27 x bezienswaardigheden in Funchal: wat zeker zien en doen? Alle info + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

27 x bezienswaardigheden in Funchal: wat zeker zien en doen? Alle info + foto's

7 januari 2024 in Madeira4 reacties

Funchal is zowel de grootste als de hoofdstad van Madeira. De stad wordt omgeven door groene heuvels, uitgestrekte wijngaarden en de Atlantische oceaan. Wandel door de smalle straatjes tussen de schattige vissershuisjes en bezoek er de indrukwekkende kathedraal Sé do Funchal, een mix van de gotische en romaanse stijl. Nadien kan je nog een ritje maken op een Toboggan, een rieten mand, op een slee, met locals die je vervoeren.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van Funchal? Ontdek hieronder alvast de mooiste bezienswaardigheden in Funchal.

Inhoud artikel

 1. Zona Velha, de oude stad

De oude stad, of Zona Velha, strekt zich uit van de markt tot het fort van Sint-Jacob. Je bezoek aan Funchal zou niet compleet zijn zonder een wandeling door dit prachtige stukje van de stad. Neem de tijd om door de smalle, geplaveide straatjes te slenteren en iets te eten of te drinken in een van de vele lokale gezellige restaurants, cafés en bars.

TIP: Met onze uitgestippelde stadswandeling door Funchal kom je langs alle mooie en bijzondere plekjes van de stad.

 1. Beschilderde deuren in Santa Maria

Langs de straat Santa Maria, in het hart van het oude stadsgedeelte, zal je heel wat levendige en vakkundig beschilderde deuren opmerken. Het idee was om deze oude wijk van de stad nieuw leven in te blazen door kunstenaars die een publiek zochten een onbeschilderd doek aan te bieden. Zo wilde de stad "de deuren van Funchal openen voor kunst en cultuur". De "doeken" van de kunstenaars werden de deuren van de wijk. De eerste deur werd in 2011 beschilderd en vandaag zijn er meer dan 120 beschilderde kunstdeuren in Funchal te zien. En daar zitten heel wat pareltjes tussen!

 1. Capela do Corpo Santo

De Capela do Corpo Santo is een 15e-eeuwse kapel aan de rand van het oude stadscentrum. De gotische deur is een overblijfsel van de oorspronkelijke kapel, terwijl de rest van de kerk voornamelijk uit de 16e eeuw dateert. De kapel is gewijd aan de beschermheilige van de vissers, de heilige Pedro Gonçalves Telmo. Binnen zie je beschilderde plafonds, vergulde altaren en beeldhouwwerken in manuelstijl (Portugese laatgotische stijl).

 1. Forte de São Tiago

Forte de São Tiago werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e en 17e eeuw om de kust te beschermen tegen piraten tijdens het bewind van Filips I van Portugal. Het fort bood daarna tijdens de Peninsulaire Oorlog (1807-1814) onderdak aan Britse troepen en later aan de militaire politie en de lansiers van Funchal. Het fort was ook het toevluchtsoord voor iedereen die hier in 1803 door overstromingen werd getroffen. Wie een ticketje koopt, kan hier rondwandelen in de (grotendeels lege) zalen, foto's bekijken, eten in het restaurant en natuurlijk vooral genieten van het mooie uitzicht op zee.

 1. Palácio de São Lourenço

Het Palácio de São Lourenço wordt beschouwd als een van de best bewaarde voorbeelden van Portugese vestingwerken uit de 16e en 17e eeuw. Het werd voor het eerst gebouwd tussen 1529 en 1540, maar de oorspronkelijke constructie was niet sterk genoeg en viel in 1566 ten prooi aan Franse piraten. Tot in de 19e eeuw werd het bouwwerk aanzienlijk uitgebreid, aangepast en verbeterd.

