10 x mooiste bezienswaardigheden langs de Duitse Rivièra: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden langs de Duitse Rivièra: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden langs de Duitse Riviera + verblijftips

Met de "Duitse Rivièra” bedoelt men in Duitsland de badplaatsen aan de Oostzeekust. Deze regio met een erg mild klimaat staat bekend om zijn mooie (en schone) stranden, uitgestrekte landschappen en kuuroorden.

Ontdek in deze blogpost alvast meer over de charmantste badplaatsen en plekjes aan de Duitse Rivièra.

Inhoud artikel

De Duitse Rivièra

De populairste badplaatsen aan de Duitse Rivièra, trekken in de zomer veel – iets oudere - toeristen,vooral uit Duitsland zelf. De meeste dorpjes verdubbelen in aantal inwoners tijdens deze vakantieperiode: je vindt er dan ook lange zandstranden, promenades met restaurants en winkels, en kan er dagenlang zeilen, surfen en fietsen. De badplaatsen gaan prat op hun spa's en wellnessfaciliteiten: ideaal na een dagje erop uit te trekken.

Steden zoals Wismar, Rostock en Schwerin liggen vlakbij en zijn allemaal snel bereikbaar met de trein. Je kan hier bijvoorbeeld een elektrische fiets huren, tot het einde van onze route rijden en de fiets dan (gratis) met de trein terugnemen naar jouw verblijfplaats. Tussen de dorpjes door staan de fietspaden compleet met afstand aangeduid. Vergeet jouw zwemkledij zeker niet in de fietstas te stoppen!

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
  1. Megalithische monumenten Rerik

Langs de Oostzeekust zijn nog heel wat graven uit de megalithische steentijd te vinden. In Mecklenburg-Voor-Pommeren alleen al zijn meer dan 1100 megalithische monumenten geregistreerd. Rond Rerik zijn er binnen een straal van 15 km nog 9 van deze graven te vinden te vinden, waaronder een aantal Hunebedden en Dolmen. Je vindt ze bijvoorbeeld recht tegenover de oorlogsbegraafplaats.

Pauzeren doe je in rokerij Scheller

Je krijgt er (op aanvraag) een rookdemonstratie en informatie over de recente geschiedenis van de lokale visserij. De familie Scheller ontvangt je er heel hartelijk in het restaurant van hun familiebedrijf, ondergedompeld in een maritieme sfeer. Je drinkt er lokale limonades of bier, en eet er alles versgevangen door Roland zelf, of het regionale legendarische Fischbrötchen (hier in een speciaal broodje). Meer info op de website.

  1. Kühlungsborn

Een andere aan te raden plek aan de Duitse Rivièra is Kühlungsborn. Het stadsbos – de Kühlung – ligt precies in het midden en verdeelt Kühlungsborn in oost en west. Dit alles zorgt voor de bijnaam ‘de groene stad aan zee’. En dit weet men al sinds de 18e eeuw, toen de eerste toeristen dit badplaatsje (toen nog de drie verschillende dorpjes Arendsee, Brunshaupten en Fulgen) opzochten. Tegenwoordig is Kühlungsborn één van de populairste vakantiebestemmingen aan de Oostzee.

  • Je vindt er de langste promenade (4 km) van Duitsland, met de historische Ostseebrug.
  • Parallel aan de promenade, in de Ostseeallee, bewonder je Bäderarchitektur: de bouwstijl van historische kuuroorden toont paleisjes met oog voor detail, elk met hun eigen karakter. Vaak zijn het nog steeds hotels, zoals je ook terug vindt in de Strandstraße en de Tannenstraße.
  • Vlak bij de pier ligt de jachthaven met heel wat cafés en restaurants.
  • Kühlungsborn heeft daarnaast een bijna 6 km lang parelwit strand – bezaaid met de bekende Strandkörbe, en het zeewater is zo schoon dat het al een aantal keer een blauwe vlag kreeg. Behalve zwemmen en zonnebaden, kan je ook het water op om heel wat watersportactiviteiten te beoefenen. Maar vergis je niet: het dorp is erg populair en erg druk.
  • Wil je daarom graag wat verder weg? Neem de MS Baltica naar Warnemünde. Of bezoek één van de twee overblijvende zeegrensuitkijktorens uit de DDR, die diende om ontsnappingen naar het westen te voorkomen.

VERBLIJFTIP: Ga voor een onvergetelijk verblijf in het historische en grootste hotel van Kühlungsborn, Upstalsboom Hotelresidenz & SPA Kühlungsborn. Dit luxehotel is ideaal als je op zoek bent naar een exclusieve wellnessvakantie

  1. Maak een ritje met de Mecklenburgische Bäderbahn Molli-trein

De Mecklenburgische Bäderbahn Molli-trein is een nostalgische locomotief die je van Kühlungsborn West langs de kliffen, via Heiligendamm, door de winkelstraat van Bad Doberan voert. De hele geschiedenis van de 100 jaar oude trein die op smalle spoortjes rijdt, ontdek je in het Molli-museum in het treinstation in Kühlungsborn West.

