Street-art wandelroute Roeselare: Wandel langs de mooiste muurschilderingen + kaartje

Volledige gids kopen voor € 10

Street-art wandelroute Roeselare: Wandel langs de mooiste muurschilderingen + kaartje

20 september 2023 in België1 reactie

Street-art wandeling door het centrum van Roeselare + kaartje

Roeselare is gelegen in het hart van West-Vlaanderen. De stad telt zo'n 65.000 inwoners en heeft een gezellig stadscentrum met enkele leuke bezienswaardigheden zoals het Museum van de Wielersport, het prachtige Kasteel van Rumbeke en de brouwerij van Rodenbach. Maar, wist je dat je in Roeselare ook heel wat mooie muurschilderingen kan spotten?

Met deze wandeling van 9 km kom je langs de verschillende murals in het centrum van Roeselare. Onderweg kom je natuurlijk nog meer leuke en bijzondere plekjes tegen die je doen kennismaken met de stad.

Inhoud artikel

Kaartje street-art Roeselare

 • De wandeling start en eindigt op de Grote Markt van Roeselare, hier kan je ook je auto parkeren (betalend)
 • Kom je met de trein, dan kan je onderweg instappen in de route
 • Afstand: 9 km, vlak parcours

Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

De Poolse bevrijding door Jannes De Schrijver

Adres: muur Vrije Middelbare School Roeselare, Blekerijstraat (bekijk de ligging)

9 september 2019 was het exact 75 jaar geleden dat de stad Roeselare werd bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Hierbij vielen verschillende moedige Poolse soldaten waarvan Stefan Kiedos er eentje was. Hij sneuvelde in de Blekerijstraat vlakbij het VMS. Je zal hier bovendien ook een gedenksteen van hem terug vinden.

In deze straat wonen nog steeds twee mensen die de oorlog hebben meegemaakt: Leona en Eli. Leona en Eli bezochten een klas van het eerste middelbaar (VMS) en vertelden hun getuigenissen over de oorlog en de bevrijding. Na het gesprek gingen de leerlingen zelf aan de slag om een collage te maken, die gebaseerd zijn op de verhalen van Eli en Leona. Daarna gebruikte schilderkunstenaar Jannes De Schrijver de gemaakte collages en verhalen als inspiratie voor zijn muurschildering.

De Zwarte Leeuw door Wietse Hindryck

Adres: Zwarte Leeuwstraat 54 (bekijk ligging)

Sinds 2016 kan je een reusachtige zwarte leeuw terugvinden in de gelijknamige Zwarte Leeuwstraat op huisnummer 54 (ter hoogte van de DIPOD-parking). Deze muurschildering werd gemaakt door Wietse Hindryck die zijn inspiratie haalde uit zijn reis naar het verre Oosten. Op de muur verscheen een reusachtig dier dat wel erg veel weg heeft van een leeuw.

Wat verder kan je ook 'De Omhelzing' van Stan Lievens vinden en spot je hier ook een klimmuur, een initiatief van Jeugd #VANRSL. Doorheen de stad zal je trouwens nog meer spelelementen tegenkomen wat extra leuk is voor de kinderen.

Droomkoers door Jill -Rufus- Hemeryck en Pieter Bostoen

Adres: Hoogleedsesteenweg 143 (bekijk de ligging)

In 2020 werd Babette Hoornaert met het gedicht 'Droomkoers' bekroond tot Junior Stadsdichter van 2020. Dit gedicht werd ook vereeuwigd in het Roeselaarse straatbeeld. Je vindt de muurschildering terug op de muur van de Stedelijke Ateliers langs de Hoogleedsesteenweg (vlakbij het kruispunt Westlaan). De Roeselaarse artiesten Pieter Bostoen en Jill -Rufus- Hemeryck besloten om het gedicht om te zetten tot een kleurrijk stukje street art die je vandaag de dag hier kan bezichtigen.

Het Duivestraatje door McBullet en Jatse Verschoore

Adres: Duivestraat in Roeselare (bekijk de ligging)

De 'Duivestraat' was het winnende gedicht van de Junior Stadsdichter in 2019 geschreven door Ella Vanblaere. Ook dit winnende gedicht siert de muren van het Duivestraatje. De jongelui van ‘De Stroate’ uit Kortrijk, met name McBullet en Jatse Verschoore gingen creatief aan de slag met het gedicht wat resulteerde in een schitterend stukje street-art. Deze mural is bovendien twintig meter lang en is daarmee het langste kunstwerk van Roeselare.

