15 x bezienswaardigheden in de Leiestreek! Wat te zien & doen?

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

15 x bezienswaardigheden in de Leiestreek! Wat te zien & doen?

29 januari 2023 in Leiestreek0 reacties

De Leiestreek kan je situeren vanaf de grens met Frankrijk ter hoogte van Comines Warneton en loopt via Wervik tot Kortrijk om net voor Gent in de Schelde uit te monden. Hoewel Roeselare een eindje van de loop van de Leie ligt, behoort de stad nog tot de Leievallei. Deze streek in eigen land heeft heel wat leuke bezienswaardigheden te bieden die je meenemen in de geschiedenis, kunst en natuur die de streek rijk is. Hieronder kan meer lezen over onze favoriete plekjes in de Leiestreek!

Inhoud artikel

  1. Kasteel van Ooidonk – Deinze

Het kasteel van Ooidonk is één van de mooiste kastelen van België en is nog steeds bewoond. Het vroegere middeleeuwse slot werd heropgebouwd op het einde van de 16de eeuw. De bouw van de 4 ronde hoektorens dateert reeds uit de 14e eeuw. In het begin van de 16e eeuw werden de vleugels eraan gebouwd. Na de brand van 1579 kocht Maarten della Faille hetgeen er nog overbleef van de burcht op. Hij liet het kasteel heropbouwen in renaissancestijl (1592). Tot op vandaag bezit de familie 't Kint de Roodenbeke nog altijd het kasteel van Ooidonk.

De naam Ooidonk verwijst naar een hoogte in een moeras. Het domein werd geregeld overstroomd door de Leie. Dit maakte de grond zeer vruchtbaar waardoor Ooidonk ook welvarender werd.
  • Je kan zowel het kasteel als de tuinen bezoeken. Het kasteel is open voor bezoek in de zomer op zon- en feestdagen tussen 14 en 17:30 u.
  • Je kan ook enkel de tuinen bezoeken, die zijn open van dinsdagnamiddag vanaf 13u tot 18u en van woensdag tot zondag van 9:30u tot 18u.
  • Daarnaast staan de eigenaars, die in het kasteel wonen, ook open voor publieke en private events. Meer info op de site.
  • Nog meer kastelen bezoeken in België? Lees ook onze blog met de mooiste kastelen in België.
  1. Vosselare Put – Deinze

Vosselare Put is een oude Leiearm die ontstond rond 1861 toen de Leie over een afstand van 500m gekanaliseerd werd en Astene sas werd gebouwd. Het natuurgebied van Vosselare Put is zeer populair in de zomer om te zwemmen in deze oude Leiearm. Wel altijd even opletten voor de vissen die nieuwsgierig rond je zwemmen en voor de vislijnen.

Voor de rest is dit een ideale plaats als je van zwemmen houdt in de vrije natuur. Het water wordt regelmatig nagekeken en gecontroleerd, over de kwaliteit ervan hoef je je dus geen zorgen te maken! In de zomer is er zwemtoezicht in de namiddag. Na een verfrissende duik kan je opwarmen op de ligweide of iets eten en drinken in het Clubhuis.

Er is zowel in de zomer als in de winter altijd beweging in en op het water. Tijdens de wintermaanden bij vriesweer wordt er op Vosselare Put geschaatst en vormt het een uitdaging voor de ijsberen onder ons!

  1. Museum van Deinze en de Leiestreek

Het Museum van Deinze en de Leiestreek staat ook wel bekend als Mudel. Het museum heeft twee afdelingen: plastische kunsten op het gelijkvloers en volkskunde op de eerste verdieping.

  • Op het gelijkvloers vind je werken van de Latemse groep en andere kunstenaars die zich hier rond de Leie hebben gevestigd. Zo zijn er werken te zien van Albijn Van den Abeele, Servaes, Permeke, Raveel, De Smet,...
  • Op de eerste verdieping kan je stukken uit de lokale nijverheid, folklore en geschiedenis bewonderen. Zo zijn er een aantal archeologische vondsten en bekende kinderwagens van Torck.

Praktische info

  • Het museum is geopend van dinsdag - vrijdag: 14-17u30 en op zaterdag en zondag: tussen 10-12u en 14u-17u.
  • Meer info op de website.
  1. Kunst opsnuiven in Deurle

Deurle maakt deel uit van de hoofdgemeente Sint-Martens-Latem en staat bekend als kunstenaarsdorp. De bloeiperiode op het kunstenaarsvlak was deze vóór de Eerste Wereldoorlog. Als we het hebben over kunst is het niet alleen over schilders, maar ook over beeldhouwers, schrijvers, ... Enkele bekende namen van de vooroorlogse periode: Valerius De Saedeleer, George Minne, Karel en Gustave Van de Woestijne, Albert Servaes, Gustaaf en Leon De Smet, Constant Permeke en Cyriel Buysse.