Het fort was de residentie van vele kapiteins en gouverneurs van het eiland en groeide uit tot de officiële verblijfplaats van gezagvoerders. Het werd in 1943 geklasseerd als nationaal monument en is tegenwoordig de residentie van de premier van Madeira en de militaire leiding. Binnen is er een tentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het fort.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk van deze stad zien? Download dan zeker onze uitgestippelde stadswandeling door Funchal.
 1. Avenida do Mar

Uren zou je kunnen doorbrengen op de Avenida do Mar, een lange boulevard die het water lijnt. Er zijn veel gezellige terrasjes en uitstekende visrestaurants waar je kan stoppen om iets te eten voordat je je wandeling voortzet.

Maar wist je dat je hier aan boord kan gaan van een exacte replica van het vlaggenschip van Christoffel Columbus? De Santa Maria, waarmee hij in het jaar 1492 in Amerika aankwam. Terwijl je in dat schip voor de kust van Madeira vaart, voel je je niet alleen een tijdreiziger, maar kan je met een beetje geluk ook dolfijnen spotten. Boek je tour voor je rondvaart met dit piratenschip op voorhand online en ga zelf op ontdekking.

Dolfijnen spotten tijdens een boottrip vanuit Funchal

Iedereen, jong en oud, droomt er wel eens van om dolfijnen te spotten, dus hoog tijd om die droom waar te maken! Rondom Funchal is het onderwaterleven ongelooflijk mooi: er zwemmen dolfijnen, walvissen, waterschilpadden en nog heel wat andere zeezoogdieren.

In de zomer kan je zelfs een duik nemen en met een snorkel de onderwaterwereld bewonderen! Daarom raden we aan om je avontuur al op voorhand al vast te leggen, zodat je zeker in alle comfort zal kunnen genieten tijdens je boottrip rond de kust van Madeira, die vertrekt vanuit Funchal.

Dolfijnen en walvissen spotten vanaf een luxe catamaran? Boek op voorhand zodat je zeker bent van je plaatsje. Bekijk hier alle dolfijnentours en boek alvast online € 30.

 1. Mercado dos Lavradores

Mercado dos Lavradores is een fruit-, groente-, vis- en bloemenmarkt die je absoluut moet bezoeken wanneer je in Funchal bent. De gevel, de hoofdingang en de vismarkt werden aangekleed met traditioneel azulejo-tegelwerk van de hand van João Rodrigues waarop regionale thema’s uitgebeeld worden.

OPGELET: Het is goed om te weten dat de prijzen, vooral voor fruit, hier veel hoger liggen dan in de plaatselijke winkeltjes rondom de markt. Soms laten de verkopers de toeristen wat fruit proeven en eisen ze daarna – op soms agressieve wijze – dat je gaat kopen.
 1. Standbeeld Ronaldo en het CR7 Museum

Als je een voetbalfan bent, weet je ongetwijfeld dat Madeira de geboorteplaats is van Cristiano Ronaldo, die algemeen beschouwd wordt als een van de grootste voetballers aller tijden. Het CR7 Museum herbergt zijn vele trofeeën en informeert bezoekers met een tentoonstelling over de carrière van de beroemde sportman. Wil je graag met Ronaldo op de foto? Je kan z'n bronzen beeld hier vinden (zie ligging op de kaart).

Wil jij ook graag het indrukwekkende levensverhaal van een van de grootste voetballers ooit, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro ontdekken? Ga mee met een plaatselijke gids kom je langs belangrijke plaatsen in het leven en de carrière van Ronaldo, evenals het CR7-museum. Wie wil kan ook overnachten in het hotel Pestana CR7.

 1. Madeira Film Experience

De Madeira Film Experience biedt bezoekers een overzicht van de cultuur, de landschappen en de geschiedenis van Madeira aan de hand van een mooie documentairefilm. Deze trekpleister is vooral populair bij cruiseschipbezoekers (en nogal toeristisch), maar niettemin erg interessant. Meer info op de website

 1. Santa Catarina Park

Graag even ontsnappen aan de drukte van de stad? Santa Catarina-park is een mooi aangelegd park van 36.000 m² in het centrum van Funchal met een prachtig uitzicht op de oceaan en de kustlijn. Het is de ideale plek om te ontspannen of een mooie wandeling te maken in de natuur. Santa Catarina park kent allerlei soorten flora van over de hele wereld en een prachtig betoverend meer. Breng een dekentje mee en iets om te eten en drinken en plof neer. Je zal hier ongetwijfeld een ontspannende middag hebben.

