20 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Jutland: wat zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Jutland: wat zien en doen?

11 januari 2024 in Denemarken2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noord-Jutland + verblijftips

Adembenemende landschappen omringd door indrukwekkende kliffen, idyllische dorpjes met uitgestrekte stranden en oude vuurtorens, een spectaculaire natuurfenomeen waar twee zeeën elkaar botsen en een prachtige woestijn waar je uren kan wandelen. Dat is wat Noord-Jutland jou onder meer te bieden heeft! Deze regio in het noorden van Denemarken heeft verrassend veel moois om te ontdekken.

Kan jij ook haast niet wachten om deze plek beter te leren kennen? Ontdek hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noord-Jutland.

Praktische info & tickets voor je rondreis Jutland

Duur7 - 14 dagen ()
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI vakanties (vanaf € 327)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste plekjes in Noord-Jutland

  1. Aalborg

Aalborg is de hoofdstad van Noord-Jutland en wordt vaak alleen bezocht als tussenstop op weg naar de Deense kust of de ferry’s naar Zweden en Noorwegen. Dat is best jammer want Aalborg heeft meer dan genoeg te bieden om meerdere dagen te vertoeven.

Aalborg is de vierde stad van Denemarken en is gelegen aan de zuidoever van de Limfjord. De bruisende stad die we vandaag kennen, stond voor lange tijd bekend als industriestad. In de middeleeuwen was Aalborg namelijk een van de belangrijkste handelscentra van Scandinavië, maar vooral in de 19e eeuw werd de stad een industriële grootmacht. Inmiddels werden de meeste fabrieken omgetoverd tot hippe culturele centra.

WANDELTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan deze schilderachtige stad met een georganiseerde wandeling door Aalborg. Een lokale charismatische gids verteld je meer over de bezienswaardigheden en de romantische legendes van Aalborg.

Wandel zeker even langs de mooie waterkant waar door de jaren heen nieuw leven is ingeblazen met opvallend moderne architectuur. Zo zal je het Utzon Center hier meteen opmerken. Dit bijzondere gebouw werd ontworpen door dezelfde architect als het befaamde Opera House in Sydney. Ook in de kleine maar schilderachtige binnenstad is het aangenaam vertoeven. Dwaal door de oude binnenstad van Aalborg en geniet van de authentieke charme, geplaveide straatjes, gezellige pleinen en fotogenieke kleurige vakwerkhuizen.

VERBLIJFTIP: Slotshotellet Aalborg ligt aan de Limfjord en biedt ruime kamers met een moderne inrichting en luxueuze bedden. De meeste kamers bieden ook uitzicht over de fjord of de stad. Verder geniet je iedere dag van een heerlijk ontbijtbuffet en kan je stoom afblazen in de fitnessruimte. Meer info en boeken.

  1. Aalborg Zoo

Als je dan toch in Aalborg bent, kan je nog een dagje extra uittrekken om de Aalborg Zoo te bezoeken. De dierentuin ligt op een 15 minuten wandelen van het stadscentrum. De dierentuin van Aalborg is op zich niet zo groot en herbergt in totaal zo’n 2300 exotische dieren waarvan 125 verschillende soorten.

Wandel door het gezellig aangeklede park en zie de giraffen, tijgers, chimpansees en ijsberen bezig in hun natuurlijke habitat. Voor de kinderen zijn er ook verschillende leuke speelplekken voorzien zodat ze zich kunnen uitleven wanneer de ouders de tijd nemen om even te pauzeren. Meer info op de website.

Weetje: In sommige Deense parken kan je je eigen vleesjes grillen op barbecues. Deze kan je vinden op de speciaal hiervoor ingerichte picknick plekken. Dit maakt je bezoek des te bijzonder!
  1. Fårup Sommerland

Op vakantie in Noord-Jutland met kinderen en is de Aalborg Zoo geen optie? Dan kan je ook een dag doorbrengen in Fårup Sommerland, een van de grootste attractieparken in Denemarken. Het pretpark is gelegen aan de westkust van Noord-Jutland en is erg bekend omwille van de uitdagende en avontuurlijke achtbanen. Je vindt hier zelfs de grootste houten achtbaan van Denemarken. De allerkleinsten kunnen zich dan weer uitleven op de kinderkermis, gigantische speeltuin en trampolines.

Het park heeft daarnaast ook een eigen gigantisch Aqua Park. Neem een duik in een van de vele zwembaden, glijd alleen of samen van de talloze glijbanen en trotseer de golven in het golfslagbad. Honger gekregen? Dan kan je altijd lekker gezellig picknicken op de voorziene plekjes tussen de bomen. Meer info op de website.