  • Een trein vertrekt elk uur; de rit duurt ongeveer 40 minuutjes.
  • Als er voldoende plaats is, kan je fiets ook mee op de trein.
  • Tickets koop je bij de Molli-loketten of via de mobiele kaartjes-app van het Verkehrsverbund Warnow (VVW).
  1. De oudste badplaats van Duitsland: Heiligendamm

De oudste badplaats van Duitsland is Heiligendamm: Hertog Friedrich Franz I van Mecklenburg-Schwerin richtte in 1784 het kuuroord waar de plaats zich rond organiseerde, op. Logeer-, bad- en gemeenschapshuizen werden opgericht, en het is intussen een luxe-oord met classicistische witte gebouwen, waaronder het Grand Hotel – waar de G8 in 2007 plaats vond.

De architectuur en sfeer leverde de plek toen al de bijnaam de witte stad aan zee’ op. Wandel over de elegante promenade en bewonder de prachtige klassieke architectuur. Je geniet er van witte zandstranden, blauwe zee en heldere lucht.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Grand Hotel en geniet van een luxeverblijf tijdens je rondreis door Mecklenburg-Vorpommern. De ruime, stijlvolle kamers van het hotel bevinden zich in 4 gebouwen met een klassieke stijl. De kamers zijn voorzien van speciaal ontworpen meubilair en gratis internet. Verder beschikt het luxehotel ook over een heerlijk ontbijt in Amerikaanse stijl, verschillende eetgelegenheden en een spa.

  1. Bad Doberan

Bad Doberan oriënteerde zich rond een klooster, gesticht in de 12e eeuw. Het klooster speelde een belangrijke rol in de regio en trok pelgrims en kunstenaars aan. Later groeide ‘Bad’ Doberan uit tot een kuuroord, vanwege de helende eigenschappen van het zeewater en de zuivere lucht. Tijdens de classicistische periode in de 19e eeuw kreeg Bad Doberan zijn kenmerkende architectuur, die vandaag de dag nog steeds te bewonderen is.

Doberaner Münster

Het bekendste gebouw is het kloostercomplex, met centraal ‘de parel van de baksteengotiek’: de Doberaner Münster, een imposante kathedraal uit de 13e eeuw die de Cisterciënzer kloosterkerk was.

De kathedraal heeft een gotisch interieur met hoge gewelven, kleurrijke glas-in-loodramen en een indrukwekkend altaar. De versieringen zijn prachtig en heel kleurrijk. Er zijn 25 middeleeuwse grafstenen te vinden, en ook het grafbeeld van de Deense koningin Margarete Sambiria uit de 13e eeuw.

  1. Stadt- und Bädermuseum in het Möckelhaus

Vlakbij het stadje Bad Doberan kan je meer recente geschiedenis ontdekken in het Stadt- und Bädermuseum in het Möckelhaus, uit de 19e eeuw. Het huis is prachtig en binnenin vind je tentoonstellingen over de geschiedenis van de badplaatsen als zomerresidentie van de hertogen van Mecklenburg. Meer info op de website.

De leukste verblijven in Mecklenburg-Vorpommern?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Mecklenburg-Vorpommern? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Mecklenburg-Vorpommern
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Mecklenburg-Vorpommern
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
LandalLandal GreenParks Beach Park Travemünde

  1. Spookbos Nienhagen

Tussen Heiligendamm en Warnemünde vind je in badplaatsje Nienhagen de perfecte plek voor een zonsondergang. Naast een fijn zandstrand vind je er ook het ‘Gespensterwald’ of spookbos, dat minder eng is dan het klinkt. Het kustbos werd door de zoute zeelucht en de hevige wind gevormd, waardoor de kromme bomen iets magisch hebben – vooral vanaf wanneer het schemert.

  1. Warnemünde

Warnemünde is een charmante badplaats aan de monding van de Warnow. In de 13e eeuw was het een klein vissersdorpje, maar gezien zijn nabijheid bij de Hanzestad Rostock, werd het later een belangrijke haven. Vandaag meren hier nog heel wat cruiseschepen aan.

De Alte Strom is het historische gedeelte van Warnemünde en staat bekend om zijn kleurrijke huizen, visrestaurants en gezellige sfeer. Om dit van bovenaf te bezichtigen, beklim je de vuurtoren uit 1897. Een ander typerend gebouw vlakbij, is de Teepott: in dit gebouw in naoorlogs modernisme heb je een prachtig uitzicht op zee en kan je terecht in het restaurant. De ontwerper hiervan is Müther: hij werd geboren in Binz, Rügen, en we zien later nog wat werken van hem.

Het brede, witte zandstrand strekt zich uit over meerdere kilometers: perfect om te ontspannen, maar het biedt ook watersportmogelijkheden. Het belangrijkste strand van Warnemünde kan tijdens het hoogseizoen een toegangsprijs hebben voor specifieke gedeelten, vooral dicht bij de pier.

TIP: Mis niets tijdens je bezoek aan deze charmante badplaats tijdens een begeleide wandeling door Warnemünde. Onderweg leer je meer over de lokale geschiedenis dankzij de boeiende verhalen van de lokale gids.

  1. Waar overnachten aan de Duitse Rivièra?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf aan de Duitse Rivièra? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions.

  1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?