In Deurle vind je drie musea die een bezoekje waard zijn:

  • Museum Gevaert-Minne: Dit vernieuwde museum was het woonhuis dat Edgard Gevaert gebouwd heeft in de jaren '20 van de vorige eeuw. De meeste werken die je te zien krijgt in het museum zijn nog steeds de schilderijen van Edgard Gevaert, alsook beeldhouwwerken van zijn schoonvader Georges Minne. Doch met de vernieuwing is er een uitbreiding naar werken van andere Latemse kunstenaars zoals Xavier De Cock, Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne en Frits van den Berghe. De toegang is gratis. Het museum is open van woensdag tot zondag tussen 14 en 18 uur.
  • Museum Dhondt-Dhaenens: Het museum bezit meer dan honderd belangrijke schildersdoeken, voornamelijk uit de Leiestreek, die het gezin Dhondt-Dhaenens verzameld heeft. Er zijn veel tijdelijke tentoonstellingen die de vaste expositie soms doet inkrimpen of zelfs geheel verdwijnen. Informeer je vooraf via hun website. Het museum is open van woensdag tot zondag tussen 10 en 17 uur.
  • Museum Gust de Smet: Dit is een gemeentelijk museum waar de schilder Gustaaf de Smet heeft gewoond. Hij behoorde tot de vooroorlogse kunstenaars van de Latemse groep. Het huis is volledig bewaard gebleven zoals het toen was. Het museum is werd in 2017 gerestaureerd. Het museum is open van vrijdag tot zondag tussen 14 en 18 uur. Het museum is gratis toegankelijk.
  1. Raveelmuseum – Machelen

Roger Raveel (1921-2013) is altijd zijn roots in Machelen-aan-de-Leie trouw gebleven, al was er wel die ene periode dat hij in Italië verbleef in 1962. Van Raveel wordt beweerd dat hij moeilijk in een kunsthistorisch hokje in te delen is. Wat hij zag, schilderde of tekende of verwerkte hij in een kunstobject. Alledaagse tijdloze dingen, personen, natuur, … Abstract, figuratief, realistisch, expressionistisch., popart. Geen stijl was hem vreemd.

Kenmerkend in vele van zijn werken is het gebruik van felle kleurende spiegels, het witte vierkant. Sinds 1999 heeft de schilder een eigen museum in zijn geboortedorp gekregen. Naast de permanente collectie van Raveel zijn er regelmatig ook tijdelijke tentoonstellingen.

  • Om kennis te maken met de leefwereld van deze veelzijdige kunstenaar kan je de Roger Raveel wandelroute stappen (3,75 km). De route uitgeprint is te verkrijgen aan de balie van het museum.
  • Het museum is open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 17u (gesloten op maandag)
  1. Amerikaanse begraafplaats Flanders Fields – Waregem

De begraafplaats Flanders Fields is de enige Amerikaanse begraafplaats in België. Hier liggen 411 Amerikaanse soldaten begraven waarvan 21 onbekenden en 43 vermisten. Merk ook op dat er 8 davidsterren tussen zitten. Elk kwartier hoor je aandoenlijke doedelzakmuziek weerklinken uit luidsprekers.

Het is misschien nauwelijks te geloven, maar er gaat géén dag voorbij of er komt een Amerikaanse bezoeker naar deze begraafplaats. Je moet maar eens het gastenboek raadplegen dat in het bezoekerscentrum ligt. President Barack Obama bezocht de begraafplaats op 26 maart 2014.
  • Heel bijzonder is de aandacht aan de Goldstar Mothers & Widows Pilgrimages. Bedevaarten (volledig gefinancierd door de Amerikaanse overheid) die tussen 1930 en 1933 werden gehouden om moeders en weduwes naar Waregem te laten overkomen om afscheid te kunnen nemen van zoon of man.
  • Sinds april 2017 is hier een klein bezoekerscentrum ingericht, vroeger een conciërgewoning. Je krijgt uitgewerkt in verschillende thema’s tekst, fotomateriaal en filmpjes over de deelname van de Amerikanen in België tijdens het Bevrijdingsoffensief in de Eerste Wereldoorlog.
  • Je kan de begraafplaats en het bezoekerscentrum dagelijks bezoeken tussen 9.00 en 17.00 u.
  1. Kasteel van Rumbeke – Roeselare

Dit kasteel is de topattractie van Roeselare! Het kasteel ligt in een prachtig park, het Sterrebos, ideaal voor een korte wandeling.

  • De geschiedenis van dit prachtige renaissancekasteel gaat zeker terug tot de 15de eeuw.
  • Het werd prachtig gerestaureerd en is in gebruik als kantoor van BAAV, de beroepsvereniging voor autocar en autobusondernemingen.
  • Er is ruimte voor exposities in het kasteel en in de vroegere stallen, bekijk zeker de website om te zien welke tentoonstelling er momenteel te zien is!
  • Meer info op de website.
  • Wil je Roeselare op een andere manier ontdekken? Met onze street-art wandeling in Roeselare ontdek je de stad op een andere manier.
  1. Brouwerij Rodenbach – Roeselare

Albrecht Rodenbach is in Roeselare de centrale figuur, er is zelfs een brouwerij die dezelfde naam draagt. Hij was een schrijver en dichter die leefde in de 19de eeuw. Zijn oom was de stichter van de brouwerij. Het bier is het ultieme streekproduct hier.

