10 x bezienswaardigheden in Taranto: Verborgen parel van Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Taranto: Verborgen parel van Puglia

23 december 2023 in Puglia4 reacties

Taranto stond in de klassieke wereld bekend als de machtige Grieks-Spartaanse kolonie van Taras, maar is nu een beetje in de vergetelheid geraakt. Deze plaats wordt meestal overgeslagen door toeristen, maar beloont bezoekers met haar rijkdom aan historische sites en artefacten, en toont een glimp van een ‘echte’ stad, die niet opgesmukt is voor het toerisme.

Taranto wordt verdeeld in twee zeer verschillende secties: een ietwat verloederde oude stad rond een oud stadscentrum, en een netter, levendig nieuw stadscentrum. Wij houden vooral van de oude stad, omdat ze pretentieloos is en je inzicht geeft in de fascinerende geschiedenis van de stad.

Inhoud artikel

 1. Doriërs in het Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum van Taranto is een van de meest noemenswaardige nationale musea van Italië. Het is vooral bekend omwille van de collectie voorwerpen uit de tijd van de Doriërs uit Sparta, maar er zijn ook voorwerpen uit andere tijdperken. Het museum bevindt zich op de eerste en tweede verdieping van het vroegere Klooster van S. Pasquale di Babylon en werd in 1887 opgericht. Meer info op de website

 1. De groetende matrozen van het Monumento al Marinaio

Het Monumento al Marinaio of het monument van de marine is een mijlpaal in het nieuwere stadsgedeelte. Het is een bronzen sculptuur gecreëerd door Vittorio Di Colbertaldo in 1974, op instructie van Admiraal Angelo Iachino, bevelhebber van de Taranto vloot tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het standbeeld is zo’n 2,1 meter hoog en toont twee matrozen die de boten groeten die op punt staan het kanaal tussen de Grote Zee en de Kleine Zee van Taranto over te steken.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in Taranto? Bij Villa Lina Bed&Breakfast boek je een kamer met ontbijt + zwembad voor € 49.

 1. Het Kasteel van Taranto: tussen de oude en de nieuwe stad

Het Kasteel van Taranto, ook bekend als Castel Sant'Angelo, geeft de grens aan tussen de nieuwe en de oude stad. Toen Koning Ferdinand I van Napels in de 15de eeuw een nieuw verdedigingssysteem voor de stad wou, werd dit kasteel ontworpen door Francesco di Giorgio Martini. Het werd op de restanten van een vroegere Normandische structuur gebouwd, die op zijn beurt op de overblijfselen van een Byzantijns fort stond. Later werd het kasteel door de Habsburgers als gevangenis gebruikt, en vandaag de dag vind je er een Italiaanse marinebasis.

Bezoekers kunnen het kasteel bezoeken, waar ook tentoonstellingen en evenementen worden gehouden.

 1. De Dorische Tempel van Taranto: een laatste ovebrlijfsel van de Grieken

De Dorische Tempel van Taranto, ook bekend als de Tempel van Poseidon, is het enige overblijfsel uit de Griekse tijd in Taranto, en de oudste tempel in Magna Graecia. De tempel dateert van het eerste kwart van de 6de eeuw v.C. De plek werd later gebruikt als graanschuur, en in de 10de eeuw als een christelijke kerk. In de 14de eeuw gebruikte men dit gebied voor de pottenbakkersindustrie. De tempel raakte in de middeleeuwen in verval, en met delen ervan werden andere gebouwen opgetrokken.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

 1. Het Palazzo Latagliata

Het Palazzo Latagliata werd in het midden van de 18de eeuw gebouwd door de Boffoluti-familie, die op vraag van Ferdinand IV tot de adel werd verheven. Na 1799 werd het paleis aan de Latagliata-familie verkocht, naar wie het paleis tegenwoordig vernoemd is. In 1983 werd het paleis aan de Staat gegeven, die het restaureerde. Tegenwoordig vind je er de gemeentekantoren van de stad Taranto.

