Koffer, trolley of reistas kopen (2024) 14 x tips: waarop letten bij je keuze?

Koffer, trolley of reistas kopen (2024) 14 x tips: waarop letten bij je keuze?

10 maart 2023 in Reisinfo1 reactie

Je gaat binnenkort op reis en hebt een nieuwe koffer of reistas nodig. Het aanbod aan koffers, trolleys en reistassen is behoorlijk groot waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Om een keuze te kunnen maken zijn er een aantal zaken waar je op kan letten bij het kopen van een nieuwe koffer of tas.

Die ene grote koffer is misschien perfect voor die ene persoon, maar misschien past een simpele handbagagetrolley beter bij jou. Wil je heel mobiel blijven tijdens je reis? Dan kan je misschien beter nog een backpack (online) kopen. (lees hier onze beste tips om een backpack online te kopen)

Inhoud artikel

 1. De maat van je reistas, koffer of trolley is belangrijk

Wat de perfecte maat van de koffer of reistas is hangt af van de hoeveelheid items die je mee wilt nemen en van de eisen die aan de grootte van je bagage gesteld worden.

Voor een weekendje weg heb je al snel genoeg aan een kleine koffer die als handbagage mee genomen mag worden, maar wanneer je voor een langere periode weg bent wil je toch al snel een grotere koffer of tas waar je meer in kwijt kan.

1.1. Let goed op de regels van de vliegtuigmaatschappij

In een kleine koffer kan een stuk minder dan in een grote koffer, maar de kleinere maten zijn vaak gemaakt volgens de handbagageregels, waardoor je deze met je mee kan brengen op een vlucht. Grote koffers of tassen dienen altijd als ruimbagage ingecheckt te worden. Over het algemeen geldt dat handbagage in het vliegtuig niet groter mag zijn dan 56 centimeter hoog, 46 centimeter breed en 25 centimeter diep.

1.2. Niet elke maatschappij hanteert dezelfde maximale afmetingen

Zo mag handbagage bij Air France en KLM maar maximaal 55 centimeter hoog en 35 centimeter breed zijn, terwijl Singapore Airlines uitgaan van een totale som maximum van 115 centimeter. Ga je met een bepaalde maatschappij op reis, dan is het aan te raden om voor het kopen van een nieuwe koffer eerst de maximale afmetingen te bekijken.

1.3. De inhoud van de koffer of tas wordt over het algemeen gemeten in liters

In een kleine handbagagekoffer of standaard rugtas kan vaak rond de 10 liter aan bagage, terwijl grotere koffers soms zo’n 50 tot 70 liter aan bagage kwijt kunnen. Bij reistassen, maar ook in het geval van sommige handbagagekoffers, is het mogelijk om liters toe te voegen aan de inhoud, door bijvoorbeeld een extra compartiment aan de bagage te ritsen of door de tas wat verder uit te vouwen.

Zo’n tas of koffer kan handig zijn als je het een en ander wilt kopen op je reisbestemming en dus een grotere tas of koffer nodig hebt voor op de terugweg. Lees ook onze tips om enkel met handbagage te reizen.

Onze tip: Beslis op voorhand met welke luchtvaartmaatschappijen je het vaakst zal vliegen en kies je nieuwe koffer of reistas aan de hand van de formaten die zij gebruiken. Zo kan je op vakantie zonder zorgen.
 1. Het gewicht van je bagage

2.1. Let ook op het gewicht van je koffer zelf

Ook het gewicht van de koffer, trolley of reistas is van belang, zeker wanneer je met het vliegtuig of de bus op reis gaat. Zowel handbagage als ruimbagage hebben een maximum gewicht, en je wilt dan ook dat je koffer of tas zelf niet al erg zwaar is. Wanneer je bijvoorbeeld maximaal 7 kilo aan bagage mee mag nemen en je koffer zelf al twee kilo weegt blijft er niet heel veel meer over voor je bagage zelf.

2.2. Kan verschillen per luchtvaartmaatschappij

Voor handbagage bij vliegtuigmaatschappijen geldt over het algemeen een maximum gewicht van 10 kilo, maar net als de afmetingen van de bagage verschilt het gewicht ook aanzienlijk. Zo heeft British Airways een maximum van 23 kilo, heeft American Airlines geen maximum, hebben Air France en KLM een maximum van 12 kilo en hanteert China Southern Airlines een maximum van maar 5 kilo. Ook voor ruimbagage verschilt het maximaal gewicht, waarbij de meeste luchtvaartmaatschappijen een maximum tussen de 20 en 30 kilo hanteren.

