11 uitstappen vanuit Taranto: Massafra, Grottaglie, Oria & meer

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 uitstappen vanuit Taranto: Massafra, Grottaglie, Oria & meer

14 november 2022 in Puglia0 reacties

Op zoek naar een leuke daguitstap of excursie vanuit Taranto? Deze regio in Puglia biedt heel wat diverse bezienswaardigheden. Bezoek je graag kerken? Dan kan je een uitstap maken naar Nardo of de rotskerk San Nicola in Casalrotto bezoeken. Of wat denk je van de 150 rotskerken die het Parco della Murgia Materana rijk is?
Liever een dag strand? In Punta Prosciutto vind je - volgens verschillende bronnen - één van de beste stranden ter wereld.

Inhoud artikel

 1. Archeologie in Saturo

Enkele afstand van Taranto: 15 km

In Saturo vind je een interessante archeologische site waar verscheidene historische periodes worden uitgebeeld. De site ligt op een stuk land dat uitsteekt in zee. Het is een aantrekkelijke plek om even de benen te strekken.

 1. Punta Prosciutto: één van de beste stranden ter wereld

Enkele afstand van Taranto: 60 km

Punta Prosciutto zou een van de beste stranden ter wereld zijn. Houd je van ongerept water, wit zand, lokale gastvrijheid en ongedwongen eetgelegenheden in strandhutjes, dan is dit the place to be.

 1. Kerken in Nardo

Enkele afstand van Taranto: 84 km

Nardo is opnieuw een interessante historische stad. Begin daar je ontdekkingstocht op het Piazza Salandra in het midden van de stad. Vergeet geen bezoek te brengen aan de kathedraal van Nardo, die rond het jaar 1000 werd gebouwd. Deze heeft tegenwoordig een voorgevel uit de 18de eeuw, maar vanbinnen wordt de romaans-gotische stijl nog steeds bewaard. Andere kerkelijke noemenswaardige gebouwen zijn de kerk van San Domenico, Chiesa del Carmine, de kerk van San Cosimo en de Tempel van de Osanna.

 1. Oude architectuur in Galatone

Enkele afstand van Taranto: 95 km

Galatone, naar het zuidwesten toe, heeft enkele mooie en interessante architecturale parels. De belangrijkste is de Crocifisso della Pieta, een kerk in barokstijl, gebouwd tussen 1696 en 1710. Zowel de voorgevel als het interieur zijn rijkelijk en weelderig gedecoreerd. Recht tegenover de kerk staat een paleis uit de 14de eeuw dat ooit de zetel van de Markiezen van Galatone was. Daarnaast zijn er nog tal van mooie gebedsplaatsen in en rondom het stadje.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

 1. De rijke geschiedenis van Oria

Enkele afstand van Taranto: 43 km

In de klassieke tijd was Oria een belangrijke Messapische stad die Hyria (Uria) genoemd werd, of Hyrium. Volgens Herodotus, werd de stad gesticht door de Messapiërs en had ze tussen 217 en 84 v.C. zelfs een eigen munteenheid. Ze werd veroverd door de Romeinen en met de grond gelijk gemaakt in het jaar 924 en nogmaals in 977.

Oria had een van de oudste joodse gemeenschappen in Europa en het was een centrum van geleerdheid en studie. Belangrijke sites in Oria zijn het kasteel, met aanpassingen vanaf de 13de eeuw, de ‘Jodenpoort’, een kathedraal gebouwd om een vroeger gebouw te vervangen dat door een aardbeving in 1750 werd verwoest, en tal van oudere kerken verspreid over de stad. Er is ook een bisschoppelijk paleis uit de 16de eeuw.

 1. Grotten, druiven en keramiek in Grottaglie

Enkele afstand van Taranto: 23 km

Grottaglie werd al sinds het paleolithicum bewoond, en tijdens de middeleeuwen, was het een belangrijke verdedigingslocatie waar mensen zich in grotten verscholen om te ontkomen aan de Saraceense invallen. Het immense Castello Episcopio, uit de 13de eeuw, domineert de stad en het is slechts een van de vele historische sites uit verschillende tijdsperiodes die je hier vindt. Het gebied rond Grottaglie staat bekend om de druiven en de keramiek, ideaal om souveniers te shoppen tijdens je rondreis door Puglia.

