Dé 10 x top bezienswaardigheden van Arezzo (Toscane): wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x top bezienswaardigheden van Arezzo (Toscane): wat zeker zien en doen?

7 april 2023 in Toscane4 reacties

De mooiste bezienswaardigheden in Arezzo, een prachtig authentiek Toscaans stadje

Ben je liefhebber van een gemoedelijke sfeer en aangename drukte? Dan kunnen we Arezzo alleen maar aanraden! Het oog wil natuurlijk ook wat en ook daar schiet het stadje zeker niet tekort. In verschillende kerken kan je prachtige fresco’s en schilderijen bezichtigen met een grote historische waarde.

En voor iedereen die de bekende film ‘La Vita è bella’ van Roberto Benigni al gezien heeft, is het extra opletten. Wanneer je in Arezzo rondwandelt, zal je ongetwijfeld enkele locaties herkennen die gebruikt werden als decor voor heel wat scènes. Benieuwd geworden naar deze stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Arezzo.

Boek je tours & tickets voor je bezoek aan Arezzo

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Arezzo bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Arezzo.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden in Arezzo online.

Inhoud artikel

 1. Basiliek van San Domenico

Begin 14de eeuw is de Basiliek van San Domenico eindelijk voltooid nadat de bouw begonnen was in 1275. Het hoogtepunt in het interieur is de Kruisiging’ van Cimabue (13de eeuw). Maar je kan er ook nog enkele mooie fresco’s van Giacomo Minore en Spinello Aretino bewonderen.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk van Toscane zien? Dat kan! Met onze 8-daagse rondreis door Toscane ontdek je de mooiste steden waaronder Firenze.

 1. Museo e casa Vasari

Een van de musea dat je in Arezzo kan bezoeken is het Museo e casa Vasari gewijd aan Giorigio Vasari (1511-1574). Hij was niet alleen kunstenaar, maar ook architect en auteur. Hij tekende de plannen voor het Uffizi museum in Firenze en van de Loggia in Arezzo. Verder ontwierp hij ook zijn eigen huis en decoreerde het ook helemaal zelf. Dit huis, Casa Vasari, is nu gedeeltelijk als museum ingericht en kan je vandaag de dag bezoeken.

 1. Museo Statale d’Arte Medievale e moderna

Museo Statale d’Arte Medievale e moderna is een ander boeiend museum om te bezoeken in Arezzo. Het museum huisvest enkele beelden en schilderijen, maar ook keramiek, voorwerpen in glas van Italiaanse kunstenaars uit Arezzo en de driehoek Firenze, Siena en Perugia uit de periode vanaf de middeleeuwen tot de 20ste eeuw.

Enkele bekende namen zijn Luca Signorelli, Spinello Aretino en zoon Parri, Bartolomeo della Gatta, Vasari, Margaritot d’Arezzo en nog veel meer. Het museum is sinds 1972 ondergebracht in het Palazzo Bruni Ciocchi: een mooi voorbeeld van renaissance. Je kan het museum gratis bezoeken.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Hotel Continentale in het historische centrum van Arezzo. Het hotel biedt eenvoudig ingerichte kamers, een gemeubileerd dakterras met uitzicht op het centrum en een uitgebreid ontbijtbuffet met traditionele Toscaanse gerechten. Meer info en boeken.

 1. Basilica San Francesco

De San Francesco kerk dateert uit de 14de eeuw, is in amper 60 jaar gebouwd en toegewijd aan Sint-Franciscus van Assisi, zoals de naam zelf ook duidelijk maakt. De façade mag er dan wel ‘sober’ uitzien, het interieur daarentegen bevat schitterende fresco’s. De kerk is vooral beroemd voor de fresco’s van Piero della Francesca die hij schilderde tussen 1452 en 1466 in de Cappella Maggiore.

De fresco’s brengen het verhaal van de legende van het Heilige Kruis, geschilderd in 10 taferelen. Franciscus van Assisi had een visioen van het Kruis gekregen. Binnen de basiliek is gewerkt in thema’s om de legende voor te stellen, in tegenstelling tot de fresco’s in de Santa Croce in Firenze die chronologisch de legende tonen. Wat nog opvalt, is dat er van al de fresco’s geen enkele over de Kruisiging zelf gaat. De kerk is één van de meesterstukken uit de vroege renaissance.