 1. Adegas de São Francisco

Adegas de São Francisco is een bijgebouw van een wijnmakerij dat een interactief museum huist. Hier kan je leren hoe druivensap omgetoverd wordt tot maderawijn. Het museum bevindt zich in een 16e-eeuws klooster.

Het begin van de rondleiding in de aromatische oude wijnkamer prikkelt meteen al je zintuigen. Je krijgt er een informatieve film te zien en de gids geeft je uitleg over het speciale hout van de rijpingsvaten, de onwaarschijnlijke "uitvinding" van de maderawijn, de familie Blandy die de wijn al meer dan twee eeuwen produceert en nog veel meer. Dit museum is een absolute must. En natuurlijk mag je er ook een heerlijk wijntje proeven!

Wil jij ook op rondreis op Madeira? Download onze reisgids Madeira met een complete route voor je rondreis op dit fantastische eiland.
 1. Madeira Story Centre

Tot slot kan je in Funchal een bezoek brengen aan het Madeira Story Centre waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het eiland tijdens een boeiende interactieve museumtentoonstelling. Openingsuren en meer info kan je vinden op de website.

 1. Kabelbaan van Funchal

We raden je zeker aan om de kabelbaan van Funchal te nemen naar het gebied rond Monte. De kabelbaan is een attractie op zich en biedt een onklopbaar uitzicht tijdens de rit. Je stijgt in ongeveer 15 minuten 560 meter en krijgt de stad zo vanuit een uniek perspectief te zien.

Koop een enkeltje naar de top en kom later met een rieten slee naar beneden. Vanaf de aankomstplaats van de sledetocht sta je snel terug in het oude stadscentrum van Funchal. Een andere optie is om een korte taxirit naar beneden te nemen.

Tip: We raden je aan om de kabelbaan na de middag te nemen omdat het dan veel minder druk is. Koop alvast je tickets voor de kabelbaan hier online, dan hoef je niet aan te schuiven aan de kassa.
 1. Igreja do Monte

De Igreja do Monte is een kerk gewijd aan de Heilige Maagd Maria, beschermheilige van Madeira. Op 15 augustus kan je deelnemen aan een festival om Maria's Hemelvaart te vieren. Haar beeld is dan te zien op het altaar in een schrijn. Het graf van keizer Karel I van Oostenrijk (verbannen naar Madeira in 1921, waar hij stierf in 1922) bevindt zich in een zijkapel.

Deze charmante kerk wordt omschreven als het kleine Montmartre van Madeira omdat je er een mooi vergezicht hebt over de stad en de baai. Wil je een nog spectaculairder uitzicht? Beklim dan het dak van de kerk (tegen een kleine vergoeding). Je vindt de toegang tot het dak aan de achterkant van de kerk, aan de linkerkant.

Liever comfortabel de stad ontdekken met de hop-on hop-ff bus door Funchal? Boek je ticket voor de bus alvast hier online € 15.

 1. Paleis van Monte (Monte Palace)

De tropische tuinen en het paleis van Monte vormen misschien wel een van de paradijselijkste plekjes op het eiland. De tuinen beslaan een oppervlakte van maar liefst 70 000 vierkante meter en herbergen een enorme collectie exotische planten van over de hele wereld. Er is ook een meer met zwanen en eenden en je krijgt tijdens je bezoek gezelschap van de pauwen en kippen die hier vrij rondlopen.

In het paleis bevindt zich ook een boeiend museum

Het telt drie verdiepingen waarvan er twee gevuld zijn met beeldhouwwerken en het derde huist een unieke mineralenverzameling. Je zal in het hele museum, en ook in de tuinen, de mooie tableaus met Spaans-Moorse tegels uit de 15e en 16e eeuw zien. Andere tegelpartijen werden in Portugal gemaakt en hier geplaatst van de 16e tot de 20e eeuw. Het paleis en de tuinen van Monte zijn een oase van een rust. Je vindt de toegang tot de tuinen naast de gebouwen van de kabelbaan in de Caminho do Monte.

