Pinacoteca di Brera museum in Milaan bezoeken: kleurrijk kunstmuseum met oude schilderijen + tickets

Pinacoteca di Brera museum in Milaan bezoeken: kleurrijk kunstmuseum met oude schilderijen + tickets

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Pinacoteca di Brera museum in Milaan + waar tickets kopen?

Kunstliefhebbers in Milaan mogen absoluut het kunstmuseum Pinacoteca di Brera niet overslaan. Hier hangen meesterwerken van grote namen uit de schilderwereld. Het museum is gevestigd in een van de beroemdste stadspaleizen van Milaan. Opvallend: de schilderwerken hangen hier tegen een kleurrijke achtergrond, uitzonderlijk in een kunstmuseum met oude schilderijen.

Ontdek hier alvast meer over je bezoek aan Pinacoteca di Brera in Milaan + bestel je tickets voor een rondleiding online op voorhand en vermijd wachtrijen.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het museum Pinacoteca di Brera in Milaan

Het Pinacoteca di Brera is gevestigd in het grote stadspaleis Palazzo di Brera. Dat paleis dateert uit de 17e eeuw en huist naast het kunstmuseum ook een waardevolle historische bibliotheek en de kunstacademie Accademia di Belli Arti. Er hoort ook een botanische tuin en sterrenwacht bij het complex.

Ooit deed het Palazzo di Brera dienst als een klooster. En dat kan je nog steeds zien. In de middeleeuwen werd er een jezuïetencollege in het paleis gevestigd. Het grootste deel van het gebouw wordt vandaag echter ingenomen door het kunstmuseum Pinacoteca di Brera.

Het museum maakte lang deel uit van de kunstacademie en moest dienen als voorbeeld voor de studenten

Ze oefenden met het maken van kopieën van beroemde werken. In 1809 opende het museum zijn deuren echter voor het grote publiek. Dat gebeurde ten tijde van het Koninkrijk Italië, gesticht door Napoleon. Milaan was toen de hoofdstad en Napoleon liet kunstwerken uit heel Italië overbrengen naar het Pinacoteca di Brera. Sindsdien hangen hier meesterwerken van grote namen uit de schilderkunst.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. Het kunstmuseum Pinacoteca di Brera in Milaan bezoeken

Het Pinacoteca di Brera is een absoluut topmuseum

Het museum bestaat uit 16 grote zalen. Hier hangen absolute meesterwerken van onder andere Caravaggio, Rafael, Tintoretto, Vernose en Bellini. Later kwamen er ook schilderijen bij van internationale beroemdheden zoals Rubens, Van Dyck en Velázquez. Dat gebeurde in het kader van een uitwisseling met het Louvre in Parijs. Het grote merendeel van de werken zijn barok van stijl, maar er is ook een zaal met moderne kunst. Je ziet er werken van De Chirico, Carrà en Modigliani.

TICKETS: Je kan het museum ook bezoeken met een deskundige gids die je wat meer uitleg geeft over de beroemdste verzameling schilderijen van Milaan. Boek je rondleiding in het Pinacoteca di Brera online.

Opvallend in het Pinacoteca di Brera: kleurrijke muren

In 2016 kreeg het Pinacoteca di Brera een kleine make-over door de Britse architect Bradburn. De schilderijen hangen hier niet tegen steriele witte muren, maar wel tegen wanden in opvallende kleuren. Een felblauwe muur bijvoorbeeld of een donkerrood exemplaar. De kleuren steken af tegen het overwegend marmeren interieur van het Palazzo di Brera en combineren op een originele manier met de schilderijen. Het is eens iets anders!

 • Het beroemdste schilderij hier is waarschijnlijk Il bacio (De kus) van Francesco Hayez. Die schilder werd in 1850 de directeur van het Pinacoteca di Brera. In 1859 schilderde hij dit werk en het werd meteen in het museum gehangen. Je kan Hayez ook zien in de vorm van een standbeeld vlak voor het museum. Dat beeld werd in 1890 gemaakt door Francesco Barzaghi.
 • Andere beroemde werken zijn het Avondmaal te Emmaüs van Caravaggio, het Huwelijk van de Maagd van Rafaël en de Lamentatie van Christus door Andrea Mantegna.
 • Maar er valt hier niet alleen schilderkunst te bewonderen. Er worden ook enkele Romeinse beelden en kruiken tentoongesteld.

Boek hier je rondleiding met gids

 1. Waar tickets kopen voor het Pinacoteca di Brera museum?

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellige verblijfplaats in de historische Brera wijk? Overnacht dan in de charmante B&B Locanda Pandenus Brera. De kamers hebben een elegante inrichting met designstukken en je geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Pinacoteca di Brera

 • Het Pinacoteca di Brera bevindt zich in de Via Brera, 28, in hartje van de Brera wijk.
 • Je bereikt het Pinacoteca di Brera ook eenvoudig met de metro. De dichtstbijzijnde halte is Lanza (lijn 2), maar ook de halte Montenapoleone (lijn 3) ligt vlakbij.
 • Openingsuren: Het kunstmuseum Pinacoteca di Brera is elke dag open van 8u30 tot 19u15, behalve op maandag.
 • Je kan tickets kopen om binnen te gaan tot 18u.
Je kan de Brera kunstenaarswijk ook verkennen tijdens onze stadswandeling door Milaan.

Wat is de ligging van Pinacoteca di Brera in Milaan op de kaart?

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?