Beste tours om dolfijnen & walvissen te spotten op Tenerife: Hoe en waar boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Beste tours om dolfijnen & walvissen te spotten op Tenerife: Hoe en waar boeken?

Overzichtje met de beste tours om dolfijnen en walvissen te spotten op Tenerife + tickets

Op Tenerife is het gedurende het hele jaar zalig vertoeven, zowel zonnekloppers als natuurliefhebbers vinden hier hun gading. Geniet van de tropische atmosfeer op de lavastranden en maak een wandeling door het vulkanische landschap rondom de Pico del Teide.

Aangezien de zon hier gegarandeerd ten volle schijnt, is het zelfs in de winter nog steeds gemiddeld 22°C. Ideaal voor een boottochtje op de Atlantische Oceaan , waar je op zoek kan gaan naar walvissen en dolfijnen. Welke tours kan je het best boeken en hoe zorg je er bovendien voor dat je hun natuurlijke habitat niet verstoort?

Dolfijn & walvis tours en excursies in Tenerife

Ga mee met een georganiseerde tour of gids en zoek naar dolfijnen, walvissen en schilpadden rond Tenerife Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 45 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Kies je best voor een kajak of boottocht?

Dolfijnen behoren voor heel wat mensen tot hun lievelingsdieren. Je kan ze in het wild zien in de omgeving van onder meer de Galapagoseilanden en in de wateren van Canada en Noord-Amerika. Toch hoef je om walvissen en dolfijnen te zien geen twaalf uur op een vliegtuig te zitten. Ook dichter bij huis, in Tenerife, kan je naar hartenlust deze fascinerende wilde dieren spotten. Het eiland is een van de belangrijkste plekken om de indrukwekkende zeezoogdieren in levende lijve te zien.

Dat kan je doen door te gaan kajakken tussen de dolfijnen, maar ook met een bootsafari. Of je doet gewoon beide!

Er leven gemiddeld 27 verschillende soorten walvissen en dolfijnen rond het eiland. Sommige soorten laten zich maar zelden zien, anderen zijn echte publiekslievelingen. Vooral de grienden, tuimelaars en langsnuitdolfijnen zijn sociale dieren, die maar al te graag aan de oppervlakte komen snuisteren.

  1. Welke soorten walvissen en dolfijnen leven er rond Tenerife?

Grienden

Deze soort vind je ook in de Noordzee en in verschillende andere wateren. De griend heet in het Engels ‘pilot whale’. Misschien wat verwarrend, want eigenlijk is dit geen walvis, maar een dolfijn. De Engelse term, "whale", zegt wel wat over zijn uiterlijk, daar grienden zijn erg makkelijk te herkennen aan hun opvallende zwarte rugvin. Hierdoor lijken ze meer gemeen te hebben met walvissen dan met dolfijnen.

Grienden zijn de grootste dolfijnensoort en meten gemiddeld vijf à zes meter. De dieren hebben een vaste leef-en eetroutine en zijn daarom makkelijk te spotten. De kans is dus erg groot dat je hen tijdens jouw bootsafari ziet.

Tuimelaars

De tuimelaar is een van de meest frequent voorkomende soorten ter wereld. Deze dieren zijn een pak kleiner dan grienden en worden gemiddeld 2 meter groot. Af en toe zijn er toch uitzonderingen, die rond 4 meter lang kunnen worden.

Tuimelaars zijn de typische dolfijnen uit dolfinaria. Ze behoren tot de intelligentste diersoorten op onze planeet. Ze leven in kleine groepen en zwemmen graag langs de slipstream van boten. Ook hier is de kans dus groot dat je ten minste één groepje kan observeren tijdens je boottocht. Zeker langs de rotsen van Los Gigantes en nabij Los Christianos laten ze zich regelmatig zien.

Langsnuitdolfijnen

De langsnuitdolfijn komt zowat overal ter wereld voor. De dieren herken je aan hun lange snuit, ranke lichaam en spitse staart. Langsnuitdolfijnen leven in groep en staan bekend om hun speelse karakter. Ze maken graag prachtige sprongen uit het water.