 1. Botanische tuinen van Funchal

Krijg je maar niet genoeg van de fantastische uitzichten? Dan kan je nog een ritje maken op een andere kabelbaan – die van Monte naar de botanische tuinen. De botanische tuinen zijn een must voor plantenliefhebbers. De verbazingwekkende collectie omvat honderden bijzondere planten die je zonder twijfel nog nooit gezien zal hebben. Na je bezoek moet je echter teruggaan naar Monte, want er is een spannendere manier om terug naar Funchal af te dalen.

 1. Maak een ritje in een toboggan

De opwindende rieten sledetocht van Monte is misschien wel de populairste toeristische activiteit in Funchal. Je glijdt hier op snelle rieten sleeën (toboggan) terug richting het oude stadscentrum. De beroemde carreiros van Monte (die je ongetwijfeld al hebt opgemerkt) zijn uitgedost met smetteloos witte uniformen en strohoeden en duwen bezoekers de berg af in de zogenaamde carros de cestos. De 2 kilometer lange afdaling is er een om niet snel te vergeten!

TIP: We boekten een tour vanuit Funchal naar Monte + sleerit en een uitstap naar de Nonnenvallei, wil jij deze ook doen? Boek je tour hier online.

 1. Casa-Museu Frederico de Freitaswerd

Het Casa-Museu Frederico de Freitaswerd opgetrokken in opdracht van de graven van Calçada in de 17e eeuw. Het herenhuis werd in de jaren 1940 gekocht door een plaatselijke advocaat, Frederico de Freitas. Hij was een verwoed verzamelaar en vulde zijn huis met allerlei schatten van zijn reizen over de hele wereld. Na zijn dood liet hij het huis, met alles erin, na aan Madeira. Vandaag kan je rondwandelen in de prachtige kamers met origineel meubilair en de eclectische verzamelingen voorwerpen bewonderen.

Alles wat je altijd al wilde weten over de azulejos - de beroemde Portugese geglazuurde tegels – kom je te weten in dit museum. Je kan hier een uitgebreide collectie tegeltjes bewonderen. Een leuke bonus is het uitzicht op de kloostertuin vanuit het museumcafé. Uniek op Madeira zijn de azulejos die op kerktorens zijn aangebracht, iets wat je op het vasteland van Portugal niet vaak zal zien. Zelfs de torenspits van de Sé (kathedraal) is bedekt met azulejos.

 1. Museu Quinta das Cruzes

Museu Quinta das Cruzes is een traditionele Portugese quinta (een landgoed met een landhuis of paleis) en een van de mooiste exemplaren van het hele land. Deze quinta was het huis van João Gonçalves Zarco, de Portugese kapitein die Madeira ontdekte, en werd in de 18e eeuw door de familie Lomelino verbouwd tot een stijlvol huis, compleet met adembenemend mooie tuinen en een privékapel.

Het is tegenwoordig een museum met tentoonstellingen over het leven van de rijke aristocraten van Madeira van de 15e tot de 19e eeuw. De kamers, met opvallend hoge plafonds, staan vol onbetaalbaar antiek van over de hele wereld. Breng na je bezoek aan het museum zeker wat tijd door in de exotische tuin.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Funchal.

