10 x beste autostoel kopen 2024? Wat zijn veilige kinderzitjes?

10 x beste autostoel kopen 2024? Wat zijn veilige kinderzitjes?

11 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Het hebben van een goede autostoel is belangrijk voor de veiligheid van je kind in de auto, of het nu gaat om korte ritjes naar het kinderdagverblijf of lange roadtrips in de zomer. Daarom kan je niet zomaar de eerste de beste stoel aanschaffen die je tegenkomt maar moet je goed rondkijken naar de opties.

Om je een handje te helpen hebben we deze koopgids voor je gecreëerd met de 10 beste autostoeltjes en kinderzitjes.

Inhoud artikel

Onze favoriete top 10 autostoeltjes opgelijst

Er zijn ontzettend veel autostoeltjes te koop, maar de een is toch echt minder veilig dan de ander. Om je een handje te helpen hebben wij de 10 beste autostoeltjes vast voor je op een rijtje gezet.

 1. Maxi-Cosi AxissFix Plus: autozitje voor kleuters & peuters

De Maxi-Cosi AxissFix Plus is een zeer goede stoel voor zowel baby’s als peuters. De stoel komt met een verkleiner waardoor je het zitje al vanaf de geboorte kan gebruiken. Tot 87 cm kan het kindje achterwaarts blijven reizen, waarna je de stoel de andere kant op kan draaien en kan gebruiken tot het kind 105 cm lang is.

De stoel heeft veel vulling voor een hoog comfort en de gordels zijn makkelijk te verstellen. Daarnaast bevat de gordel antislipkussentjes voor extra veiligheid. Het zitje is eenvoudig te monteren met het Isofix-systeem en Top Tether. Wel is het zitje wat zwaarder met een gewicht van 12,4 kg.

Deze autostoel is ideaal voor de allerkleinsten. Bestel je Maxi-Cosi AxissFix Plus nu online!

 1. BeSafe iZi Twist, zeer veilige babystoel

De BeSafe iZi Twist is een wat duurdere optie maar is dan ook zeer veilig en ook nog eens gebruiksvriendelijk. De stoel is te gebruiken vanaf 61 cm tot 105 cm en valt hiermee in groep 1. De stoel bevat kussens die voor extra comfort voor je kindje zorgen. Wel is de stoel wat zwaarder, het heeft een gewicht van 14,6 kg.

De BeSafe iZi Twist maakt gebruik van het Isofix-systeem en is makkelijk te monteren. Daarnaast kan je de zitschaal 180 graden draaien zodat het plaatsen van het kindje in de stoel nog makkelijker wordt. Het gordelsysteem is daarnaast magnetisch waardoor het vastgespen ook zeer simpel is.

Bestel deze veilige en comfortabele BeSafe iZi Twist autostoel online!

 1. Joie i-Spin 360: autostoel die 360 graden kan draaien

De Joie i-Spin 360 is een zeer praktisch stoeltje dat 360 graden kan draaien, waardoor het zeer makkelijk te gebruiken is. De autostoel kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot het kindje zo’n 18 kg is, waarbij deze stoel in categorie 0+ en 1 valt. De hoofdsteun en rugleuning hebben meerder posities waardoor het zitje goed te verstellen is.

Ook de Joie i-Spin wordt gemonteerd met het Isofix systeem, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een steunpoot. De stoel zelf is wat zwaarder en weegt 12 kg.

Koop nu je Joie i-Spin 360 online!

 1. Maxi-Cosi Pebble Pro: autostoel voor baby's

De Maxi-Cosi Pebble Pro is een uitstekende autostoel voor groep 0+ en kan gebruikt worden tot een lichaamslengte van 75 cm. Hierdoor is het zitje uitsluitend tegen de rijrichting in te gebruiken. De stoel is zeer comfortabel en de gordel kan aangepast worden naarmate het kindje groter wordt. Wel geeft deze autostoel het kindje maar beperkt zicht naar buiten.

De Maxi-Cosi Pebble Pro is zowel met het Isofix-systeem als met de 3-punts gordel te monteren. De autostoel is makkelijk in gebruik, en is daarnaast met 4,4 kg ook nog eens erg licht, waardoor je de stoel ook zeer goed kan dragen.

Bestel nu je Maxi-Cosi Pebble Pro online!

 1. Cybex Solution M-Fix SL: lichtgewicht autostoel

De Cybex Solution is een mooi zitje voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Hij heeft een verstelbare rugleuning en kan zo meegroeien met je kind. Het stoeltje is makkelijk in gebruik en kan gemonteerd worden met Isofix en een 3-punts gordel. De stoel zelf is lichtgewicht en weegt maar 5 kg.

