13 x mooiste bezienswaardigheden in Calpe: wat zien en doen tijdens je vakantie in deze badplaats?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Calpe: wat zien en doen tijdens je vakantie in deze badplaats?

5 maart 2024 in Costa Blanca3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Calpe, Costa Blanca + verblijftips

Calpe is van oorsprong een vissersdorpje dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een levendige badplaats én een van de populaire, toeristische bestemmingen aan de Costa Blanca (Alicante). Maak er een mooie wandeling over de witte zandstranden met uitzicht op het helderblauwe water. Geniet ook van het uitzicht op de Peñón de Ifach, het symbool van Calpe.

Benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Ontdek de topbezienswaardigheden in Calpe.

Inhoud artikel

  1. Parque Natural del Peñon de Ifach

Peñón de Ifach is een grote indrukwekkende rots die trots 332 meter uitsteekt boven het helderblauwe water van de Middellandse Zee. De rots is verbonden met het vasteland door een landengte. Peñón de Ifach is één van de kleinste natuurreservaten van Europa, maar trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. In het nationaal park kan je ook zeldzame fauna en flora spotten. De kalkstenen rots wordt ook wel gezien als het symbool van Calpe en domineert de skyline van Calpe

Rotswandeling naar de top van de Peñon de Ifach

  • Hou je wel van een stevige wandeling? Dan kunnen we aanraden om deze rots te beklimmen tijdens je bezoek aan Calpe.
  • Deze wandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag (afhankelijk van je tempo natuurlijk) en brengt je via een tunnel door de berg naar het uitkijkpunt Mirador de Carabineros of naar de top van de Peñon de Ifach.
    Eenmaal je de top van de rots bereikt hebt, kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en omgeving, geniet er van een prachtige zonsondergang over de Costa Blanca.
  • Je dient vooraf te reserveren via deze website (enkel in het Spaans) om de wandeling te maken.
  1. Flaneer over de boulevard van Calpe

De boulevard van Calpe wordt omringd door palmbomen, gezellige winkeltjes en tal van resorthotels. Vooral ’s avonds is de boulevard een leuke plek om te wandelen. Terwijl je geniet van een mooie zonsondergang, kan je hier en daar een live muziekconcertje meepikken die zorgen voor een extra leuke sfeer. Genoeg gewandeld? Neem dan gerust plaats op een van de terrasjes van de restaurants waar je lekker kan dineren.

  1. Verken de oude binnenstad van Calpe

Het voormalige vissersdorpje Calpe heeft een klein maar schilderachtige centrum. De oude binnenstad is iets hogerop gelegen en is een wirwar van smalle straatjes met gezellige cafeetjes en boetiekwinkeltjes. Hier en daar zal je ook muurschilderingen spotten op huizen die verwijzen naar de stadsgeschiedenis. Wandel ook zeker eens naar de Carrer de Puchal waar je heel wat traditionele Spaanse huisjes kan bezichtigen en waar de trappen geverfd zijn in de kleuren van de Spaanse vlag.

  1. Bezoek het Edificio La Muralla Roja

La Muralla Roja betekent letterlijk “De Rode Muur” en is een postmodern appartementcomplex in Manzanera op wandelafstand van Calpe (10 minuutjes). Dit gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill in 1973. Het ontwerp van het gebouw verwijst naar de architectuur van de Noord-Afrikaanse kasba’s.

De kleurrijke appartementen worden met elkaar verbonden door trappen en bruggen. Het doet je wat denken aan het decor van de populaire Netflix serie "Squid Game". Het is één van zijn meest iconische werken. We raden je dan ook aan zeker eens een kijkje te gaan nemen naar dit bijzondere gebouw.

VERBLIJFTIP: Wil jij ook graag in deze bijzondere accommodatie overnachten? Dat kan! Er zijn zowel suites als appartementen beschikbaar en op de dakterrassen kan je genieten van een verfrissende duik in het zwembad. Meer info en boeken.

  1. Klim naar het uitkijkpunt Mirador Morro de Toix

Waar vind je het moooiste panorma en vergezicht over Calpe en omgeving? Zonder twijfel moet je hiervoor naar het uitzichtpunt Morro de Toix zijn (zie ligging op de kaart). Je bereikt het via een 5 km lang wandelpad dat duidelijk aangegeven wordt. Deze wandeling kan je hier downloaden. Het laatste stuk is behoorlijk steil. Gelukkig zijn er touwen langs de rotsen om je vast te houden indien nodig.

Maar laat dat je zeker niet tegen houden, want eens je de top hebt bereikt, word je beloond met een fenomenaal zicht over de kustlijn van Calpe en de Costa Blanca. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het zicht adembenemend.