 1. De prachtige ravijnen van het Parco Regionale della Terra delle Gravine

Enkele afstand van Taranto: 30 km

Het oogverblindende Parco Regionale della Terra delle Gravine is een natuurgebied met prachtige bossen, steppes, mediterrane struiken en drasland. Zoals de naam aangeeft, zijn de voornaamste bezienswaardigheid van dit park de ravijnen, die ongeveer 125.000 jaar geleden gevormd werden. Zowel de flora als de fauna van de ravijnen zullen elke natuurliefhebber kunnen bekoren. Hier leven vossen, hazen, egels, herten, everzwijnen en tal van vogels en reptielen. In de vijvers van de ravijnen leven verschillende soorten amfibieën. Trek wat tijd uit om deze mooie plek te voet te ontdekken.

 1. Massafra: verdeeld door een ravijn

Enkele afstand van Taranto: 20 km

Ten noordoosten van Taranto, stijgt Massafra uit langs beide kanten van de kloof van San Marco (Gravina di San Marco). Aan de ene kant van de canyon ligt het district Terra, een oude doolhof van smalle straatjes. Aan de andere kant vind je Santa Caterina. Beide zijden worden verbonden via twee hoge bruggen.

Massafra werd gesticht door een groep vluchtelingen, Afri genaamd, in de 6de eeuw, hoewel men in de streek ook sporen van neolithische nederzettingen en bewijs van Messapische bewoners heeft gevonden. De Gravina di San Marco zelf is een van de bezienswaardigheden van het gebied. Je ziet hier ook veel grotten die in de middeleeuwen bewoond werden. Andere sites ter plaatse zijn onder andere de 13de-eeuwse kerk, Candelora, met prachtige fresco’s, en een kasteel uit de 15de eeuw.

 1. De rotskerk San Nicola in Casalrotto

Enkele afstand van Taranto: 33 km

In het hart van het rotsachtige dorpje Casalrotto in Mottola, ligt de Chiesa San Nicola of de rotskerk San Nicola, de mooiste kerk van de streek. Ze biedt enkele interessantste fresco’s. De kerk werd in de 9de eeuw uit de rots gehouwen en bevindt zich naast de oude consulaire weg, in de middeleeuwen de ‘Via Trantina’ genaamd.

Een nis overdekt door een boog staat naast de ingang, en was waarschijnlijk bedoeld als graf voor de weldoener die de kerk gefinancierd heeft. Een metalen ladder geeft toegang tot de binnenkant, verdeeld in drie vleugels.
De uitgestrektheid van de fresco’s is ongelooflijk: het leven van de heiligen, Byzantijnse iconostases, delen uit de kruistochten, religieuze scènes en vluchten van de aartsengel, staan allemaal in schitterende kleuren beschreven op de muren van de crypte.

 1. Het Normandisch kasteel van Ginosa

Enkele afstand van Taranto: 55 km

Een ander mooi stadje gelegen op een heuveltop in deze streek is Ginosa, gekenmerkt door de Castello Normanno (Normandisch kasteel), dat door Robert Guiscard werd gebouwd in 1080 om de stad te verdedigen tegen de Saraceense troepen. Later werd het kasteel een residentieel paleis en je kan het tot op heden nog steeds zien, uitkijkend over het oude gedeelte van het dorp. Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid hier is de Chiesa Madre (Moederkerk) die in 1554 werd gebouwd en gewijd werd aan Sint-Maarten van Tours. Het is een typisch Italiaanse kerk in barokstijl.

 1. 150 rotskerken in het Parco della Murgia Materana

Enkele afstand van Taranto: 70 km

Het Parco della Murgia Materana staat bekend voor zowel zijn natuurlijke als menselijke geschiedenis. Het is, samen met het Sassi-gebied in Matera, een UNESCO Werelderfgoed-site. Dit kalksteenplateau gaat naar beneden tot de Gravine di Matera.

Het gebied wordt sinds neolithische tijden bewoond en je vindt er nog steeds veel kenmerken die deze lange menselijke geschiedenis aantonen. Het meest opvallende van dit park zijn de vele rotskerken die hier verspreid liggen—meer dan 150 in totaal. Deze rotskerken dateren uit de middeleeuwen en zijn bekend om hun sierlijke fresco’s en gravures, bewijs van de rijke cultuur van grotwoningen in deze regio. Je zal ook heel wat versterkte boerderijen tegenkomen in dit gebied.

 1. Waar overnachten in Taranto?

Onze favoriete plek om te overnachten in Taranto is in de oude stad, niet ver van alle bezienswaardigheden.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Puglia?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?