 1. Het Spartaanse verleden van de stad in het Spartaanse Museum

Een bezoek aan het fascinerende historische Spartaanse Museum neemt je mee ondergronds om het Spartaanse verleden van de stad te onderzoeken. Dit unieke complex getuigt van de verschillende geschiedkundige periodes vanaf de stichting van Taranto door de Spartanen in 706 v.C. tot de 17de eeuw, toen het bovenliggende Palazzo de Beaumont Bonelli werd gebouwd. Behalve de historische gebouwen, kan je hier ook genieten van enkele kunsttentoonstellingen en historische opvoeringen.

 1. Mozaïeken en relikwieën in de Basilica Cattedrale di San Cataldo

De Basilica Cattedrale di San Cataldo domineert de Piazza Duomo, en is een van de architecturale parels van de oude stad Taranto. De oorsprong van de structuur gaat terug tot de middeleeuwen, hoewel het in de baroktijd werd aangepast.

Het kerkelijk gebouw bewaart vandaag de dag de relikwieën van de patroonheilige van de stad. De voorgevel is een opmerkelijk voorbeeld van barokarchitectuur. Binnen in het gebouw zie je nog overblijfselen van oude mozaïeken en rijkelijk versierde muren. Byzantijnse versiersels zie je nog in de crypte, samen met fresco’s uit de 13de eeuw, een niet te missen stop tijdens je rondreis Puglia.

 1. De oude persmolen van Ipogeo Frantoio

Het Ipogeo Frantoio huisvest een grafische, fotografische en picturale voorstelling van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de oude stad. Er staat ook een gerestaureerde persmolen van de Normandiërs, die in de grotten stond waar de constante temperatuur ideaal was voor de productie en bewaring van olie.

 1. Het weelderige Palazzo Pantaleo

Het Palazzo Pantaleo dateert uit de 18de eeuw en toont collecties van het Alfredo Majorano Etnografisch Museum. Deze grote, nobele residentie werd in 1770 gebouwd voor Baron Francesco Maria Pantaleo, die opdracht gaf om verscheidene eerdere structuren af te breken zodat hij zijn weelderige woonst met uitzicht over de zee kon neerpoten.

 1. De 2 eilanden van de Isola Cheradi

Isola Cheradi, een kleine archipel, bevindt zich in de Grote Zee van Taranto. De archipel bestaat uit twee eilanden, het grotere San Pietro en het kleinere San Paolo. San Paolo is niet toegankelijk voor het publiek, daar het door het leger gebruikt wordt. Een deel van San Pietro staat wel open voor het publiek, en je kan er genieten van een groot en aantrekkelijk strand. Je kan het eiland bereiken met het openbaar vervoer en per motorboot in de zomermaanden.

 1. Waar overnachten in Puglia?

Een gouden tip: zoek een verblijf buiten de toeristische steden. Daar vind je vaak uitstekende mogelijkheden om te overnachten voor democratische prijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, kan je perfect verblijven in de charmante kleinere dorpjes. Sommige onbekende dorpen liggen zelfs maar op een steenworp van de populaire plaatsen.

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !).

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 30 augustus 2022 - Angélique Hoogeveen

De oude stad van Taranto viel tegen. Vuile straatjes met veel vervallen gebouwen. Meerdere gebouwen gestut of zelfs ingestort. Veel gebouwen onbewoond. Weinig eet/drinkgelegenheden en souvenirwinkeltjes. Sommige attracties niet midden in de week te bezichtigen. Nieuwe deel van de stad was net als iedere andere stad.

- 1 oktober 2021 - Ronald wanders

Prachtige gids die wij gebruikt hebben voor onze reis door Puglia! Twee tips: (1.) Includeer informatie over waar te parkeren want dat is een crime hier!; (2.) Taranto was absoluut een grote teleurstelling want de oude stad heeft echt weinig te bieden anders dan vervallen gebouwen die om akuut onderhoud vragen met daar bovenop de chaos van een industriestad!

- 4 januari 2021 - knops jessica

You may have the all universe, if I may have Puglia!! Een reisgids die je jouw valies al doet pakken voor je een vliegticket hebt ;-)

- 11 september 2020 - peter servranckx

Een overzichtelijk en voldoende geinformeerd over de bezienswaardigheden van Taranto

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?