27 tips om mooiere foto's te maken met je smartphone + gratis gids

Volledige gids kopen voor € 10

27 tips om mooiere foto's te maken met je smartphone + gratis gids

1 juni 2023 in Reisinfo8 reacties

Je smartphone, een veelzijdig toestel. Je kan er prachtige en kwalitatief hoogstaande foto's met maken. Foto's maken met een smartphone is soms wat zoeken tussen al de opties, functies en mogelijkheden die er zijn.

We maakten een compleet overzicht met de instellingen die nodig zijn om mooiere foto's te maken + waarop letten om je onderwerp mooi in beeld te brengen. Lees het door en maak prachtige foto's.

Inhoud artikel

  1. Een propere lens

First things first: om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de cameralens van je smartphone spic en span is. Je telefoon zit vaak in onze broekzak, rugzak, handtas, … waardoor er wel wat vuil, stof of vet op de lens kan zitten. Op het eerste zicht, is dat niet direct zichtbaar, maar het kan wel je foto’s verpesten.

Je kan je lens weer schoonmaken met een brillendoekje of een stukje van je t-shirt. Heb je ook een brillenspray? Spray dan een kleine hoeveelheid op het brillendoekje en poetsen maar. Er zijn ook speciale lens doekjes te verkrijgen (zie hier en koop online bij Bol.com).

Let op: probeer keukenrol of andere ruwe stoffen die kunnen schuren te vermijden. Hiermee kan je krassen op de lens maken. Pas ook op als je veel wasverzachter gebruikt tijdens het wassen: dit kan een vettig laagje op je lens achterlaten.
  1. Beeldverhouding van je smartphone camera

Kijk hoe je beeldverhouding of aspect ratio (A.R.) staat ingesteld op je telefoon. Meestal kan je kiezen uit 4:3, 16:9 of 1:1.

  • De beeldverhouding is de verhouding van de lengte ten opzichte van de de breedte. Klik hiervoor bij camera of instellingen en kies daar best voor 4:3, dit is de standaard verhouding voor een foto.
  • Wil je graag foto's specifiek voor Instagram maken kies dan voor 1:1 deze zijn vierkant, lengte en breedte van de foto is even groot.
  1. HDR wat is het?

HDR staat voor High Dynamic Range en duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (hierdoor worden er meer details in de lichte en donkere gedeelten van de foto gebruikt). Soms wordt hiervoor ook de term high dynamic range imaging (HDRI) gebruikt.

Je kan dit via de instellingen van je smartphone aanzetten, uitzetten of bij sommige nieuwe toestellen door de smartphone laten bepalen of HDR wordt toegepast of niet.

  1. Gebruik een fysieke drukknop

Doorgaans gebruik je wellicht de button op het scherm om af te drukken, maar je kan ook kiezen om een fysieke knop te gebruiken. Bij veel modellen kan je daar bijvoorbeeld de volumeknop aan de zijkant van je smartphone voor gebruiken. Dat geeft je weer wat extra mogelijkheden voor een geslaagde foto.

Zo is de fysieke knop soms handiger dan de virtuele, afhankelijk hoe je het toestel vasthoudt

  • Als je de telefoon staand vast hebt met je beide handen, kan je vaak makkelijk je duim op de volumeknop leggen.
  • Heb je het toestel liggend vast? Dan is de virtuele knop op je touchscreen over het algemeen handiger om af te drukken.
  1. Stel je smartphone scherp

Nieuwe smartphones kunnen hun camera’s bijna instant scherpstellen zodra je iets of iemand wil filmen of fotograferen. Al zijn ze nog verre van perfect. Daarom sta je best ook even stil bij het scherp zetten.

De camera’s gokken soms een beetje wat je precies wil fotograferen. Zo kan het gebeuren dat een gebouw op de achtergrond scherp wordt gesteld in plaats van jouw vriend op de voorgrond. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Die klassieke flater van je telefoon zie je vooral wanneer iemand wat meer aan de zijkant in beeld staat in plaats van in het midden. Het manueel scherpstellen doe je door eenvoudig even op je scherm, het onderwerp aan te tikken waarop je wil scherpstellen (er komt dan een cirkel tevoorschijn). Je camera zal dan overigens ook de belichting aanpassen (dit leggen we later in deze gids uit).

