Typisch Nederlands eten uit elke provincie

25 april 2024 in Nederland0 reacties

In Nederland heb je tal van verschillende provincies met ieder hun eigen lekkernijen. Van vlaai uit Limburg tot suikerbrood uit Friesland, er is voor ieder wat wils. Laten we eens kijken naar de verschillende typische lekkernijen uit elke provincie.

Inhoud artikel

 1. Friesland

Friesland is waarschijnlijk het meest bekend om zijn "Fryske Sûkerbôle" of "Suikerbrood". Deze zoete specialiteit bevat heel wat suiker, roomboter en kaneel. Het suikerbrood is een typische lekkernij in Friesland en kan je zowaar overal krijgen, het ganse jaar door.

 1. Groningen

In Groningen vind je tijdens oud en nieuw "spekdik" terug, het bestaat uit: meel, eieren, suiker / stroop en elke koek bevat een stukje vet spek en ook enkele stukjes droge worst.
Het hele jaar door vind je in bijna elke frituur in Groningen de "eierbal" terug. De eierbal, bestaat uit een heel of half hard gekookt ei omwikkeld in ragout, het wordt vervolgens gepaneerd en gefrituurd.

 1. Drenthe

In Drenthe is de droge of harde worst, ook wel bekend als "kosterworst", zeer populair. Deze worst verschilt van andere soorten worst in Nederland door het feit dat het product iets vetter is en ook langer wordt gedroogd. Het kenmerk van deze worst is de typische gerookte smaak die het krijgt vanwege het langere droogproces.

 1. Overijssel

Een specialiteit uit Overijssel is de Deventer koek. Dit is een soort ontbijtkoek gebakken volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen, wat het product langer houdbaar maakt. Naast de ontbijtkoek is de Twentse Kozak ook een echte lekkernij uit Overijssel, het is een zoet biscuit met vulling en omhuld in chocolade.

 1. Zuid-Holland

In Zuid-Holland kun je de bekende stroopwafels vinden. Deze wafels zijn gemaakt met twee dunne koekjes, die aan elkaar worden gelijmd met stroop of suikerstroop. Stroopwafels kan je kopen van een stroopwafelkraam, waar ze vers en warm klaargemaakt worden. Je vindt ze ook verpakt terug in bijna elke Nederlandse supermarkt, op het moment van schrijven staan ze zelfs in de nieuwste Lidl Folder in promotie.

 1. Flevoland

In Flevoland is de Urkse dikkoek een populaire lekkernij. Deze cakeachtige koek wordt gemaakt van spek, meel, rozijnen en eieren, waardoor het hartig met een zoete twist is.

 1. Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie die bekend staat om zijn traditionele lekkernijen. Eén daarvan is de Duivekater, een feestbrood dat vaak tijdens speciale feestdagen wordt gegeten. Dit product wordt bij traditionele bakkers gemaakt en verkocht. Verder vind je in deze provincie ook "weespermoppen", lekkere zachte koekjes. Ten slotte staan ook Beemster kaas en Zaanse mosterd internationaal bekend als echte Noord-Hollandse producten.

 1. Gelderland

De Arnhemse meisjes zijn een nationaal erkende lekkernij uit Gelderland. Deze ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg worden rijkelijk bestrooid met suiker en worden vaak verkocht in de bekende blikjes als souvenir.

 1. Utrecht

De Domtorentjes zijn een typisch Utrechtse lekkernij, ze bestaan uit pure chocolade met luchtige chocoladevulling, en worden geproduceerd door banketbakkerij Theo Blom in Utrecht die de geheime formule al meer dan honderd jaar in haar bezit heeft.

 1. Noord-Brabant

De Bossche Bol is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch en bestaat uit soezenbeslag, gedoopt in pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Deze bolvormige cake heeft een diameter van ongeveer 12 cm en is daarmee een relatief groot gebakje. Er bestaat ook een versie met dubbele doorsnede, de zogenaamde "reuzenbol".

 1. Zeeland

In Zeeland zijn er ook tal van lekkernijen te vinden, waaronder de bekende Zeeuwse bolussen: deze zoete gebakjes worden gebakken met rozijnen en kaneel. Er zijn ook tal van varianten erop: met diverse vullingen zoals banaan, appel of noten. Daarnaast heb je ook de Zeeuwse Babbelaars, ook wel "boterbabbelaars" genoemd, gemaakt uit: boter, suiker, glucosestroop, azijn en water.

 1. Limburg

Wie aan Limburg denkt, denkt aan vlaai. Deze taart wordt traditiegetrouw gemaakt met een dunne laag bladerdeeg, gevuld met verschillende soorten vullingen zoals kersen, appel en abrikozen.

 1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?