 1. Fortaleza de São João Baptista do Pico

Men vermoedt dat de bouw van het fort Fortaleza de São João Baptista do Pico in 1606 is begonnen en dat dit indrukwekkende bouwwerk in de tweede helft van de 17e eeuw voltooid werd. Het fort is in de loop der jaren een aantal keren van naam veranderd. In de 20e eeuw werd het uiteindelijk overgelaten aan de marine en deed het dienst als militair communicatiecentrum. Als je de moeite doet om de steile straat naar dit fort te trotseren, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Praça do Município en het Jezuïetencollege van Funchal

Praça do Município is het belangrijkste plein van Funchal. De fontein in het midden, de rode tulpenbomen in de ene hoek en de kapokbomen in de andere hoek, waarvan de peulen in de lente exploderen tot reusachtige wattenbollen, maken dit een bijzondere plek. Je ziet hier ook de Igreja de São João Evangelista, het Museum voor Heilige Kunst en de Paços do Concelho do Funchal, een paleis dat nu dienst doet als stadhuis.

Het Jezuïetencollege van Funchal, dat in 1569 bij decreet van koning Sebastiao I werd opgericht, is een van de belangrijkste historische gebouwen van de stad. Het heeft door de eeuwen heen een enorme invloed gehad op het hele eiland.

Van de jezuïeten die hun christelijke geloof van hieruit verspreidden tot Engelse indringers, het leger en de universiteit van Madeira die het gebouwencomplex in gebruik namen – het Jezuïetencollege heeft in de loop der jaren vele doelen gediend. Momenteel is de studentenvereniging van de Universiteit van Madeira er gevestigd. Je kan er informatieve foldertjes lezen of een rondleiding krijgen. Af en toe worden hier ook tentoonstellingen georganiseerd.

 1. Igreja do Colégio

De kerk Igreja do Colégio kan uitpakken met erg fraaie barokke elementen en dateert uit 1629. De kerk kreeg zijn huidige uiterlijk aan het begin van de 18e eeuw. Dit is zonder twijfel een van de meest sierlijke kerken van Madeira. De unieke azulejos binnenin, uit het midden van de 17e eeuw, en de Vlaamse schilderkunst zullen je zonder twijfel weten te verrassen. Bewonder de altaren en vergeet niet binnen te kijken in de sacristie. In de zijkapellen bevinden zich graftombes.

 1. Leukste rooftopbar in Funchal

TIP: neem een pauze in de bar Sé Boutique Café, op het dak van Sé Boutique Hotel. Je geniet er van een lekker drankje en een geweldig uitzicht over de stad in een kleurrijk interieur. Ook gasten die niet overnachten in het hotel zijn er welkom voor een drankje in de rooftopbar.

Wil je er ook graag overnachten? Boek alvast hier je kamer in het boutique hotel. Adres: Tv. do Cabido Nº 17, 9000-715 Funchal, zie ligging op de kaart.

 1. Museu de Arte Sacra

In het Museu de Arte Sacra, een voormalig bisschoppelijk paleis, wordt religieuze kunst tentoongesteld. Toppers zijn enkele 16e-eeuwse schilderijen, een beeldhouwwerk uit het Santa Clara-klooster en werken uit de schatkamer van de kathedraal. De Vlaamse collectie omvat werken van Joos van Cleve, Gerard David, en Rogier van der Weyden.

 1. Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção

De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Assumptie, Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção in het Portugees dan, dateert uit het einde van de 15e eeuw. Het is een van de weinige bouwwerken uit de beginperiode van de kolonisatie van het eiland die nog intact zijn. De kathedraal werd in gotische stijl gebouwd met duizenden blokken vulkanisch gesteente die van de kliffen van Cabo Girão werden gesleept.

Het dak van de kathedraal zal je meteen opvallen. Het is gemaakt van cederhout en werd geïnspireerd op de mudejarstijl. Binnenin de kathedraal zie je een bijzonder kruis hangen. Het is een meesterwerk van manuelijns zilverwerk dat dateert uit de regeerperiode van de Portugese koning Manuel I (1495-1521).

TIP: Wil jij graag zoveel mogelijk van Madeira ontdekken? Met onze 10-daagse voorbeeldroute voor een rondreis Madeira kom je langs verrassende plekjes én de mooiste bezienswaardigheden.

