Mount El Teide vulkaan op Tenerife bezoeken? Tickets kabelbaan + info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mount El Teide vulkaan op Tenerife bezoeken? Tickets kabelbaan + info & tips

Praktische info voor je bezoek aan de El Teide + welke tickets boeken?

De Mount Teide is niet alleen de hoogste vulkaan van de Canarische Eilanden, het is ook de hoogste berg op Spaans grondgebied. Jaarlijks wordt de vulkaan door zo’n 4 miljoen mensen bezocht en daarmee is het Parque Nacional del Teide één van de meest bezochte nationale parken van Europa. Wist je dat de naam Tenerife staat voor 'witte berg', een verwijzing naar de Teide.

Het hoogtepunt - letterlijk en figuurlijk - is een ritje op de kabelbaan. Je hebt er een prachtig uitzicht op de oceaan en met een beetje geluk zelfs op de naburige eilanden. Boek alvast je tickets online zo kan je zorgeloze naar de top van El Teide (en eventueel naar het planetarium).

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Teide

LiggingAdres voor de kabelbaan Cañadas del Teide, 38300 Santa Cruz de Tenerife (zie ligging hier)
Reisgids
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De vulkaan El Teide

1.1. Het hoogste punt van Spanje

De vulkaan El Teide is met een hoogte van 3718 meter de hoogste vulkaan van de Canarische Eilanden en de hoogste berg van Spanje. De vulkaan is vanaf de zeebodem gemeten zelfs 7500 meter hoog. Dat maakt El Teide de derde hoogste vulkaan ter wereld, enkel 2 vulkanen op Hawaii zijn nog hoger.

1.2. Slapende vulkaan

De Pico del Teide is een jonge vulkaan die pas ontstaan is zo’n 150 000 jaar geleden na een eruptie van de vulkaan Las Cañadas. El Teide wordt beschouwd als een slapende vulkaan, maar de berg blijft wel groeien. Over de geschiedenis is de vulkaan ongeveer elke honderd jaar uitgebarsten. De laatste uitbarsting dateert van 1909.

1.3. Parque Nacional del Teide

In 1954 werd het gebied rondom de vulkaan uitgeroepen tot het nationale park del Teide. Het gebied is 18 900 hectare groot en ligt gemiddeld 2000 meter boven de zeespiegel. In 2007 werd de vulkaan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

TOUR NAAR DE TEIDE BOEKEN? Laat je ophalen, bekijk hier deze dagtour naar de Teide + ticket voor de kabelbaan inbegrepen.

 1. Het bezoekerscentrum van de El Teide

2.1. Waar ligt het bezoekerscentrum?

El Teide ligt in het Parque Nacional del Teide. Je kan er niet alleen de vulkaan bezoeken, maar ook verschillende bezienswaardigheden rondom de berg. Zo vind je bij de ingang van het nationale park bij El Portillo aan de oostkant het Centro de Visitantes. Dit bezoekerscentrum ligt op ongeveer 300 meter van de weg naar Puerto de la Cruz en La Laguna.

2.2. De startplek van je bezoek

Het is de perfecte plek om je bezoek aan het gebied te beginnen, want je kan er heel wat bijleren over het ontstaan van de vulkaan. Je kan er ook beelden bekijken van de meest recente uitbarsting in 1909. Bij het bezoekerscentrum vertrekken bovendien enkele wandelpaden door de omgeving. Je leert er meer over het vulkanische gesteente en over de fauna en flora in het park.

 1. De rotsformaties van de El Teide

3.1. Roques de García

Onderaan de vulkaan dichtbij het bezoekerscentrum vind je de Roques de García. Dit zijn bijzondere rotsformaties die gevormd werden door verschillende vulkaanuitbarstingen en de erosie van magmastromen. Als je de Roques de García bezoekt, moet je ook zeker naar het uitkijkpunt gaan. Je hebt er een prachtig uitzicht over de zwarte lavavlakte Llano de Ucanca en de grote rots La Catedral.

3.2. De Roque Cinchado

De bekendste rots van het park is zonder twijfel de Roque Cinchado. De rots word ook wel de “vinger van God” of de “versteende boom” genoemd. Vroeger stond de Roque Cinchado zelfs op de Spaanse bankbiljetten.

 1. Bezoek de top van de El Teide vulkaan

4.1. Met de auto naar de vulkaan

Je kan de vulkaan El Teide op Tenerife zelf oprijden met de auto. Dat is ongevaarlijk, want de weg is erg breed en er zijn vangrails voorzien op de plekken waar dat nodig zou kunnen zijn. Na de bochtrijke tocht naar boven kom je uiteindelijk aan in het nationale park. Je kan de weg er gewoon vervolgen tot je op een hoogte van 2300 meter de auto kan parkeren bij de kabellift Teleférico. zie ligging parking hier

4.2. Met de kabellift naar de top

Met de kabellift ga je vervolgens naar het La Rambleta platform op 3550 meter hoogte. Sportievelingen kunnen ook naar het platform wandelen vanaf de parkeerplaats, maar die wandeling is stevig en duurt lang.