  1. National Park Thy

Zin in een flinke wandeling of een mooie fietstocht? Dan rijd je best naar het Nationaal Park Thy, het oudste nationaal park van Denemarken. Het nationaal park staat garant om zijn heuvelachtig landschap met mooie vergezichten, waar je urenlang kan vertoeven.

Met je beste paar wandelschoenen trek je de wildernis in met ongerepte duinen, wandel je door de schaduwrijke bossen en geniet je van de prachtige Deense natuur. Hier en daar zal je ook zeldzame fauna en flora spotten zoals zeehonden, otters en nog veel meer. Er zijn ook verschillende plekjes in het nationaal park dat de moeite waard zijn om te ontdekken:

  • Surfliefhebbers kunnen altijd een namiddagje surfen in Cold Hawaii.
  • Vorupør is een leuk authentiek vissersdorpje waar je verse vis kan proeven terwijl je geniet van het uitzicht op vissersboten op het strand.
  • Ook Stenbjerg, waar je de lokale vissers zelf aan het werk kan zien, is een absolute aanrader. Dit dorpje staat ook bekend om de schattige witte vissershuisjes.
  • Wil je graag enkele diertjes spotten? Dan ga je best naar het uitkijkpunt van het Hanstholm Wildreservaat.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Denemarken? Bekijk dan zeker onze uitgestippelde rondreis door Denemarken.

  1. Skagen

Skagen is een van de leukste dorpjes in Noord-Jutland. Het pittoreske centrum met geelgekleurde huizen, gezellige terrasjes en historische bezienswaardigheden wachten om ontdekt te worden. Vergis je niet, want deze stad is toeristischer dan je zou denken. Bezoek er eens het Skagen’s Museum waar je een grote collectie schilderijen van beroemde Skagenschilders kan bezichtigen. De prachtige stranden, heidevelden en vissershutten van Skagen dienden als inspiratiebron bij vele kunstschilders.

Na een wandeling door het stadscentrum kan je genieten van een vers gevangen visje in de haven terwijl je geniet van het zicht op de vissersbootjes in het water.

VERBLIJFTIP: Skagen Hotel ligt op wandelafstand van het stadscentrum en het strand. In de brasserie kan je genieten van een 5-gangenmenu en een selectie exclusieve wijnen. Meer info en boeken.

  1. De vuurtoren van Skagen

Breng ook zeker een bezoekje aan de oude vuurtoren van Skagen, de op een na grootste van Denemarken. De 18de eeuwse vuurtoren werd ontworpen door de toonaangevende Deense architect Philip de Lange, die zijn opleiding in Nederland volgde. Beklim de toren voor een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving of wandel het bezoekerscentrum binnen waar je meer te weten komt over de vogels die in dit deel van Jutland voortkomen.

  1. Skagen Bunkermuseum

Vlakbij Skagen en Grenen kan je het Skagen bunkermuseum bezoeken. In dit kleine, moderne museum vind je nog een echte authentieke bunker uit de Tweede Wereldoorlog die gebruikt werd door het Duitse leger. Je kan tijdens je bezoek aan het museum een kijkje nemen in de voormalige operatiekamers en bemanningskamers en de wapens en uniformen bezichtigen. Meer info op de website.

  1. Blokhus

Blokhus is een sfeervolle badplaats in het noorden van Jutland en staat vooral bekend omwille van de mooie blokvormige vuurtoren: Rubjerg Knude. Daarnaast kan de badplaats ook uitpakken met een prachtig strand met de typische strandhuisjes. Het strand is zo breed dat er verschillende auto's zo op kunnen rijden. Nadien kan je nog even in het knusse centrum wandelen en plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes.

  1. Løkken

Løkken is een andere gezellige badplaats waar je verschillende mogelijkheden hebt om neer te ploffen op een van de gezellig terrasjes. Ook hier kan je typische Deense gerechte proeven met verse vis in een van de traditionele restaurants. Nadien loop je vanuit het centrum zo het strand op, langs het leuke strandtentje van surfschool North Shore Surf. Neem plaats in een van de strandstoelen en geniet van het zicht op de omgeving.

  1. De vuurtoren Rudbjerg Knude

Als je vuurtoren Rudbjerg Knude graag zelf eens bezichtigen, wacht je best niet te lang. Deze bezienswaardigheid wordt namelijk langzaam opgeslokt door het woeste duinlandschap. Dit komt onder meer door de ligging van de oude vuurtoren. Hij bevindt zich namelijk op een van de indrukwekkende kliffen langs de kust waar golven regelmatig tegen het land inslaan. Hierdoor brokkelt er steeds een stukje van de kliffen af en komt het einde van de vuurtoren meer en meer in zicht.

