Wildkamperen & wildparkeren met de camper mag dat + waarop letten?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wildkamperen & wildparkeren met de camper mag dat + waarop letten?

21 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Je kent waarschijnlijk ook het gevoel, na enkele uren rijden kom je op een prachtige schilderachtige plek, één waarvan je bij jezelf denkt wat zou het heerlijk zijn om hier een paar dagen te parkeren en zo de regio te verkennen in je mobilehome of camper. Maar dan ineens komen er heel wat vragen en twijfels bij je op: Is het wel toegestaan om hier te parkeren, vraag je je af? Welke uitrusting heb ik nodig als er geen kampeerfaciliteiten beschikbaar zijn?

In deze blogpost geven we je enkele tips over wildparkeren of wild kamperen, de do's en de don'ts. Een praktische handleiding die je helpt om zonder stress en met een gerust hart je Goboony camper te parkeren en ten volle te genieten van je rondreis.

Inhoud artikel

 1. Wat is het verschil tussen wildparkeren en wild kamperen?

Wat is wild parkeren?

Wild parkeren is in het algemeen eenvoudig, je parkeert je camper, mobilehome of caravan voor de nacht en de volgende ochtend verlaat je terug de staanplaats. Op zich doe je weinig anders dan langparkeren en je vertrekt meestal de volgende ochtend.

Wat is wild kamperen?

Wild kamperen daarentegen is als je meerdere dagen op eenzelfde locatie blijft staan om er te verblijven. Je gaat je voortent uitzetten, kampeergerei uitladen rond je camper of mobile om je potje te koken, een boekje te lezen of gewoon genieten van het heerlijke uitzicht. Als je meerdere dagen op een plaats blijft heb je natuurlijk meer voorzieningen nodig zoals sanitair, waar kan ik mijn afval achterlaten, ...

 1. Is wildparkeren of wild kamperen legaal?

Dit verschilt van land tot land

Zo zijn er sommige gebieden in het Verenigd Koninkrijk zoals in Engeland en Wales waar het technisch gezien illegaal is om in de nationale parken te kamperen. In Schotland daarentegen is het op zich wel toegelaten om te wild kamperen in de nationale parken en dat dankzij de "Scottish Outdoor Access-code".

Dit geldt echter niet voor gemotoriseerde voertuigen, dus je camper of mobilehome kan je niet zomaar om het even waar parkeren in Schotland. Er is tevens de laatste jaren een toenemende ergernis bij de lokale bevolking als gevolg van de toename van het aantal toeristen die met hun mobilehome of camper Schotland bezoeken. Om te bepalen waar je wel en niet mag parkeren met je camper kan je best uitkijken naar de bordjes met "Geen nacht parkeren" dan weet je zeker dat het niet toegelaten is.

Betaalde camping of op een zeer afgelegen locatie te kamperen

Wil je op veilig spelen dan kan je best gebruik maken van een betaalde camping of ervoor kiezen om op een zeer afgelegen locatie te kamperen. Als je ervoor kiest om het laatste te doen, maak zeker geen kampvuur en wees erop voorbereid om snel te vertrekken als dat wordt gevraagd door de eigenaar of lokale inwoner.

Ben je van plan om 24 uur of langer op een bepaalde plek te blijven staan dan kan je best even opzoekingswerk doen waar dit mogelijk is. Zorg ervoor dat je internettoegang hebt, er zijn verschillende apps die je kan gebruiken om je zoektocht te vergemakkelijken.

Enkele voorbeelden zijn park4night.com, campercontact.com en searchforsites.co.uk. Deze apps bevatten handige kaartjes die je een overzicht geven welke camperplaatsen beschikbaar zijn en via icoontjes kan je nagaan of je er enkel een tent kan opslaan of er ook camper faciliteiten beschikbaar zijn, zoals het laden van je mobilehome.

 1. Tips om te wildkamperen en wildparkeren

 • Probeer een plekje te kiezen weg van de straat om geluidshinder te vermijden. Parkeer altijd op verharde ondergrond en rij er achteruit in, zodat je snel kan vertrekken als je gevraagd om de plaats te verlaten.
 • Niet parkeren in plaatsen met gewassen of boerderijdieren.
 • Neem bij vertrek al het zwerfvuil mee.
 • Als je gaat wild kamperen met kinderen of huisdieren laat ze niet ver van de campingplaats afdwalen.
 • Een andere handige tip is om na te gaan of je in pubs met grote parkeerplaatsen 's nachts mag parkeren, handig als je daar dan toch die avond eet of een paar drankjes nuttigt in de kroeg.

TIP: Wil je graag met de camper op reis? Wat dacht je van een camper huren bij een particulier, zo heb je de vrijheid van een camper, zonder de zorgen.

 1. Wildkampeerbenodigdheden

 • Ga steeds na of je proper drinkwater kan vinden, wat niet altijd even evident is. Zorg voor een jerrycan die je kan dragen met een waterfilter en genoeg opslagplaats zodat je water kan meenemen. Zorg ervoor dat je duurzaam en zuinig omgaat met je water als je eenmaal hebt getankt, je weet immers nooit zeker wanneer je terug de kans krijgt om water te tanken.
 • Een tweede belangrijk iets is het weggooien van je afval, met name uit de vuilwatertank van je camper als je een toilet aan boord hebt. Loos dit enkel op plaatsen waar het is toegestaan. Misschien denk je wel, ik kom hiermee weg, maar wat als iedereen dit doet? Bij misbruiken leidt dit uiteindelijk dat kampeerterreinen worden gesloten.
 • Het derde essentiële is om je energie te beheren. Een generator is handig als back-up, maar hier mag je niet op vertrouwen. Gebruik in plaats daarvan je camper/mobilehome met apparaten die kleine hoeveelheden energie gebruiken. Als je veel apparaten moet opladen, doe dit dan tijdens het rijden, dus dat ze effectief worden opgeladen met een werkende batterij. Kijk ook of je een omvormer voor je camper hebt. Een zonnepaneel op de dak van uw camper is ook een goede zaak om naar te kijken.
 1. Hoe veilig wildkamperen of wildparkeren?

Wild kamperen is grofweg ook veiliger dan het parkeren op (betalende) aangewezen campings. Mensen met slechte bedoelingen weten waar campings zijn en waar ze hun slag willen slaan. Dit terwijl wanneer je midden in een willekeurige veld staat je niet direct het slachtoffer wordt van diefstal met voorbedachten rade.

Houdt echter nog steeds enkele voorzorgsmaatregelen in gedachten: plaats een bordje op uw raam dat je camper camera's heeft, zelfs al heb die niet. Overweeg om daadwerkelijk een camerasysteem te installeren en houdt een baseballknuppel of ander legaal wapen in je camper. Je hebt het volste recht om jezelf te verdedigen als iemand probeert inbreken.

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?