Ontdek dé 10 mooiste bezienswaardigheden van Arezzo (Toscane)

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek dé 10 mooiste bezienswaardigheden van Arezzo (Toscane)

23 januari 2020 in Toscane3 reacties

Arezzo is een prachtig authentiek Toscaans stadje. Ben je liefhebber van een gemoedelijke sfeer en aangename drukte? Dan kan ik Arezzo alleen maar aanraden. Het oog wil natuurlijk ook wat en ook daar schiet het stadje zeker niet tekort. In verschillende kerken kan je prachtige fresco’s en schilderijen bezichtigen met een grote historische waarde. Ook de Piazza Grande, het grote plein van Arezzo, is een bezoekje waard. En voor iedereen die de bekende film ‘La Vita è bella’ van Roberto Benigni al gezien heeft, is het extra opletten. Wanneer je in Arezzo rondwandelt, zal je ongetwijfeld enkele locaties herkennen die gebruikt werden als decor voor heel wat scènes.

Al zin in een bezoek aan Arezzo? Dan deel ik graag de 10 mooiste bezienswaardigheden die te zien zijn in het stadje!

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

 1. Kerk San Domenico

Begin 14de eeuw is deze basiliek voltooid nadat de bouw begonnen was in 1275. Het hoogtepunt in het interieur is de ‘Kruisiging’ van Cimabue (13de eeuw). Ook zijn er nog fresco’s van Giacomo Minore en Spinello Aretino te zien.

 1. Museo e casa Vasari

Giorigio Vasari (1511-1574) was niet alleen kunstenaar, hij was tegelijk ook architect en auteur en als we je meegeven dat Vasari de plannen tekende voor het Uffizi museum in Firenze en van de Loggia in Arezzo, dan weet je meteen dat hij niet zomaar ‘een’ kunstenaar was. Hij ontwierp daarnaast zijn eigen huis en decoreerde het ook helemaal zelf. Dit huis, Casa Vasari, is nu gedeeltelijk als museum ingericht.

 1. Museo Statale d’Arte Medievale e moderna

In dit museum vind je beelden en schilderijen, maar ook keramiek, voorwerpen in glas en nog veel meer creaties van Italiaanse kunstenaars uit Arezzo en de driehoek Firenze – Siena - Perugia uit de periode vanaf de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Enkele namen zijn Luca Signorelli, Spinello Aretino en zoon Parri, Bartolomeo della Gatta, Vasari, Margaritot d’Arezzo en nog veel meer. Het museum is sinds 1972 ondergebracht in het Palazzo Bruni Ciocchi: een mooi voorbeeld van renaissance. Je kan er gratis binnen.

 1. Basilica San Francesco

De San Francesco kerk dateert uit de 14de eeuw, is in amper 60 jaar gebouwd en toegewijd aan Sint-Franciscus van Assisi, zoals de naam zelf ook duidelijk maakt. De façade mag er dan wel ‘sober’ uitzien, het interieur daarentegen bevat schitterende fresco’s. De kerk is vooral beroemd voor de fresco’s van Piero della Francesca die hij schilderde tussen 1452 en 1466 in de Cappella Maggiore.

De fresco’s brengen het verhaal van de legende van het Heilige Kruis, geschilderd in 10 taferelen. Franciscus van Assisi had een visioen van het Kruis gekregen. Binnen de basiliek is gewerkt in thema’s om de legende voor te stellen, in tegenstelling tot de fresco’s in de Santa Croce in Firenze die chronologisch de legende tonen. Wat nog opvalt, is dat er van al de fresco’s geen enkele over de Kruisiging zelf gaat. De kerk is één van de meesterstukken uit de vroege renaissance.

 1. Kerk Santa Maria della Pieve

Er werd met de bouw van deze kerk begonnen halfweg de 12de eeuw. Daarmee is het de oudste kerk van Arezzo. De campanile kwam er pas in 1330 bij. Met die toren van 60 meter hoogte is de kerk Santa Maria della Pieve al van ver herkenbaar. De klokkentoren is romaans van stijl en bevat heel veel dubbele vensters, wat dus niet alledaags is. Daarom wordt die ook wel ‘de toren met 100 gaten’ genoemd, al zijn het er geen 100. Het veelluik van Pietro Lorenzetti bij het altaar toont ondermeer de Santa Donatus, Johannes de Doper en Madonna met Kind. Hij schilderde het tussen 1320 en 1324. De doopvont bevat scènes uit het leven van Johannes de Doper en is vervaardigd door Giovanni d’Agostino.