 1. Het materiaal van de tas

3.1. Koffers, trolleys en reistassen: keuze uit veel verschillende materialen

Hierbij dien je vooral een keuze te maken tussen een koffer of tas van hard materiaal of van zacht materiaal. Kleine koffers die mee kunnen in de handbagage zijn vaak gemaakt van zacht materiaal, en reistassen worden bijna alleen maar van zachte materialen gemaakt. Grotere koffers zijn zowel in zachte materialen als in harde materialen beschikbaar.

3.2. Wat is het doel van je tas of koffer?

Ook bij het materiaal hangt je keuze weer af van het doel van de koffer of tas. Wanneer je alleen met handbagage wilt reizen of geen kwetsbare artikelen mee wilt nemen kan je gewoon een zachte koffer kopen. Wanneer je met ruimbagage en breekbare objecten reist, is een harde koffer vaak beter omdat de artikelen in de koffer zelf beter beschermd zijn.

Neem je alleen kleding mee? Dan kan je het beste een zachte koffer kopen. Deze is ook iets flexibeler dan een harde koffer en kan dus iets meer uitzetten.

3.3. Uit welk materiaal is de tas of koffer gemaakt? Duur of goedkoop materiaal?

 • Nylon is bijvoorbeeld een zeer lichte stof waardoor nylon koffers uit zichzelf niet zwaar zijn. De stof is ook gemakkelijk te maken en dus goedkoop in de aankoop.
 • Polycarbonaat is ook erg licht van gewicht, en daarnaast ook duurzaam en milieuvriendelijk. Ook kan polycarbonaat weer heel goed tegen hoge temperaturen en schokken.
 • Aluminium is daarentegen weer een stuk zwaarder, en daardoor duurder, maar wel weer duurzaam in het gebruik.
 • Polypropyleen is het meest gebruikte materiaal bij harde bagage. Niet alleen is het materiaal goedkoop om te maken maar het is ook zeer sterk en kan weer deels gerecycleerd worden.
 1. Heeft de tas of reiskoffer wieltjes?

Tegenwoordig zitten er op de meeste koffers wel wieltjes, en ook reistassen zijn soms te verkrijgen met wieltjes. De kleinere modellen bevatten vaak maar twee wieltjes, grotere koffers vaak vier wielen. In principe hoeft het verschil in wieltjes niks uit te maken, tot je een kleinere koffer te zwaar inpakt.

In een dergelijk geval zouden de twee wieltjes het gewicht minder makkelijk aan kunnen en krijg je de koffer daardoor ook minder makkelijk mee getrokken.
Daarnaast zijn er ook veel handbagage koffers te krijgen die je naast te rollen ook als een tas op je rug kan dragen.

 1. De sluiting van tas of koffer is erg belangrijk!

Qua koffer sluiting zijn er verschillende opties:

 • Zo sluiten de meeste tassen met een rits, maar kan je ze ook krijgen met een touwsluiting of knoopsgaten.
 • Ook koffers zijn zowel met een rits als met schuifsloten te verkrijgen.
 • Een rits geeft gemakkelijker mee dan zo’n vaste sluiting, maar kan ook weer sneller breken.

Let ook goed op dat je kiest voor een tas die goed afgesloten kan worden om diefstal van je spullen te voorkomen. Hieronder geven we je graag nog extra tips om zo weinig mogelijk het slachtoffer te worden van diefstal.

 1. Bescherm je tas of koffer tegen diefstal, zorg voor een slot

6.1. Is er een slot aanwezig of niet?

Wil je je bagage kunnen afsluiten met een slot (omdat je bijvoorbeeld iets waardevols meeneemt of in een hostel gaat overnachten), dan moet je ook hier rekening mee houden bij het kopen van een koffer of tas. Reistassen beschikken doorgaans niet over een slot, waardoor je hierbij een apart slot zal moeten aankopen. Ook moet je hierbij in je hoofd houden dat reistassen altijd van zachte materialen gemaakt zijn waar een dief alleen maar een scherp mes in hoeft te steken om de tas open te krijgen.

Koffers komen vaak wel al met een eigen slot, maar ook hierbij wil je rekening houden met het soort slot. Sommige sloten werken met een sleuteltje, andere met een code.

6.2. Voor de douane in de USA: TSA-slot is een must

Reis je naar Amerika? Dan dien je er rekening mee te houden dat de Amerikaanse douane het recht heeft om je koffer open te maken. Wanneer je koffer dan een slot bevat dat zij niet open kunnen maken zullen ze het kofferslot opbreken. Ben je dus van plan om met de koffer naar Amerika te reizen, zorg dan dat de koffer met een TSA slot afgesloten kan worden.

