Landmannalaugar bezoeken in 10 tips: Alle info + route

Volledige reisgids kopen voor € 10

Landmannalaugar bezoeken in 10 tips: Alle info + route

14 januari 2021 in IJsland0 reacties

Landmannalaugar ligt in het zuiden van IJsland is staat vooral gekend voor zijn kleurrijke bergen. Warmwaterbronnen, lavavelden en unieke wandelpaden vormen dit tot een ideale plek voor avontuurlijke reizigers.

Landmannalaugar is een van de mooiste gebieden in Zuid-IJsland. Trek je er graag op uit, dan kan je kiezen uit de korte, gemakkelijke wandelpaden of de uitdagende zwaardere beklimmingen. Op de top van enkele oude vulkanen kan je genieten van een panoramisch uitzicht over de hele regio. Ben je op zoek naar een meerdaags avontuur? Dan kan je in Landmannalaugar de beroemde Laugavegur Trek doen.

Boek je tour of wandeling in Landmannalaugar online

Landmannalaugar staat eigenlijk synoniem voor prachtige wandelingen. Er is geen betere manier om dichterbij de natuur en de unieke vulkanische structuren te komen. Wandel voor een geweldig uitzicht naar de top van een van de vele bergen in de omgeving. Boek je tour of wandeling met een ervaren gids online, zo haal je het meeste uit je wandeling. Alle mogelijkheden en opties vind je hieronder:

Inhoud artikel

 1. Over Landmannalaugar

Landmannalaugar ligt in het natuurreservaat Fjallabak in de hooglanden van Zuid-Centraal IJsland. De bergen en lavavelden zijn het resultaat van vulkaanuitbarstingen en dit gedurende duizenden jaren. Een uitbarsting in 1477 heeft het huidige Laugahraun-lavaveld gevormd dat bestaat uit uitgestrekte grillige, zwarte obsidiaan (verglaasd gesteente).

Landmannalaugar is dan ook vooral gekend voor z'n kleurrijke ryolietbergen. Ryoliet is een vulkanisch gesteente dat bestaat uit kwarts en silicium. Mineralen zoals ijzer en zwavel voegen extra kleur toe aan de bergen. Brennisteinsalda (ijslands voor Heuvel van zwavel), is hier een mooi voorbeeld van.

 1. Hoe bereik je Landmannalaugar?

De weg naar Landmannalaugar is een F-weg, wat staat voor 4x4 voertuig vereis.. Heb je geen 4x4, of voel je je niet comfortabel op ruwe, onverharde wegen? Dan kun je de bus nemen of meegaan met een tour.

 1. Hoe geraak je in Landmannalaugar?

Er zijn geen verharde wegen naar Landmannalaugar. Om de bestemming te bereiken, rij je via ruwe, onverharde wegen (wegen waarvan de naam start met een F, F-wegen genoemd). Het huren van een een jeep is geen overbodige luxe (en eigenlijk de enige veilige manier om er te geraken). Beslis je om zonder 4x4 richting Landmannalaugar te rijden, weet dat je problemen kan hebben met je verhuurbedrijf in geval van panne of schade.

Er zijn verschillende route naar Landmannalaugar

1steroute

Start vanaf Route 1 in Zuid-IJsland of neem route F26 langs de Golden Circle. Sla rechtsaf naar de F208 in zuidelijke richting en neem de weg F224 naar Landmannalaugar. Van het waterkrachtstation naar Landmannalaugar is de 26 km lange weg onverhard en erg ruw.

2de route

Ga vanaf weg 26 de F225 op (Landmannaleið) en neem de route richting F208. Neem de rechter afslag naar F208 en rij vervolgens de F224 op tot in Landmannalaugar. Deze weg is iets ruwer maar onderweg krijg je de Hekla-vulkaan te zien.