 1. Basiliek Santa Maria della Pieve

Er werd met de bouw van deze kerk begonnen halfweg de 12de eeuw. Daarmee is het de oudste kerk van Arezzo. De campanile kwam er pas in 1330 bij. Met die toren van 60 meter hoogte is de kerk Santa Maria della Pieve al van ver herkenbaar. De klokkentoren is romaans van stijl en bevat heel veel dubbele vensters, wat dus niet alledaags is. Daarom wordt die ook wel ‘de toren met 100 gaten’ genoemd, al zijn het er geen 100.

Het veelluik van Pietro Lorenzetti bij het altaar toont ondermeer de Santa Donatus, Johannes de Doper en Madonna met Kind. Hij schilderde het tussen 1320 en 1324. De doopvont bevat scènes uit het leven van Johannes de Doper en is vervaardigd door Giovanni d’Agostino.

 1. Piazza Grande / Piazza Vasari

Dit plein is een topbezienswaardigheid van Arezzo. Het heeft een trapezevorm en prachtige gevels van paleizen met een mix van bouwstijlen omzomen het plein. Romaans, gotiek, renaissance, barok: je vindt het hier allemaal terug. Ook het licht hellende vlak is iets wat je bij ons niet vaak ziet, maar dus wel in Toscane. Elke eerste zondag van de maand vindt er op het Piazza Grande één van de grootste antiekmarkten van Italië plaats. De kern van de markt bevindt zich dan in het Palazzo delle Logge.

Giostra del Saracino

Twee keer per jaar dient het prachtige plein als decor voor de Giostra del Saracino. Dit is een ruiter- en steekspel waarbij de ruiters uit de 4 wijken van het stadscentrum tegen elkaar uitkomen. Iedereen is dan uitgedost in een middeleeuwse outfit. Het folkloregebeuren vindt plaats op de derde zaterdag van juni en op de eerste zondag van september. Zelf een kijkje nemen? Meer informatie over de Giostra del Saracino vind je online op de website.

Bewonder de gebouwen en bezienswaardigheden op het Piazza Grande

 • Naast de apsis van de kerk Santa Maria della Pieve bevindt zich het Justitiepaleis met de rij trappen (Palazzo Tribunale), gebouwd in de 17de eeuw.
 • In de hoek naast het justitiepaleis zie je het Palazzo della Fraternità dei Laici. Dit Paleis van de Broederschap heeft een lange bouwgeschiedenis die begon in de 14de eeuw en doorliep tot de 16de met de toevoeging van de klokkentoren (Giorgio Vasari) met een klok uit 1552 die de uren, dagen en de maanstanden weergeeft. Het diende als burgerlijke rechtbank hoewel je zou denken dat dit een kerkgebouw is.
 • Ook de Loggia Vasari of Palazzo delle Logge vind je op dit plein.
 • Tot slot de fontein op het plein, die dateert uit de 16de eeuw.
 1. Via dei Pileati

In deze straat staan nog enkele bezienswaardige historische gebouwen zoals het Palazzo Pretorio. Het Palazzo Pretorio (14de-15de eeuw) is een samenvoeging van 3 paleizen. Het heeft een tijdje gediend als gevangenis, maar nu is er een handschriftcollectie ondergebracht van de stadsbibliotheek. Op de gevel prijken heel wat mooie wapenschilden.

 1. Casa del Petrarca

Men zegt wel eens dat Casa del Petrarca het geboortehuis zou zijn van de dichter en humanist Francesco Pretarca (1304-1374). Pretarca heeft hier slechts de eerste maanden na zijn geboorte doorgebracht. Nadien verhuisden zijn ouders naar Firenze. Toch wordt Arezzo vaak beschreven als dé stad van Petrarca.

 1. Kathedraal van Arezzo

De Kathedraal van Arezzo kijkt uit over de stad en Piazza del Duomo, aangezien het hoog op een heuvel is gebouwd. De kathedraal van Arezzo is toegewijd aan San Pietro en San Donato, die in de 3de eeuw n.C. even bisschop was in Arezzo. Je kan er enkele authentieke kunstschatten en belangrijke geloofsgetuigenissen die vele eeuwen teruggaan, bezichtigen.

 • Pas in 1510 werd de bouw van de kerk voltooid nadat die was opgestart in 1277. De toren kwam pas veel later halfweg de 19de eeuw.
 • De voorgevel kreeg het huidige uitzicht pas tussen 1901-1914 en toont een neogotische stijl.
 • Het pronkstuk van de kathedraal is een fresco (1466) van Piero della Francesca. Hij schilderde de Maria Magdalena in het linkerzijschip. Opvallend in de fresco is de kleurencombinatie van rood en groen.