Dit zijn sloten met cijfercodes die ook met een aparte sleutel opengemaakt kunnen worden. Deze sleutel heb je zelf niet en krijgen alleen medewerkers van de douane.

Op zoek naar routes in de USA? Bekijk dan zeker onze route rondreis Zuidwest Amerika en onze route rondreis Florida.

Onze tip: Vergeet als je naar de USA reist, niet met een speciale koffer met TSA-slot te reizen. Zo voorkom je veel ellende met je koffer en kan je snel door de douane en aan je reis beginnen.
 1. De kleur van je koffer: opvallend of tijdloos?

Koffers en tassen zijn er in vele kleuren en prints te verkrijgen. Zwart, grijs en donkerblauw zijn standaard kleuren, maar je kan ook een felroze koffer kopen, een koffer met een luipaardprint of met de print van de Britse vlag. Het uiterlijk van de koffer of tas kies je naargelang je persoonlijke voorkeur.

Zorg ervoor dat je je koffer gemakkelijk kan herkennen op de bagageband

Koop je een leuke gekleurde koffer of een tas met een print? Dan zal jouw bagage wel goed opvallen tussen alle standaard gekleurde bagage (als dat niet mooi meegenomen is als je staat te wachten aan de bagageband?).

Kies je toch voor een zwarte, blauwe of grijze kleur, dan is het aan te raden om je bagage herkenbaar te maken door er een sticker op te plakken of op een andere manier de koffer of tas te versieren.

 1. De inhoud van je tas organiseren

8.1. Handige compartimenten binnenin of van buiten?

Verschillende bagageopties hebben ook verschillende organisatiemanieren aan de binnenkant. Je hoeft geen Marie Kondo te zijn om je tas perfect in te richten, een tas met extra vakjes helpt je al veel! Zo kan een tas bijvoorbeeld uit één groot hoofdvak bestaan, kan het een aantal kleinere compartimenten aan de buitenkant hebben of kunnen er kleinere compartimenten aan de binnenkant bevatten.

Ook een koffer kan zulke indelingen hebben. De verschillende compartimenten kunnen allemaal in één hoofdcompartiment gevestigd zijn en met ritsen of knopen apart dichtgemaakt worden, maar het kan ook zijn dat de verschillende compartimenten open zijn of met een elastieken band de inhoud bij elkaar houden.

8.2. Bepaal zelf hoeveel compartimenten je nodig hebt

De hoeveelheid vakken of de precieze indeling van een koffer of tas maakt voor de ene reiziger meer uit dan voor de andere. Hierbij is het dus belangrijk dat je nagaat wat je in aparte compartimenten zou willen doen.

Zo kan een apart vak voor je laptop binnen je koffer fijn zijn, maar wil je misschien ook een voorvak waar je je paspoort en reisdocumenten gemakkelijk uit kan halen zonder je hele koffer open te hoeven doen.

 1. Frequentie: hoe vaak ga je die nieuwe tas gebruiken?

Kijk naar de juiste kwaliteit/prijs/frequentie verhouding

Gebruik je het nu voor één keer en daarna pas weer over een paar jaar, of zal je de koffer of tas meerdere malen per jaar gebruiken? Afhankelijk van de frequentie van het gebruik van de koffer of tas kan de kwaliteit van belang zijn.

Bij veel gebruik kan een duurdere, kwalitatieve koffer langer mee dan een koffer die je voor €20 gekocht hebt, maar wanneer je de koffer toch maar voor een enkele keer gebruikt, kan die goedkopere koffer ook goed volstaan.

 1. Hoe ga je op reis?

Op reis met de auto, bus of vliegtuig?

Hoe je precies op reis gaat speelt ook mee in de keuze van een goede koffer, trolley of reistas. Ga je met een groep vrienden met de auto naar Zuid-Frankrijk, dan kan je gemakkelijk een reistas of zachte koffer gebruiken. Wanneer je echter met de bus, trein of vliegtuig gaat zal je al sneller geneigd zijn om een hardere koffer te kopen. Dan is de bagage beter beschermd is tegen de vele klappen die het in het voertuig zal ontvangen.

