Hoe ijsgrotten bezoeken in IJsland? Info, tips + tour online boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe ijsgrotten bezoeken in IJsland? Info, tips + tour online boeken

14 januari 2021 in IJsland0 reacties

IJsland wordt niet voor niets het land van ijs en vuur genoemd. Over het eiland heen zijn verschillende indrukwekkende ijs- en sneeuwformaties te vinden, waaronder meerdere gletsjers. In deze gletsjers zijn misschien wel de bijzonderste bezienswaardigheden van het land terug te vinden: de ijsgrotten.

Wanneer je met een tour zo’n grot bezoekt lijk je je wel in een hele andere wereld terug te vinden. Lees verder voor meer info over de ijsgrotten en al onze tips om ze te bezoeken!

Tickets & tours voor je bezoek aan een ijsgrot in Ijsland!

IJsgrotten bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar de IJsgrotten.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Wat is het verschil tussen ijsgrotten en gletsjergrotten?

Wanneer er gesproken wordt over ijsgrotten zie je misschien meteen de grotten van felblauw gekleurd ijs voor je. Wat veel mensen echter niet weten is dat dit geen ijsgrotten maar gletsjergrotten zijn!

Gletsjergrotten

Gletsjergrotten zijn de grotten die geheel in het ijs van gletsjers zijn ontstaan doordat smeltwater in de zomer lange tunnels maakt en grottenstelsels onder het ijs van de gletsjers uitholt. Deze grotten verschillen elk jaar doordat de grotten in de winter weer dichtvriezen en de gletsjers waarin de grotten zijn ontstaan constant in beweging blijven. Delen van de gletsjer smelten terwijl in andere delen de gletsjer juist groeit, waarnaast het enorme gewicht van de gletsjer ervoor zorgt dat het gevaarte constant langzaam voortbeweegt. Hierdoor creëren de gletsjers constant nieuwe valleien, kloven en andere formaties.

 • Door deze beweging is het vaak niet mogelijk om een grot die je in het voorgaande jaar hebt bezocht opnieuw te vinden.
 • Ook zorgt de constante verandering van de gletsjer ervoor dat grotten constant verschillen in vorm en grootte, waardoor een gletsjergrot de ene dag een stuk groter of kleiner kan zijn dan de vorige dag.
 • Een koude nacht kan de grot een stuk steviger maken en ijspegels vormen aan het plafond van de grot, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat het ijs uitzet en de grot dus kleiner wordt.
 • Mildere dagen kunnen er juist voor zorgen dat er ijs smelt en de gletsjergrot groter wordt. Net als de gletsjer zelf zijn de grotten dus ook constant in beweging.

Ijsgrotten

De grotten die daadwerkelijk de naam ijsgrot dragen zijn daarentegen natuurlijke grotten in rots die deels uit ijs bestaan of ijsformaties bevatten. Deze grotten zijn vaak ook in de zomer te bezoeken doordat ze niet gevormd worden door het ijs zelf, maar uitgehold zijn in het gebergte. Deze grotten zijn dan ook vaak bruin, grijs of rood van kleur en bevatten niet die bijzondere blauwe kleur die de gletsjergrotten zo betoverend maken.

 1. Waar komt de blauwe kleur in gletsjergrotten vandaan?

Het ijs van de gletsjers is een behoorlijk stuk dikker en vaster dan het standaardijs dat in de winter over beekjes dichtvriest of de ijsblokjes die uit je diepvries komen. Dit komt doordat er een enorme druk op het ijs staat door het grote gewicht dat er bovenop ligt of in het verleden op heeft gelegen. Door deze druk verdwijnen de luchtbellen die in het ijs vast zitten. Deze luchtbubbels reflecteren bij gewoon ijs het licht dat op het ijs schijnt waardoor het ijs helder en doorzichtig oogt. Zonder deze bubbels wordt het licht echter niet gereflecteerd, waardoor het licht dieper in het ijs terecht kan komen.

De vastheid van het ijs absorbeert vervolgens alle kleuren van het licht behalve de kleur blauw. Hoe dieper het licht in het ijs terecht komt hoe meer kleur geabsorbeerd wordt en hoe blauwer het ijs wordt. Wanneer het zonlicht echter helemaal geen kans heeft om het ijs te reiken, doordat er bijvoorbeeld sneeuw op het ijs ligt, zal het ijs juist donker en soms zelfs helemaal zwart lijken.

Kleuren in de ijsgrotten

De ijsgrotten kunnen ook wit zijn, evenals een meer turquoise, en de grotten kunnen ook grijs, bruin of zelfs zwart zijn.