Tijdens de zomermaanden raden we aan om voldoende water mee te nemen op je wandeltocht en je te voorzien van zonnecrème. Er is namelijk weinig schaduw op deze wandelroute.
  1. Maak een catamarancruise langs de kust van Calpe

Wil je graag de prachtige kustlijn van Calpe op een andere manier leren kennen? Dan raden we aan om een catamarancruise te maken. Een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Verken de verschillende baaien, geniet van een wijntje en het uitzicht op de kust en spring tussendoor eens in het helderblauwe water ter afkoeling.

Ontdek de leukste boottochten in Calpe aan de Costa Blanca

  1. Las Salinas de Calpe

De Las Salinas van Calpe zijn ook zeker een bezoekje waard. De zoutpannen waren vooral belangrijk tijdens het Romeins tijdperk. Toen werd het zout gebruikt om etenswaren zolang mogelijk te bewaren. Enkele eeuwen later waren de zoutvlaktes nog steeds belangrijk voor onder meer de broodwinning van heel wat gezinnen. In 1993 werden de zoutvlaktes uitgeroepen tot beschermd natuurgebied en vandaag de dag is het een populaire trekpleister in Calpe.

Wandel over de verschillende houten loopbruggen over de zoutvlaktes en spot hier en daar bijzondere fauna en flora. Neem je verrekijker dus zeker mee want jaarlijks zijn er heel wat trekvogels te vinden. Eén van de vogels die je hier kan spotten zijn de mooie roze flamingo’s. De Salinas van Calpe zijn een unieke omgeving voor een mooie ochtendwandeling of fietstocht.

  1. De middeleeuwse Torreó de la Peça

Middenin het centrum van Calpe, vind je de verdedigingsbastion Torreó de la Peca. Deze middeleeuwse toren diende in de 15e eeuw ter bescherming van vijandelijke aanvallen op Calpe. Vandaag de dag zit er een museum gehuisvest in het museum waar je tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen.

  1. Ontspannen op de stranden van Calpe

Calpe is de ideale bestemming als je op zoek bent naar zon, zee en strand. Je vindt er zowel mooie stadsstranden als ruige zandstranden en verborgen baaien in de omgeving. Plof je handdoek neer op een van de stranden, neem een duik in het helder blauwe zeewater en geniet nadien van een lekker ijsje op de boulevard.

De mooiste stranden (in de buurt van) Calpe?

  • Een van de beroemdste stranden in Calpe is “Playa de la Fossa”. Dit strand staat bekend als het ideale zandstrand voor het hele gezin.
  • Playa del Arena Bol is een kleiner strand nabij de haven van Calpe.
  • Je vindt er ook verschillende baaien in de buurt zoals Cala Racó, Cala Calalga en Cala del Mallorquí.
  1. Een visveiling bijwonen in Calpe

Wanneer je in Calpe op vakantie bent, is het een absolute aanrader om eens een visveiling bij te wonen. De visveiling vindt iedere maandag en vrijdag plaats om 17u en is een traditioneel evenement in Calpe. Je kan de veiling bijwonen op de vismarkt in de haven.

Hoe gaat zo'n visveiling in zijn werk?

  • De lokale vissersbootjes komen aan wal in een bepaalde volgorde.
  • Nadien worden de vers gevangen vissen in dozen geplaatst en op transportbanden gelegd om ten toon te stellen aan de mogelijke kopers.
  • Intussen krijgt het publiek informatie mee op verschillende schermen. Zo kan je bijvoorbeeld te weten komen welke boot welke vis gevangen heeft, maar je komt ook meer te weten over de vissoort zelf.
  • Wie een bod wil doen, kan dat aan de hand van een knop in te drukken op een afstandsbediening.

Wil je na deze visveiling zelf eens proeven van de lekkere vis die men hier vangt? Ga dan eens lekker dineren in een van de restaurants aan de haven waar je kan proeven van het rijke aanbod vis- en zeevruchtspecialiteiten.