Voor de verschillende voertuigen gelden ook weer andere regels, waardoor je een bepaalde koffer misschien wel mee mag nemen als handbagage in het vliegtuig maar niet als handbagage in een bus. Daarnaast wil je ook weer dat je koffer of tas niet te zwaar is wanneer je meerdere treinen of bussen neemt zodat je deze gemakkelijk van het ene voertuig naar het andere kan tillen of rollen.

Vliegvelden hebben stootkarretjes waarmee je je bagage gemakkelijk door de luchthaven kan vervoeren, maar op stations kan je hier geen gebruik van maken.

 1. Je reisdoel en bestemming

Natuurlijk moet je ook rekening houden met het doel van je reis en de bestemming. Zo wil je voor een korte zakenreis waarschijnlijk een nette koffer die als handbagage kan dienen. Als je door Zuidoost-Azië gaat reizen met vriendinnen kun je het beste een backpack aankopen. Voor een korte citytrip zal je ook minder bagage nodig hebben dan voor drie weken op een cruise.

 1. Na de reis: je koffer weer opbergen

Eenmaal terug van je reis wil je de koffer, trolley of reistas ook weer opbergen. Zowel harde als zachte koffers geven niet veel mee en nemen dus aardig wat ruimte in, maar tassen kan je gemakkelijk indeuken of zelfs opvouwen om ze ergens achter in een la te stoppen tot je de tas weer nodig hebt.

Hier wil je dus misschien ook wel rekening mee houden, zeker als je niet bepaald veel ruimte hebt om een grote koffer op te bergen.

 1. Onze favoriete reistassen, koffers en trolley op een rij

Natuurlijk hebben wij ook onze eigen voorkeuren! Welke tassen hebben we al meegesleurd op onze lange reizen en hoe pakten we in als we op een leuke citytrip vertrokken? Dit zijn onze favoriete tassen, tried & tested!

13.1. Op citytrip? Kies voor trolley of een rugzak

Reis je graag ietwat minimalistisch en wil je niet te zwaar beladen op citytrip vertrekken? Dan is een trolley heel handig, of een rugzak. Let er wel op dat je niet te grote tassen uitkiest, anders prop je ze sowieso weer vol met onnodige spullen.

 • De rugzak die al op menig citytrip meegegrist werd, is mijn Fjallraven Kanken: er past véél in, en de mijne heeft ook een apart laptopvak. Deze tas kan ik ook blijven dragen als we nog een flinke wandeling naar het hotel moeten maken, zonder dat ik aankom met rugpijn. Bekijk alle modellen en prijzen
 • Ook heel fijn als je je rug niet wilt belasten: deze Samsonite Spinner. Deze tas heeft wieltjes die flexibel ronddraaien en zijn dus ook perfect om snel-snel te lopen om te trein te halen. Bekijk alle modellen en prijzen

13.2. Een weekendje weg? Kies voor een reistas

Vertrek je voor een weekendje weg? Ook hier geldt: probeer niet te veel spullen mee te nemen, ook niets als je met de auto op reis gaat. Als alle gezinsleden namelijk een flinke koffer meenemen, kan de plaats krap worden. Een stoffen reistas kan een perfecte oplossing zijn: de tas is van stof en is dus erg flexibel én je kan er veel in kwijt.

13.3. Op reis voor 7 dagen of langer? Kies voor een koffer

Als je voor een lange reis weggaat, is een harde koffer de beste optie. Tenzij je natuurlijk van plan bent om te backpacken. Een harde koffer kan tegen een flink stootje, wat echt wel nodig is als je met het vliegtuig reist.

13.4. Koffers met een TSA-slot

Zoals je hierboven al kon lezen, heb je om naar de USA te reizen, een koffer met TSA-slot nodig. Die kan - behalve door jou - alleen maar door de douane geopend worden. Bekijk alle modellen en prijzen

13.5. Avontuurlijke reiziger, backpacker of rugzaktoerist?

Ben je een reiziger die graag avontuurlijk op reis gaat dan is een backpack of rugzak een ideale manier om te reizen. Hierdoor heb je zeer veel vrijheid en kan je ook relatief veel bagage meenemen. Ideaal om in de natuur te gaan trekken of te gaan backpacken in Azië of Zuid-Amerika? Lees zeker ons artikel hoe de beste backpack te kiezen en kopen, je vindt er zeer veel nuttige info waarop je dient te letten bij het kopen van een nieuwe rugzak of backpack.

 1. Nog meer tips voor je vliegvakantie

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige checklist


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 22 september 2019 - Johan

Goed artikel en nog betere tips :) Belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en je bagage is daarbij een belangrijk onderdeel. Groeten Johan van goedekoffer.nl

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?