Jonge dame liggend in een veld met bloemen door Telmo & Miel

Adres: Handelsstraat 37 (bekijk de ligging)

Ga even off road en wandel naar de stadscampus van AZ Delta en WZC De Waterdam. Hier vind je het imposante kunstwerk van het kunstenaarsduo Telmo & Miel uit Nederland. De mural werd gerealiseerd in 2020 en meet maar liefst 18 op 16 meter. Het kunstwerk was bedoeld als verlengstuk van de tuin van het woonzorgcentrum De Waterdam. Zo was een grijze gevel niet erg aantrekkelijk voor de tuin die werd aangelegd en daarom besloot men deze op te fleuren met een tekening van een jongedame liggend in een veld met bloemen te maken.

Deze tuin ligt bovendien langs een wandel- en fietspad en voor iedereen toegankelijk! Hier kan je even uitrusten vooraleer je de wandeling verder zet.

Helden door Pieter Bostoen

Adres: Traxweg 1 (bekijk de ligging)

TRAX is de creatieve ontmoetingsplek van #VANRSL. Hier kan je het kunstwerk 'Helden' van Pieter Bostoen bewonderen. Het werk verwijst naar de lokale helden van de coronapandemie. Op de TRAX-site staat bovendien een legale graffitimuur waar je als jonge graffitikunstenaar kan tonen wat je in je mars hebt. Op deze culturele site worden af en toe evenementen georganiseerd en bruist als het ware van de energie!

De Slapende vrouw door David Walker

Adres: Onze-Lieve-Vrouwemarkt (bekijk de ligging)

De Slapende vrouw is een prachtig, kleurrijk kunstwerk gerealiseerd door de Britse artiest David Walker. Om de muurschildering te realiseren, gebruikte hij 70 tot 80 spuitbusjes verf. Dit kunstwerk is te vinden op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en werd door de luisteraars van het Radio1-programma Culture Club reeds verkozen tot Strafste Street Art van Vlaanderen.

Eerbetoon aan Jempi Monseré door Denis Meyers

Adres: Bruanestraat 77 (bekijk de ligging)

Denis Meyers, een veelzijdig kunstenaar heeft zicht uitgeleefd op de zijgevels van een woning in de Bruanestraat. Hij maakt een werk als eerbetoon aan Jempi Monseré. Het is niet toevallig dat je hier een torenhoog portret te zien krijgt van de verongelukte wieler-wereldkampioen Jean Pierre Monseré. Hij woonde namelijk in Krottegem (een voormalige arbeiderswijk in Roeselare) en is vandaag de dag nog steeds een Roeselaarse volksheld. In het Museum van de Wielersport kan je trouwens meer te weten komen over het leven van de Roeselaarse wereldkampioen.

Totem N°6 door Oli-B

Adres: Spanjestraat 127 (bekijk de ligging)

Totem n°6 is een kleurrijk kunstwerk aan het havenkwartier in Roeselare gemaakt door de Brusselse straatkunstenaar Oli-B. Het kunstwerk is een mengeling van abstracte, organische vormen en figuren en personages in hevige kleuren die opvallen. Kleur geeft de kunstenaar namelijk positieve energie en dat moet zijn werk ook uitstralen. Dankzij de verschillende vormen in het werk, kunnen de mensen een hun eigen verbeelding gebruiken om zelf nieuwe elementen te ontdekken.

Alice, de hertvrouw door Pink Panther Paints

Adres: Jules Lagaelaan 6 (bekijk de ligging)

Deze mural werd gecreëerd door Pink Panther Paints, toen nog onder de naam Alice Van Renselaar. Het kunstwerk beeldt een vrouwenlichaam uit met het hoofd van een hert. De inspiratie haalt ze uit de Griekse mythologie met haar vele vreemde wezens. Tegenwoordig typeert de Antwerpse graffitiartieste haar werken vooral door handgeschreven letters en ‘sign painting’. Enkele actuele werken kan je zien in KOERS, het Museum van de Wielersport.

De tijd vliegt door ZED1

Adres: Brandweertoren Koning Albert I-laan 4 (bekijk de ligging)

De tijd vliegt, werd gemaakt door Marco Burresi ook wel gekend als ZED1. Het is een Italiaanse street-artartiest die een voorkeur heeft voor fictieve personages. De artiest kreeg de toren van de Roeselaarse brandweer als canvas aangeboden. Opvallend aan zijn werk is het fijne kleurgebruik en de details. Vaak hangt er ook een bedroefde sluier over zijn murals.

Niartzag door Nick Ervinck

Adres: Kaaistraat 19 (bekijk de ligging)

Wanneer je in de Kaaistraat bent, kijk dan eens een blik op de overkant van het water. Daar zie je Maselis, een belangrijke Europese leverancier van graanproducten voor de voedingsnijverheid. De Roeselaarse kunstenaar Niartzag moest dan ook niet ver zoeken naar inspiratie voor zijn kunstwerk. De dag van vandaag prijken er enkele gigantische maïskorrels op de gevel van het graanbedrijf.