  1. Baños de la Reina de Calpe

Baños de la Reina de Calpe wordt vertaald als de Romeinse vindplaats van “de Baden van de koningin”. Deze poelen waren eigenlijk viskwekerijen die 2000 jaar geleden tijdens de Romeinse nederzettingen werden uitgevoerd. Vandaag de dag zie je nog enkele architecturale Romeinse overblijfselen maar kan je er vooral zwemmen in de natuurlijk baden. De Baños de la Reina bestaat uit drie delen:

  • Roman Vicus, een romeinse villa waarvan slechts een deel opgegraven is.
  • Het “Las Termas de la Muntanyeta” complex gelegen op de top van een golfbreker aan de kust.
  • En de Romeinse viskwekerijen.
  1. Bezoek het Terra Mítica pretpark

Op vakantie met kinderen? Maak dan eens een daguitstap naar het attractiepark Terra Mítica, het grootste attractiepark aan de Costa Blanca. Het park gaat terug in de tijd naar alle culturen die zich rond de Middellandse Zee hebben gemanifesteerd: Egypte, Rome, Griekenland, Iberia en Las Islas. Je vindt hier prachtige settings met afwerking tot in de details.

Enkele hoogtepunten van het park zijn de houten achtbaan Magnus Colossus, de splash La Furia de Tritón en de interactieve darkride El Laberinto del Minotauro. Verder zijn er nog andere leuke waterattracties, rollercoasters en dark rides en zelfs enkele spannende thrillrides. Er worden ook verschillende shows gegeven en je kan ontspannen of afkoelen in Río Nilo en bubbelbads.

TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor het Terra Mítica online op voorhand!

  1. Maak een daguitstap vanuit Calpe

Verblijf je eerdere dagen in Calpe? Dan kan je ook altijd de omgeving van de badplaats verkennen. De Costa Blanca heeft namelijk verschillende leuke plekjes en steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten:

Daguitstap naar Benidorm en Villajoyosa

Benidorm ligt op 20 minuten rijden van Calpe en kijkt uit over bergen en een stralend blauwe zee. Wandel via de promenade naar het Balcón del Mediterráneo. Via een romantische trap ga je naar het balkon en geniet je van het prachtig uitzicht op de stranden, de haven en de kust van Benidorm.

Nadien kan je doorrijden (15 minuten rijden) naar het kleurrijke Villajoyosa. De oude wijk loopt over van de gekleurde vissershuisjes en doen je denken aan ansichtkaart. Je vindt hier lange zandstranden en een prachtige promenade richting de haven.

Daguitstap naar Moraira

Moraira ligt op 20 minuten rijden van Calpe en is een kleine maar idyllische badplaats. Er heerst een ontspannen sfeer in het pittoreske vissersdorpje en heeft een authentieke uitstraling. Het is nog vrij onbekend bij de toeristen waardoor het hier erg rustig is. Je vindt hier dan ook geen wijken met resorts en grote appartementsblokken maar wel leuke vakantiehuizen waar je kan verblijven.

Verder kan je naast het centrum ook het Castillo de Moraira bezoeken en de mooie haven. Of je kan het ook gewoon rustig aandoen en plaatsnemen op het gezellige strand ‘Playa El Portet’ en lekker genieten van het zonnetje.

REISGIDS: Ontdek nog meer van de omgeving met onze reisgids Murcia & Valencia.

  1. Waar overnachten in Calpe?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Calpe.

  • Villa Yoko wordt gekenmerkt door zijn prachtige architectuur. Zowel aan de buitenkant van de villa als binnenin geniet je van vele traditioneel Spaanse elementen. Op die manier krijg je direct een warm vakantiegevoel! De villa is met zijn 3 slaapkamers en 2 moderne badkamers geschikt voor 6 personen. Voor een verfrissende duik kan je terecht in het fantastisch mooie privézwembad. Erna kan je nog wat uitrusten op het terras tussen de palmbomen. Meer info en boeken.
  • Op 5 minuten wandelen van het strand vind je Maryvilla Inspiración y Vacaciones Bungalows. Je kan er zeer moderne bungalows huren voor 4 tot 5 personen die gevestigd zijn in een indrukwekkend landhuis. Elke bungalow biedt een fenomenaal uitzicht op zee en beschikt over een terras, eigen badkamer en keuken. Meer info en boeken.
  • Urbano Blanco Apartments biedt accommodatie voor 4 personen. De appartementen zijn voorzien van een fantastisch uitzicht, een balkon, airconditioning, zithoek en perfect uitgeruste keuken. Wie even naar buiten wilt kan zich neerleggen in een van de ligstoelen aan het zwembad of genieten van het uitzicht op de stad vanuit de hottub. Meer info en boeken.
  1. Extra tips voor je vakantie aan de Costa Blanca

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Murcia en Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Murcia en Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis die je bovendien langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden brengt (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download alvast je gratis preview reisgids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 5 november 2023 - I van gompel

Verrassend inspirerend!

- 20 oktober 2023 - Tony Poels

Watervallen Guadelest, super mooi

- 29 maart 2023 - J

Toppie de informatie die je krijgt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?