Wat zijn LF-routes? Gids met info over Lange Afstand Fietsroutes

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Wat zijn LF-routes? Gids met info over Lange Afstand Fietsroutes

24 april 2018 in Nieuws5 reacties

LF-route staat voor Lange-Afstand-Fietsroute of soms ook als Landelijke Fietsroutes genoemd. Ze lopen door verschillende regio's en soms door enkele landen. Kenmerkend is dat de trajecten zoveel mogelijk langs fietsveilige wegen zijn uitgetekend, ver weg dus van alle verkeersdrukte. Ze hebben ook allemaal een bepaald thema, zodat je er nog iets bijleert ook onderweg. Je kan kiezen om een route volledig af te fietsen van begin- tot eindpunt of een traject zelf uit te stippelen dat verschillende LF-routes aandoet. Hoe ook, het is een aangename sportieve manier om véél te zien, bekende plekjes en vaak loert een verrassende ontdekking om de hoek. Ze hebben dezelfde markering, nl. witte rechthoekige bordjes met een groen opschrift.

Fietsen via LF-routes

LF-routeDe allereerste LF-route was de LF-1 Noordzeeroute die van Den Helder (NL) tot in Boulogne sur Mer (F) liep, geboortejaar 1989. Sindsdien zijn er al een pak bijgekomen. In totaal is het Vlaamse LF-netwerk uitgezet over 10 routes, wat zo'n 1500 km fietsfun oplevert. De routes lopen zowel langs de kust, de polders, langs rivieren op jaagpaden, over de Vlaamse heuvels, ... als door de grotere steden die cultureel een schat aan bezienswaardigheden te bieden hebben zoals onder meer Gent, Brugge, Antwerpen, Leuven, ...

Ook over de taalgrens ligt een LF-netwerk. Daar heeft men het over RV-routes, wat staat voor Rando-Vélo. Ook in Wallonië omvat het netwerk ca. 1500 km met in totaal 9 routes. Zij laten je de mooiste natuurplekjes zien van het Waalse landsgedeelte, van de Condroz, de Naamse regio, Picarde-Wallonie, rond Bastogne tot in de Oostkantons.

In twee richtingen

Je kan de LF-routes in twee richtingen rijden. Je herkent de bewegwijzering aan de witte metalen bordjes met groen opschrift. Deze bordjes vermelden de rijrichting, de routenaam én het LF-routenummer. De routes hebben aansluiting met elkaar, dus je kan zowel fietsen over de Vlaamse, Waalse als de routes in Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk (Voies Vertes). In Wallonië zal je uiteraard meer hellende wegen moeten overwinnen, al kan je er ook via de RV-routes op het RAVel-netwerk aansluiten en dat zijn autovrije wegen met fietsveilige verbindingen op jaagpaden, omgevormde spoorweglijnen.

In Wallonië zie je geen metalen bordjes maar is de bewegwijzering via markeringen met twee strepen, geel en blauw op palen, muurtjes, bomen, ...

LF-dagtochten

Wil je een fietstocht ondernemen via LF-routes maar het ontbreekt je aan tijd (of inspiratie) om zelf routes uit te stippelen, dan kan je gebruik maken van kant-en-klare LF-dagtochten, voor jou ontwikkeld door vrijwilligers van de organisatie Grote Routepaden. Er zijn er per provincie, in 2018 al een 20-tal fietslussen van elk 60 km ongeveer. Meer info lees je op de website.

Over de grenzen heen

Je hoeft niet te stoppen aan de landsgrenzen als je een LF-route volgt. Geraak je in Nederland, dan heb je er maar liefst 4500 km aan LF-routes, verdeeld over 26 fietsroutes. Hier heb je het voordeel dat de wegen er nog veel fietsvriendelijker en veiliger bijliggen dan bij ons. Je kan ook in Duitsland terecht voor bewegwijzerde lange afstand fietsroutes, in Frankrijk, Denemarken, Zwitserland en in Groot-Brittannië. Voor een volledig overzicht verwijzen we je naar de website, klik door op LF-fietsen.

Praktisch

  • LF-routes, netwerk van lange afstand fietsroutes in Europa
  • Bewegwijzering via metalen bordjes of streepjesmarkeringen
  • Meer info op www.groteroutepaden.be doorklikken op LF-fietsen (bovenaan de balk)

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis fietsgids downloaden


Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 22 januari 2023 - Willy Janssens

De (digitale) fietsgids Oost-Vlaanderen bevat veel nuttige en interessante informatie voor de gepassioneerde fietser. Als enig verbeterpunt zou ik voorstellen om de gpx-file van de verschillende besproken routes mee beschikbaar te maken, zodat die onmiddellijk kunnen gedownload worden om te gebruiken in een gps of gsm met aangepaste app.

- 7 augustus 2021 - E.C. van Sandwijk

Mooi verzorgde gids en de routes zijn prachtig, zeer afwisselend en voor ieder toegankelijk

- 1 oktober 2019 - Raymond

Goed en makkelijk te volgen. Soms beetje verwarring wanneer er een eigen combinatie gemaakt sil worden

- 16 juli 2019 - greet de meulenaere

Graag had ik het een stuk eenvoudiger gehad. Daar bedoel ik mee: dat het niet altijd gemakkelijk is om van de ene route over te schakelen naar de andere route. ook als je onderweg bent is het toch regelmatig dat je moet zoeken om de juiste weg te kunnen volgen. Zeker bij werkzaamheden zijn de omleggingen niet altijd aangeduid. Mijn man krijgt het dan echt op zijn zenuwen... Toch ondanks alles wel al regelmatig gebruikt gemaakt van de F en LF routes.Groetjes, greet.

- 17 november 2018 - sonia geubbelmans

mooie routes ontdekt via LF-route en vooral verkeersvrij

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?