Wandelen op Madeira? Dé 11 x mooiste hikes en levada wandelingen + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wandelen op Madeira? Dé 11 x mooiste hikes en levada wandelingen + kaartje

21 december 2023 in Madeira7 reacties

Overzicht met de mooiste hikes, wandelroutes en levada wandelingen op Madeira

Madeira is een echt paradijs voor wandelaars en iedereen die houdt van natuur. Het eiland is van vulkanische oorsprong, zo vind je er diepe kloven en hoge toppen. Madeira is amper 22 km breed en het hoogste punt ligt 1800 meter boven de zeespiegel, wat garant staat voor klimmen en dalen! Dé ideale omgeving voor een stevige wandeling of een kuitenbijtende hike, mét spectaculaire uitzichten en watervallen al beloning.

Op Madeira vind je ook de bijzondere levada wandelingen, dit zijn wandelroutes langs eeuwenoude irrigatiekanalen die je tot hoog in de bergen brengen. Ontdek hier onze favoriete wandelroutes voor een onvergetelijk avontuur op Madeira.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met wandelroutes op Madeira

 1. Levada das 25 Fontes PR6 (en Levada do Risco PR6.1)

Levada das 25 Fontes PR6 (en Levada do Risco PR6.1) is een wandelroute met trappen en smalle paden die je door het bos gidst naar een waterpoel die gevoed wordt door watervallen. De route is 11 km lang en overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 370 meter. De naam van de levada is afgeleid van de 25 waterbronnen die op de steile, met mos begroeide wanden ontspringen en uitmonden in een helder meer van levendige tinten groen en blauw.

Dit is een zeer populaire route en je zal ze dus waarschijnlijk moeten delen met andere wandelaars tijdens je rondreis op Madeira. Dat hoeft je echter niet tegen te houden. Aan het begin van de wandelroute bevindt zich bovendien een leuk restaurant waar je iets kan eten of drinken.

De eerste en de laatste 2 km gaan over op een verharde weg. Als je op de terugweg de energie niet meer hebt om de klim te maken, dan kan je gebruik maken van de pendeldienst die je terugbrengt naar de hoofdweg (niet gratis). GPS: 32.754903,-17.133879, meer actuele info over wandeling vind je hier.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 4,6 km (enkel heenweg) + 1,5 km PR6.1 (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 4 uren

Hoe kom je bij de start van de wandeling?

Beschik je over een huurauto op Madeira dan kan je eenvoudig naar de startplaats van de hike rijden. Er is voldoende parking en parkeren langs de weg is ook perfect mogelijk. Start van de wandeling op de kaart. Vanuit Funchal is het zo'n 50 minuten rijden.

Je kan ook mee met een gids en een kleine groep van maximum 8 personen, zo kom je nog meer te weten over de flora en fauna langs de wandeling. Maak een privéwandeling van 4 uur met ophaalservice bij je verblijf in Funchal, Santa Cruz, Machico of Caniço. Boek je wandeling met gids hier. Ideaal dus als je niet over eigen vervoer op het eiland beschikt.

VIDEO: Wil je zien wat je mag verwachten langs de PR6, bekijk hier ons filmpje van deze wandeling.

 1. Vereda do Fanal PR13

De wandelroute Vereda do Fanal PR13 brengt je door het laurierbos naar hogergelegen oorden waar je de bergen rondom kan bewonderen. Het laurierbos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Vereda do Fanal PR13 is een gemakkelijke, maar wel lange wandeling van ongeveer 20 km als je het hele traject (heen en terug) wil afleggen.

Geen zin in nog een wandeling, dan kan je ook gewoon met de auto even halt houden om het laurierbos te verkennen en vervolgens verder rijden naar de vijver van Fanal, een schilderachtige plek met majestueuze bomen, nieuwsgierige koeien en de mooie vijver (die in de zomermaanden kan opdrogen). GPS: 32.767084, -17.107727, meer actuele info kan je vinden op de website.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 10,5 km
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 4 uren
Wil jij ook graag deze wandeling maken op Madeira? Download onze reisgids Madeira met een complete route voor je rondreis langs alle top wandeling op dit fantastische eiland.
 1. Rota da Banana (RB2)

In het kustplaatsje Madalena do Mar, in het zuidwesten van Madeira vind je een leuke kindvriendelijke wandeling langs bananenplantages. Je struint hier langs een kerk en traditionele huisjes in een agrarisch decor waar suiker, bananen, en nog meer exotische gewassen worden verbouwd.

Deze mooie rondwandeling van 1,5 km gidst je langs de bananenplantages en is ook uitstekend te doen met kinderen. De wandeling heet de RB2 (Rota da Banana) en begint op de Travessa das Freiras in Madalena do Mar (GPS: 32.702088, -17.134355).

