Beste fietstassen kopen 2024: top 10 x fietszakken vergelijken

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Beste fietstassen kopen 2024: top 10 x fietszakken vergelijken

26 januari 2023 in Reisinfo1 reactie

Fietstassen zijn er in veel soorten en maten. Zo zijn er kleine fietszakken en grote fietstassen, en kan je fietstassen kopen die speciaal gemaakt zijn om boodschappen te doen, om naar je werk of naar school te fietsen, of juist voor lange trektochten tijdens fietsvakanties.

Fietstassen zijn op veel momenten handig om jouw bagage makkelijk en comfortabel te kunnen vervoeren. Welke fietstas je het beste aan kan kopen hangt uiteindelijk af van jouw plannen. We zetten de zaken waar je bij het kopen van een fietstas op moet letten voor je op een rijtje en vergelijken een aantal van de beste fietstassen.

Inhoud artikel

 1. Welke zijn de 5 beste fietstassen?

In dit artikel bespreken we onze favoriete fietstassen, de tassen die we zelf getest hebben en die als winnaar uit de bus kwamen. Onze top 5, waarvoor je hieronder nog veel meer informatie kan terugvinden:

 1. FAQ, veelgestelde vragen over fietstassen

Uiteindelijk hangt het van jouw wensen af wat de beste fietstas is. We hebben echter een aantal fietstassen voor je vergeleken.

 1. Welke merken fietstassen zijn er?

Er zijn veel verschillende merken fietstassen. Het merk is niet heel belangrijk voor de keuze van een fietstas, maar grotere merken zijn over het algemeen wel duurzamer en hebben tassen van betere kwaliteit dan wanneer je een goedkope tas bij de supermarkt koopt.

Ortlieb

Een bekend merk is bijvoorbeeld Ortlieb. Dit Duitse merk is al sinds 1982 gespecialiseerd in waterdichte fietstassen en gebruikt duurzame materialen om een sterke fietstas te creëren. De tassen zijn vaak gemaakt voor zowel dagelijks gebruik als lange tochten en komen met 5 jaar garantie. Ze zijn echter wel redelijk prijzig.

Vaude

Vaude en Thule zijn daarentegen ook hele goede merken met veel waterdichte fietstassen die iets lagere prijzen hebben dan Ortlieb. Vaude is net als Ortlieb een Duits bedrijf dat al jarenlang een van de bekendste outdoormerken van Europa is. Het merk richt zich naast fietstassen op heel veel andere producten zoals rugzakken en jassen.

Thule

Het Zweedse Thule is daarentegen gericht op het vervoeren van allerlei producten en heeft naast fietstassen onder andere ook fietsdragers voor op de auto en kinderwagens.

Willex

Het Belgische merk Willex is dan weer minder bekend maar richt zich vooral op verschillende soorten fietstassen.

 1. Welke soorten fietstassen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten fietstassen. Zo zijn er dubbele fietstassen te koop, waarbij je aan weerszijden van de bagagedrager een tas hebt hangen, maar je kan ook een enkele tas kopen.

 • Daarnaast zijn er ook fietstassen die je aan je zadel kan vastbinden, evenals fietstassen voor aan je stuur of aan je frame.
 • Sommige fietstassen zijn ontworpen voor allround gebruik, terwijl andere tassen special gemaakt worden voor lange trektochten op de fiets of juist voor alledaags korte fietstochten naar werk of school.
 • Ook zijn er speciale fietstassen te verkrijgen die je ook als shopper voor de boodschappen kan gebruiken.
 1. Wat zijn dubbele fietstassen precies?

Dubbele fietstassen zijn de fietstassen waarbij je aan beide zijdes van je bagagedrager een tas bevestigd. Deze fietstassen zijn er in veel verschillende designs. Zo heb je de standaard fietstassen die je overal bij fietsenstallingen ziet, waarbij de tassen aan de bagagedrager vastgemaakt zijn en daardoor niet makkelijk los te koppelen zijn.