Kaartje met de ligging van Landmannalaugar

 1. Hoe lang duurt het om naar Landmannalaugar te rijden?

 • Je bent ongeveer 3 uur en 15 minuten onderweg naar Landmannalaugar als vertrekt vanuit Reykjavík.
 • Heen en terug zit je dus 6 uur en half in de wagen. Dit is een uitstap die je best als een volledige dagactiviteit ziet, plan niet teveel extra's op deze dag, het is zeker de moeite waard om deze uitstap te doen.
 • Wil je liever niet zelf rijden? Boek je tour online vanuit Reykjavík.
 1. Bus naar Landmannalaugar

 • Er zijn verschillende busbedrijven met routes tussen Reykjavík en Landmannalaugar.
 • De bussen rijden vanaf halverwege juni tot begin september.
 • De busrit van Reykjavík naar Landmannalaugar, duurt iets meer dan 4 uur (enkele reis).
 • Je kunt wat tijd en geld besparen door in Selfoss of Hella te overnachten, deze plaatsen bevinden zich ook op de busroute.
 • Een enkele busrit kost ongeveer 10.000 ISK (€70) van Reykjavík naar Landmannalaugar. Bekijk de mogelijkheden online.
 1. De beste tijd om Landmannalaugar te bezoeken

De beste periode om Landmannalaugar te bezoeken is tussen half juni tot begin september. Gedurende deze periode is het klimaat het best, en zijn de F-wegen geopend. Het is en blijft natuur dus deze timing kan variëren.

Je kan echter het jaar door naar Landmannalaugar, er zijn speciale tours met sneeuwscooters of Superjeeps beschikbaar. Een Superjeep is een normale jeep met verhoogde ophanging en grotere wielen, zodat het mogelijk is om door het witte sneeuwlandsschap te rijden (probeer met een gewone jeep niet door de sneeuw te rijden) (bekijk overzicht hier en boek je tour).

Onze tip: Wil je graag zelf op rondreis door IJsland, download dan zeker onze rondreis IJsland of neem een kijkje in onze reisgids IJsland.

 1. Welke activiteiten kan je er doen?

Nu je hier bent, wat is er allemaal te doen? Maak een keuze uit tal van epische wandelingen, relax in een hot spring, breng de nacht door op de camping of begin je trektocht langs het Laugavegur-pad.

Het unieke landschap zelf

De attractie is dit unieke gekleurde landschap zelf natuurlijk. De bergen bestaan uit rhyoliet en krijgen hun prachtige kleuren door oa zwavel, ijzer en mos, waardoor de verschillende kleurtinten van geel, rood, bruin en roze ontstaan.

Bezoek de lavavelden

Het meest indrukwekkende lavaveld, Laugahraun, en de aangrenzende velden van Hrafntinnuhraun en Namshraun ontstonden tussen 870 en 1480. Kleurrijke bergen omringen de lavavelden die zich over de valleien uitstrekken. Volgens de lokale folklore herbergt de gestolde lava allerlei verborgen wezens, zoals trollen en elfjes. Wanneer je tussen de vreemde rotsformaties loopt, voelt het alsof je in een andere wereld bent.

People's Pool

Wil je graag een warmwaterbron bezoeken dan moet je zeker gaan baden in de People's Pool zijn naast het Laugahraun lavaveld. Het water is er het ganse jaar door tussen de 36 en 40°C graden, ideaal dus om lekker buiten te baden.

 1. Welke wandelingen zijn er in Landmannalaugar?

Het beste wat je kunt doen in Landmannalaugar is wandelen. Er is geen betere manier om dichterbij de natuur en de unieke vulkanische structuren te komen. Wandel voor een geweldig uitzicht naar de top van een van de vele bergen in de omgeving. Boek je tour of wandeling met een ervaren gids online, nog meer opties vind je hieronder:

Laugahraun tour

 • Deze kortste route, ideaal als je niet veel tijd hebt of je op stap bent met jonge kinderen. Bevat geen extreme of grote klimmen en is perfect gemarkeerd, kan perfect door iedereen gewandeld worden.
 • Afstand: 4,3 km
 • Duur: 1,5 tot 2 uur

Blahnúkúr

 • Blahnúkúr, ook wel de Blue Peak genoemd, is een dode vulkaan en kun je beklimmen. Het is een zware wandeling, maar het uitzicht vanaf de top doet je dat al snel vergeten. Vele wandelaars vinden dit de mooiste wandeling in heel IJsland.
 • Afstand: 6,1 km
 • Duur: 2,5 tot 3,5 uur

