Dé 11 x mooiste bezienswaardigheden in Aude: wat moet je zeker zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 11 x mooiste bezienswaardigheden in Aude: wat moet je zeker zien en doen?

15 juni 2022 in Occitanië2 reacties

Het departement Aude, in het zuiden van Frankrijk is de ideale bestemming voor een heerlijke en veelzijdige vakantie. De regio staat vooral bekend om haar rijke geschiedenis. Zo vind je er heel wat overblijfselen van de Katharen. Waan je in geschiedenis van de stad tijdens je bezoek aan indrukwekkende kastelen en prachtige abdijen.

Daarnaast kent Aude ook enkele mooie plaatsen, waaronder de bijzondere middeleeuwse stad Carcassonne, het prachtige Limoux en plaatsen als Gruissan, Narbonne en Quillan. Elk van deze topbestemmingen is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie. In dit blogartikel lees je alvast meer over de topbezienswaardigheden van Aude.

Inhoud artikel

  1. Carcassonne

De stad Carcassonne ligt in het midden van de denkbeeldige horizontale lijn tussen Toulouse en Narbonne, diep in het zuiden van Frankrijk. Carcassonne is wereldberoemd omwille van de ommuurde, middeleeuwse stad die zich in het centrum van Carcassonne bevindt, een stad in een stad dus. Die zogenaamde ‘Cité’ of ‘Ville haute’ staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Toch hoeft je bezoek aan Carcassonne zich geenszins te beperken tot die middeleeuwse enclave. De andere wijk, de ‘Bastide’ of ‘Ville basse’, aan de overkant van de Aude, heeft ook veel te bieden. De bezienswaardigheden zijn daar vooral religieus van aard, maar is de pracht en praal van Zuid-Franse kerken en kapellen niet altijd de moeite waard? Het water stroomt de stad in vanuit zowel de Aude als het Canal du Midi (dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat).

De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 9,5 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken. Hierdoor spaar je een pak wachttijd uit. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.

  1. Grotte de Limousis

Grotte de Limousis is een mooie grot gelegen in het departement Aude, op zo'n 10 minuutjes rijden van Carcassonne. De grot staat bekend als één van de mooiste grotten van de regio en kent een rijke geschiedenis. Vroeger werd deze grot vaak gebruikt als toevluchtsoord en schuilplaats maar vandaag de dag is ze opengesteld voor publiek. Onder begeleiding van een ervaren gids kom je alles te weten over de grot en wordt je rondgeleid langs de verschillende bezienswaardigheden in de grot. Zo geniet je van de prachtige kristallen en de mooie stalactieten en stalagmieten.

  1. Narbonne

Narbonne is een stadje in het zuiden van Frankrijk aan het Canal de la Robine. In de stad werd in de 13de eeuw begonnen met de bouw van een grootste kathedraal, de Cathédrale Saint-Just et Saint-Pasteur. Die werd nooit afgemaakt om verschillende redenen, onder andere omdat er protest was tegen het verwoesten van de stadsmuur om plaats te maken voor de kathedraal en ook door een uitbraak van de pest.

Desondanks is het een bijzonder gebouw en een van de grote bezienswaardigheden van de stad. Ontdek nog meer prachtige bezienswaardigheden in de Languedoc-Roussillon.

VERBLIJFTIP: B&B WAYA à Domaine Saint Domingue biedt prachtige tuinen en een rustige sfeer, op slechts een paar minuten van het centrum van de prachtige stad Narbonne. Meer info en boeken.

  1. Abdij van Fontfroide

Niet zo ver van Narbonne, vind je Abdij van Fontfroide, een voormalige cisterciënzer abdij, gelegen in een klein dal van de Corbières. Deze indrukwekkende abdij is afkomstig uit 1093 en wordt gezien als één van de best bewaarde abdijen van Europa. Hier woonden ooit zo'n 250 monniken in rust en stilte. En die stilte en rust voel je nog steeds wanneer je hier rondwandelt. De dag van vandaag worden er rondleidingen georganiseerd zodat je alle bijzondere onderdelen van de abdij te zien krijgt. Van de oude slaapzalen tot de prachtige kloostertuin waar je mooie foto's kan maken.

  1. Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée

Eventjes vertoeven in de natuur? Bezoek het 80.000 hectares grote Regionaal Natuurpark la Narbonnaise en Méditerranée, gelegen in het oosten van het departement Aude. Het natuurpark bestaat uit een zeer gevarieerd landschap, dat gaat van lagunes en zandstranden bij de middellandse zee, tot de wijngaarden en struikgewassen van Corbières, maar ook het rotsachtige massief van La Clape.

Het is een ongerepte, bewaard gebleven natuur, met een opmerkelijk rijke biodiversiteit, dat beschermd wordt door het Narbonnaise Park en zijn regionaal natuurreservaat. Je kan hier ook terecht om enkele broed- of trekvogels te spotten, die hier profiteren van de rust- en nestzones rond de vijvers van Narbonne. Een heerlijk, rustgevende uitstap.

  1. Gruissan

Vlakbij Narbonne, aan de kust van de Middellandse zee, ligt het gezellige vissersstadje Gruissan. Het oude centrum van dit stadje, Gruissan Plage, wordt gekenmerkt door uitgestrekte stranden met daaraan restaurants en amusementsparken.