 • Tegenwoordig heb je echter ook steeds meer soorten dubbele fietstassen voor dagelijks gebruik die gebruik maken van een kliksysteem waardoor je ze makkelijk van je fiets af kan halen maar ze ook niet losjes aan je fiets hangen wanneer ze aan het bagagerek gekoppeld zijn.
 • Bij dubbele fietstassen kan je gemakkelijk het evenwicht aan weerszijden van de fiets verdelen waardoor je nog steeds stabiel kan fietsen en het is makkelijk om er meer goederen in te vervoeren.
 1. Wat zijn enkele fietstassen precies?

Bij enkele fietstassen gaat het dan om een fietstas die je aan een kant van de bagagedrager hangt. In de meeste gevallen maakt het niet uit aan welke kant je de fietstas hangt. Net als bij dubbele fietstassen zijn er enkele fietstassen die vast zitten aan het frame van de bagagedrager, maar de meeste enkele fietstassen zijn van de fiets af te halen.

Vaak zijn de tassen ook nog voorzien van een handvat of schouderriemen, waardoor je de tas gemakkelijk mee kan nemen of zelfs als rugzak zou kunnen dragen. In een enkele tas kan je over het algemeen wel minder kwijt dan in dubbele tassen, al zijn er ook kleinere dubbele fietstassen en grotere enkele tassen te verkrijgen.

 1. Welke fietstassen zijn er voor zadel, stuur & frame?

Fietstassen die je aan je zadel, stuur of frame vastzet hebben een kleinere inhoud. De stuurfietstassen zijn dan over het algemeen wel weer groter dan de zadelfietstassen en framefietstassen, maar ook deze tassen zijn van een kleiner formaat dan fietstassen die je op je bagagedrager vastzet.

Dit soort tassen zijn dan ook erg handig om kleine spullen in op te bergen, zoals je sleutels, portemonnee, een fietskaart en een bandenplakkitje. Een stuurfietstas zou je eventueel ook kunnen gebruiken om je waterfles en lunch in te bewaren bij dagtochten en kortere fietstochten. Bekijk hier stuurfietstassen en bestel online.

 1. Ga je op fietsvakantie of maak je gewone fietstochten?

De standaard fietstassen zijn niet ontworpen voor lange fietsvakanties. De tassen die je veelal achterop bij fietsen in het dagelijks leven ziet zijn voornamelijk gemaakt als stadsfietstas, voor de fietstocht naar werk of school en weer terug naar huis en voor de boodschappen.

 • Deze fietstassen hebben over het algemeen een kleinere inhoud en zijn gemaakt van minder robuuste materialen. In veel gevallen zijn ze ook niet geheel waterdicht.
 • De fietstassen die speciaal voor lange fietstochten worden ontworpen hebben over het algemeen een grotere inhoud en worden gemaakt van duurzame materialen waardoor ze langer meegaan. In veel gevallen zijn de tassen ook waterdicht of komen ze standaard met een regenhoes.
 • Ook zijn de tassen veelal lichter dan stadsfietstassen doordat ze ontworpen zijn met de fietsvakanties in gedachten. Sommige reisfietstassen hebben daarnaast ook meerdere vakken zodat je de tassen goed georganiseerd in kan pakken.
 1. Waterdichtheid van de fietstas

De waterdichtheid van de fietstas is natuurlijk hartstikke belangrijk. Wanneer je wat langer onderweg bent wil je niet dat bij een regenbui gelijk al je spullen doorweekt raken. Bij alledaagse fietstassen zit er veel verschil in de waterdichtheid van de fietstassen, maar bij reisfietstassen zijn de meeste tassen waterdicht.

Er zijn echter ook veel fietstassen die slechts waterafstotend zijn. Hierbij zijn ze alleen bestand tegen opspattend water en zullen ze bij een beetje regen al snel gaan lekken. Als je de tassen alleen gebruikt voor een bezoekje aan de supermarkt hoeft dat geen probleem te zijn, maar wanneer je een stuk verder moet fietsen met papieren of zelfs een laptop in je tas, of wanneer je kleding in je tas hebt zitten, is het toch wel fijn wanneer de fietstas waarin deze objecten zitten waterdicht zijn.

Waterdichte tas? Let op de materialen

 • De waterdichtheid heeft te maken met de materialen die gebruikt zijn voor de tas. Zo worden veel waterdichte fietstassen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals Cordura en Dyneema.
 • Ook moeten de verschillende delen van het materiaal goed aan elkaar gelast zijn of dichtgemaakt zijn met een speciaal soort tape om de tas waterdicht te maken.