Als je op zoek bent naar een leuke plek om je dorst te lessen of een snelle lunch te bestellen, probeer dan het plaatselijke restaurant A Taberna. Dit restaurant ligt vlak bij de zee en valt meteen op dankzij de kleurrijke muurschildering.

VIDEO: Wil je zien wat je mag verwachten langs de RB2, bekijk hier ons filmpje van deze wandeling.

 1. Wandelingen rond Curral das Freiras

Curral das Freiras naar Eira do Serrado

Het Nonnenvallei-pad is een kort, maar steil wandelpad bergopwaarts van Curral das Freiras naar Eira do Serrado. Wandel in de voetsporen van de nonnen door een verbazingwekkend landschap met prachtige uitzichten. Wil je dit wandelpad trotseren? Zoek dan naar "Eira do Serrado" of "Nonnenpad" op Google Maps. GPS: 32.717231, -16.963269

Wandelpad PR12

Ten noordwesten van Curral de Freiras ligt de Pico Grande, een beroemde bergtop vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt op hoge bergkammen en het Paul da Serra-plateau. De lange klim naar de top vanuit Curral de Freiras telt 1450 hoogtemeters en is de moeilijkste en meest veeleisende klim van de vier mogelijke routes naar de top van de berg.

Twee van de routes (waaronder de makkelijkste) volgen het wandelpad PR12 en vertrekken vanaf Boca da Corrida of Boca da Encumeada naar het noordwesten. De beklimming duurt meestal minstens vijf uur en is niet voor beginners. Ervaren klimmers zullen deze wandeling wel zeker weten te appreciëren.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 12,5 km
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 5 uren

Waar verblijven in de Nonnenvallei?

Bekijk de video van ons bezoek aan de Nonnenvallei

Vereda do Urzal PR2

Je kan ook overwegen om vanaf Curral das Freiras naar het noorden te wandelen langs het wandelpad Vereda do Urzal PR2. Dat is een niet al te moeilijk wandelpad dat door de vroege bewoners werd gebruikt om tussen het zuidelijke en noordelijke deel van het eiland te reizen. Het doorkruist dit prachtige landschap noordwaarts naar Lombo do Urzal.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 10,3 km
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 4,5 uren

Als je wil, kan je op deze route ook naar het oosten afslaan op het wandelpad PR1.3, Vereda da Encumeada, dat leidt naar de Pico Ruivo, de hoogste top van het eiland. Wil je die berg beklimmen? Dan is het echter een goed idee om de eenvoudigere route te nemen die vertrekt vanaf de andere kant van het eiland. GPS: 32.742448, -16.966214, meer actuele info over deze wandeling vind je hier.

Wil je graag een begeleide wandeling maken op Madeira? Bekijk hieronder leuke opties

Caminho do Norte PR21

Vanaf de bergpas Boca da Encumeada kan je een paar wandelingen beginnen. Caminho do Norte PR21 is erg mooi en vrij gemakkelijk.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 3,2 km
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 1,5 uren

Dit pad begint op de pas Boca da Encumeada en loopt in een lus door een laurierbos (UNESCO-werelderfgoed), een tropisch bos en je passeert langs Ribeira Grande, een gehuchtje dat bij São Vicente hoort. Let op, ook dit is een rondwandeling. GPS: 32.754525, -17.018919, nog meer actuele info over de wandeling kan je vinden op deze website.

 1. Levada Fajã do Rodrigues PR16

R16, Levada Fajã do Rodrigues, deze wandeling brengt je te midden van een eucalyptus- en laurierbos en je wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten, verbazingwekkende watervallen en een wandelpad op de top van een klif. De PR16 begint op de weg (parkeer waar de weg overgaat in een pad). Een van de hoogtepunten is wanneer het pad achter een waterval loopt, een unieke ervaring.

Dit is bovendien een vrij gemakkelijke wandelroute en dus heb je geen excuus. Je hoeft enkel een lampje mee te nemen voor in de tunnels, sommige zijn namelijk nogal lang. GPS: 32.779283,-17.049573, meer actuele kan je vinden hier op de website.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 3,9 km (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 3,5 uur
TIP: Waar verblijven in São Vincente? Pestana Quinta do Arco Nature & Rose Garden Hotel
 1. Levada do Rei PR18

Levada do Rei PR18 is nog zo'n mooie levada wandeling. Verwacht onderweg veel groene varens, hoge eucalyptusbomen, prachtige bloemen, een schitterende waterval, mooie uitzichten en een korte tunnel. Het eindpunt bevindt zich bij de Ribeira Bonita. Deze levada trekt minder toeristen dan andere levadas en dat betekent dat je hier waarschijnlijk in alle rust van de natuur kan genieten.