Eenmaal boven kan je 3 verschillende wandelpaden volgen die goed uitgetekend zijn:

 • Het pad naar links gaat naar het uitkijkpunt Pico Viejo, vanwaar je de oude piek van de vulkaan kan bekijken. Die piek ligt een stuk lager op 3135 meter hoogte. Bekijk de ligging.
 • Een tweede pad brengt je naar het uitkijkpunt la Fortaleza rechts van de kabellift, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het noorden van Tenerife en bij goed weer kan je zelfs andere Canarische eilanden zien liggen. Bekijk de ligging.
 • Het derde pad volgt de Sendero Telesforo Bravo naar de krater van de vulkaan op 3718 meter hoogte. Dit pad is echter enkel te betreden met een speciale toestemming die je vooraf moet aanvragen.

Klik hier om je tickets voor de kabelbaan te kopen

 1. Het observatorium op de Teide

5.1. Het grootste zonne-observatorium ter wereld

Op de vulkaan vind je op 2390 meter hoogte ook het Observatorio del Teide bij Izaña. Deze sterrenwacht werd gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. Men koos toen voor die locatie omdat de omstandigheden er perfect zijn voor astronomisch onderzoek. De vulkaan ligt op een grote hoogte, de lucht is er schoon en er is weinig lichtvervuiling. Het is bovendien het grootste zonne-observatorium ter wereld!

5.2. Het observatorium bezoeken

Het observatorium is tussen april en december te bezoeken met een gids. Er worden tours in het Engels, Spaans en Duits georganiseerd. Op vrijdag en zaterdag is het observatorium gesloten.

 • Tours in het Engels worden op maandagen en donderdagen om 15:00 gehouden en op dinsdagen en woensdagen om 12:00.
 • Tours in het Spaans vertrekken op maandagen om 12:00, op woensdagen om 15:00 en op zondagen om 11:00.
 • Tours in het Duits vertrekken op dinsdagen om 15:00, op donderdagen om 12:00 en op zondagen om 13:30.

TICKETS: Je kan vooraf online tickets kopen voor een begeleid bezoek aan het observatorium. De tour duurt anderhalf uur. Je leert er meer over het centrum en je kan er door een telescoop naar zonnevlammen kijken. Zeker een aanrader!

Er wordt ook een uitgebreidere tour georganiseerd van ongeveer 8 uur waarbij je een lange rondleiding krijgt en de sterren kan bekijken. Wil je een bezoek aan de top van de Teide combineren met een bezoek aan het observatorium? Je kan ook combitickets kopen waarbij je de vulkaan El Teide + de sterrenwacht bezoekt.

 1. Openingsuren van El Teide op Tenerife

 • De vulkaan El Teide is in principe het hele jaar door open. Wel is het zo dat de weg in de winter boven 1600 meter erg glad kan zijn en daardoor soms afgesloten wordt.
 • De parkeerplaats bij de kabellift is enkel tussen 08:00 en 18:00 open.
 • De kabelbaan heeft wel specifieke openingstijden. De kabelbaan gaat dagelijks op en neer tussen 09:00 en 16:00. De laatste kabelbaan naar boven vertrekt om 15:45 en de laatste rit naar beneden vertrekt om 16:00.
 • Bij hevige wind wordt de kabellift gesloten.
 1. Welke tickets kopen om de Teide te bezoeken?

7.1. Bezoek de top van de El Teide met de kabelbaan

Om de vulkaan El Teide op Tenerife te beklimmen heb je in principe geen ticket nodig, maar om de kabellift te nemen moet je wel een ticket kopen. Als je de top van de vulkaan wil bezoeken, kan je vooraf makkelijk online tickets voor de kabellift kopen € 39,5. Bovendien geniet je ondertussen van een prachtig uitzicht op de omgeving. Deze ervaring is onbeschrijfelijk, een absolute aanrader.

7.2. Tours & jeepsafari's op de Teide

Je kan natuurlijk ook meegaan met een begeleide tour naar de El Teide. Je gaat dan met een gids naar de krater op de top van de vulkaan. Ook de toegang tot de top zit al inbegrepen in je ticket.

Er zijn ook speciale nachttours waarbij je na een diner de Teide opgaat om sterren te kijken (boek hier je ticket) onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. De tour wordt gehouden in het Spaans, Engels en Duits en duurt ongeveer acht uur. De perfecte uitstap voor wie de Melkweg wil bewonderen!

7.3. De krater op de top bezoeken

Om de laatste 200 meter naar de krater op de top van de Pico del Teide te beklimmen moet je je paspoort meenemen en je moet een speciale toelating hebben. Je moet die toelating online aanvragen en daarna gaan ophalen bij het Oficina del Parque Nacional in de hoofdstad Santa Cruz. Er worden slechts 200 toelatingen per dag uitgegeven en de vraag is groot waardoor je in veel gevallen al meer dan 3 maanden op voorhand de aanvraag in moet dienen. Je krijgt ook een tijdsstip opgelegd waarop je de naar de top mag wandelen.

