Tickets openbaar vervoer & metro in Milaan: hoe je verplaatsen door de stad?

Tickets openbaar vervoer & metro in Milaan: hoe je verplaatsen door de stad?

21 februari 2024 in Milaan1 reactie

Alle info over het openbaar vervoer, metro, trams en bussen in Milaan

Het openbaar vervoer in Milaan is ontzettend goed geregeld. De Italiaanse stad kan uitpakken met een indrukwekkend en bijzonder efficiënt metronetwerk. Er zijn maar liefst vier metrolijnen met tientallen haltes die de hele stad en de buitenwijken verbinden. Daarnaast kan je ook nog trams gebruiken, met de bus rijden of een ticket voor de hop-on-hop-off bussen kopen.

Ontdek in dit blogartikel de beste opties om je door de stad te verplaatsen.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

  1. Hét vervoersmiddel bij uitstek: de metro van Milaan

Het metronetwerk van Milaan is erg uitgebreid

Het bestaat uit vier metrolijnen die allemaal andere delen van de stad met elkaar verbinden. De metro’s rijden erg frequent, je hoeft nooit langer dan 10 minuten te wachten. Tijdens de piekuren volgt de ene metro de andere al na enkele minuten op.

  • De rode metrolijn – Linea Rossa (MM1): van Sesto FS naar Rho Fiera/Bisceglie
  • De groene metrolijn - Linea Verde (MM2): van Assago/Abbiategrasso naar Cologno Nord/Gessate
  • De gele metrolijn – Linea Gialla (MM3): van Comasina naar San Donato
  • De paarse metrolijn – Linea Viola (MM4): van Bignami naar het San Siro Stadionis

Met de metro sta je in een mum van tijd bij elke bezienswaardigheid. We raden je dan ook aan om een dagpas, 3-dagenpas of 10-rittenpas voor de metro te kopen. Zo reis je voordelig door Milaan.

Tip: met de Milaan stadspas krijg je niet alleen toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, maar kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Boek je Milaan Pass hier online.
  1. Neem de historische gele tram in Milaan

In Milaan rijden ook opvallende trammetjes rond. Het zijn historische gele exemplaren die er nog precies zo uitzien als in de jaren ’20. Je stapt in met een gewoon ticketje voor het openbaar vervoer en daarmee kan je het hele traject afleggen.

De historische trammetjes vertrekken bij het centraal station en gaan tot het Piazza Castelli, buiten het stadscentrum. We raden je aan om dit trammetje zeker eens uit te proberen, het is een bezienswaardigheid op zich.

Tip: Stap af bij het Parco Sempione (Arco della Pace), daarna rijdt het trammetje vooral door residentiële wijken waar weinig te zien valt.
  1. Neem de bus in Milaan

Binnenin het centrum is de metro de beste manier om je te verplaatsen, maar je kan eventueel ook voor de bus kiezen. Er zijn meer dan 100 buslijnen en sommige haltes kan je amper herkennen. Het is een nogal chaotisch systeem als je niet thuis bent in Milaan. We raden je daarom aan om gewoon de metro te nemen, ook al stopt de bus soms iets dichter bij de bezienswaardigheden.

De bussen zijn wel heel handig ’s nachts. De metro’s en trams rijden tot ongeveer 1 uur, maar er zijn wel nachtbussen die het traject van de metro bovengronds afleggen. Ideaal na een nachtje feesten.

  1. Tickets voor het openbaar vervoer in Milaan

Heel handig in Milaan: je hebt slechts één kaartje voor het openbaar vervoer nodig. Je kan dan zowel de metro, de bus als de tram gebruiken. Die kaartjes kan je kopen in elk metrostation bij de ticketautomaten of bij de tabakswinkeltjes (tabaccheria). Je hebt de keuze uit:

  • Een standaard kaartje dat 90 minuten geldig is (2 euro)
  • Een dagpas die 24 uur geldig is (7 euro)
  • Een pas voor 3 dagen (12 euro)
  • Tienrittenpas (18 euro)
  • Allerhande abonnementsformules

Belangrijk: bij de tram en de bus moet je je kaartje afstempelen wanneer je binnenwandelt. Bij de metro moet je het inscannen en ook nog eens scannen wanneer je de metrohalte verlaat. Bijhouden dus, dat ticketje!

