken Spaans en Engels. De tour wordt vanaf april tot en met oktober dagelijks georganiseerd. Van november tot en met maart wordt de tour minder vaak gehouden en sla je Castellina over.

Onze tip: Ben je op vakantie in Toscane en op zoek naar een leuke daguitstap? Ga mee met een wijntour, je mag de verschillende wijnen proeven en voordeel is dat je zelf niet moet rijden.

6.2. Wijntour langs Greve

Een andere wijntour vanuit Florence duurt 5,5 uren en neemt je mee langs één van de meest authentieke wijngaarden van de regio waar je een rondleiding krijgt. Natuurlijk kan je bij dit bezoek ook de lekkerste wijnen proeven.

Vervolgens is er tijd voorzien om het stadje Greve in Chianti te verkennen. Daarna breng je een bezoek aan een ander wijnhuis. Deze tour vertrekt dagelijks in de periode van april tot en met september vanuit Florence. De tour wordt gehouden door een meertalige gids die Spaans, Portugees, Engels, Frans en Duits spreekt.

6.3. Wijntour zonder dorpjes

Als je enkel kennis wil maken met de wijnen zonder te stoppen in een dorpje, is deze derde wijnproeftour ideaal. De tour neemt je mee naar 2 van de meest gerenommeerde wijnhuizen van de regio.

Bij beide wijnhuizen krijg je een rondleiding door de kelders en het landgoed en bij elke rondleiding krijg je drie verschillende wijnen proeven, evenals de olijfolie die door de wijnhuizen geproduceerd wordt en andere lokale lekkernijen zoals bruschetta en verschillende kazen en vleeswaren.

De tour wordt bijna dagelijks gehouden. Je vertrekt vanaf Florence en bent ongeveer 4,5 uur onderweg. De tour wordt in het Engels gehouden.

  1. Wat is de beste periode om de Chianti-streek te bezoeken?

Je kan de streek eigenlijk het hele jaar door bezoeken, maar het is over het algemeen wel aan te raden om de wijnregio in september te bezoeken wanneer de druiven geplukt worden. Net voor de pluk zijn de druiventrossen het mooist, wat voor veel mooie foto’s zorgt. Je krijgt dan ook de kans om verschillende oogstfeesten bij te wonen waar je ook verschillende lokale wijnen kan proeven.

TIP: Op rondreis door Toscane met je eigen wagen? Lees dan ook zeker onze blogpost met de beste route naar Italië met enkele handige tips voor onderweg.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis preview reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?