Wacht niet langer en bestel nu je Cybex Solution autostoeltje online!

 1. Nania Wonder i-Size Grey

De Nania Wonder i-Size is een draaibare autostoel. Zo draai je hem richting de deuropening van de auto, waardoor jij je kindje eenvoudig in de autostoel zet. De slaapstand zorgt er voor dat hij of zij niet naar voren leunt. Hierdoor blijft het hoofdje goed ondersteund. Je kindje ligt extra comfortabel dankzij de zachte kussentjes. Deze haal je er één voor één uit om de autostoel te laten meegroeien. Dankzij de Isofix bevestiging, de steunpoot en de rood/groen indicatoren, weet jij zeker dat de autostoel stevig vastzit.

Bestel je Nania Wonder i-Size Grey online bij Coolblue.

 1. Britax Römer Dualfix2R: autostoel met isofix en steunpoot

De Britax Römer Dualfix2R is een veilig zitje met gordelbeschermers dat vanaf de geboorte te gebruiken is tot het kindje zo’n 18 kg weegt. De autostoel kan 360 graden draaien waardoor je je kindje ook makkelijk in de stoel kan leggen. Deze kinderstoel kan gemonteerd worden met het Isofix-systeem, waarbij het gebruik maakt van een steunpoot. De stoel zelf is redelijk zwaar en weegt 14,3 kg.

Bestel dit veilige Britax Römer Dualfix2R kinderzitje online!

 1. Maxi-Cosi Axiss Autostoeltje - Authentic Grey

Ontdek het revolutionaire gemak van de Axiss peuter autostoel van Maxi-Cosi. De Maxi-Cosi Axiss kan linksom of rechtsom draaien in een hoek van 90 graden. Zo kan jij je peuter eenvoudig in en uit de autostoel tillen. De voorwaarts gerichte autostoel is eenvoudig te installeren met de 3-puntsautogordel. Met een hoge zitpositie en acht relaxstanden biedt de draaibare Axiss veel comfort en gebruiksgemak.

Bestel je Maxi-Cosi Axiss Autostoeltje - Authentic Grey op bol.com en test hem dit weekend al uit!

 1. Maxi-Cosi Jade + 3wayFix: veilige en comfortabele reiswieg

De Maxi-Cosi Jade is een zeer veilige en comfortabele reiswieg, die samen met de 3wayFix Base gemakkelijk gemonteerd kan worden op de achterbank. Deze reiswieg is daarnaast ook op een kinderwagen frame te monteren waardoor deze op meerdere manieren gebruikt kan worden. Wel is het een klein wiegje dat maar tot 70 cm gebruikt kan worden.

De 3wayFix Base waarmee de stoel gemonteerd kan worden maakt gebruik van het Isofix-systeem samen met een steunpoot. De basis kan na de montage in de auto blijven, terwijl je de reiswieg gemakkelijk er op klikt en weer loshaalt. De wieg zelf weegt dan ook maar 5,9 kg en is goed te dragen.

Bestel de Maxi-Cosi Jade en 3wayFix Base nu online en test ze uit!

 1. Maxi-Cosi Kore Pro, gemakkelijk verstelbare autostoel

Waar de Maxi-Cosi AxissFix Plus perfect is als stoel binnen categorie 0+/1 is de Maxi-Cosi Kore Pro uitermate geschikt voor groep 2/3. De stoel is te gebruiken voor kinderen tussen de 100 en 150 cm lang, waarbij het kindje zichzelf zou kunnen vastmaken met behulp van het ClickAssist lampje en het makkelijke design. De stoel is gemakkelijk te verstellen in de hoogte en breedte om zo met je kind mee te groeien.

De Maxi-Cosi Kore Pro wordt bevestigd met het Isofix-systeem maar kan ook (samen met) een 3-punts gordel gemonteerd worden. Het zitje is daarna redelijk ligt met een gewicht van 6 kg.

Bestel je Maxi-Cosi Kore Pro nu online op bol.com!

 1. Veelgestelde vragen bij het kopen van een autostoeltje?

Een autostoeltje is geen goedkope investering. Je wilt nou eenmaal dat het zitje je kind optimaal beschermd en dat het stoeltje lang meegaat. Bovendien zal je voor een zitje van goede kwaliteit moeten gaan dat ook voldoet aan de wetgeving voor autostoeltjes.