 • Tijdens het bewegen van de grotten wordt er namelijk ook zand en steen mee geduwd, wat vervolgens in het ijs terecht komt, waardoor het ijs een donkere kleur krijgt.
 • Daarnaast komt er soms ook as van vulkaanuitbarstingen in het ijs terechtkomen waardoor sommige delen van het ijs helemaal zwart gekleurd zijn.
 • Wanneer je een ijsgrot bezoekt op IJsland zal deze meerdere kleuren hebben. Zo zal het ijs aan het begin van de grot een meer witte kleur hebben doordat er meer daglicht op terecht komt, maar hoe dieper je in de gletsjer afdaalt, hoe blauwer de kleur van het ijs zal worden.
 • Ligt er echter sneeuw boven op het ijs? Dan zal de grot juist een stuk donkerder zijn terwijl deze van buiten juist nog witter lijkt.
 • Daarnaast kunnen zand, stenen en as er dus ook voor zorgen dat er zwarte patronen in het ijs liggen.
 1. Vatnajökull: de grootste gletsjer van IJsland

De Vatnjakökull is de grootste gletsjer van IJsland en beslaat maar liefst 7900 km2 van het land. De gletsjer is gelegen in het zuidoosten van het eiland en is de populairste gletsjer onder bezoekers. Jaarlijks trekken vele reizigers naar de gletsjer voor een wandeling over het ijs of een rit op een snowmobile, om het gletsjermeer Jökulsárlón te bezoeken waar ijsblokken in drijven die van de gletsjer zijn afgebroken of om 1 van de grotten in de gletsjer te bezoeken.

Door het verschuiven van de gletsjer ontstaan er jaarlijks nieuwe gletsjergrotten die maar tijdelijks te zien zijn, waarna er weer nieuwe gletsjergrotten ontstaan. Door de ligging van de gletsjer trekken er verschillende tours vanuit Reykjavik naar de gletsjergrotten van Vatnajökull voor 2 of 3 dagen, maar er gaan ook dagtours vanuit Vik en Höfn.

Aanbevolen tours voor een bezoek aan een ijsgrot & gletsjerwandeling:

 1. De Crystal Cave (kristalblauwe ijsgrot)

Ondanks dat de gletsjergrotten elk jaar weer anders zijn en de grotten constant op andere locaties liggen worden er af en toe meerdere grotten op dezelfde locatie gevonden en worden sommige grotten jaar na jaar toch teruggevonden. De meeste grotten krijgen door hun korte bestaan geen naam, maar de grotten die toch steeds weer terugkomen worden toch een naam gegeven. Zo is er sinds de winter van 2011-2012 een grote grot in de Vatnajökull gletsjer die elk jaar weer opnieuw vormt.

De Crystal Cave, zoals deze grot genoemd is, wordt elke zomer door een grote gletsjerrivier uitgehouwen op een locatie ten westen van het gletsjermeer Jökulsárlón. De grot is in de laatste jaren de grootste van zijn soort geweest en er kunnen zo’n 70 tot wel 100 mensen tegelijk in. Daarnaast ligt de grot erg gunstig, en veel reizigers die op een tour naar een gletsjergrot zijn geweest hebben dan ook de Crystal Cave bezocht. Ondanks het feit dat deze grot al een aantal jaren elke winter weer teruggevonden wordt is het toch altijd weer de vraag of de grot het volgende seizoen nog steeds bestaat.

Tours naar de Crystal Cave (kristalblauwe ijsgrot)

 • Om de Crystal Cave te bezoeken kan je mee met een tour vanaf het base camp bij Jökulsárlón. De tour is te doen tussen half oktober en eind maart en duurt zo’n 2,5 uur. Bij deze tour wordt niet over de gletsjer gelopen en je besteed alle tijd dan ook in de grot zelf. Bij aankomst bij het kamp krijg je een thee of koffie voordat je de monstertruck in stapt die je naar de mond van de eerste grot op de gletsjer brengt.

  Wanneer je een tijdje deze grot hebt kunnen verkennen word je ook nog naar een tweede grot gebracht voor je weer terug naar het kamp gaat. Tijdens de tour wordt er veel informatie verteld over de landschappen van de gletsjer en de formatie van de grotten. De tour is te boeken vanaf €137.
 • Je kan ook mee met een meerdaagse tour vanuit Reykjavík naar de Vatnajökull gletsjer en de Crystal Cave. De tour bezoekt in de zomermaanden echter de Katla grot. De tour is 2 dagen lang en haalt je ’s ochtends om 09:00 op in Reykjavík. Op de eerste dag bezoek je eerst de Seljalandsfoss, de Skógafoss, het Reynisfjara strand en de plaatsjes Vík en Kirkjubæjarklaustur, waarna je ook een bezoek brengt aan het Jökulsárlón gletsjermeer. Op de tweede dag bezoek je een ijsgrot. Bij voorkeur is dit de Crystal Cave, maar wanneer deze grot niet te bereiken blijkt zal je een andere grot bezoeken. Na het bezoek ga je nogmaals naar het gletsjermeer en bezoek je Diamond Beach, waarna je weer terug wordt gebracht naar Reykjavík. Deze tour kost €357 en is inclusief de overnachting en ontbijt.
 1. Katlagrot

Een andere grot die al voor langere tijd te zien is 1 van de gletsjergrotten van Katla. Katla is 1 van de gevaarlijkste en actiefste vulkanen van IJsland en is gelegen onder de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. De gletsjergrotten die hier zijn gelegen zijn een stuk donkerder dan de grotten in de Vatnajökull en bestaan vaak maar voor een klein deel uit het helderblauwe ijs.

