Cruise op de Nijl boeken? Beleef een échte Nijlcruise naar Luxor: alle info

Cruise op de Nijl boeken? Beleef een échte Nijlcruise naar Luxor: alle info

4 maart 2021 in Egypte2 reacties

Een van de mooiste manieren om Egypte te ontdekken, is een Nijlcruise boeken! Vaar de majestueuze Nijl af en laat je verrassen door de prachtige bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Deze cruise begint in Aswan en gaat tot in Luxor. Onderweg kom je langs een aantal fascinerende historische en culturele bezienswaardigheden, afhankelijk van waar het schip aanlegt.

Hieronder sommen we de meest gebruikelijke stopplaatsen op, maar houd er rekening mee dat de exacte route afhangt van welke nijlcruise je precies kiest. Sommige cruises voorzien meer stopplekken en doen er langer over dan andere. De cruise die wij hier beschrijven, geeft je een globaal beeld van wat je kan verwachten op dit avontuur.

Een unieke ervaring: Beleef zelf een Nijlcruise, boek online

Wil je ook graag een adembenemende ervaring en een Nijlcruise maken? Alsof je in een teletijdsmachine stapt.

Boek je cruise op de Nijl bij Tui, all incl. vanaf € 1097 per persoon: Bekijk hier het aanbod
Boek je Nijlcruise bij Sunweb, vanaf € 549 per persoon: Bekijk hier het aanbod

Enkel een cruise ter plaatse boeken van 4 dagen vanaf € 270 per persoon? Bekijk het aanbod bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

Kaartje met Nijlcruise van Aswan naar Luxor

 1. Nijlcruise dag 1: Aswan en het tempelcomplex van Philae

1.1. De Hoge Dam van Aswan

De meeste Nijlcruises die vertrekken vanuit Aswan voorzien eerst een bezoek aan de Hoge Dam van Aswan en het tempelcomplex van Philae. De Hoge Dam van Aswan is een stuwdam die in de jaren 1960 in de Nijl opgetrokken werd. De dam was een cruciaal onderdeel van de geplande industrialisatie van Egypte en werd gebouwd ter vervanging van een lagere dam uit de jaren 1900.

De constructie moest de wateropslag voor irrigatie vergroten, overstromingen beter onder controle houden en hydro-elektriciteit genereren. De hoge dam heeft sinds de bouw een sleutelrol gespeeld voor de Egyptische economie en cultuur.

1.2. Het tempelcomplex van Philae

Net stroomafwaarts van de hoge dam rijzen de Philae-eilanden op uit het Nassermeer. Deze eilanden liggen bezaaid met fascinerende archeologische vindplaatsen waarop tientallen monumenten en constructies prijken die getuigen van de rijke geschiedenis van het land. Op Philae zou zich bovendien een van de begraafplaatsen van de god Osiris bevinden en dat maakte van het eiland een heilige plek voor zowel de oude Egyptenaren in het noorden als voor de Nubiërs in het zuiden.

Het tempelcomplex van Philae is de belangrijskte bezienswaardigheid in deze regio. Deze tempel werd nog niet zo lang geleden helemaal afgebroken en herbouwd op een hoger gelegen gebied op het nabijgelegen Agilikia-eiland. De heropbouw was onderdeel van het Nubia Project van UNESCO dat opgericht werd om belangrijke monumenten te beschermen tegen het rijzende water van het stuwmeer. De tempel is van groot historisch belang door zijn opvallende architectuur en goedbewaarde hiërogliefen.

Wil je graag mee op een meerdaagse Nijlcruise langs de tempel van Philae? Je kan je cruise online boeken
 1. Nijlcruise dag 2: Tempel van Kom Ombo

2.1. Abu Simbel: de tempels van farao Ramses II (optioneel)

We raden je absoluut aan om vanuit Aswan een excursie naar het zuidelijkere Abu Simbel te overwegen. Let op, deze uitstap staat niet op het programma van elke riviercruise.

Abu Simbel is één van de meeste bekende Egyptische archeologische sites. Deze 2 tempels werden gebouwd onder het strenge toeziend oog van de farao Ramses II. Het monument moest dienen als een blijvende herinnering aan zichzelf en zijn mooie vrouw Nefertari.

Het tempelcomplex stond eigenlijk iets verderop, maar in de jaren '60 werd het gerenoveerd en opnieuw neergepoot op de huidige locatie. Op die manier werd de constructie net als de Philae-tempel beschermd tegen het rijzende water van het Nassermeer na de bouw van de dam. Abu Simbel blijft, ondanks zijn verhuis, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Egypte.

Ga je niet op Nijlcruise maar wil je toch Abu Simbel zien? Dan kan je ook een taxirit met ervaren gids boeken. Kijk hier naar de mogelijkheden.