Waarom moet je vooral letten op het gewicht en lengte van je kind?

Het eerste waar rekening mee moet houden is natuurlijk het kindje voor wie je de autostoel wilt komen. Autostoelen worden ontworpen op basis van het gewicht en de lengte van kinderen, en dus niet met de leeftijd in het achterhoofd. De stoel moet namelijk het hoofd en de nek van het kind beschermen. Sommige kinderen zijn op dezelfde leeftijd nou eenmaal groter dan anderen.

Let er daarnaast op dat je het autostoeltje ook voor langere tijd kan gebruiken zodat je kind de ruimte heeft om te groeien. Hou dus een hoger maximaal gewichts- en hoogtelimiet aan dan in eerste instantie nodig is, maar wel op een manier dat je kind niet alleen comfortabel maar ook veilig in de auto blijft zitten.

De lengte van je kindje beïnvloed ook de richting waarin de stoel in de auto gezet mag worden. Pasgeboren baby’s dien je in een speciaal babystoeltje te plaatsen dat naar achteren gericht wordt, kijkend richting de stoelleuning, in plaats van naar voren. Pas wanneer het kindje een bepaalde lengte heeft bereikt mag het stoeltje omgedraaid worden zodat het naar de voorkant gericht is.

Maak je een lange reis met de wagen? Download dan zeker ons e-book met leuke spelletjes voor in de wagen, zo vervelen de kinderen zich niet op de achterbank.
 1. Tot welke groep behoort jouw kind?

Sinds 2003 worden autostoeltjes gemaakt volgens een nieuwe norm, genaamd UN-ECE R129, beter bekend als i-Size. Binnen deze normen worden naar andere dingen gekeken in het ontwerpproces dan voorheen. Hierbij worden de zitjes ingedeeld op basis van de minimale en maximale lengte van het kindje.

De autostoeltjes zijn in 3 groepen verdeeld:

 • Groep 0+ is voor baby’s tot ongeveer 75 cm lang en 13 kg zwaar. Qua leeftijd gaat het hier dan ook vooral om pasgeboren baby’s tot kindjes van 1 jaar oud. Deze autozitjes zijn zo gemaakt dat ze vooral het hoofd en de nek van het kindje beschermen. Pas op het moment dat de schouders van het kindje 2 cm boven de bovenste gordelopening van het autozitje komen dien je over te stappen naar een peuterstoel. Hierbij is het echt belangrijk dat je deze stap niet te snel maakt!
 • Groep 1 is gericht op peuters. Hiervoor is de lengte zo’n 70 tot en met 105 cm en het gewicht 9 tot en met 18 kg. Ongeveer de kinderen tussen de 9 maanden oud en de 4 jaar oud. De groep 1 stoelen beschermen ook weer vooral het hoofd en de nek van het kindje, maar in dit geval kunnen de kinderen met hun gezicht naar het raam toe gezet worden.
 • Groep 2/3 is als laatste gericht op de oudere kinderen, zo ongeveer van de 3 jaar oud tot de 12 jaar oud. De lengte ligt tussen de 100 en 150 cm en het gewicht loopt van de 15 tot en met 36 kg. In tegenstelling tot de stoelen uit groep 0+ en groep 1 beschermen deze autostoelen vooral de buik en nek van je kind.
 • Zitverhoger worden gebruikt wanneer je kind langer is dan 125 cm en daarnaast ook zwaarder dan 22 kg. Een zitverhoger heeft geen rug- en zijsteunen, waardoor het kind meer bewegingsvrijheid krijgt. De zitverhoger is verplicht totdat het kind 135 cm lang is, maar ook zolang de autogordel nog langs de hals en de buik loopt wanneer het kind zonder autogordel zit. Pas als de gordel over de schouder loopt mag het kind zonder in de auto.

TIP: Bekijk hier de autostoelen en kinderzitjes in de 3 verschillende groepen.

 1. Hoe het kinderzitje of autostoel best bevestigen in de auto?

Wanneer je weet welke categorie autostoel je nodig hebt zal je ook moeten kijken naar de manier waarop je de zitjes in de auto kan plaatsen. Dit hangt namelijk af van beide de auto en het kinderzitje. In principe zijn er 2 soorten bevestigingen:

Isofix bevestiging

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem om kinderzitjes in de auto te kunnen bevestigen. De meeste auto’s die na 2002 gemaakt zijn hebben standaard de Isofix bevestigingsbeugels tussen het zitvlak en de rugleuning zitten.