Aangezien hun territorium erg uitgebreid is, heb je wat minder kans om ze te zien. Bovendien zijn ze een van de kleinste dolfijnensoorten, dus je moet goed opletten als je er eentje of meerdere wil spotten.

Beste tijd om te spotten?

De walvissen en dolfijnen van Tenerife leven het hele jaar min of meer op dezelfde plek rondom het de kusten van het eiland. Er is dus niet zoiets als een ‘beste tijd’ om de dieren te bezoeken. Op elk ogenblik van het jaar heb je evenveel kans om ze te zien.

  • Het klimaat in Tenerife is gematigd warm en de temperatuur van het water blijft het hele jaar stabiel, waardoor de scholen dolfijnen en grienden geen reden hebben om andere oorden op te zoeken.
  • Af en toe vind je er wel migrerende soorten uit andere oceanen en zeeën. Zo werden er onder andere al potvissen en zelfs orka’s gezien.
  1. Een boottocht of excursie boeken?

Een tour boeken op voorhand?

De zuidwestelijke kust van Tenerife is de ideale locatie om te genieten van de natuurpracht die het eiland rijk is, en dus ook voor het observeren van walvissen en dolfijnen. Er zijn veel bedrijven actief die excursies organiseren om de dieren in de vrije natuur te bewonderen. De meeste boten vertrekken vanaf de havens van Puerto Colón, Los Gigantes en Los Cristianos. Bekijk hier verschillende mogelijkheden!

Je vindt er aanbiedingen uit verschillende prijscategorieën. Het is natuurlijk ook mogelijk om een tour te boeken alvorens je op reis gaat. De meeste websites zijn beschikbaar in het Spaans en in het Engels. Lees alvast enkele reviews voor je een tour boekt, die geven je al een goede indicatie over hoe elke organisatie werkt.

Ter plekke boeken?

Je kan natuurlijk ook ter plekke boeken, in één van de vele havens. Het voordeel hier houdt in dat je op weg naar de dieren vaak ook andere bezienswaardigheden ziet vanop de boot, zoals de Masca vallei of de rotsformaties van Los Gigantes.

Wie kiest voor een 2 uur durende observatie, zal enkel de walvissen spotten. Wie meer plezier wil beleven, enkele extra hotspots wil zien en een frisse duik wil nemen, kan tevens voor een langere duur boeken. Vaak is bij een dergelijke excursie ook een maaltijd inbegrepen. Meestal zijn deze boten ook iets groter, wat wil zeggen dat je toch iets meer bewegingsvrijheid heb.

Hoeveel kost een bootexcursie?

De kosten van je excursie zijn uiteraard afhankelijk van de duur dat je op het water wil doorbrengen en wat je allemaal bezoekt. Wie voor een privétour kiest, zal natuurlijk meer moeten betalen dan wie voor een excursie in groep kiest. Een groepstour op een kleine boot kan al vanaf 20 euro. Privétours vragen ongeveer 50 euro per persoon.

Wees goed voorbereid!

  • Om ten volle van je dolfijnenexcursie te genieten vergeet je het beste je zonnebrandcrème niet. Op zee verbrand je namelijk sneller dan aan land.
  • Ook een middel tegen zeeziekte is een aanrader, want door de golven kan de boot gevoelig gaan schommelen.
  • Op de boot zit je hoofdzakelijk stil en door de wind daalt de gevoelstemperatuur. Ook een jas of een trui meenemen is dus een goed idee.
  1. Een bootsafari: diervriendelijk

  • Zoek op de boot een gezellige plek aan de zijkant. Zo heb je de volledige trip lang een mooi uitzicht en kan je ook het allerbeste de wilde dieren spotten. Aangezien de meeste boten met elkaar in contact staan, houden ze elkaar ook op de hoogte over waar de dieren te zien zijn.
  • Wees je ervan bewust dat het mogelijks wel even kan duren alvorens je er eentje spot. Ondertussen kan je zorgeloos genieten van de zon en van de golvende deining op de boot.
  • Als de boot langzamer gaat varen, wees er dan maar zeker van dat je binnenkort een of meerdere vinnen zal zien verschijnen. Aangezien zowel dolfijnen als walvissen erg nieuwsgierige dieren zijn, komen ze vaak dicht in de buurt van de boot. Je krijgt volop de tijd om de dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Daarna vaar je weer richting de kust.