Bij tassen die niet waterdicht zijn heb je een regenhoes nodig die wel waterdicht is. Deze zou je dan bij regen om de fietstas heen kunnen doen om zo je tas tegen de regen te beschermen. Soms is een regenhoes meegeleverd met de fietstas, maar ze zijn ook veel los te koop.

 1. Welke sluiting heeft de fietstas?

Vastgespsluiting en rolltopsluiting

Een andere belangrijke factor voor de waterdichtheid, maar ook voor de bescherming van de spullen in de tas, is de sluiting. De 2 meest gebruikte sluitingen bij fietstassen zijn een rolltopsluiting en een vastgespsluitingen. De vastgespsluiting is als het ware de standaard sluiting, waarbij de tas een klep heeft die als deksel werkt. Deze klep doe je dicht en gesp je vervolgens aan de onderkant van de tas vast.

Bij een rolltopsluiting rits je echter eerst de tas dicht, waarna je de bovenkant van de tas dichtrolt en vervolgens de sluiting vastzet. Deze manier is wat ingewikkelder dan een normale vastgespsluiting maar is hierdoor wel geheel water- en stofdicht. Bij een vastgespsluiting kan daarentegen opspattend water alsnog door de opening tussen de tas en de sluitklep door komen.

Klittenbandsluiting

Er zijn verder ook fietstassen te verkrijgen met een klittenbandsluiting in plaats van een gespsluiting, of die gebruik maken van knopen. Deze sluitingen zijn minder handig doordat ze sneller losraken door een windvlaag of een hobbel in de weg. Vaak zijn tassen met dit soort sluitingen ook goedkoper.

 1. Volume van de tas

 • Bij het kiezen van een fietstas is ook het volume belangrijk, zeker wanneer je een tas koopt voor een fietsvakantie. Het volume van de tas hangt natuurlijk af van wat je van plan bent.
 • Voor een tas voor dagelijks gebruik heb je aan een kleine tas met een inhoud van zo’n 10 tot 20 liter vaak wel genoeg.
 • Wanneer je echter op een lange fietstocht gaat waarbij je naast kleding ook je eten, drinken en misschien zelfs je tent meeneemt heb je al een veel groter volume nodig. In principe zijn er tassen te verkrijgen tussen de 20 en 70 liter.
 • Een tas van zo’n 40 liter werkt vaak prima voor een fietsvakantie. Ga je slechts een weekendje weg met de fiets of ga je mee met een georganiseerde fietstocht waarbij je bagage vervoerd wordt door iemand anders, dan werkt een mooie tussenmaat vaak al prima.
 1. Hoe je fietstas aan de fiets bevestigen?

De meeste fietstassen bevestig je aan de bagagedrager op het achterwiel of aan de lowrider op je voorwiel. In veel gevallen kan je de fietstas met speciale haakjes aan de bagagedrager haken. Deze zitten goed vast en kunnen veelal ook versteld worden. Vervolgens kan je de tas ook weer gemakkelijk van je fiets halen.

Er zijn ook tassen die je met een gespriem of klittenbandriem vastmaakt aan je bagagedrager. Deze fietstassen zijn veelal gemaakt om aan je bagagedrager vast te blijven, en zijn dan ook niet zo makkelijk weer even snel van je fiets te halen wanneer je boodschappen gaat doen en je jouw tas mee zou willen nemen.

Klickfix systemen

Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van clickfix-systemen. Hierbij zit vaak een speciaal frame die je over jouw bagagedrager heen monteert, waaraan je vervolgens gemakkelijk je tas aan je fiets kan klikken en er weer makkelijk af kan halen. Bekijk hier de fietstassen met Klickfix.

Dit systeem is erg simpel in het gebruik maar zorgt er ook voor dat je tas goed vast zit. Wel wordt er vaak per merk weer een ander kliksysteem gebruikt, waardoor je niet even snel de fietstassen van het ene merk op een bagagedrager van een ander merk kan zetten.

 1. Wat is het gebruiksgemak?

Is de fietstas eenvoudig te bevestigen?