De grotten zijn klein maar door de donkere kleur zijn ze zeker de moeite waard. De Katlagrot werd in de winter van 2016-2017 gevonden en in de lente en de zomer bleek dat deze grot ook buiten de winterperiode te bezoeken was. Daarnaast is deze grot dichterbij Reykjavík gelegen en daardoor beter te bereiken dan de grotten van Vatnajökull.

Hoe de Klata grot bezoeken met een tour?

 • Wanneer je een tour naar de grotten van Katla doet vanuit Reykjavík word je bij je accommodatie opgehaald en rij je vervolgens naar Mýrdalsjökull in een superjeep. Onderweg maak je korte stops in Hvolsvöllur en Vík, waarna je de gletsjer op rijdt. Je stapt op de gletsjer uit en maakt een wandeling naar de eerste grot, waarna je ook nog een tweede grot bezoekt. Vervolgens ga je weer terug naar Reykjavík, waarbij je een stop maakt bij de Skógafoss waterval en de Seljalandsfoss. De tour duurt 14u en is het hele jaar door de doen. Een plek in de tour kost vanaf €215.
 1. Langjökull

De Langjökull is op de Vatnajökull na de grootste gletsjer van IJsland, met een oppervlakte van 953 km2 De gletsjer ligt in het binnenland van het westen van het land en is de gletsjer die het dichtst bij Reykjavík is gelegen. Jaarlijks zijn er verschillende grotten in de gletsjer te vinden, waarnaast er ook een grot te vinden is in het gebied die niet door de natuur maar door de mens gemaakt is. De grot bestaat uit tunnels die zijn uitgegraven in de gletsjer van zo’n halve kilometer lang.

Er is zelfs een kapel in het ijs gegraven waar het mogelijk is om te trouwen. De tunnels zijn hoog op de gletsjer gelegen, in tegenstelling tot de natuurlijke gletsjergrotten die aan de rand van de gletsjer te vinden zijn.

Tours naar Langjokull

 • Langjokull-gletsjer: sneeuwscooter- & natuurijsgrottentocht. De tours lopen tussen begin mei en eind december en duren zo’n 10 uur. Vanuit Reykjavík word je met de bus naar Langjökull gebracht. Vervolgens rij je met de sneeuwscooter (1 uur durende rit) naar de ingang van de grot. Na je bezoek aan de grot rij je weer terug naar Reykjavík. De tour kost vanaf €214.
 • Wil je echter liever 1 van de natuurlijke grotten in het gebied verkennen, dan kan je ook daarvoor met een tour vanuit Reykjavík mee. Deze tours lopen tussen november en mei en duren ook ongeveer 10 uur, maar nemen je ook mee naar de Gullfoss waterval en de Strokkur geiser. Op de heenweg maak je een korte stop bij Gullfoss voor je naar het Hvítárvatn meer rijdt en een bezoek brengt aan de grot, maar op de terugweg heb je de mogelijkheid om de Gullfoss waterval wat beter te bekijken. Vervolgens stop je ook bij Geysir en kan je de Strokkur kokendheet water omhoog zien spuiten. Afhankelijk van de tijd maak je vervolgens ook nog een stop bij het Thingvellir Nationaal Park. Deze tour is te boeken vanaf €218.
 1. Praktische tips voor je bezoek

 • IJsgrotten en gletsjers zijn gevaarlijke locaties en liggen vol met gaten en kloven die niet opvallen, waarnaast sommige delen van het ijs dunner kunnen zijn dan ze lijken. Ga daarom nooit alleen op pad wanneer je een ijsgrot wilt bezoeken. Er zijn genoeg tours waar je mee op pad kan. Touroperators weten precies welke grot te bezoeken is en hoe deze te bereiken, geven je de juiste benodigdheden om de ijsgrot te kunnen bezoeken, en kunnen tijdens de tour je veiligheid garanderen.
 • Een bezoek aan de ijsgrotten is afhankelijk van het weer. Wanneer het weer niet rustig genoeg is of dreigt om te slaan tijdens de tour kan de tour afgezegd worden en krijg je je geld terug.
 • De meeste gletsjergrotten zijn alleen in de winter te bezoeken, in de periode tussen oktober en maart. Desondanks beginnen veel touroperators hun tours pas in november. De ijsgrotten zijn echter ook in de zomer te bezoeken doordat deze niet gevormd worden door het ijs van de gletsjers, en ook enkele gletsjergrotten blijven het hele jaar door bereikbaar.
 • Andere leuke activiteiten in IJsland: Papegaaiduikers spotten, walvissen en orka's zien en Landmannalaugar bezoeken.
 1. Overzicht van de verschillende tours naar de ijsgrotten

Vatnjakökull tours voor een bezoek aan een ijsgrot & gletsjerwandeling:

Tours naar de Crystal Cave (kristalblauwe ijsgrot)

Tours naar de Klata grot

Tours naar Langjokull

 1. Filmpje: de magische Crystal Cave!

Ben je alvast aan het dromen over de gletsjer- en ijsgrotten in Ijsland? Droom dan nog wat verder weg bij dit filmpje van de Crystal Cave! Als je die dromen in vervulling wilt zien gaan zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Ijsland!

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?