  1. Gezichten detecteren

Steeds meer toestellen zijn uitgerust met een functie voor gezichtsdetectie. Dat maakt het aanzienlijk gemakkelijker om mensen te fotograferen of te filmen. Als de camera gezichten waarneemt op het beeld, blijft hij ze automatisch volgen (er verschijnt een vierkantje), ook wanneer de mensen zich door het beeld gaan verplaatsen, zo blijven ze altijd scherp en is ook de belichting steeds correct.

  • Meestal hoef je dus niet meer manueel aan te geven van wie je een foto wil maken, we zeggen wel meestal, want het kan nog steeds fout gaan: denk maar aan foto’s bij monumenten waar massa’s andere mensen door het beeld kunnen lopen.
  • Let er zeker bij grotere groepen op dat je camera niet ineens een verkeerde persoon gaat viseren en pas dus indien nodig manueel aan (even tikken op de juiste persoon met je vinger).

Wil jij ook graag mooiere en originele foto's maken met je smartphone? Download onze gids met 75 x tips om betere foto's te maken met je telefoon.

  1. Hou je smartphone stevig in de hand

Hoe stabieler je smartphone in de hand ligt, hoe beter je foto’s en video’s zullen zijn. In het dagelijks leven gaan we nogal nonchalant om met onze smartphone omdat we die telefoon nu eenmaal zo gewend zijn. Alleen levert dat niet het beste beeldmateriaal op.

Uit de losse pols een video of foto maken met één hand is een garantie op wazige en onstabiele beelden. Je hand zal namelijk altijd wat bewegen tijdens het fotograferen of opnemen.
  • Het is dus aan te raden om je smartphone met beide handen vast te houden voor een beter resultaat. Behandel je telefoon zoals je een gewone camera zou behandelen. Zo kan je het effect van “trillende handen” beperken.
  • Daarnaast moet je ook opletten bij het afdrukken. Vaak gaan foto’s of video’s met de smartphone de mist in omdat er te hard op het scherm werd getikt om de foto of video op te nemen. Tik dus voorzichtig op de button.
  • Ook te veel licht is niet handig. Dan zie je bewegingen zeer snel op de beelden. Wat minder belichting is dus soms beter om het bewegingseffect er wat uit te halen.
  1. Welke cameralens kiezen?

Smartphones en tablets hebben vandaag bijna allemaal meerdere camera’s. De cameralens achteraan levert meestal de beste foto’s en filmpjes op. De camera aan de voorkant hou je beter om te videobellen en om selfies te maken. De resolutie is doorgaans lager en met de lens heb je ook niet veel mogelijkheden.

Onze tip: Je gebruikt dus best de camera op de achterkant voor de mooiste resultaten.
  1. Horizontaal of verticaal je foto maken?

Wanneer kan je best je toestel horizontaal (landscape) gebruiken en wanneer kan je best een foto verticaal (portret) maken? Het hangt er van af wat je wil fotograferen en welk accent je wil leggen in een foto.

Wil je graag tonen hoe lang een brug is, dan kan je best een horizontale foto maken. Wil je echter in de verf zetten dat de brug zeer smal of hoog is, dan kan je best een verticale foto maken.

  1. Positie & Compositie van je foto

De technische kant van foto’s maken met de smartphone hebben we toegelicht, maar nu is het pas echt aan jou. De compositie is cruciaal voor iedere geslaagde foto.
De compositie is de manier waarop je alle elementen en voorwerpen op je foto zet. Het spreekt vanzelf dat dit erg subjectief is.

We geven je graag een aantal tips en tricks mee

  • Foto’s waarbij het belangrijkste onderwerp niet exact in het midden staat, zijn vaak dynamischer en leuker. Wanneer je iemand portretteert kan je bijvoorbeeld wat extra ruimte laten in zijn of haar kijkrichting. Ook bij een voertuig in beweging is dit een handige truc.
  • Je kan de foto schuin vooraan nemen zodat er net voor je onderwerp wat ruimte ontstaat en er een beetje diepte in de foto komt.
  • Bij landschappen geeft het niet dat de horizon niet in het midden staat. Soms komt die prachtige vallei er net mooier uit met een horizon bovenaan het beeld. Een prachtige zwerm vogels in de lucht aan het vastleggen? Dan kan de horizon gerust naar onderen in het beeld.
  1. De regel van derden

De regel van derden is zeer bekend bij menig fotograaf en filmmaker. Het komt erop neer dat je jouw beeld met 2 fictieve horizontale en 2 verticale lijnen opdeelt in 9 vlakken. Tegenwoordig kunnen de meeste smartphones of tablets dat raster ook op het scherm laten zien, zodat het allemaal heel visueel wordt om die regel te hanteren. Dit is hoe het werkt