Om al die moeite te besparen, raden we je aan om een tour naar de top van de vulkaan te boeken.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De wachtrij voor de kabellift kan soms oplopen, maar laat dat je niet afschrikken. Het uitzicht van bovenop de vulkaan is niet te missen. We raden je aan om de kabelbaan voor 10u of na 13u te nemen en om je tickets voor de kabelbaan vooraf online te kopen. Je kan online een voorrangsticket kopen. Zo kan je de wachtrijen zo overslaan en meteen de kabellift opgaan.

 1. Hoe bereik ik de Teide?

9.1. Met het openbaar vervoer:

 • Er rijdt een speciale busdienst naar de Pico del Teide. Deze buslijn 342 vertrekt om 9u30 vanuit Playa de las Americas en gaat via Los Cristianos, Arona en Vilaflor naar de Parador. Hier kan je te voet verder wandelen.
 • De bus rijdt terug om 15u15 vanaf El Portillo, om 15u35 vanaf de kabellift en om 15u40 vanaf de Parador.

9.2. Met de auto:

Je kan de El Teide bereiken met de wagen via 6 routes. Op de vulkaan bevindt zich bij de kabellift een parkeerplaats waar je de auto gratis kan parkeren.

 • Vanuit het zuiden kan je via Los Cristianos en Arona naar de vulkaan rijden. Bij La Camella ga je eerst links naar La Escalona, waar je vervolgens naar Vilaflor rijdt. Het is ook mogelijk om via San Miguel naar Vilaflor te rijden. Vanaf hier volg je de weg, waar je bij de Llano de Ucanca terecht komt bij het Nationale Park Del Teide. Daar kan je doorrijden tot het knooppunt A van de TF38 uit Chio, de TF21 uit El Portillo en de TF21 uit Vilaflor.
 • Vanuit het westen kan je via Chio een rustigere weg nemen met minder bochten. Vanuit de Playa’s rij je hier richting Santiago del Teide, waarvoor je bij Chio richting de P.N. Del Teide over de TF38 gaat. Je komt zo terecht bij knooppunt A.
 • Vanuit het noorden ga je via Puerto de La Cruz, La Orotava en Aguamansa over de TF21 naar knooppunt B van de TF21 uit Puerto Cruz, de TF24 uit La Laguna en de TF21 uit Vilaflor. Ook kan je vanuit het noorden via La Laguna, La Esperanza en El Portillo voor een mooie bosrijke route naar knooppunt B.
 • Vanuit het oosten kan je ook nog via Güímar rijden. Neem hier of de afrit Arafo of afrit II Güímar naar Montaña Colorada. Ga hier vervolgens naar El Portillo en door naar knooppunt B.

HUURAUTO: Heb je nog geen auto voor je rondreis op Tenerife? Wij raden je aan om een auto te huren via Sunny Cars, altijd betrouwbaar!

 1. Praktische info voor je bezoek

 • In het nationale park El Teide zijn er geen tankstations, zorg dus dat je voor je bezoek de auto van voldoende benzine voorziet.
 • Door de hoogteverschillen is het aan te raden om een trui mee te nemen. Het kan er soms stevig waaien en het kan er ook wat kouder zijn.
 • Het wolkendek hangt meestal op een hoogte van 1500 tot 1700 meter, waardoor je zelfs op een bewolkte dag bovenop de Teide van de zon kan genieten, vergeet dan ook niet om je zonnebril en zonnecrème mee te nemen.
 • Wanneer je de berg opgaat, trek je het beste goede wandel- of bergschoenen aan.
 • Neem voldoende water (1 à 2 liter per persoon) mee om hoogteziekte te voorkomen en je neemt ook best een snack mee.
 • Wanneer je wandelend naar de top gaat, moet je tijdens de wandeling genoeg rustpauzes voorzien om hoogteziekte te voorkomen. Wie geen stevige conditie heeft of geen lange wandeling wil maken neemt beter de kabellift. Wil je toch de wandeling maken? Houd er rekening mee dat de tocht al snel 4 uur in beslag neemt. Begin daarom vroeg in de ochtend.
 • We raden je aan om de kabelbaan voor 10u of na 13u te nemen en om je tickets voor de kabelbaan vooraf online te kopen.
 1. Waar overnachten in Nationaal Park El Teide?

Wil je graag langer verblijven in het Nationaal Park El Teide? Dan kan je ervoor kiezen om er te overnachten. Onze favoriete hotel voor een overnachting in het park is Parador de Las Cañadas del Teide. Van hieruit kan je prachtige trektochten maken. Interesse in sterrenkunde? Je kan er gebruik maken van 2 telescopen om naar de hemel te turen. Meer info en prijzen.

 1. Filmpje: kabelbaan El Teide

Benieuwd naar de vulkaan El Teide? Bekijk alvast dit filmpje waarin je in de kabelbaan naar de top van de vulkaan gaat. Om het zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Tenerife moeten reizen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in de Canarische Eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 september 2019 - Katia

Leuke origionele,duidelijke site die u precies heeft,wat je nodig hebt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?