Het plaatsen van het stoeltje met een Isofex bevestiging is veiliger dan een simpele gordelbevestiging, en sinds 2014 dienen alle nieuwe auto’s Isofix bevestigingspunten te hebben.

Bij de Isofix bevestiging zonder base klik je de haken van de stoel vast aan de bevestigingspunten in de auto. Bij universele Isofix zitjes zit er naast deze 2 haken ook nog een extra gordel aan de bovenkant. Dit is de Top Thether aansluiting. Hierbij wordt ook de bovenkant van het zitje vastgemaakt zodat de stoel niet naar voren kan kiepen. Voor deze bevestiging heb je naast de Isofix bevestigingspunten ook een Top Thether bevestigingspunt in de auto nodig. Ook deze worden sinds 2014 verplicht in nieuwe auto’s geplaatst.

Het is ook mogelijk om enkel een Isofix-base aan te kopen waarop je een autostoel plaatst. De base zelf zet je met de Isofix-bevestigingen vast. Vervolgens heb je hier ook een steunpoot bij die je af kan stellen zodat deze op de bodem van de auto steunt en op deze manier het voorover kiepen van de stoel voorkomt. Je kan op deze basis verschillende maten autostoelen klikken waardoor je deze bij verschillende zitjes kan gebruiken. De Isofix-base is echter niet geschikt voor elke auto en wordt daardoor minder snel aangeraden.

Gordelbevestiging

Daarnaast zijn er zitjes op de markt die met de autogordel geplaatst kunnen worden aan de hand van een 3-punts gordel. Hierbij is het wel belangrijk dat de gordel op de juiste volgorde vastgemaakt wordt aan het autozitje. Zo dienen de gordels zo recht mogelijk te lopen, en mogen ze niet verdraaid zijn.

Tip: Op zoek naar een autozitje dat in meerdere auto’s past? Dan houd je best rekening met de manier waarop het zitje bevestigd wordt. Niet alle oudere auto’s bevatten Isofix-bevestigingen en deze stoeltjes kunnen dus ook niet in elke auto. Een zitje met gordelbevestiging kan daarentegen in elke auto geplaatst worden.

 1. Hoe kan je je kindje best in de autostoel plaatsen?

Uiteindelijk moet je ook nog het kindje in de autostoel kunnen zetten. Het lijkt op het eerste zicht vrij simpel, maar ook hierbij komen enkele dingen bij kijken. Het zitje moet nou eenmaal ook comfortabel zijn voor het kindje.

 • Het is aan te raden om je kind mee te nemen naar de winkel zodat je verschillende modellen kan uit proberen.
 • Naast comfort is natuurlijk de veiligheid van groot belang: hiervoor kijk je naar het gordelsysteem van de autostoel. De tuigjes van de stoelen worden standaard geleverd met een 5-punts- of een 6-punts gordel.
 • Bij een 5-punts gordel worden er 2 riemen over de schouders bevestigd, 2 over de heupen, en 1 tussen de benen.
 • Bij een 6-punts gordel 2 riempjes bij het kruis bevestigd worden. Hierbij is niet per se 1 van de 2 beter en kan je vooral kijken naar wat je zelf fijn vindt.
 • Bij het gordelsysteem is het wel van belang om te controleren of het tuigje voor jou goed te openen is, maar dat dit niet het geval is voor het kindje.
 • Daarnaast wil je de mogelijkheid om de gordels te kunnen verstellen zodat het kind tijdens de groei langer in hetzelfde zitje kan blijven.

Gewicht van het kinderzitje

Het gewicht van de stoel zelf is op zich minder belangrijk. Hier kijk je vooral naar wanneer je het zitje vaak zal verplaatsen. In dit geval wil je niet een hele zware stoel, maar een lichtgewicht zitje dat je zonder te veel moeite uit de auto haalt en weer terugplaatst.

 1. Hoe gebruiksvriendelijk is het autostoeltje?

 • Sommige zitjes zijn nu eenmaal makkelijker te installeren dan anderen, en wanneer je ’s avonds in het donker of in harde regen nog even snel een stoeltje in de auto moet plaatsen, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk en makkelijk gebeurt. Wanneer je een autostoel gekocht hebt is, raden we je aan om jezelf vertrouwd te maken met de bediening, hoe simpel deze ook is. Dit kan helpen wanneer je het zitje met haast moet plaatsen.
 • Verder is het aan te raden om een autostoel te kopen waarvan je de bekleding er gemakkelijk af kan halen om te kunnen wassen.
 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Spelletjesboek voor in de auto

40 leuke spelletjes voor in de wagen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?