Fietsen in Scheldeland - 100 jaar Groote Oorlog

Fietsen in Scheldeland - 100 jaar Groote Oorlog

1 januari 2022 in Nieuws0 reacties

Toerisme Oost-Vlaanderen en Scheldeland herdenken de Groote Oorlog onder andere met de uitgave van een brochure met 4 fietsroutes. De brochure '100 jaar Groote Oorlog – Fietsen langs sporen van de Groote Oorlog' neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis in het Scheldeland. Je komt zo in Aalst, Buggenhout, Bornem, Dendermonde, Lebbeke, Melle, Puurs, Sint-Amands en Zele. De vier routes zijn geënt op het fietsnetwerk met knooppunten van het Scheldeland. Ze laten je kennismaken met telkens een ander oorlogsverhaal.


Langs sporen van de Groote Oorlog in Scheldeland fietsen

Fietsen in ScheldelandIn de brochure vind je naast de oorlogsverhalen de routebeschrijvingen, de kaartjes met de knooppunten, ingetekende trajecten en de referentiepunten van de bezienswaardigheden. Verder veel illustraties, met authentieke archieffoto’s aangevuld met nieuwe opnamen. De brochure telt 90 bladzijden en is gratis te bestellen of online te bekijken.

Aalst-Dendermonde-Lebbeke 42 km - Leven in bezet gebied

In deze route wordt verhaald over de strijd in Aalst, het harde leven tijdens de bezetting. Over de inval van de Duitse troepen in Dendermonde en de burgerslachtoffers in Lebbeke. Vanuit het stadspark van Aalst, destijds aangelegd om de Aalsterse mannen te behoeden voor dwangarbeid, fiets je langs de Dender richting Dendermonde, een Martelaarstad. Tijdens WOI werd deze stad bijna volledig in puin gelegd. Je rijdt ook een stuk van de Leirekensroute, een oude spoorwegroute die van strategisch belang was in de oorlog.

Zele – Dendermonde-Buggenhout 75 km - Langs dijken en bossen

De route brengt het verhaal over de bloedige strijd aan de oevers van de Schelde tussen Berlare en Dendermonde en de vergeten slag van het Buggenhoutbos. Je fietst grotendeels op de dijken van de Schelde, waar net als in de bossen van Buggenhout en de oevers van de Dender verwoed strijd werd geleverd. Je kan zelf je vertrekpunt kiezen (Zele of Buggenhout) en desgewenst het traject inkorten, want niet iedereen ziet het misschien zitten om de 75 km te fietsen.

Puurs-Bornem-Sint-Amands 51 km - Fietsen langs forten van WO I

Hier wordt dieper ingegaan over de Stelling van Antwerpen en de forten van de 4de sector in Scheldeland. Dit waren de forten van Liezele en Bornem en de schans van Puurs. De route brengt je ook langs de pittoreske dorpjes Sint-Amands, Mariekerke en Lippelo. Je komt er langs uniek historisch erfgoed, prachtige Scheldezichten en héél veel groen.

Gontrode (Melle)-Merelbeke-Sint-Amandsberg 31,5 km - Het vliegveld van Gontrode

Je start in Gontrode waar je bij een uitzichtpunt info leest over het vliegveld van Gontrode dat een luchtschipbasis was voor zeppelins. Gontrode werd zwaar gebombardeerd. Via de route te rijden wordt het vliegveld en de zeppelins opnieuw 'tot leven' gebracht.

Langs de routes zijn op een aantal strategische plaatsen toeristische infoborden geplaatst. Op deze borden vind je archieffoto's van de heemkundige kringen en de erfgoedcellen van de gemeenten. Ze geven tevens historische achtergrond bij wat er op die plekken gebeurde tijdens WOI en zijn opgesteld in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Praktisch

  • Naam: 100 jaar Groote Oorlog - Fietsen in Scheldeland
  • Soort: Lusvormige fietsroutes
  • Locatie: Scheldeland
  • Afstanden: 31,5, 42, 51 en 75 km
  • Bewegwijzering: Knooppuntborden
  • Documentatie: Brochure
  • Prijs: Gratis
  • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
  • Bestellen van de brochure en meer informatie: www.scheldeland.be/grooteoorlog

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?