Ook het gebruiksgemak van de tas is belangrijk bij de keuze van een fietstas. Het gebruik van een fietstas, en dan vooral de bevestiging aan de fiets en het er weer af kunnen halen, is niet altijd vanzelfsprekend. Het is dan ook zeker handig om voor de aankoop goed te weten hoe de tas bevestigd wordt en hoe deze te gebruiken is. Ook kan een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de tas handig zijn.

Bevat de fietstas meerdere compartimenten?

Daarnaast is de manier waarop een fietstas in te richten ook belangrijk voor het gebruiksgemak. Wanneer je een tas met groot volume hebt is het handig om deze in verschillende vakken in te kunnen richten zodat je niet je sleutels en portemonnee in hetzelfde vak kwijt moet als je kleding.

Let er daarom bij de aanschaf ook goed op of er zijvakken of binnenzakken aanwezig zijn en hoeveel dit er zijn. Het gebruik van de tas wordt makkelijker met meerdere vakken, maar jij kan zelf genoeg hebben aan een grote tas met 1 extra vak voor kleine artikelen. Sommige tassen komen daarnaast ook met een apart laptopvak.

 1. Zichtbaarheid, veiligheid en reflectiestrepen

Voor de veiligheid zitten er op sommige tassen ook reflectiestrepen. Dit is erg fijn wanneer je ook ’s avonds of ’s nachts wilt gaan fietsen (vergeet dan ook niet je fietsverlichting te kopen) of wanneer je tijdens een meerdaagse fietstocht een dag door de regen moet fietsen. De reflectiestrepen op de fietstas zorgen ervoor dat jij zichtbaarder bent bij slecht weer en in het donker.

 1. Fietstas met of zonder schouderbanden of schouderriem?

In bepaalde situaties kan het handig zijn om de tas in de hand, over je schouder of als rugtas mee te kunnen nemen. Bijvoorbeeld wanneer je de tas tijdens het doen van je boodschappen mee de winkel in zou willen nemen om ter plekke al te vullen of wanneer je ook een stukje moet lopen met de fietstassen.

Veel fietstassen hebben draaggrepen, maar er zijn ook verschillende soorten fietstassen die een schouderband of schouderriem hebben. Dit zijn extra’s die bij je tas kunnen zitten die handig van pas kunnen komen.

 1. Fietstas speciaal voor elektrische fiets

Voor elektrische fietsen heb je in principe geen speciale fietstas nodig, maar het komt voor dat je problemen hebt met de fietstassen. Zo kan het zijn dat de fietstassen niet op de bagagedrager passen doordat de accu van de fiets hier bevestigd is, of doordat het tussenstuk niet goed genoeg is om hierover geplaatst te worden. Bekijk hier de fietstassen voor elektrische fietsen.

Wanneer je een elektrische fiets hebt is het dan ook zeker verstandig om goed op de beschrijvingen en de afmetingen van de fietstassen te letten om te zorgen dat deze ook daadwerkelijk past op jouw fiets.

 1. Allround dubbele fietstas - Ortlieb Back-Roller City

Dit is een van de beste en meest bekende dubbele fietstassen.

 • De Back-Roller City tassen zijn volledig waterdicht en bestand tegen weer en wind.
 • Ze zijn eenvoudig in gebruik en te bevestigen met haken.
 • De tassen zijn te bevestigen aan de bagagedrager en kunnen zowel afzonderlijk of als paar gebruikt worden.
 • Ze wegen maar 1550 g en hebben een inhoud van 40 liter.
 • De tassen maken gebruik van een rolltop sluiting en hebben enkele reflectiestukken op het materiaal zitten.
 • De tas is te verkrijgen in het rood, zwart en wit en komen niet met draagbanden of schouderbanden.

Koop deze fietstas voor €94 op Bol.com.

 1. Ruime dubbele reistas – Willex Bagagetas 1200 XL

De Willex Bagagetas 1200 XL is net als de Back-Roller City van Ortlieb zowel voor dagelijks gebruik als fietsvakanties goed te gebruiken.