  • Het belangrijkste onderwerp van je foto zet je op een van de lijnen, of er toch zeer dichtbij. Bijvoorbeeld op een kruispunt van horizontaal en verticaal. Zo kan je de overige elementen mooi rond het onderwerp positioneren.
  • Die regel is natuurlijk niet heilig. Soms kan je onderwerp centraliseren net heel mooi zijn voor een symmetrisch beeld. Denk maar aan spiegelbeelden op het water en dergelijke.
  • De scherpstelling is wel cruciaal wanneer je met de regel van derden gaat werken. Veel apparaten zoeken namelijk automatisch in het midden van het beeld naar het onderwerp. Je zal het dus wat vaker manueel moeten aanduiden.
Onze tip: Zet de grid aan op je camera tijdens het fotograferen. Het raster kan je activeren bij de instellingen van je camera.
  1. Wat is de gulden snede?

De gulden snede is een andere regel die een beetje is afgeleid van de voorgaande. Alleen worden de lijnen van het raster iets anders getrokken. Hierbij wordt het kader in het midden van het beeld wat kleiner dan andere kaders.

Met je onderwerp en andere objecten op de foto probeer je langs de lijnen weg verschillende kruispunten van het raster te verbinden voor een mooie compositie.

  1. Hou rekening met de hoek

Ook de hoek van waaruit je gaat fotograferen bepaalt hoe goed het eindresultaat wordt. Hier heb je een voordeel met een smartphone, met een klein toestel kan je jezelf bijna letterlijk in alle onmogelijke hoeken positioneren.

Experimenteer dus volop met camerastandpunten en camerahoeken. Links of rechts, boven of onder, frontaal of profiel, … Iedere invalshoek doet iets anders met je foto.

Wil jij ook graag mooiere en originele foto's maken met je smartphone? Download onze gids met 75 x tips om betere foto's te maken met je telefoon.

  1. Hou de horizon recht

Foto’s met een schuine horizon zijn zelden mooi, tenzij je het echt creatief aanpakt. Maar over het algemeen neem je liever een rechte horizon. Ook hier is het belangrijk dat je telefoon stabiel in de hand blijft liggen.

Onze tip: Je kan een extra hulpmiddel inroepen door het raster van je camera in te schakelen. Je kan zowel verticaal als horizontaal een rechte horizon voorzien.
  1. Spiegelbeelden of reflectie

Een foto nemen met een spiegelbeeld brengt een verrassend perspectief. Ook reflecties in bijvoorbeeld water of een venster kunnen hele mooie resultaten opleveren. Ben je op reis en is het een regenachtige dag? Ook dan kan je leuke foto's maken.

  1. Belichting is cruciaal

Een goede lichtinval is ideaal om sterke foto’s te maken. En dan is natuurlijk licht vaak het mooiste. Bij zonnig weer kan je uiteraard heel wat mooie dingen doen. Staat de zon laag? Dan krijg je langgerekte schaduwen en een mooi gebalanceerd zonlicht. De topuren voor fotografen zijn dan net na zonsopgang en net voor zonsondergang (ook wel bekend als Golden hour).

Onze tip: maak ook eens tegen de zon in foto’s. Dat levert vaak verbazend mooie plaatjes op.
  1. Golden hour

Je hebt misschien al gehoord van het ‘golden hour’. Dat is het moment van de dag waarop je het beste natuurlijke licht kan verwachten. Het golden hour is ongeveer een uur voor de zon ondergaat. Dit is het moment om foto’s te maken met een warme gloed door het gematigde zonlicht.

Je kan de zon als tegenlicht gebruiken of net met de richting van het zonlicht meegaan. Dat laatste geeft een schitterende gloed op je onderwerp.

Onze tip: de mooiste momenten om te fotograferen met je smartphone zijn dus op zonnige dagen wanneer de zon net opkomt of onder begint te gaan. Hiermee creëer je een bijzondere sfeer..
  1. Hoe de belichting op je smartphone aanpassen?

Je kan de belichting ook beïnvloeden met de instellingen van je smartphone. Er zit een automatische lichtregeling op je toestel, maar vaak ook een manuele functie waar je zelf mee kan werken.

Bij iPhones of toestellen van Samsung heb je bijvoorbeeld een soort slider voor meer of minder licht. Soms helpt die functie wel wanneer de lichtinval ter plaatse niet optimaal is.