Hoewel een bord aan het begin van de route aangeeft dat de levada gesloten is door aardverschuivingen, zijn die ondertussen hersteld en is het pad opnieuw goed begaanbaar. Op een bepaald punt loopt de route onder een waterval door, dus wees gewaarschuwd: je kan nat worden. GPS: 32.816869,-16.924716, meer actuele info kan je vinden hier op de website.

Info over deze wandeling

 • Afstand: 5,3 km (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 3,5 uur
 1. Levada do Caldeirão Verde PR9

De wandeling Levada do Caldeirão Verde PR9 begint bij het Parque Florestal das Queimadas. Als je met de auto komt, parkeer dan op de grote parkeerplaats (betalend) en begin je wandeling in de buurt van de huizen. De Caldeirão Verde (PR9) brengt je diep in de São Jorge-vallei en beloont je met een prachtig uitzicht op groene heuvels en meerdere watervallen.

Je wandelt onderweg door vier tunnels en legt ongeveer 6,5 km af door een weelderig bos met sprookjesachtige blauwe hortensia’s. Na al dat stappen kom je aan bij de 100 meter hoge waterval Caldeirão Verde.

Bekijk de video van deze wandeling

Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen voor in de tunnels. We raden je af de PR9 af te wandelen als je hoogtevrees hebt, want je passeert enkele spectaculair steile hellingen. GPS: 32.783987,-16.906740, meer info over de wandeling kan je hier op de website vinden.

Info over deze wandeling

 • Afstand: 6,5 km (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 5,5 uur
 1. Pico do Arieiro naar Pico Ruivo PR1

Vanuit Santana (of Funchal) neem je de ER 103 die je naar de top van de Pico do Ariero op 1818 meter brengt. Het adembenemende uitzicht op het vulkanische landschap beneden je is onvergetelijk. In het westen zie je de kloof van Curral das Freiras en in het noorden ligt de Pico das Torres (1851 meter) en de 11 meter hogere Pico Ruivo. Een tip: kom hier voor zonsopgang of zonsondergang, heb je geen eigen vervoer? Boek dan deze tour.

Wie dapper genoeg is, kan de 7 km lange (enkele reis) PR1-wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo maken. Wie minder inspanningen wil leveren, kan een bezoek brengen aan het uitkijkpunt Miradouro Juncal of nog iets verder wandelen naar de Miradouro do Ninho da Manta (Buizerdnest). Deze belvedère ligt op 1,2 km wandelen van de parkeerplaats. GPS: 32.735545, -16.928889, meer info over deze wandeling op de website.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 7 km (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: hoog
 • Wandelduur: 5 uur

VIDEO: Wil je zien wat je mag verwachten langs de PR1, bekijk hier ons filmpje van deze wandeling.

Meerdere opties om de PR1 af te leggen

De PR1 is ongeveer 7 km lang en nog eens 7 km om terug te keren. Dit pad verbindt drie van de hoogste toppen van Madeira: Pico Ruivo (1862 meter), Pico das Torres (1851 meter) en Pico do Arieiro (1817 meter).

 • De eerste optie is om het volledige pad van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo af te wandelen en dan dezelfde weg terug te nemen. Onderschat deze wandeling van in totaal 15 km niet. Zorg ervoor dat je in goede conditie verkeert, want je bent ongeveer 5,5 uur onderweg.
 • De tweede optie is om te voet naar Pico Ruivo te gaan en van daaruit nog 2,8 km te wandelen naar Achada do Teixeira (ongeveer 1 uur). Daar kan je dan een Pico Transfer of een taxi terug naar Pico do Arieiro nemen, waar je auto staat. Meer info op de website van picotransfers.
 • De derde optie is om een taxi te regelen van je hotel naar Pico do Arieiro en de chauffeur te vragen om je op te pikken in Achada do Teixeira.
 • De vierde optie is om met een gids te gaan. De gids zal dan alles voor je regelen, inclusief transport van en naar je hotel. Meer info over deze optie vind je hier, boek je tour online.

Begin niet aan de wandeling zonder goede voorbereiding. Neem voldoende water en voedsel mee. Draag goede wandelschoenen en zeker geen slippers. Neem ook een regenjasje mee, want het weer kan snel omslaan, en breng een zaklantaarn mee voor in de tunnels. Begin niet aan de wandeling als het regent of als het hard waait. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderen.

TIP: Wil je deze wandeling met een lokale gids of tour doen? Bekijk de opties hieronder:

 1. Levada do Furado PR10 (Ribeiro Frio)

De wandeling Levada do Furado PR10 - Ribeiro Frio voert je door de laurierbossen. Verwacht spectaculaire uitzichten en imposante rotswanden op weg naar Portela. Houd er rekening mee dat je aan het einde in Portela op de ER 102 uitkomt en je dan natuurlijk wel nog terug moet zien te komen. GPS: 32.734924,-16.886135, meer actuele info over deze wandeling vind je hier.