2.2. De Tempel van Kom Ombo

De eerste stopplek die je op de meeste Nijlcruises aandoet nadat je Aswan verlaten hebt, is de Tempel van Kom Ombo. Deze bijzondere dubbele tempel werd gebouwd tijdens de Ptolemeïsche Dynastie (180-47 v. Chr.). De oostelijke helft van de tempel was gewijd aan de krokodillengod Sobek en zijn vrouw en zoon terwijl het westelijke deel gewijd was aan Horus, de god van de hemel, en zijn vrouw en zoon.

Van de tempel blijft op sommige plekken niet meer over dan ruïnes, maar toch herbergt deze plek enkele kostbare archeologische vondsten. Je kan er mysterieuze reliëfs bewonderen en op sommige plekken kan je de oorspronkelijke verfkleur zelfs nog zien, een zeldzaamheid.

Een van de bijzonderste gravures in deze tempel bevindt zich in de achterste gang. Op het reliëf kan je scalpels, curettes, verlostangen, speculums, scharen, tangen en medicijnflessen zien. Het is de oudste bekende voorstelling van medische en chirurgische instrumenten ter wereld. Er worden ook twee vrouwen uitgebeeld die op geboortestoelen zitten. Toen dit reliëf werd uitgesneden, was de Egyptische geneeskunde de meest geavanceerde ter wereld.

 1. Nijlcruise dag 3: Luxor

3.1. De tempel van Edfu

De tempel van Edfu werd gebouwd op de plaats van een oude, kleinere tempel gewijd aan Horus. In de loop der eeuwen werd de Edfu-tempel echter bedolven onder een laag zand en in 1798 waren zelfs enkel de bovenlopen van de tempel nog zichtbaar. In 1860 begon een Franse Egypteoloog, Auguste Mariette, met het opgraven van het bouwwerk.

Hij ontdekte onder de dikke lagen zand een bouwwerk in uitstekende staat. Vandaag is het een van de populairste trekpleisters in Egypte.

Let op: er worden vaak koetsritten aangeboden om bezoekers naar de tempel van Edfu te brengen, maar we raden je aan om niet op dat voorstel in te gaan. Dierenmishandeling en verwaarlozing zijn helaas dagelijkse kost in Egypte en paarden en andere dieren worden er meestal niet goed behandeld.

3.2. De Esna-tempel (Khnum tempel)

Na je bezoek aan de Edfu tempel vaar je verder richting Esna. Ook de Esna-tempel lag eeuwenlang verstopt onder een laag zand, maar tegenwoordig is de site een stopplaats op de meeste Nijlcruises. De tempel is gewijd aan Khnum, de god van de schepping. Het bouwwerk werd opgetrokken in opdracht van de farao Thoetmosis III in de 18e dynastie, maar het werd pas voltooid door Ptolemeïsche en Romeinse keizers rond het jaar 40 voor Christus.

Wanneer je de inkervingen op de muren bekijkt, let dan vooral op de gravures onderaan de westelijke muur. Die hiërogliefen werden uitgehouwen in het jaar 250 voor Christus en zijn de laatste bekende Egyptische hiërogliefen. Om deze tempel te bereiken, moet je wel behoorlijk wat steile trappen afdalen.

3.3. De Luxortempel

Vervolgens reis je verder over de Nijl tot je het historische Luxor bereikt. In de namiddag bezoek je twee van Luxors bekendste plaatsen en ten slotte overnacht je voor een laatste keer aan boord van het cruiseschip.

De Luxortempel ligt aan de oevers van de Nijl in wat ooit de oude stad Thebe was. Deze beroemde tempel werd gesticht rond 1400 voor Christus en is een van de belangrijkste overblijfselen die dateren uit het Nieuwe Rijk. De Luxortempel was gewijd aan 3 Egyptische goden: Amun, Chons en Mut. Een lange rij sfinxen verbindt deze tempel met de tempel van Amun in Karnak. Luxor is tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Egypte.

3.4. Tempel van Karnak

Ook al is de tempel van Karnak misschien niet meer dan een ruïne in slechte staat, toch is het nog steeds een van de meest indrukwekkende plekken in Egypte. Meer zelfs, de tempel van Karnak is de grootste historische religieuze site ter wereld. Millenia geleden werkten verschillende generaties arbeiders aan dit meesterwerk. Eigenlijk bestaat het tempelcomplex van Karnak uit drie hoofdtempels en een reeks kleinere exemplaren en bijgebouwen.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de imposante zuilengalerij van de Hypostyle-hal waar 134 gigantische zuilen in 16 rijen metershoog boven je hoofd uittorenen. De zuilen zijn versierd met hiërogliefen en complexe patronen.

 1. Geniet na de Nijlcruise nog verder van Luxor en omgeving

Nu je Nijlcruise erop zit, raden we je aan om even in een hotel in Luxor te verblijven. Zo kan je heerlijk ontspannen en de andere bezienswaardigheden in en rond de stad verkennen.