Pas nadat de boot gekeerd is, komt er een andere boot aanvaren. Zo worden de dolfijnen niet ingesloten en hebben ze nog steeds hun vrijheid om weg te zwemmen als ze genoeg hebben van alle aandacht. Aangezien je hier dieren in hun natuurlijke habitat gaat bekijken, is hun gedrag niet altijd even voorspelbaar. Dat maakt elke excursie uniek. Walvissen en dolfijnen zijn erg actieve dieren die veel spelen, water spuiten, met hun staart slaan en ervan houden om de bezoekers op de boten te observeren.

Mis niets tijdens je vakantie op Tenerife: Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Enkele tips om de dolfijnen te fotograferen

  • Een bootsafari is een droom voor amateurfotografen. Hou er evenwel rekening mee dat je opnames ‘bewogen’ kunnen zijn zolang de boot niet stopt met varen.
  • Probeer ook de zoomfunctie niet te frequent te gebruiken, dat levert bij natuuropnames zoals deze vaak niet het gewenste resultaat op.
  1. Wat is de beste locatie?

  • De beste plek om walvissen en dolfijnen te zien is in de wateren tussen Tenerife en La Gomera, het kleinste bewoonde Canarische eiland. Hier leven verschillende scholen permanent en op relatief korte afstand van elkaar.
  • Wie graag natuurpracht en imposante dieren combineert, kan het beste een tour boeken richting Los Gigantes. De reusachtige rotsformaties maken van je excursie een indrukwekkende belevenis.
  • Andere bekende plekken zijn Los Cristianos, Costa Adeje, Playa de las Americas en Puerto Colón.
  1. Is het wel ethisch verantwoord?

Is het wel ethisch verantwoord, horen we je denken. Een heikel onderwerp blijft vaak of walvissen en dolfijnen spotten niet gewoon slecht of gevaarlijk is voor de dieren. Gelukkig heeft Tenerife regels opgesteld om het welzijn van de zoogdieren te garanderen.

  • Boten moeten op 60 meter afstand blijven en langzaam varen, zodat ze de dieren niet kunnen bezeren.
  • Ze mogen de dolfijnen ook niet hinderen of blokkeren.
  • De dieren mogen niet gevoederd worden.
  • De maximaal toegestane tijd om bij ze te blijven is 30 minuten.
  • Er is ook een limiet op het aantal boten in de buurt.

Hoe herken je een ethisch verantwoorde organisatie

Helaas zijn er nog veel organisaties actief die zich niets van deze maatregelen aantrekken. Boten die zich geëngageerd hebben om zich aan deze regels te houden varen onder de blauwe vlag. Deze vlag waarborgt de professionaliteit van de excursie. Zo garandeer je het welzijn van de dolfijnen en krijg je een correcte uitleg over hun kenmerken en gedrag. Hou hier rekening mee alvorens je een bootsafari boekt.

  1. Een kajaktocht

Verschillende organisaties bieden ook kajaktochten aan in het gebied waar de dolfijnen leven. Dit is mogelijks nog unieker dan een bootsafari, omdat je hier veel dichter de dieren kan observeren.

  • De organisatoren voorzien zelf wetsuits, waterschoenen, zwemvest en peddel.
  • Het enige wat je dient mee te brengen is zwemkleding. Je persoonlijke spullen kan je achterlaten in een locker of kast.
  • Daarna krijg je een uitleg over kajakken op zee en over hoe je het beste synchroon peddelt en coördineert met je partner.

