Street art in Penelles: zie de mooiste muurschildereringen in het Catalaanse dorpje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Street art in Penelles: zie de mooiste muurschildereringen in het Catalaanse dorpje

20 september 2023 in Catalonië0 reacties

Street art hotspot Penelles bezoeken: een verborgen parel in Catalonië

Penelles is een klein maar fijn dorpje gelegen in de provincie Lleida in Catalonië. Het heeft een landelijk karakter, wordt omgeven door natuurlijke landschappen en staat vooral bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Wij nemen je graag mee langs de mooiste murals van dit gezellige dorpje Penelles.

Inhoud artikel

  1. Het historische centrum van Penelles

Wandel door het historische centrum van Penelles

Niets zo gezellig dan rond te wandelen door het charmante centrum van dit dorpje. Je vindt er het ene smalle straatje na het andere, allemaal omzoomd met oude stenen huizen en een traditionele architectuur. Hier en daar hangen de bloembakken buiten en worden de gevels opgefleurd met prachtige muurschilderingen.

Naast de muurschilderingen passeer je ook nog langs het roodkleurige gemeentehuis, charmante kerkjes zoals de Eglesia St. Joan Baptista (wandel hier ook even binnen) de gotische Creu del Terme en Plaça de la Font, een charmant pleintje met een fonteintje. Hier en daar is er een cafeetje te vinden zoals Lo Xaragall en El Taller waar je even kan pauzeren en genieten van een verfrissend drankje.

Bij het VVV-kantoor, dat zich op de Plaza Mayor bevindt, vind je voor een prikje een plattegrond van de stad waarop alle muurschilderingen vermeld staan met de naam van de kunstenaar en het verhaal achter het werk.
  1. Openluchtmuseum vol street-art

Een van de grootste redenen waarom wij door dit dorpje werden aangetrokken, was om de mooie muurschilderingen te bewonderen. De oude binnenstad van Penelles, is als het ware een groot openluchtmuseum dat zich toelegt op straatkunst.

De straten, huizen, stadsmuren, boerderijen, oude gebouwen.. alles wat je maar kan vinden fungeert als canvas voor de verschillende kunstwerken. Verspreid over het hele dorpje vind je meer dan 100 muurschilderingen en graffiti-kunstwerken, de ene al wat groter dan de andere maar allemaal des te bijzonder. Voor sommige kunstwerken, maakte men een portret van de lokale inwoners (zie foto met het meisje dat het vogelnest vasthoudt). Kunstenaars van over de hele wereld hebben bijgedragen om Penelles om te toveren tot een unieke bestemming vol straatkunst.

Er is ook de mogelijkheid om de hele route te doen met een rondleiding voor slechts €5 per persoon. Echter is het veel leuker om zelf op zoek te gaan en je telkens te laten verrassen door Penelles en zijn muurschilderingen.
  1. Het Gargar-festival

Hoe zijn ze er in hemelsnaam opgekomen, horen we je denken. In een periode waarin het dorp zijn jeugd verloor en kampte met een gebrek aan economische bedrijvigheid, nam de burgemeester het initiatief om Penelles uit de schaduw te halen door een straatkunstfestival te organiseren: het Gargar Festival. De eerste editie vond plaats in 2016 en werden zo’n 20 kunstwerken gemaakt. Na zo’n 6 edities zijn er meer dan 100 werken te spotten in het dorpje.

Ieder jaar opnieuw in mei, tijdens het Gargar-festival, komen verschillende kunstenaars naar het dorpje om drie dagen lang de muren van de stad te beschilderen met de mooiste werken. De ene kunstenaar is al wat bekender dan de andere, maar elk proberen ze met hun creativiteit de stad te versieren met hun kunst.

De werken mogen geen politieke inhoud hebben en moeten een verband hebben met het platteland of de stad. De kunstenaars krijgen gedurende het festival het nodige materiaal om de muurschilderingen uit te voeren en ze worden betaald voor huisvesting. Sommige inwoners stellen zelfs hun woning ter beschikking.

