Underground Vaults bezoeken, de duistere kant van Edinburgh: alle info, tips & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Underground Vaults bezoeken, de duistere kant van Edinburgh: alle info, tips & tickets

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Underground Vaults in Edinburgh + tickets

De Underground Vaults van Edinburgh zijn een van de beroemdste trekpleisters in de stad. Het zijn 90 gewelfruimtes onder de South Bridge die helemaal omsloten worden door andere gebouwen. Ooit dienden de underground vaults als woonplaats voor armen, maar later kregen ze een beruchte reputatie die tot de dag van vandaag voortleeft.

Hoe kan je de Underground Vaults bezoeken? Je leest het hieronder + bestel je tickets online op voorhand.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Underground Vaults in Edinburgh

De Underground Vaults zijn 19 enorme kamers onder de South Bridge. Die brug werd in 1788 in gebruik genomen. Opvallend: je kan slechts één stukje van die brug zien, de rest is ingesloten door gebouwen. En de ruimtes onder de brug barsten al meer dan 200 jaar lang van de geschiedenis.

De South Bridge is behoorlijk groot en dat betekent dat er ook grote ruimtes onder de brug ontstonden. Die werden al snel in gebruik genomen. Oorspronkelijk vond je hier restaurants, ateliers en opslagplaatsen voor handelaars, maar ook vooral woningen voor de armste inwoners van Edinburgh. De stad groeide namelijk snel en er was een grote vraag naar betaalbare woningen. De ruimtes kregen al snel verdiepingen en vormden een stad op zich.

Niet veel later gingen de Underground Vaults hun eigen leven leiden

De gewelven onder de South Bridge werden berucht omwille van illegale distilleerderijen, criminaliteit en prostitutie. De Underground Vaults werden na problemen en onveilige situaties verlaten en gesloten, tot ze opnieuw benut werden enkele decennia geleden. Vandaag kan je de oudste vaults met een gids bezoeken, maar er bevinden zich ook een nachtclub en een theaterzaal onder de South Bridge die nog steeds gebruikt worden. In de zuidelijke vaults worden allerhande evenementen georganiseerd.

LEESTIP: Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je stedentrip in Edinburgh? Download dan zeker onze reisgids Schotland.

 1. De Underground Vaults in Edinburgh bezoeken

Tijdens een rondleiding door de Underground Vaults kan je een kijkje nemen in de negen hoofdkamers. Het woord kamers dekt overigens de lading niet, de Underground Vaults van Edinburgh kunnen doorgaan voor een stad op zich.

 1. De Underground Vaults werden bewoond en gebruikt

Welke kamers kan je in de Underground Vaults bezichtigen?

 • Zo is er de ketelruimte waar de eerste bewoners van de Underground Vaults in Edinburgh samenkwamen om zich te verwarmen.
 • Handelaars brachten er hun producten onder en er waren ook werkplaatsen voor ambachtslieden. Hebben we al gezegd dat de Underground Vaults echt bijzonder groot zijn?
 • Een andere interessante kamer is de restaurantruimte. Hier werden op het einde van de 18e eeuw heel wat oesters verorberd, indertijd het voedsel van de armen. Maar er kwamen ook gegoede inwoners van Edinburgh langs, zij het in het geniep.
 • De meest gevreesde vault is de schoenmakerskamer. Hier zouden geesten ronddwalen die niet allemaal even aardig zijn.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je rondleiding door de Underground Vaults online op voorhand.

 1. De pubs van de Underground Vaults in Edinburgh

De gang met de naam Niddry Street is vandaag nog steeds een levendig deel van de Underground Vaults. Deze plek is van groot belang voor zowel de vroegere als de huidige bewoners van Edinburgh. Deze vaults zijn in privébezit en huizen vandaag (nog steeds, net als vroeger) pubs en clubs. Sinds de jaren 1800 heeft deze plek een beruchte reputatie gekregen.

Een van de vaults deed dienst als opslagplaats voor wijn. Ook die bezoek je tijdens een tour door de Underground Vaults van Edinburgh. De donkere, koele ruimtes onder de gewelven van de South Bridge waren perfect voor het bewaren van wijn.

 1. Waar bevinden zich de Underground Vaults van Edinburgh?

 • De gewelven vormen een onderdeel van de South Bridge, in het oude stadsgedeelte van Edinburgh.
 • Je staat er dus snel te voet vanaf je hotel in het centrum van de stad.
 • Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan de tram en stap af bij de halte St Andrew’s Square. Er rest je dan nog een korte wandeling naar de South Bridge.
TIP: Volg onze stadswandeling door Edinburgh, deze loopt langs de South Bridge en tal van andere topbezienswaardigheden als het Kasteel van Edinburgh, Royal Mile en boeiende musea.

Wat is de ligging van de Underground Vaults in Edinburgh op de kaart?

 1. Wat zijn de openingsuren van de Underground vaults in Edingburgh?

 • De Underground Vaults van Edinburgh hebben geen openingsuren. Je kan deze plek namelijk enkel bezoeken met een gids.
 • Van plan om zelf door de Underground vaults te slenteren? Dan zullen we je dus moeten teleurstellen.
 • De gids heeft echter zoveel interessants te vertellen waardoor je met een gids veel meer uit je bezoek haalt.
 • Boek je gegidste tour door de Underground Vaults hier.
 1. Bezoek de Underground Vaults in Edinburgh met een gids

Je moet de Underground Vaults dus met een gids bezoeken, maar waar kan je die gidsen vinden? We raden je aan om vooraf online tickets voor een gegidst bezoek aan de Underground Vaults te boeken. Je bent zo zeker van je plekje en hoeft ter plekke niet naar een touroperator te zoeken die je naar de Underground Vaults wil meenemen. Boek je gegidste rondleiding hier.

Boek hier tickets voor de Underground Vaults in Edinburgh

 1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

 • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
 • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?