De stranden van Gruissan zijn onderdeel van het Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerrannée. Dit natuurgebied kenmerkt zich door een lagune omringd door stranden, waar je zo’n 2000 verschillende plantensoorten en 300 vogelsoorten kan vinden. Gruissan Plage is dan ook nog maar een begin van alle pracht die je vanaf hier kan ontdekken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in het driesterrenhotel Le Phoebus Garden & Spa op vijf minuutjes wandelen van de haven. Je kan hier volledig tot rust komen in het spacentrum met een stoombad, een sauna en een overloop-hot tub, een zwembad. Meer info en boeken.

  1. Limoux

Gelegen in het binnenland van Aude, ligt een ander stadje, Limoux. Een prachtige Romeinse nederzetting in de vallei van de rivier de Aude waar je heel wat bezienswaardigheden kan bewonderen. Wandel zeker even over de Pont-Neuf de Limoux, de oude brug die de twee delen van de stad aan elkaar verbindt. Ook de De Notre-Dame de Marceille, de Romaanse basiliek is zeker een bezoekje waard. Wil je graag even neerstrijken op een terrasje voor een hapje en een drankje? Dan kan je terecht op één van de sfeervolle pleintjes in de stad.

Limoux staat verder ook bekend om de verschillende soorten wijnen die hier vandaan komen. Er zijn dus genoeg plekken in de stad waar je een wijnproeverij kan bezoeken en kan proeven van de verschillende soorten mousserende wijn.

  1. Château de Peyrepertuse

Château de Peyrepertuse ligt 800 meter hoog op een kalksteenrug die de scheiding vormt tussen de stadjes Duilhac-sous-Peyrepertuse en Rouffiac-des-Corbières. Ook deze ruïne nam in zijn glorietijd een strategische positie in en bood tegelijk een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Van de vijf zonen van Carcassonne is dit het grootste kasteel. De site wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond.

Ten tijde van de Albigenzische Kruistocht was dit kasteel het leengoed van Guillaume de Peyrepertuse. Hij werd in 1224 geëxcommuniceerd en nadat het beleg van Carcassonne mislukt was, gaf hij zich uiteindelijk over. In 1240 namen de Fransen bezit van zijn kasteel. Het kasteel werd in de loop van de volgende eeuwen uitgebreid en veranderd. Vandaag de dag wordt het bezocht door bijna 100.000 bezoekers per jaar die hier niet alleen het kasteel, maar ook het onklopbare uitzicht op de omringende wijngaarden komen bewonderen.

  1. Château Quéribus

Op een bergtop van ongeveer 700 meter hoog, staat het kasteel Quéribus te pronken. Het kasteel Quéribus dat dateert uit de 11de eeuw en was één van de laatste bolwerken van de Katharen. Tegenwoordig bestaat het kasteel vooral uit ruïnes, maar het is zeker een bezoekje waard.

Vanaf de top van de berg geniet je van een adembenemend uitzicht over de Middellandse zee en de Pyreneeën. Indien je tijdens je bezoek meer informatie over het kasteel wenst, is er ook een audiogids beschikbaar die je van alles vertelt over het kasteel. Laat je verrassen door de rijke historie van het kasteel in de schitterende natuur!

Wil je graag nog meer ontdekken van het Land van de Katharen? Lees onze uitgebreide blog over de mooiste bezienswaardigheden in het Land van de Katharen.

  1. Canal du Midi

Een andere populaire bezienswaardigheid in Languedoc-Roussillon is het Canal du Midi. Dit enorme kanaal verbindt sinds de 17de-eeuw de stad Toulouse in de Midi-Pyrénées, de andere regio binnen Occitanië, met de Middellandse Zee. Het kanaal stroomt voor zo’n 250 km lang door de departementen Aude en Hérault en vormt een bijzondere verzameling aan sluizen, tunnels, en aquaducten.

Het beroemde kanaal is van veel verschillende locaties te bezichtigen, maar één van de bekendste uitzichtpunten ligt bij Béziers bij de sluizen van Fonsenarres, die ook opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook kan je hele stukken langs het kanaal wandelen, of zelfs een mooie boottocht over het water maken.

Nog meer ontdekken van Occitanië? Download onze gratis preview reisgids Occitanië en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Lagrasse

In het hart van het Corbières-massief, is een klein, romantisch dorpje dat makkelijk een plekje verdient in de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk. De belangrijkste troeven van Lagrasse zijn de pittoreske oude brug, de middeleeuwse huizen en de overblijfselen van oude wallen. Maak zeker een wandeling door het dorpscentrum en bewonder de 14e-eeuwse overdekte markt. Ga binnen in de kunstwinkeltjes en de gotische kerk, slenter langs de oevers van de Orbieu en bezoek de binnenplaats van het oude paleis. Sla ook de abdij van Sainte-Marie met de indrukwekkende klokkentoren niet over, gesticht in de 8e eeuw.

  1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis preview reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 februari 2023 - Adri

Top Gids, veel leuke info voor weinig geld.

- 28 juli 2021 - Paul

vertrekken binnenkort naar de Province. nemen zeker de gids mee om uitstapjes te plannen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?