Het festival is niet alleen een feest voor de kunstenaars die hun creativiteit de volle loop laten gaan, maar ook voor de inwoners van de stad. Zo worden er verschillende muziekconcerten, tentoonstellingen en artistieke workshops georganiseerd. De straten worden tevens opgefleurd met kraampjes en foodtrucks.

  1. Hoe bereik je Penelles?

Penelles is een dorp gelegen in de provincie Lleida, in de regio Catalonië. Het bevindt zich ongeveer 100 kilometer ten westen van Barcelona (op 1u30 rijden) en 40 kilometer van provinciehoofdstad Lleida (op 30 minuten rijden).

We raden je aan om je auto achter te laten op een van de voorziene parkings en het dorpje te voet te verkennen. Je kan de auto achterlaten bij de publieke parking (bekijk ligging) of in het centrum bij Bar de les Piscines de Penelles (bekijk ligging).

Een gezellig dorpje dat zeker zijn tussenstop waard is op je rondreis door Catalonië.

Waar ligt Penelles op de kaart?

  1. Wat is de beste reistijd om Penelles te bezoeken?

Wij bezochten Penelles midden juli 2023, op een van de warmste dagen tijdens onze vakantie. De temperaturen in Penelles klommen al snel op naar 38 tot 40°C. Absoluut geen aanrader om door dit dorpje te wandelen bij deze temperaturen. Wij waren dan ook één van de enige die door de straten van het dorpje rondslenterden, het leek wel alsof er niemand anders in dit dorpje woonde of leefde.

Over het algemeen is de lente (april tot juni) de meest aangename periode om deze regio te bezoeken, je geniet van warme temperaturen met af en toe een briesje. Of je kan het dorpje ook bezoeken tijdens het GarGar festival het eerste weekend van mei om de kunstenaars met eigen ogen bezig te zien.

  1. Ontdek ook de omgeving van Penelles

Zoals reeds aangehaald, is Penelles maar een klein dorpje ergens verborgen in het platteland van Catalonië. Meer dan een paar uur heb je hier niet nodig. We raden je dan ook aan om dit schilderachtige plekje te bezoeken als je zin hebt in een leuke (creatieve) uitstap. Maar geen zorgen, ook in de buurt van Penelles kan nog enkele mooie dorpjes en steden verkennen. Hieronder alvast enkele opties:

  • Het maïsveld van Castellserà, een origineel doolhof middenin een maïsveld (bekijk ligging). Kan jij met je gezin het eindpunt vinden?
  • Natuurpark Montsec (bekijk ligging) is een prachtige plek waar je mooie wandel- en fietstochten kan maken.
  • Sant Llorenç de Montgai (bekijk ligging) bevindt zich aan een prachtig stuwmeer, de place to be op warme zomerdagen. Ook hier kan je mooie wandelingen maken.
  • Of bezoek de grote stad Lleida, die kan uitpakken met een imposante kathedraal, een gezellig centrum en een aangename sfeer. We raden je aan om hier te overnachten.
Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië.
  1. Waar overnachten in de buurt van Penelles?

Penelles is een klein Catalaans dorpje, waar je eerder naartoe zal gaan als uitstap of omdat het toevallig op je route ligt. Veel overnachtingsmogelijkheden zijn hier ook niet te vinden. Enkele huisjes in het dorpje werden omgetoverd tot een gezellig pension. Voor alle zekerheid raden we aan om een verblijf te boeken in een van de naburige dorpjes of steden. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes:

  • Cal Robert is een van de pensions die je kan boeken in het dorpje zelf.
  • La Teuleria de Linyola is een gezellig vakantiehuis in Linyola en ligt op 10 minuten rijden van Penelles.
  • Ca l'Agustina is een charmante vakantieboerderij met zwembad in Preixens op 12 minuutjes rijden van Penelles.
  • Hotel Restaurante Blanc I Negre 2 biedt 3-sterrenaccommodatie in Agramunt op 17 minuten van Penelles. Het hotelrestaurant beschikt over comfortabele kamers, een terras, een restaurant en een bar.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het GarGar-festival

Met onderstaand filmpje heb je alvast een beter beeld bij wat je mag verwachten van het GarGar-festival in het Catalaanse dorpje Penelles. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Catalonië.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?