Nabij de start van de wandeling kan je een bezoek brengen aan de forelkwekerij Posto Aquícola do Ribeiro Frio. Misschien denk je nu: moet ik helemaal naar Madeira gaan om forel te zien? Maar geloof ons, als je er eenmaal bent geweest, zal je volmondig ja zeggen. Ribeiro Frio betekent letterlijk koude beek. Het zijn niet zozeer de zwemmende forellen in de bekkens die zo bijzonder zijn, maar wel de manier waarop ze daar komen.

Kristalhelder water komt uit de koude beek en vult de bassins. De kleine forellen worden via een sluizenstelsel van een helling naar beneden geleid. Niet allemaal tegelijk, maar door een paar verschillende bassins, tot ze volwassen zijn. De omringende bloemen en planten doen de kwekerij meer op een botanische tuin lijken. Iedereen wil dit zien, dus het kan hier druk zijn.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 11 km
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 5 uur
 1. Levada dos Balcões PR11 wandelroute

Vlakbij de PR10 kan je ook de PR11 lopen. De wandelroute Levada dos Balcões PR11 is een kort wandeling, zo goed als volledig vlak en dus geschikt voor wandelaars voor alle niveaus en ook voor kinderen. Deze populaire wandeling is gemakkelijk te bereiken vanuit Santana, waardoor het er soms druk kan zijn, maar de ontzagwekkende vergezichten die je aan het einde opwachten, maken dat helemaal goed.

Op een hoogte van 870 meter kijk je recht in de vallei van de Ribeira da Metade. Je hebt uitzicht op Faial, de oceaan, Pico do Arieiro, Pico das Torres en Pico Ruivo. GPS: 32.735529,-16.886361, meer actuele info over deze wandeling vind je hier.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 1,5 km (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Wandelduur: 1,5 uur

VIDEO: Wil je graag zien wat je zoal mag verwachten tijdens deze wandeling? Bekijk hier onze video

 1. Ponta de São Lourenço PR8

Tot slot, op weg naar het uiterste oosten van Madeira, is het tijd om een van de grootste natuurreservaten van het eiland te bezoeken: het Ponta de São Lourenço schiereiland en de kleine eilandjes ernaast. De wandeling naar Cais do Sardinha PR8 is een echte aanrader. De wandelroute begint in Baía d'Abra en gidst je 3 km lang door een indrukwekkend, kaal basaltlandschap dat dramatisch verschilt van de rest van het eiland.

Je kan er de flora en fauna en het kristalheldere water bewonderen en een bezoek brengen aan het Onthaalhuis, dat natuurwachten ondersteunt. Nieuwsgierige hagedissen komen graag even hallo zeggen tegen wandelaars. Er zijn op dit schiereiland tal van fantastische uitzichtpunten en wandelpaden om te verkennen.

Bewonder Ponta do Rosto en Ponta do Castelo en wandel eventueel helemaal tot aan de Miradouro Ponta do Furado. Het is een van de meest pittoreske delen van Madeira en een van de hoogtepunten van je reis. Vergeet niet om wat water mee te nemen en bescherm jezelf met zonnecrème in de zomer. GPS: 32.743006,-16.700863, meer actuele info over deze wandeling vind je hier.

Meer info over deze wandeling

 • Afstand: 3 km (enkel heenweg)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Wandelduur: 2,5 uur

VIDEO: Wil je graag zien wat je zoal mag verwachten tijdens deze wandeling? Bekijk hier onze video

 1. Download onze gratis reisgids Madeira

Ontdek Madeira met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Madeira en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids Madeira met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Madeira.

Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 november 2023 - H Vighor

Zoals gewoonlijk een mooie duidelijke uiteenzetting vol tips en handig in gebruik.

- 23 september 2023 - Ingrid

Nuttige tips . We deden her en der stukken van de route vooral om te wandelen en onderweg een dorpje te bezoeken. Toppunt is de oude laurierbossen

- 18 juli 2023 - Carlo Steegmans

Zeer duidelijk en functioneel. Precies wat ik zocht. Danku.

- 9 maart 2023 - Vera De Haan

Levada's zijn eigenlijk allemaal prachtig op Madeira. Let goed op of je route een PR of PRC route is (dat je rondloopt of dezelfde weg terug moet). Prachtig eiland!!

- 29 april 2022 - WanderLukas

Levada wandelingen zo eenvoudig met deze nuttige gids. Echt eco-genieten van de unieke natuur en uitzichten op die wondermooie eiland.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?