Tijgerhaai breekt door de muur door Smates

Adres: Ter hoogte van Trakelweg 1 (bekijk de ligging)

De laatste mural bevindt zich ter hoogte van Trakelweg 1. Het werk werd geschilderd door Mechelaar Bart ‘Smates’ Smeets. Hij schildert het liefst ‘levende dingen’ zoals mensen en dieren. Bij deze mural koos hij ervoor om een levensbedreigende tijgerhaai en een duiker met doodsverachting te schilderen op een industrieel gebouw aan de Kop van de Vaart. Een uniek decor voor een hyperrealistische tafereel. Jammer genoeg werd het rechtse gebouw afgebroken waardoor de duiker z’n zwemvliezen verloor.

Nog enkele leuke sfeerbeelden uit Roeselare.

Wat zeker zie en doen in Roeselare?

Bezoek de Brouwerij Rodenbach

Of je nu een bierliefhebber bent of niet, een bezoekje aan de brouwerij van Rodenbach is altijd een goed idee. Roeselare staat namelijk gelijk aan de Rodenbachstad. Het typische roodbruine biertje is de trots van Roeselare en wordt alleen nog in de Leiestreek gebrouwen.

Het ontvangstcentrum doet de dag van vandaag ook dienst als museum waar je meer te weten komt over het bijzondere bier en de familie Rodenbach. Tijdens je rondleiding maak je kennis met het productieproces en kom je langs roestvrije stalen brouwketels, een originele moutast, een prachtige authentieke stoomketel, en zoveel meer. En uiteraard, kan je er ook genieten van een proeverij. Meer info op de website.

Kasteel van Rumbeke

Het Kasteel van Rumbeke is zowat de topbezienswaardigheid van Roeselare! Het kasteel ligt in een prachtig park, het Sterrebos, de ideale plek voor een korte wandeling. Het prachtige renaissancekasteel dateert uit de 16e eeuw en werd ooit bewoond door de eerste Graaf van Vlaanderen.

Na je wandeling rond het kasteel kan je plaats nemen op het gezellige terras terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuin. Verder is er in het kasteel ook een ruimte voor exposities voorzien in de vroegere stallen. Meer info op de website.

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Ontdek dan zeker onze selectie van de mooiste kastelen in België.

KOERS, Museum van de Wielersport

Roeselare heeft iets met koers. Koers wordt er bij sommigen met de paplepel bijgebracht. Sinds september 2018 is KOERS de nieuwe naam van het museum op het Polenplein. Hier beleef je het wielrennen in al zijn aspecten. Er is aandacht voor de geschiedenis en het heden.

Je ziet er fietsen van vroeger en nu, een aparte ruimte met wielercollectiemateriaal waarbij enkele unieke zaken: wielertruien, broeken, trofeeën, schoenen, fietsen, foto's, affiches,.. Een must voor wielrenfanaten onder ons.

 • In het laagseizoen (oktober t.e.m. februari) is het museum open van dinsdag tot en met zaterdag, van 10u - 17u.
 • In het hoogseizoen (maart t.e.m. september) van dinsdag tot en met zondag, van 10u - 17u.
 • Elke eerste zondag van de maand tijdens het hoogseizoen gratis te bezoeken.
 • Aan het museum is ook een KOERS-kaffee verbonden waar je terecht kan voor een hapje en drankje.
 • Alle info op de website.

Waar overnachten in Roeselare?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Roeselare? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, vakantiehuizen en B&B's in Roeselare.

 • B&B Le Nord is een gezellige bed and breakfast dat moderne kamers aan biedt met bubbelbad. Verder kan je ook nog genieten van het zonneterras en een hot tub. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten in een vakantiehuis? Dan raden we Vakantiewoning Babillie aan. Dit charmante landhuis ligt verscholen in het Bergmolendal, omgeven door akkers en groene weilanden. Het vakantiehuis heeft een huiselijke sfeer en biedt naast moderne accommodatie ook een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in een typisch West-Vlaams retro hotel. De Bonte Os Hotel & Tower is een lowbudgethotel gelegen in het centrum van Roeselare. Het hotel beschikt over een eigen bar, restaurant en een tuin met een terras en je kan er ook fietsen huren. Meer info en boeken.

Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis smartphone fotografie gids downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 mei 2022 - Katrien

Heel leuke tips & tricks voor betere, mooiere en leukere foto's. Zeker de moeite waard!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?