 • De tas heeft een traditioneel uiterlijk en heeft verschillende zijvakken.
 • In totaal heeft de tas een inhoud van 50 liter.
 • De tas wordt met haken aan de bagagedrager vastgezet en heeft reflecterende strepen.
 • Echter is de tas niet waterdicht maar waterafstotend.
 • Wel wordt de tas geleverd met een regenhoes.
 • De tas is alleen te verkrijgen in het zwart en heeft geen draagriemen, waardoor de tas niet makkelijk mee te nemen is tijdens het boodschappen doen.

Koop deze fietstas online voor €57,95.

 1. Dubbele fietstas voor elektrische fietsen – Basil Miles

De Basil Miles fietstas is zeer geschikt voor stadsritten en dagelijks gebruik.

 • De tas oogt zeer sportief en heeft een inhoud van 32 liter.
 • De tas wordt bevestigd door middel van 2 riemen die door het frame van de bagagedrager worden geregen, waardoor ze makkelijk te verstellen zijn op de maat van de fiets.
 • Ze zijn hierdoor ook perfect voor elektrische fietsen. De tassen komen hierdoor wel permanent vast te zitten aan de bagagedrager, maar ze zijn ook te vergrendelen op speciale bagageframes. Hierdoor zijn ze ook afneembaar.

De tas vind je vanaf €50. Er is ook een kleinere versie van 14 liter beschikbaar.

 1. Grote 3-delige reisfietstas – Vaude Karakorum

De Vaude Karakorum fietstas is perfect voor lange fietstochten en -vakanties. Het gaat om een dubbele tas met boven op de bagagedrager nog een derde tas.

 • In totaal heeft de tas dan ook een volume van 64 liter.
 • De vakken van de tassen zijn indeelbaar en bevatten zijvakken.
 • Tenten en slaapzakken kunnen gemakkelijk met compressiebanden aan de tas bevestigd worden en een deel van de fietstas is ook als rugzak te gebruiken.
 • Er is gebruik gemaakt van lichte maar sterke materialen in het design.
 • De tassen worden met haken aan het bagagerek vergrendeld. Ook hebben de tassen reflecterende strepen.
 • De fietstas is waterdicht maar komt verder ook nog met een regenhoes.

De tas kost €104, koop deze online bij Bol.com

 1. Alledaagse dubbele fietstas – Basil Magnolia Mik

De Basil Magnolia Mik is een perfecte fietstas voor dagelijks gebruik en korte uitstappen.

 • De dubbele fietstas heeft een totaal volume van 35 liter en heeft een vouwsluiting.
 • In het design zitten reflecterende details.
 • De tas is vast te maken met een kliksluiting op een voorgemonteerde adapterplaat.
 • Daarnaast is de tas ook te gebruiken op e-bikes.

De tas is te koop vanaf €53,95 bij Bol.com

 1. Enkele multifunctionele fietstas – Rohtar 3-in-1 fietstas

De Rohtar tas is multifunctioneel en kan ook als schoudertas en rugzak gebruikt worden. De tas is dan ook handig voor het fietsen naar werk of school of voor de boodschappen.

 • De tas is aan beide zijden van de bagagedrager te bevestigen.
 • Ook is de tas waterdicht en wordt er gebruik gemaakt van een rolltop sluiting.
 • De tas heeft een inhoud van 18 liter
 • Ze is te verkrijgen in zwart, rood en geel in minimalistisch design.
 • Ook is de tas te krijgen in een grotere variant van 25 liter.

De tas is te koop voor €59,95 bij Bol.com.

 1. Fietstas met slot tegen diefstal – FastRider Dandelion

De Dandelion fietstas is te verkrijgen als een dubbele tas van 35 liter. De tas is dan ook perfect voor dagelijks gebruik.

 • De dubbele tas heeft een ritssluiting die op slot kan met een cijferslot en is hierdoor goed beveiligd tegen diefstal.
 • Daarnaast is de tas ook voorzien van reflectiestrepen.
 • De tas is niet waterdicht maar wel waterafstotend.

De dubbele fietstas is te verkrijgen voor €39,95. De Dandelion is ook te verkrijgen als een shopper van 16 liter voor € 29,95, die je gemakkelijk mee kan nemen met het doen van de boodschappen.

 1. Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!

Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !

40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !

Smeer de kuiten in, pomp de banden op en trappen maar.

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis fietsgids Oost-Vlaanderen downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 29 augustus 2021 - Isabelle De clercq

zeer interessant

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?