Brennisteinsalda

 • Brennisteinsalda, ook wel de zwavelgolf genoemd, ligt naast Blahnúkúr en kun je ook beklimmen. De tocht is iets gemakkelijker dan Blahnúkúr, maar het uitzicht is even indrukwekkend. Voor de mindere klimmers is Brennisteinsalda dus een goede optie.
 • Afstand: 6,5 km
 • Duur: 2 tot 3 uur

Blahnúkúr Brennisteinsalda Loop

 • Als je niet kunt kiezen tussen Blahnúkúr en Brennisteinsalda, dan kun je ze beide combineren in de Blahnúkúr Brennisteinsalda Loop. Ervaar tijdens deze luswandeling het beste van Landmannalaugar. Hike tussen de lavavelden, langs stomende fumarolen, en bereik de top van twee pieken voor een ongelooflijk uitzicht over het landschap.
 • Afstand: 9,7 km
 • Duur: 4 tot 6 uur

Ljótipollur

 • Ljótipollur, ook wel de 'lelijke plas' genoemd, is een populair pad waar je rond een vulkanische krater wandelt. Deze wandeling bevindt zich op korte rijafstand van de camping Landmannalaugar.
 • Afstand: 13,3 km
 • Duur: 4 tot 6 uur

Stútur

 • Stútur is een zeer korte wandeling langs een vulkanische krater. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten en ligt direct aan de F208, nog voor je aankomt op de camping Landmannalaugar. De aarde is roodbruin en bedekt met felgroen mos waardoor de heuvels er hier heel anders uitzien dan in de buurt van de camping.
 • Afstand: 0,5 km
 • Tijdsduur: 30 minuten

Sudurnamur

 • Dit is weer een zware wandeling met een klim naar de bergtop. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht op Landmannalaugar, Brennisteinsalda, het lavaveld en Blahnúkúr.
 • Afstand: 8,5 km
 • Tijdsduur: 3 tot 4,5 uur

Kalli

 • Dit is de langste wandeling op deze lijst. Je laat de drukte achter je terwijl je rond Blahnúkúr de roestkleurige bergen rondcirkelt. Op de terugweg naar Landmannalaugar wandel je over een deel van de Laugavegur Trail en wandel je door de Graenagil-kloof.
 • Afstand: 15 km
 • Tijdsduur: 6 tot 8 uur

Laugavegur Trail

 • De Laugavegur Trail is een meerdaagse trektocht van 55 km, je vertrekt uit Landmannalaugar naar Thórsmörk. De wandeling wordt meestal gedaan in 4 dagen en 3 nachten. ’s Nachts wordt het kamperen of logeren in een berghut langs de weg.

Onze tip: Voor je Landmannalaugar binnenrijdt, stop dan bij het informatiepunt waar je wandelkaarten kunt kopen en informatie kunt vinden over verschillende wandelingen.

 1. Waar te verblijven in Landmannalaugar

 • Als je van plan bent om de nacht door te brengen in Landmannalaugar, dan kun je verblijven in een berghut of kamperen op de camping.
 • Er is ook een lodge met twee verdiepingen die in 1969 werd gebouwd door de IJslandse Touring Association.
 • In deze lodge is er een keuken aanwezig met enkele slaapkamers. Het kost 9000 ISK (€65) per persoon per nacht om hier te overnachten. Reserveer hier.
 • De lodge is geopend van 15 juni tot 15 september. Zorg ervoor dat je jouw verblijf ruim van tevoren boekt.
 • Als je van plan bent om in Landmannalaugar te kamperen, is er een grote camping in de buurt van de hoofdlodge.
 • Het kost 2000 ISK (€15) per persoon per nacht. Hier werkt men met het principe ‘first come, first served’, wees hier dus ook op tijd!
 • Een andere optie om te overnachten is het pension "The Highland Center Hrauneyjar". Het Hotel Hrauneyjar biedt eenvoudige accommodatie in de IJslandse hooglanden. De vulkaan de Hekla en de populaire wandelroutes van Landmannalaugar liggen op iets meer dan 30 km afstand. Toegang tot de sauna is gratis. Boek je kamer online.
 1. Filmpje: Laugavegur Trail

Dit filmpje neemt je mee langs de 55 kilometer lange Laugavegur Trail. Een 4-daagse wandeling die je nog lang zal herinneren!

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?