Deze functie komt tevoorschijn als je manueel scherpstelt door op je scherm te tikken tijdens het nemen van de foto.

  1. Let op voor lensflare

Lensflare is het effect dat je krijgt wanneer je een smartphone of tablet op een lichtbron gaat richten. Dat kan de zon zijn, een lamp of een fel scherm. Dat is niet per se negatief, je kan het ook creatief gebruiken, maar over het algemeen wil je een lensflare toch vermijden.

Waarom? De kleuren kunnen dan wazig worden, of je kan vlekken of storend licht krijgen over je foto’s. Echte fototoestellen zijn uitgerust met een zonnekap die storend licht voorkomt, bij smartphones heb je dat niet. Je kan lensflare deels vermijden door het licht met iets af te schermen. Dat kan met je hand, een stukje karton of iets anders.

Let op: dit lukt alleen wanneer het licht zich boven je bevindt. Denk dus aan hoogstaande zon of lampen aan het plafond.

  1. Lange sluitertijd

De sluitertijd (belichtingstijd, shutter time) is de tijd die het licht krijgt om op de sensor van de camera binnen te komen en de foto te maken.

Voorbeelden

  • Als je een foto wil maken met lichtstrepen van wagens
  • Of als je in de nacht of vuurwerk
  1. Tips voor mooiere nachtfoto’s met je smartphone

De nieuwste smartphones beschikken over een speciale Nachtmodus. Deze Nachtmodus zorgt voor de intelligente ruisonderdrukking, brengt contrast en licht in evenwicht, zelfs bij weinig licht. Foto's worden levendiger weergegeven dankzij de automatische kleurcorrectiesoftware, wat resulteert in heldere en zuivere foto's.

  • Maak zeker meerdere foto’s bij nachtopnames na mekaar. Zo kan je achteraf kiezen welke het beste eruitziet. Tik op het scherm om scherp te stellen op het hoofdonderwerp op de foto.
  • Wil je zelf meer of minder belichten gebruik dan de schuifbalk of tik op het scherm op een helderder of donkerder gebied om de belichting en sluitertijd te te beïnvloeden.
  • Wil je foto’s nemen bij weinig licht, houd je telefoon dan zo stil mogelijk. Je toestel zal (afhankelijk van type en kwaliteit) een aantal seconden belichten. Om zo scherp mogelijk foto’s te hebben dien je het toestel zo stil mogelijk in de hand(en) te houden.
  • Gebruik je een (mini) statief en zet je je smartphone ergens neer tijdens het fotograferen dan zal je camera een nog langere belichtingstijd toepassen. Dit kan al snel 15 tot 20 seconden zijn. Hoe meer licht de camera kan verzamelen, hoe beter de foto’s zullen worden.

Wil jij ook graag mooiere en originele foto's maken met je smartphone? Download onze gids met 75 x tips om betere foto's te maken met je telefoon.

  1. Hoe zet je de belichting en scherpte vast?

Wist je dat je vaak ook de scherpstelling en belichting kan vergrendelen? Zo moet je dus niet iedere keer opnieuw beginnen instellen wanneer je een reeks foto’s na elkaar wil maken van iets of iemand.

Op de meeste toestellen kan je dat doen door je vinger even te blijven drukken op het scherm. Dan krijg je de melding om al dan niet je configuratie te vergrendelen.

Let op: Denk eraan om de vergrendeling terug af te zetten wanneer je jezelf gaat verplaatsen of ergens anders foto’s gaat maken.
  1. Flits niet te veel

Veel smartphones flitsen standaard automatisch wanneer het donkerder is. Jammer genoeg is het niet altijd goed voor je foto’s. De flitslamp van een smartphone is op zich maar een lichtje dat fel schijnt in de directe omgeving van je telefoon. Daardoor wordt de hele omgeving over een aantal meters vaak te fel verlicht met lelijke kleuren en schaduwvorming.