Zo stond hij ooit op zo’n 200 meter verwijderd van de afgrond, in 2019 was dit nog slechts 6 meter. Sindsdien heeft men de toren op rails meer landinwaarts geplaatst. Vandaag de dag is de Rubjerg Knude een van de meest iconische herkenningspunten van Denemarken en is het absoluut de moeite waard om de vuurtoren eens te bezichtigen. Zowel de wandeling door de duinen er naar toe, als het adembenemende zicht over de kustlijn en de hoge zandkliffen zullen je zeker weten te bekoren.

VERBLIJFTIP: Wil je graag verblijven in de buurt? Vanaf Landal Rønbjerg is het nog 1,5 uur rijden naar Rubjerg Knude. Verder kan je op het familiepark ook wakeboardbaan, minigolven en ontspannen in de wellnessruimte. Meer info en boeken.

  1. Deense eiland Læsø

Læsø is een eiland in de regio Noord-Jutland waar je unieke huizen met traditionele zeegrasdaken kan bezichtigen. De eerste daken werden gemaakt van drijfhout van scheepswrakken en zeegras dat men langs de kust vond. In de loop der jaren raakte het zeegras met elkaar verstrengeld, wat zorgde voor een perfecte isolatielaag tegen heftige weersinvloeden.

Daarnaast staat het eiland ook bekend om het heerlijke zeezout. In Læsø Saltsyderi (zoutmuseum) kan je meer te weten komen over het zoutwinnen op Læsø. Verder kan je op het eiland ook prachtige tochten maken te paard, een zeehondenkolonie spotten en met een speciale bus naar het natuurgebied Rønnerne, een trekpleister voor vogels rijden.

  1. Twee botsende zeeën bij Grenen

In het noordelijkste puntje van Denemarken bij Grenen, botsen als twee Deense zeeën op elkaar. Zo komen op het uiterste puntje van de landtong de Skaggerak en Kattegat elkaar tegen. De vreemde ervaring van twee zeeën die botsen, is best onbeschrijflijk. Zwemmen kan je hier niet wegens de sterke stroming maar je kan er wel pootje baden en zeehonden spotten.

Houd er rekening mee dat deze bizarre bezienswaardigheid ook heel wat toeristen aan trekt waardoor het hier erg druk kan zijn. Het is dan ook een uniek spektakel dat je maar op enkele plekken in de wereld kan zien. Een bezoekje aan deze bijzondere plek is dus een absolute must wanneer je in Noord-Jutland of Denemarken op vakantie bent.

Vanaf de parking (bekijk ligging) kan je gemakkelijk op de zogenaamde Sandormen stappen, een soort van tractor met aanhangsel die je naar het strand brengt. Je kan ook gewoon zelf een mooie wandeling maken langs het strand waar je met een beetje geluk ook nog een paar zeehonden ongestoord liggen te luieren.

Tip: Maak een leuke foto met elk been in een andere zee!
  1. De duinen van Råbjerg Mile

Deze bezienswaardigheid is een uniek stukje natuur in het noorden van Jutland! De duinen van Råbjerg Mile zijn namelijk de grootste migrerende zandduinen van Denemarken. De Råbjerg Mile zijn 40 meter hoog en verplaatsen zich elk jaar 15 meter, hierdoor wordt ze ook wel eens de “wandelende duinen” genoemd.

Trek een moment uit om te wandelen door de imposante zandduinen en geniet van dit stukje Deense woestijn. Bovenop de duin kan je zowel het Kattegat en Skagerrak zien liggen. Jammer genoeg kan je het zand in je schoenen niet vermijden maar het is het zeker waard.

  1. Palmenstrand bij Rønnerhavnen

Je hoeft niet naar zonnige bestemmingen te reizen om te genieten onder de palmbomen, want ook hier in Noord-Jutland kan het. Dicht bij Frederikshavn kan je een namiddagje doorbrengen op het Palmenstrand. Dit kindvriendelijke strand biedt ook verschillende recreatiemogelijkheden. Zo kan je er volleybalvelden, jeu-de-boulesbanen en er is zelfs een plekje op het strand waar je kan barbecueën. De steden Rønnerhavnen en Nordre Skanse liggen op wandelafstand van het strand.

  1. Bulbjerg

Bulbjerg is een enorme kalkstenen rots van 47 meter hoog aan de westkust van Jutland. Het is de enige klif van Jutland die zo hoog boven de zeespiegel ligt en wordt ook wel eens de Schouder van Jutland genoemd (onder meer door de ligging op de kaart). De rots brokkelt steeds meer en meer af door de gewelddadige golven die er tegenaan slaan. Verken de sprookjesachtige omgeving, neem de trap door het groene landschap naar beneden en wandel over het strand naar de rots vanwaar je prachtig zicht hebt op de Rubjerg Knude Fur vuurtoren.

