Colonne di San Lorenzo en basiliek in Milaan bezoeken: alle info + tips

Colonne di San Lorenzo en basiliek in Milaan bezoeken: alle info + tips

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Colonne di San Lorenzo en basiliek in Milaan + tips

De Colonne di San Lorenzo is een reeks van 16 Romeinse zuilen die vlakbij de basiliek van San Lorenzo staan. Ze dateren uit de 2e en 3e eeuwen, maar werden pas in de middeleeuwen op hun huidige plek gezet. De zuilen kaderen de basiliek erachter. Het levendige plein naast de zuilen is populair bij jonge Milanezen.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de Colonne di San Lorenzo

De Colonne di San Lorenzo zijn 16 marmeren zuilen die gerecupereerd werden van oude Romeinse constructies. De zuilen dateren uit de 2e en 3e eeuw en zijn gebouwd in Korinthische stijl. Dat kan je herkennen aan de krullen bovenaan het kapiteel.

De zuilen zelf stonden hier niet in de Romeinse tijd. Ze werden in de 11e eeuw op de huidige plek neergepoot om de basiliek er recht tegenover te complementeren. De zuilen zouden afkomstig zijn van een Romeins badhuis, een amfitheater of een tempelcomplex. Er werden vlakbij resten van die Romeinse constructies gevonden. De Colonne di San Lorenzij zijn met andere woorden een knap staaltje van recyclage uit de middeleeuwen.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. De Basilica di San Lorenzo in Milaan: een Romeinse kerk

Recht tegenover de zuilen staat de basiliek van San Lorenzo. Deze kerk is langs binnen niet bijzonder indrukwekkend (zeker als je de Duomo di Milano al bezocht hebt), maar het is wel een kerk met een verhaal. De eerste kerk stond hier namelijk al ten tijde van het Romeinse Rijk in de 4e eeuw. Daarmee is het een van de eerste officiële kerken. Je herkent de structuur van vroegchristelijke kerken: een centrale koepel en vier torens.

De kerk werd geteisterd door verschillende branden en werd doorheen de vroege middeleeuwen vaak herbouwd en uitgebreid. Het totaal is een eclectisch geheel in allerhande stijlen en met nog meer bijgebouwen. In 1573 stortte de koepel in en moesten opnieuw grote werken plaatsvinden. Vandaag zie je hier de grootste koepel van Milaan.

TIP: Binnenin moet je het Romeinse portaal opzoeken in de Cappella di Sant’Aquilino. Er prijkt een mooi mozaïek dat vele eeuwen oud is.
 1. Meng je onder de Milanezen op het plein

De regio rondom de kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Oorspronkelijk stonden er veel huizen rond de basiliek, maar daar blijft niets meer van over. Men besloot om de woningen niet te herbouwen, maar in de plaats een park aan te leggen achter de kerk en een plein voor de kerk.

Tussen de basiliek en het plein zie je het standbeeld van Constantijn. Er komen hier ’s avonds heel wat jonge Milanezen drinken. Ofwel in een van de bars rondom het plein, ofwel gewoon op het plein met een biertje in de hand. Het park achteraan heet officieel het Parco Papa Giovanni Paolo II. Vanuit het park kan je goed zien hoe vaak de basiliek door de eeuwen heen herbouwd werd.

 1. Openingsuren en ligging van Colonne di San Lorenzo

 • De Colonne di San Lorenzo vind je in de Corso di Porta Ticinese, middenin het centrum van Milaan.
 • De Colonne di San Lorenzo bevindt zich vlak naast de populaire winkelstraat Via Torino, die vertrekt bij de Duomo.
 • Openingsuren: De Colonne di San Lorenzo kan je natuurlijk gewoon altijd gaan bekijken.
 • Voor de basiliek kan je hier elke dag terecht tussen 8u30 en 18u30.
 • In het weekend gaan de deuren een half uurtje later open en dicht.
Mis niets tijdens je stedentrip Milaan met onze reisgids Milaan inclusief stadswandeling!

Ligging van Colonne di San Lorenzo in Milaan op de kaart

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?