 1. Piazza Grande / Piazza Vasari

Dit plein is een topbezienswaardigheid van Arezzo. Het heeft een trapezevorm en prachtige gevels van paleizen met een mix van bouwstijlen omzomen het plein. Romaans, gotiek, renaissance, barok: je vindt het hier allemaal terug. Ook het licht hellende vlak is iets wat je bij ons niet vaak ziet, maar dus wel in Toscane. Elke eerste zondag van de maand vindt er op het Piazza Grande één van de grootste antiekmarkten van Italië plaats. De kern van de markt bevindt zich dan in het Palazzo delle Logge.

Het plein is ook 2 keer per jaar het decor voor de Giostra del Saracino. Dit is een ruiter- en steekspel waarbij de ruiters uit de 4 wijken van het stadscentrum tegen elkaar uitkomen. Iedereen is dan uitgedost in een middeleeuwse outfit. Het folkloregebeuren vindt plaats op de derde zaterdag van juni en op de eerste zondag van september. Zelf een kijkje nemen? Meer informatie over de Giostra del Saracino vind je online op de website.

Je vindt op het plein verschillende gebouwen en bezienswaardigheden. Naast de apsis van de kerk Santa Maria della Pieve bevindt zich het Justitiepaleis met de rij trappen (Palazzo Tribunale), gebouwd in de 17de eeuw. In de hoek naast het justitiepaleis zie je het Palazzo della Fraternità dei Laici. Dit Paleis van de Broederschap heeft een lange bouwgeschiedenis die begon in de 14de eeuw en doorliep tot de 16de met de toevoeging van de klokkentoren (Giorgio Vasari) met een klok uit 1552 die de uren, dagen en de maanstanden weergeeft. Het diende als burgerlijke rechtbank hoewel je zou denken dat dit een kerkgebouw is. Ook de Loggia Vasari of Palazzo delle Logge ligt op dit plein. Tot slot de fontein op het plein, die dateert uit de 16de eeuw.

 1. Via dei Pileati

In deze straat staan nog enkele bezienswaardige historische gebouwen zoals het Palazzo Pretorio. Het Palazzo Pretorio (14de-15de eeuw) is een samenvoeging van 3 paleizen. Het heeft een tijdje gediend als gevangenis, maar nu is er een handschriftcollectie ondergebracht van de stadsbibliotheek. Op de gevel prijken heel wat wapenschilden.

 1. Casa del Petrarca

Er wordt beweerd dat dit het geboortehuis is van de dichter en humanist Francesco Pretarca (1304-1374). Pretarca heeft hier slechts de eerste maanden na zijn geboorte doorgebracht. Nadien verhuisden zijn ouders naar Firenze. Toch wordt Arezzo vaak beschreven als dé stad van Petrarca.

 1. Duomo

De kathedraal kijkt over de stad heen, aangezien het op een heuvel is gebouwd. De kathedraal van Arezzo is toegewijd aan San Pietro en San Donato, die in de 3de eeuw n.C. even bisschop was in Arezzo. Pas in 1510 werd de bouw van de kerk voltooid nadat die was opgestart in 1277. De toren kwam pas veel later halfweg de 19de eeuw. De voorgevel kreeg het huidige uitzicht pas tussen 1901-1914 en toont een neogotische stijl. Het pronkstuk van de kathedraal is een fresco (1466) van Piero della Francesca. Hij schilderde de Maria Magdalena in het linkerzijschip. Opvallend in de fresco is de kleurencombinatie van rood en groen.

Ook de glas-in-loodramen van Guillaume de Pierre de Marcillat zijn wondermooi (1524). Hij schilderde ook de fresco’s op de gewelven van het binnenschip. De doopvont werd van versieringen voorzien door Donatello. Het marmeren altaar is gewijd aan Santa Donatus. Het is een gezamenlijk werk van kunstenaars uit Arezzo, Siena en Firenze gemaakt in de tweede helft van de 14de eeuw. De Duomo bevat ook het graf van de Santa Donatus.

 1. Parco della Fortezza & monument Petrarca

In dit grote park kan je even op adem komen. Je bent hier op het hoogste punt van de stad, namelijk 305 meter boven de zeespiegel. Je hebt een mooi uitzicht op de vallei van Casentino, de velden met olijfbomen en de wijngaarden. Ook het monument van Francesco Petrarca kan je hier terugvinden. Het werd in 1928 ingehuldigd en werd gemaakt door Alessandro Lazzerini en leerlingen in Carrara marmer.

 1. Waar overnachten in Arezzo?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Arezzo? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 augustus 2020 - André Willaert

Uitgebreide en correcte informatie om Toscane te ontdekken

- 1 maart 2020 - Alain Van Dorpe

Heel overzichtelijke brochure in prima layout ! Niet TE veel of TE weinig omschrijvende teksten met uitleg . Praktisch uitgewerkt om mee te nemen tijdens de bezoeken !

- 14 juli 2019 - Knoppien

duidelijke en complete informatie die prettig leest. prima steun voor een reis door Toscane

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?