  • De flitsstand uitzetten is dus vaak een goed idee. Door het beschikbare licht te gebruiken, worden foto’s direct veel sfeervoller.
  • Is het echt te donker en moet je wel flitsen? Dan is het zaak om je camera echt heel goed stil te houden. Je kunt bijvoorbeeld tegen de muur leunen of met je ellebogen op tafel fotograferen, steun zoeken op een lage muur of een hek,...
  • Toch wat geavanceerder werken? Schaf dan een klein statief met smartphonehouder aan. Om af te drukken kun je je oortjes aansluiten en de volumeknop gebruiken, zodat je het toestel zelf niet moet aanraken. Of een timer laten aftellen natuurlijk.
  1. Probeer niet in of uit te zoomen

Mobiele toestellen zijn uitgerust met een vaste groothoeklens. Standaard geeft de camera dus een behoorlijk breed overzichtsbeeld. Daarom zou je snel de neiging kunnen hebben om direct te beginnen inzoomen op je onderwerp.

Inzoomen met je smartphone is geen goed idee, want door in te zoomen ga je het beeld alleen maar vergroten. Hoe meer je gaat inzoomen, hoe meer het beeld aan de rand wordt afgesneden..

Je gaat dus alleen het midden van je beeld zitten opblazen, waardoor de pixelkwaliteit afneemt. Op kleinere schermen merk je daar niet altijd veel van, maar op grotere schermen zoals tv’s of computers zie je wel duidelijk vervaging en ander kwaliteitsverlies op je beelden (ook als je de foto’s laat afdrukken).

  1. Verplaats jezelf ipv te zoomen

Om de beste beeldkwaliteit te behouden, gebruik je dus beter je zoomfunctie niet. Het is beter om jezelf te verplaatsen. Indien dat niet lukt of niet mag, kan je inspelen op de omgeving: probeer de storende factoren in het beeld te beperken en kijk wat waarde toevoegt aan je foto of film.

Probeer vooral het onderwerp niet te groot te maken, zo kan je extra context geven met elementen uit de omgeving. Wanneer je bijvoorbeeld een berggeit fotografeert en die vol in beeld zet heb je… een geit. Wanneer je de omliggende heide en rotsen ook probeert mee te nemen heb je een foto die veel meer tot de verbeelding spreekt.

Onze tip: Neem eens een foto op ooghoogte van je onderwerp. Hierdoor krijg je het gevoel dat je écht in het moment zit.
  1. Continustand (burstfunctie)

Soms passeert iets heel snel. Denk maar aan wanneer je bijvoorbeeld iemand tijdens het sporten probeert te fotograferen, of een dier in de zoo dat nogal snel doorloopt. Soms mis je dan net het beste moment wanneer je maar één foto maakt, of nog erger: je bent te laat en hebt helemaal niets.

Is er weinig tijd om af te wachten? Dan kan je de burstfunctie of de continustand van je smartphone gebruiken door de drukknop ingedrukt te houden. Het kan gebeuren dat de functie niet standaard ingeschakeld is, dan moet je die even activeren in de instellingen van je camera.

  • Je smartphone maakt dan in een hoog tempo allemaal foto’s na elkaar tot je terug lost.
  • Zo heb je dus meer kans dat je het goede moment capteert. Dan zoek je gewoon de beste foto uit de reeks en je verwijdert de andere meteen (anders zit je smartphone binnen de kortste keren vol).
  • Met de burstfunctie kan je perfect een uitbarsting van een warmwatergeiser (IJsland) vastleggen.
  1. Zelfontspanner en groepsfoto’s

De zelfontspanner is ideaal om een groepsfoto te maken waar je zelf ook in beeld wil staan of om een foto van jezelf te maken (geen selfie).

De zelfontspanner is ook een handige functie in combinatie met een statief wil je trillingen voorkomen bij het maken van foto’s. Soms maak je een foto met statief, maar zorg je bij het afdrukken onbewust voor trilling of beweging, dit kan je voorkomen door de zelfontspanner te gebruiken.

De zelfontspanner is handig voor:

  • Voorkomen van trilling bij het maken van foto’s bij weinig licht
  • Maken van groepsfoto’s waar je ook zelf wil bijstaan
  • Foto’s maken met lange belichtingstijd
  • Een foto van jezelf maken met de camera op de achterkant van je toestel
  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 mei 2023 - Sonia Busselen

Zeer praktisch!

- 23 januari 2023 - [email protected]

Heel gebruiksvriendelijke uitleg, Mooie opmaak, en handige tips👍👍👍

- 12 november 2020 - verheeken

interessant, heeft mij meer inzicht gegeven qua de mogelijkheden met smartphonefotografie

- 11 november 2020 - Lucia

Zoals alles is dit ook weer geweldig!

- 10 november 2020 - danny neckebroeck

document met toch een paar interessante aandachtspunten bij het nemen v. foto's met smartphone

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?