De kalkstenen klif biedt niet trouwens niet alleen een prachtig uitzicht over de omgeving, maar is ook de schuilplaats van verschillende vogelsoorten waaronder papegaaiduikers en noordse stormvogels. We raden je aan om een paar goede wandelschoenen aan te trekken wanneer je van plan bent om deze rots te bezoeken.

  1. Cold Hawaii

Wist je dat je kon surfen in Denemarken? Tijdens je vakantie in Noord-Jutland kan je naar de populaire surfspot Cold Hawaii trekken aan de westkust in Thy. Cold Hawaii is de 50 kilometer lange kustlijn tussen Agger en Hanstholm en staat niet voor niets gekend als een internationaal bekend als een van de beste “cold water” surfplekken ter wereld en biedt minstens 31 waanzinnige surfspots. Je kan er lessen volgen of op surfkamp gaan bij de surfschool die hier gevestigd is. Meer info op de website.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Denemarken.

  1. Lindholm Høje

Vlakbij Aalborg kan je Lindholm Høje bezoeken, de grootste historische begraafplaats van Denemarken. Een aanrader voor wie zich interesseert in de tijd van de Vikingen. De Deense grafheuvel zijn eeuwenlang bedekt geweest met laag zand waardoor de graven altijd goed bewaard zijn gebleven. Op de 42 meter hoge heuvel zie je circa 700 graven die men gevonden heeft uit de tijd van de Vikingen.

Verder zijn er op deze site ook restanten van een dorp gevonden die je van dichtbij kan bewonderen in het bijbehorende Vikingsmuseum waar je aan de hand van panorama’s, illustraties en 3D animaties nog meer ontdekt over hun leven.

  1. Nordsøen Oceanarium

Nordsøen Oceanarium in Hirtshals is het grootste aquarium van Noord-Europa. In deze aquarium zit maar miljoenen liters zeewater met duizenden soorten vissen en andere zeedieren. In het aquarium leer je allerlei dingen bij over het zeeleven. Ervaar met je eigen ogen hoe een duiker de haaien voedert, vang krabben en zeesterren of wandel door het skelet van een vinvis die hier in 2016 op het strand van Blokhus aanspoelde.

In de onderwatertunnel kan je dan weer de schattige zeehonden volgen. Volg de voeding die twee keer per dag plaatsvindt of zie ze genieten van de zon op het omheinde strand. Ongetwijfeld een leuke uitstap voor zowel jong als oud. Meer info op de website.

  1. Mariager Fjord

De Mariager Fjord staat bekend als de mooiste fjord van Denemarken en mondt uit in het Kattegat, ten zuiden van Jutland. De fjord slingert zich door een prachtig vlak landschap met dijken, velden en bossen. Het binnenste deel van de fjord is omgeven door begraasde heuvels met jeneverbesstruiken en kleine vissersdorpjes.

Zeeforellen bij de Mariager Fjord

De fjord bevat ook een groot aantal goed gevoede forellen, wat het vissen in Mariager Fjord een unieke ervaring maakt voor vissers. De forel in Mariager Fjord is niet alleen goed gevoed, maar bijna zwaarlijvig. Ze verschijnen in zo'n grote aantallen, dat het vissen op forellen iets unieks is in Denemarken.

  1. Waar overnachten in Noord-Jutland?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Noord-Jutland.

  • Landal Rønbjerg ligt in de buurt van de vuurtoren Rubjerg Knude en biedt gezellig ingerichte bungalows met terras of balkon. Verder kan je op het familiepark ook wakeboardbaan, minigolven en ontspannen in de wellnessruimte. Meer info en boeken.
  • Slotshotellet Aalborg ligt aan de Limfjord en biedt ruime kamers met een moderne inrichting en luxueuze bedden. De meeste kamers bieden ook uitzicht over de fjord of de stad. Verder geniet je iedere dag van een heerlijk ontbijtbuffet en kan je stoom afblazen in de fitnessruimte. Meer info en boeken.
  • HimmerLand is gelegen in het prachtige landschap van Himmerland en biedt modern ingerichte kamers, een gastronomisch restaurant en tal van activiteiten als minigolf, bowling en croquet. Na een vermoeiende dag kan je extra nagenieten in de spa van het hotel. Meer info en boeken.
  1. Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 februari 2024 - J

Wij fietsen al meer dan 35 jaar in Denemarken en Zuid Zweden. In mei 2024 fietsvakantie Noord Jutland, omdat wij genieten van de omgeving. Zijn er al meerdere keren geweest, alleen op de fiets, dan zie je heel veel

- 19 april 2023 - Hilde Lammens

Het werd een heel mooie reis dankzij de raadgevingen van reisroutes. Trouwens als ik op reis ga, contacteer ik altijd eerst reisroutes. Bedankt voor de info!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?