Op naar de viskwekerij!

Wees bereid om je armspieren aan het werk te zetten en een flink stuk te kajakken. Wie vanuit Los Cristianos vertrekt, zal enkele kilometers kajakken richting een viskwekerij. Hier worden vissen gekweekt in grote ronde netten. Aangezien deze vissen gevoederd worden, komen hier ook veel wilde vissen op af, en dus ook walvissen en dolfijnen.

Omdat je hier in een kajak op het water dobbert, bevind je je veel dichter bij de dieren dan tijdens een boottocht. De dolfijnen verzamelen voedsel rondom de viskwekerijen en je ziet hen dus dicht tegen de netten zwemmen. Af en toe duiken ze weer op en daarna verdwijnen ze opnieuw.

Na een eerste stop kajak je verder naar een volgende viskwekerij. En ook hier zie je de dolfijnen weer opduiken. Pas als de dolfijnen gedaan hebben met jagen op kleine visjes, kiezen ze weer het ruime sop.

Je kan, als je armspieren het nog toelaten, de dieren proberen bij te houden en nog een laatste glimp van hen opvangen. Hou er rekening mee dat je in volle zee concurrentie krijgt van bootsafari’s, die de dolfijnen kunnen afschrikken. Hou het veilig en zorg voor voldoende afstand tussen je kajak en de toeristenboot.

  1. Zeeschildpadden

Het voordeel van een kajak is dat je overal in en tussen kan varen. Zo kan je erg dicht langs de kliffen en grotten in zee peddelen. In bepaalde baaien kan je zwemmen en genieten van het heldere water. In andere kan je zeeschildpadden spotten. Je kan op sommige locaties ook snorkelen tussen de zeeschildpadden. De dieren zijn niet bang van menselijke aanwezigheid, wat betekent dat je heel fijn naast en tussen hen kan zwemmen. Wie hier snorkelt of zwemt heeft ook de kans reuzenmanta’s te zien.

Niets gezien? Geld terug!

De meeste organisaties die kajaksafari’s organiseren, geven een garantie dat je sowieso de dieren ziet. Zo niet, dan geven ze je geld terug. Aangezien het rondom Los Cristianos een komen en gaan is van scholen walvissen en dolfijnen, heb je in principe 100% kans om ze te zien. Ook bij zeeschildpadden-excursies geldt dezelfde regel: niets gezien is geld terug.

Boek een zeeschildpadden excursie

TICKETS: Deze excursie boek je ofwel ter plaatse, ofwel reserveer je op voorhand online vanaf € 35.

Het kostenplaatje

  • Een kajaktocht varieert qua prijs tussen de 30 en 40 euro. Hiervoor ben je toch gemiddeld 3 uur aan het kajakken en aan het genieten van de dolfijnen rondom je.
  • De prijs includeert waterschoenen, wetsuit, zwemvest, peddels en kajak. Achteraf kan je foto’s van activiteiten doorgestuurd krijgen per mail.
  • Reken erop dat je toch ongeveer 8 kilometer aflegt op zee, dus een goede fysieke basisconditie is een vereiste.

Enkel maar voordelen

Kajakken met dolfijnen is een leuk alternatief voor een bootexcursie. Je kan de dieren van op een kortere afstand observeren in vergelijking met de bootexcursie. Bijkomend voordeel: in een kajak wordt je niet zo snel zeeziek. Bovendien zet je via deze manier ook nog eens je spieren aan het werk.

  1. Filmpje: Kajakken tussen de dolfijnen!

Benieuwd hoe het is om te kajakken tussen de dolfijnen? In dit filmpje krijg je al een idee, maar voor de echte ervaring zal je natuurlijk zelf naar Tenerife moeten afreizen!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in de Canarische Eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 augustus 2023 - Henk Houwen

Toffe info die we meenemen op onze geplande reis !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?