TICKETS: Wil je ook graag deze kathedraal bezoeken? Bestel je tickets voor de kathedraal van Arezzo op voorhand online en vermijd wachtrijen aan de kassa.

Ook de glas-in-loodramen van Guillaume de Pierre de Marcillat zijn wondermooi (1524). Hij schilderde ook de fresco’s op de gewelven van het binnenschip. De doopvont werd van versieringen voorzien door Donatello. Het marmeren altaar is gewijd aan Santa Donatus.

Het is een gezamenlijk werk van kunstenaars uit Arezzo, Siena en Firenze gemaakt in de tweede helft van de 14de eeuw. De Duomo bevat ook het graf van de Santa Donatus.

 1. Parco della Fortezza & monument Petrarca

Even ontsnappen aan de drukte? In dit grote natuurpark kan je even op adem komen. Je bent hier op het hoogste punt van de stad, namelijk 305 meter boven de zeespiegel. Je geniet er bovendien van een mooi uitzicht op de vallei van Casentino, de velden met olijfbomen en de prachtige wijngaarden.

Je kan hier bovendien ook het monument van Francesco Petrarca terugvinden. Het werd in 1928 ingehuldigd en werd gemaakt door Alessandro Lazzerini en leerlingen in Carrara marmer.

 1. Waar overnachten in Arezzo?

Voor je bezoek aan het sfeervolle Arezzo, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Arezzo online bekijken.

Pension La Corte Del Re

La Corte del Re ligt aan het Piazza Grande in Arezzo en is gevestigd in een oud gebouw met een aantal oorspronkelijke Etruskische en middeleeuwse muren. Het pension biedt uniek ingerichte kamers met een kitchenette. En iedere kamer heeft een antieke uitstraling en zijn voorzien van bakstenen muren en beschilderde plafonds of balkenplafonds. Dagelijks geniet je van een zoet Italiaans ontbijt in een nabijgelegen café. Meer info en boeken.

B&B iConic Resort & Grand Spa

In een elegante grote residentie die Toscaanse luxe eer aandoet, is het iConic Resort gevestigd. Het iconische Resort and Spa biedt moderne accommodatie, een buitenbad dat het hele jaar door geopend is en een eigen restaurant waar je lekker kan eten. Na het uitgebreide ontbijt kan je nog even genieten van de eigen spa en een fitnesscentrum. Meer info en boeken.

Hotel Le Capanne

Hotel Le Capanne ligt buiten het centrum van Arezzo, aan de rand van de Toscaanse heuvels. De accommodaties het hotel hebben een rustieke, Toscaanse inrichting en je kan altijd even ontspannen in de twee grote woonkamers met open haard. In het L'Angolo delle Capanne restaurant serveert men zelfgemaakte pasta en lokaal geproduceerd vlees, vergezeld van regionale wijnen. De accommodatie biedt tegen een toeslag workshops en wandelingen met hun alpaca's. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 september 2022 - ilse geeraerts en Theo Verbist

Hallo, Sowieso waren wij van plan je te danken voor de reisgids die we gedownload hebben van Toscane . Wij hebben op 14 dagen bijzonder veel steden en routes gezien en telkens met jouw (stads)plan en tips met de nodige interessante uitleg in de hand. Eén tip: soms stond erbij dat het een serieuze klim was of veel trappen om op een bepaald punt te geraken, maar soms ook niet en dan kwamen wij voor verrassingen te staan. Ik ben immers quasi volledig rolstoelafhankelijk en er zijn momenten geweest dat we rechtsomkeer hebben moeten maken, omdat mijn man de rolstoel niet vooruit geduwd kreeg, of omdat er heel veel trappen waren. Maar ik weet wel zeker dat we in de toekomst steeds naar jouw site zullen gaan omdat we er heel veel aan gehad hebben! Dankjewel, Theo Verbist en Ilse Geeraerts Brasschaat

- 21 augustus 2020 - André Willaert

Uitgebreide en correcte informatie om Toscane te ontdekken

- 1 maart 2020 - Alain Van Dorpe

Heel overzichtelijke brochure in prima layout ! Niet TE veel of TE weinig omschrijvende teksten met uitleg . Praktisch uitgewerkt om mee te nemen tijdens de bezoeken !

- 14 juli 2019 - Knoppien

duidelijke en complete informatie die prettig leest. prima steun voor een reis door Toscane

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?