4.1. Toetanchamon en de Vallei der Koningen

Toetanchamon was de jongste farao in de Egyptische geschiedenis en misschien ook wel de bekendste. Hij besteeg de troon toen hij amper 9 of 10 jaar oud was en stierf al op zijn 18. Zijn graf, volgepropt met duizelingwekkende schatten, werd ontdekt in de Vallei der Koningen. Veel van die schatten bevinden zich nu in het Egyptisch Museum.

Toetanchamon was een van de farao's uit het Nieuwe Koninkrijk, het hoogtepunt van de Egyptische rijkdom en macht, en regeerde over het rijk tussen 1334 en 1325 voor Christus. De farao’s van het Oude Rijk vonden hun laatste rustplaats in de gigantische piramides in de Nijldelta, maar de farao’s van het Nieuwe Rijk wilden liever dichter bij hun dynastieke wortels in het zuiden begraven worden. Daarom lieten ze hun cryptes bouwen in de heuvels van het dorre landschap ten westen van Luxor. Dat gebied staat nu bekend als de Vallei der Koningen. Er werden in totaal 63 graven ontdekt en het is een must-see bezienswaardigheid in dit deel van Egypte.

Naast Toetanchamon werden in die vallei ook andere machtige farao's zoals Seti I en Ramses II begraven. Een aantal Egyptische koninginnen, hogepriesters en andere hoogwaardigheidsbekleders van de 18e, 19e en 20e dynastie werden er ook begraven. Ramses II wordt beschouwd als de belangrijkste farao van het Egyptische rijk. Hij regeerde van 1279 tot 1212 voor Christus en liet zijn sporen na in het Egyptische landschap. Hij gaf de opdracht om onder andere verschillende tempels te bouwen waaronder die in Abu Simbel die je eerder hebt bezocht.

4.2. De Dodentempel van Hatsjepsoet

Deze tempel is een ontzagwekkende zuilengalerij. Hatsjepsoet was de vijfde farao van de 18e dynastie en wordt algemeen beschouwd als een van de meest succesvolle heersers over Egypte. Ze was een van de weinige vrouwelijke farao’s en ze is ook de vrouw die het langst regeerde over Egypte in de geschiedenis van het land.

De tempel werd ontworpen door de koninklijke architect Senemut om Hatsjepsoet en de god Amun te vereren. Dit verbazingwekkende monument werd uitgehakt in een rotswand, telt 3 verdiepingen en is maar liefst 30 meter hoog ooit zou het hele complex omringd geweest zijn door prachtige tuinen.

4.3. De Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon zijn 2 enorme stenen beelden. Ze beelden de farao Amenhotep III uit die tijdens de 18e dynastie over Egypte regeerde. De kolossen van Memnon hielden de wacht bij de ingang van zijn dodentempel. De beelden hebben de tand des tijds moeilijk doorstaan en werden ook beschadigd in de Romeinse tijd. De hoofden van de beelden zijn tegenwoordig grotendeels afgebrokkeld, maar toch blijven deze monumenten indrukwekkend omdat ze 18 meter boven de omliggende vlakte rijzen en het landschap ten westen van Luxor tekenen.

 1. Bezienswaardigheden in Luxor

5.1. Het Mummificatiemuseum in Luxor

Een absolute aanrader is het Mummification Museum Luxor waar je alles te weten komt over de akelige mummies. Je kan hier een uitgebreide collectie mummificiatiegereedschap bewonderen en je leert hoe het mummificeren precies in zijn werk ging. Als je in Luxor bent, mag je dit museum absoluut niet aan je laten voorbijgaan.

5.2. Het archeologische Luxor Museum

Het archeologische Luxor Museum herbergt een grote collectie artefacten die opgegraven werden bij tempels en graftombes in de omgeving.

 • Je kan in dit museum bijvoorbeeld enkele grafgiften uit de tombe van Toetanchamon bewonderen.
 • Daarnaast kan je hier een verzameling van 26 beelden uit de tijd van het Nieuwe Rijk van dichtbij bekijken die pas in 1989 onder de Luxortempel gevonden werden.
 • Verder vind je er ook een reconstructie van een van de muren van de Tempel van Achnaton in Karnak en sinds 2004 liggen hier ook twee mummies tentoongesteld, die van Ahmose en Ramses I.
 1. Optionele uitbreiding van de Nijlcruise

Je kan vanuit Luxor ook een nieuwe Nijlcruise richting Caïro boeken. Cruises vanuit Luxor doen er meestal tussen de 7 en de tien 10 over om Caïro te bereiken. Net als bij de Nijlcruise van Aswan naar Luxor kan je ook nu weer uit verschillende cruiseboten kiezen.