 1. Doca do Cavacas

Doca do Cavacas is een klein badcomplex bestaande uit natuurlijke zwembaden en een mooi strandje. Je hebt er alles wat je nodig hebt voor een namiddagje aan het water: douches, toiletten, kleedkamers, een redder en verschillende restaurants en bars in de omgeving. Wees gewaarschuwd: bij Doca do Cavacas is er niet veel plaats. Is het hier te druk? Wandel dan even door de tunnel en ga uitrusten op het strand Praia Formosa.

DOE JE VOORDEEL: Mis niets tijdens je rondreis op het bloemeneiland en koop onze reisgids Madeira. Deze staat vol met concrete tips, een complete voorbeeldroute én zo bespaar je uren opzoekingswerk.
 1. Suikermuseum (Museu A Cidade do Açúcar)

Het Suikermuseum (Museu a cidade de açucar) op het plein Praça de Colombo laat je kennismaken met wat ooit de spil van Madeira’s economie was: suikerrietplantages. Funchal en de rest van Madeira zijn rijk geworden door de suikerrietplantages. Het eerste suikerriet werd gewonnen vlakbij het historische centrum van Funchal. Op die plaats, in het voormalige huis van een Vlaming die in suiker handelde, is nu het Suikermuseum gevestigd. Meer info op de website

 1. Hoe geraak je in Funchal + tips voor tours

Als je naar Madeira vliegt, kom je aan op Aeroporto de Madeira (FNC) in Santa Cruz, ten oosten van Funchal. Taxi's naar het centrum van Funchal doen er ongeveer 15 tot 20 minuten over. Bussen zijn goedkoper, maar doen er wel langer over. Je kan rechtstreeks naar Madeira vliegen vanuit veel Europese luchthavens.

Tips voor tours vanuit Funchal

Kaartje met de bezienswaardigheden in Funchal

 1. Waar overnachten in Funchal?

Voor je vakantie in Funchal, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Funchal online bekijken.

CBA Suites Madeira

Verblijf in dit gezellige pension CBA Suites Madeira dat beschikt over moderne accommodatie met gratis WiFi, een zwembad, een gemeenschappelijke lounge, een tuin met een zonneterras en uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

Hotel Orca Praia

Hotel Orca Praia is gelegen op een klif met uitzicht over de Atlantische Oceaan en een zandstrand. Het hotel biedt naast stijlvolle kamers met eigen balkon, ook een buitenzwembad met panoramisch uitzicht en een spa waar je kan genieten van massages. 's Ochtends wordt er in het hotel een heerlijk ontbijtbuffet met verse zoete deegwaren en vruchtensap geserveerd. Wil je graag de omgeving verkennen? Er zijn fietsen te huur bij de receptie. Meer info en boeken.

NEXT - Savoy Signature

Mag het net iets luxueuzer zijn? Dan raden we een verblijf aan in het NEXT - Savoy Signature. Dit viersterrenhotel biedt ruime kamers die modern zijn ingericht en voorzien zijn van alle luxe en comfort. Vanop je balkon heb je zicht over de prachtige omgeving. Na een heerlijke nachtrust, geniet je van een continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet en kan je nog even ontspannen in de sauna of een duik nemen in het buitenzwembad. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Funchal

Benieuwd naar hoe Funchal eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in Madeira. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Funchal moeten afreizen.

 1. Download onze gratis reisgids Madeira

Ontdek Madeira met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Madeira en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids Madeira met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Madeira.

Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 april 2024 - Nestor Van den Abbeele

Klare uitleg over de bezienswaardigheden in Madeira. Voldoet volledig aan de verwachtingen.

- 19 januari 2024 - Ariane Vandenplas

Deze gratis reisgids is een hele grote hulp bij het uitstippelen van onze reis. Ik kan deze van harte aanbevelen net zoals al de eerdere reisgidsen die ik al via jullie ontvangen heb.

- 10 november 2023 - betty santermans

Vlot leesbare, leuke tips met hele mooie foto's. Super!

- 25 april 2023 - Linda Galle

Madeira is top en dankzij de reisgids van reisroutes heel veel gezien ! Top... en dankjewel om altijd snel de informatie te krijgen....

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?