Basilica di Sant'Ambrogio in Milaan bezoeken? Info en tips

Basilica di Sant'Ambrogio in Milaan bezoeken? Info en tips

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Basilica di Sant'Ambrogio in Milaan + tips

Gelovigen en kunstliefhebbers moeten absoluut even langsgaan bij de Basilica di Sant’Ambrogio. Deze kerk werd al gebouwd in de 4e eeuw in opdracht van de heilige Ambrosius, beschermheilige van de stad. Het is dan ook een belangrijke kerk voor de Milanezen waar op 7 december, de dag van de heilige Ambrosius, extra veel volk bijeenkomt. Er vallen ook eeuwenoude mozaïeken te bewonderen.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de Basilica di Sant’Ambrogio

De Basilica di Sant’Ambrogio is na de Duomo di Milano de belangrijkste kerk van Milaan. Waarom? Omdat de oorspronkelijke kerk in de 4e eeuw gebouwd werd in opdracht van de heilige Ambrosius, indertijd bisschop van Milaan en ondertussen de patroonheilige van de stad. Toen stond de basiliek buiten de stadsgrenzen van Milaan, maar de stad is zo gegroeid dat het bouwwerk nu opgenomen is in het centrum.

De heilige Ambrosius beval in het jaar 379 om een kerk te bouwen op de plek waar de heiligen Protasius en Gervasius begraven waren. Hij doopte de kerk ‘Basilica Martyrum’. Toen Ambrosius zelf stierf in 397, werd hij ook begraven in de basiliek en kreeg de kerk zijn naam. In de 12e eeuw werd de basiliek grondig gerenoveerd en kreeg het gebouw zijn huidige uiterlijk.

HOP-ON HOP-OFF: Boek je tickets voor de Hop-on Hop-off bus in Milaan en zie topbezienswaardigheden waaronder ook de Basilica di Sant’Ambrogio.

 1. De kapel San Vittore in Ciel d’Oro

De basiliek telt veel kapellen, maar eentje schiet er met kop en schouders bovenuit: de kapel San Vittore in Ciel d’Oro. Het werd in de 4e eeuw gebouwd als laatste rustplaats van de heilige Vittore il Moro. Ook het lichaam van de broer van Ambrosius, de heilige Satiro, zou hier begraven liggen.

De kapel is echter vooral bekend omwille van de mozaïeken op de muren en het plafond. Je ziet er de heilige Ambrosius, Gervasius, Protasius en Maternus op afgebeeld.

 1. Het gouden altaar van Basilica di Sant'Ambrogio

Het opvallendste gedeelte van de basiliek is het gouden altaar. Het altaar rust op vier Romeinse zuilen en wordt overdekt door een ciborium, gemaakt van goud en zilver. Op het ciborium staat het verhaal van de heilige Ambrosius gekerfd.

Het gouden altaar zelf werd gemaakt in de 9e eeuw in opdracht van de aartsbisschop Angilberto. De voorkant werd bekleed met edelstenen. Je ziet in het altaar twee deuren. Vroeger lag het lichaam van Ambrosius daarachter begraven, maar zijn stoffelijke resten werden later naar de crypte verplaatst.

 1. De crypte van Ambrosius, Gervasius en Protasius

De belangrijkste plek in de basiliek is misschien wel de crypte. Daar bevinden de lichamen van Ambrosius, Gervasius en Protasius zich namelijk. De zilveren urn waarin de lichamen liggen geborgen werd pas in 1897 gemaakt.

Op 7 december wordt er in Milaan groot feest gevierd. Op die dag wordt de patroonheilige van de stad namelijk gevierd. Er is dan extra veel volk in de kerk om de heilige Ambrosius te eren en ook in de rest van de stad zijn er festiviteiten.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. Colonna del Diavola

Wandel zeker niet voorbij de Colonna del Diavola, vertaald naar het Nederlands als "de Duivelszuil". Aan deze ruimte hangt een legende aan vast. De duivel zou de heilige Ambrosius hier hebben proberen te overtuigen om zijn geloof te laten vallen. Ambrosius ging natuurlijk niet akkoord en gooide de duivel tegen de zuil. De twee horens van de duivel boorden zich in de zuil en lieten twee gaten achter.

 1. De apsis van Basilica di Sant'Ambrogio

Kunstliefhebbers moeten ook even stoppen bij de apsis van de basiliek. Je kan er een bijzonder mozaïek bewonderen. Het oudste gedeelte van het kunstwerk werd in de 4e eeuw gemaakt, een andere gedeelte in de 8e eeuw. Je ziet er de heilige Gervasius en de heilige Protasius afgebeeld samen met twee aartsengelen. Natuurlijk mag ook Sint-Ambrosius niet ontbreken op het mozaïek.

 1. Openingsuren en tickets voor Basilica di Sant'Ambrogio

 • Openingsuren: De Basilica di Sant’Ambrogio is elke dag open van 10u tot 12u en van 14u30 tot 18u.
 • Op zondag kan je de basiliek bezoeken van 15u tot 17u.
 • Tickets heb je niet nodig voor de Basilica di Sant’Ambrogio. Je mag gewoon gratis naar binnen.
 • Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Milaan bezichtigen? Dan kan je ook een ritje maken met de hop-on hop-off bus in Milaan. Hiermee kom je onder meer langs de Basilica di Sant'Ambrogio.
 • Meer info op de website.
 1. Waar bevindt zich de Basilica di Sant’Ambrogio in Milaan?

 • De Basilica di Sant’Ambrogio bevindt zich op het Piazza Sant'Ambrogio 15, op een 20 minuten wandelen van de Dom van Milaan.
 • Kom je met de metro? Dan kan je uitstappen bij de metrohalte S. Ambrogio (lijn 2).
Wil je graag nog meer zien van Milaan? Download dan zeker onze stadswandeling Milaan.

Wat is de ligging van Basilica di Sant'Ambrogio in Milaan op de kaart?

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?