Welke plekken je bezoekt en hoe lang je erover doet om Caïro te bereiken, hangt dan ook af van de tour operator. Hier sommen we enkele bezienswaardigheden op die je heel waarschijnlijk zal bezoeken op je terugweg.

6.1. Abydos: een van de oudste steden van Egypte

Abydos was een van de oudste steden van Egypte en stond vol eeuwenoude tempels. De site wordt daarom beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land. Je vindt hier onder andere de site van Umm El Qa'ab waar enkele van de eerste farao's werden begraven.

De indrukwekkendste plek in Abydos is echter de tempel van Seti I. In dit bouwwerk kan je bovendien een inscriptie uit de 19e dynastie bewonderen, de zogenaamde Koningslijst van Abydos, waarop de 76 koningen van het oude Egypte opgesomd worden

6.2. De archeologische site van El Amarna

El Amarna is een uitgestrekte Egyptische archeologische site waar je de overblijfselen van de oude hoofdstad van Egypte kan bewonderen. De stad werd gesticht in opdracht van de farao Achnaton van de 18e dynastie in 1346 voor Christus. Er vallen verschillende graftombes te bezoeken, waaronder die van Ahmose, de eerste farao van de 18e dynastie.

6.3. De historische site van Khnum (Hermopolis)

Vlakbij het moderne dorp Ashmunein aan de rand van de Westelijke Woestijn bevindt zich Tuna el-Gebel, een grote historische site die ooit dienst deed als de begraafplaats voor bewoners uit de oude stad Khnum, ook wel bekend als Hermopolis.

6.4. De oude Egyptische begraafplaats Beni Hassan

Net ten zuiden van het huidige Minya ligt de site Beni Hassan, een oude Egyptische begraafplaats uit de tijd van het Middenrijk (ca. 1938-1630 voor Christus). De graven werden hier in de rotsen uitgehouwen en aan de binnenkant kan je enkele goedbewaarde schilderingen bekijken. Daarnaast staat hier ook een tempel die opgetrokken werd in opdracht van Hatsjepsoet en Thoetmosis III.

Die tempel staat bekend als de Grot van Artemis en is gewijd aan Pachet, de plaatselijke godin van de oorlog die voorgesteld wordt als een leeuwin. Je vindt er daarnaast ook enkele tombes uit het Oude Rijk.

6.5. De site van Hawara en de piramide van Meidum

Vlakbij de stad Fayoum kan je de archeologische site van Hawara bezoeken waar zich ooit de stad Crocodilopolis bevond. Hier prijkt een piramide gebouwd ter ere van de farao Amenemhat III (1860-1814 voor Christus) waar hij vermoedelijk ook begraven werd. Vlakbij ligt Meidum, een andere belangrijke archeologische vindplaats, waar je nog een grote piramide en ook enkele mastaba’s van lemen bakstenen kan bezoeken.

De piramide van Meidum zou de tweede oudste piramide zijn die in Egypte opgetrokken werd.

 1. Welke Nijlcruise kies je het beste?

De ene Nijlcruise is de andere niet. We raden je aan om een luxueuzere boot te kiezen of om te gaan voor een premium-optie, want op goedkopere cruises laten het eten en de kamers soms te wensen over. Het is makkelijk om na te gaan welke kwaliteit elke cruise biedt. De Egyptische Dienst Toerisme heeft elke cruise namelijk een sterrenscore toegekend.

Welke boot je ook kiest, het personeel is altijd vriendelijk en doet zijn uiterste best om behulpzaam en hoffelijk te zijn. Er zal ook altijd een geschiedenisexpert aan boord zijn die je alles over de streek kan vertellen. Zorg er ook voor dat je de beoordelingen van de cruise vooraf even nakijkt, maar je mag er in elk geval zeker van zijn dat een Nijlcruise de beste manier is om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van dit fascinerende land.

 1. Nijlcruise boeken? Onze aanraders

Wil je ook graag een adembenemende ervaring en een Nijlcruise maken? Alsof je in een teletijdsmachine stapt.

Boek je cruise op de Nijl bij Tui, all incl. vanaf € 1097 per persoon: Bekijk hier het aanbod
Boek je Nijlcruise bij Sunweb, vanaf € 549 per persoon: Bekijk hier het aanbod

Enkel een cruise ter plaatse boeken van 4 dagen vanaf € 270 per persoon? Bekijk het aanbod bij GetYourGuide.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Egypte met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Egypte? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis Egypte reisgids vol met toeristische info over Egypte, de Farao's en de bezienswaardigheden rond de Nijl en de Rode Zee (+ GPS coördinaten).

Egypte

Gratis reisgids Egypte downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 22 februari 2023 - Peyls

Prima reisgids, geeft veel info en een goede indruk van de reis.

- 18 juni 2022 - Lucienne De Jonghe

Duidelijk en goed opgesteld.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?