  1. Hop-on-hop-off bus in Milaan

Nog een leuke manier om Milaan te verkennen, is de hop-on-hop-off bus

  • Er zijn in Milaan vier verschillende routes die verschillende toeristische trekpleisters met elkaar verbinden.
  • Je stapt of waar je wil, krijgt onderweg uitleg over de bezienswaardigheden die langs je voorbijglijden en je kan opnieuw uitstappen waar je maar wil.
  • Ook trekpleisters die iets verder van het centrum verwijderd liggen, zijn in de routes opgenomen.
  • Extra leuk: de bovenste verdieping van de dubbeldekker bus heeft geen dak zodat je Milaan met alle zintuigen kan leren kennen.
  • Je kan kiezen voor 1 dag, 2 dagen of 3 dagen toegang tot de hop-on-hop-off bus.

TICKETS: Tickets voor de hop-on-hop-off bus in Milaan boek je hier makkelijk online.

  1. Neem de taxi in Milaan

Natuurlijk kan je, zoals in elke grote stad, ook gewoon de taxi nemen. Het is nog steeds de snelste optie wanneer je van punt A naar punt B moet (buiten de spitsuren dan). De taxi’s zijn iets goedkoper dan bij ons. Je zal er heel wat door de straten zijn rijden. Je hand opsteken om de taxi te stoppen volstaat.

  1. Van en naar de luchthaven in Milaan

De kans is groot dat je aankomt op de luchthaven Malpensa, op zo’n 50 kilometer verwijderd van Milaan. Je bent een klein uurtje onderweg naar Milaan, maar het openbaar vervoer is wel goed geregeld.

  • Als je met het openbaar vervoer vanaf Milaan Malpensa naar het centrum wil reizen, is je beste optie de Malpensa Express. Die trein vertrekt vanaf terminal 1 (T1) of terminal 2 (T2) om het half uur. Je komt aan in het Piazza Cadorna of het centraal station van Milaan.
  • Land je op de luchthaven Linate of Bergamo, dan kan je daar ter plekke makkelijk de bus naar het stadscentrum nemen.

Lees hier alles over vervoer van en naar deluchthaven van Milaan

Tours en georganiseerde daguitstappen vanuit Milaan

Wil je graag een daguitstap vanuit Milaan maken met een georganiseerde tour of gids? Ontdek hier alle daguitstappen in en rond Milaan en haal het beste uit je vakantie.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder enkele leuke en mooie dagexcursies vanuit Milaan

  1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

  • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
  • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
  • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
  1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 oktober 2023 - Martin van Toll

Als je een meerdaags ov-ticket online wilt kopen, pas dan op voor deze oplichters: ItalyPass Booking Centre biedt 3-daagse kaartjes aan voor 27 euro. Wij deden dat, omdat we op veel websites een tarief van 13 euro per dag zagen. Het leek dus een aantrekkelijke aanbieding. Pas na de betaling bleek dat we de kaartjes niet op het vliegveld konden ophalen, maar in het centrum bij een kiosk (News Kiosk piazza San Gioachimo). Om daar te komen, moesten we op het vliegveld twee enkeltjes van € 2,20 kopen. Bij de kiosk stond een automaat, die gelukkig wel werkte. Toen we de kaartjes uit de automaat haalden, stond er een prijs op van 13 euro. We hadden veel meer betaald en voelen ons opgelicht. Achteraf zagen we veel negatieve reviews over deze club, omdat de automaat vaak defect is en dan heb je betaald voor helemaal niks. Wees dus gewaarschuwd!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?