  • Op het De Coninckplein staat er een standbeeld van Albrecht Rodenbach.
  • Je kan de brouwerij bezoeken tijdens een begeleide rondleiding in groep (van 15 tot 50 personen) die je kan reserveren via de website.
  • De rondleiding brengt je langs oude en nieuwe brouwprocessen en uiteraard volgt er een degustatie.
  • Soms is de brouwerij tijdens evenementen wel eens toegankelijk voor de individuele bezoeker en dan mag je dit niet laten liggen.
  • Meer info op de website.

Wandeltip: Wie graag op verkenning gaat in Roeselare kan met onze street-art wandeling Roeselare de mooiste kunstwerken in Roeselare verkennen.

  1. KOERS-museum – Roeselare

Roeselare heeft iets met koers. Koers wordt er bij sommigen met de paplepel bijgebracht. Sinds september 2018 is KOERS de nieuwe naam van het museum op het Polenplein. Hier beleef je het wielrennen in al zijn aspecten. Er is aandacht voor de geschiedenis en het heden. Fietsen van vroeger en nu, een aparte ruimte met wielercollectiemateriaal waarbij enkele unieke zaken: wielertruien, broeken, trofeeën, schoenen, fietsen, foto's, affiches,... Een must voor wielrenfanaten!

  • In het laagseizoen (oktober t.e.m. februari) is het museum open van dinsdag tot en met zaterdag, van 10.00-17.00 u.
  • In het hoogseizoen (maart t.e.m. september) van dinsdag tot en met zondag, van 10.00-17.00 u.
  • Elke eerste zondag van de maand tijdens het hoogseizoen gratis te bezoeken.
  • Aan het museum is ook een KOERS-kaffee verbonden waar je terecht kan voor een hapje en drankje.
  • Alle info op de website.
  1. Tabaksmuseum – Wervik

Als er nog tabak gekweekt is in België dan is dit hoofdzakelijk in Wervik. Het Nationaal Tabaksmuseum is hier dan ook op zijn plaats. Het is gelegen in een nieuwbouw gekoppeld aan de oude gebouwen van de Briekenmolen (begin 19de eeuw).

Een bezoek aan het museum bestaat dan ook uit twee delen: tabak en de windmolen. Op een interactieve en aangename manier kom je hier alles te weten over tabak, van plantje tot sigaret, sigaar of roltabak. Uiteraard ontbreken hierbij ook niet de oude toestellen, tabakwinkel, snuifdozen, pijpen en andere attributen. Heel leuk om te bezoeken!

  • In de zomer tussen april en november is het museum open van dinsdag tot zondag. In de week telkens van 10 tot 12 u en 14 tot 18u. In het weekend enkel tussen 14 en 18u.
  • In de winter is het museum enkel in de week open.
  • Alle info op de website.
  • Naast het museum is een oergezellige café brasserie ‘In den grooten Moriaen’.
  1. Ploegsteert Memorial & Museum

Ploegsteert Memorial (ook Berks Cemetery Extension genoemd) werd opgericht ter nagedachtenis van meer dan elfduizend soldaten uit de Britse Commonwealth die sneuvelden in de wijde omgeving, maar geen gekend graf hebben. Onder hen een aantal die nooit meer teruggevonden werden na gevechten om Ploegsteertbos.

Ter ere van deze gesneuvelden blazen ze hier de Last Post elke eerste vrijdag van de maand om 19 uur en ook steeds op 11 november. Alhoewel deze ceremonie vrij kort is zijn er dikwijls delegaties van binnen- en buitenland aanwezig.

Plugstreet 14-18 Experience werd geopend eind 2013 en vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de meest zuidelijke zone van de Ieperse frontlijn. Bij de start van je bezoek krijg je een zeer goede film te zien over het ontstaan en verloop van de Eerste Wereldoorlog over de ganse wereld. Daarna volgt een geanimeerde montage over de beroemde Slag bij Mesen. Nog meer details van vier jaar oorlog in deze regio krijg je op de touchscreenwand.

Praktische info

  • Een bezoek duurt ongeveer één uur.
  • Het museum is open in de week tussen 10 en 17 uur. In het weekend een uurtje langer tot 18 uur.
  • Website: www.plugstreet1418.be
  1. Stijn Streuvels achterna in Waregem

De bekende schrijver Stijn Streuvels woonde in Ingooigem, gelegen tussen Kortrijk en Waregem. Je treft er een zacht glooiend landschap aan dat hij dikwijls heeft beschreven. In deze streek kan je enkele bezienswaardigheden bezoeken die te maken hebben met de bekende schrijver en zijn werk.

  • Het Lijsternest: Dit is de woning van Stijn Streuvels. Deze bekende schrijver heeft zijn huis een twaalfmaal verbouwd, telkens als er vers geld binnenkwam van een literaire prijs. Overeenkomstig met het testament heeft de familie alles integraal bewaard zoals het was. Open van 30 maart tot 30 september, van woensdag tot zondag van 11 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur.
  • Grafzerk Stijn Streuvels: Stijn Streuvels wilde begraven worden naast Pastoor Verriest, zijn beste vriend, aan de kerkmuur in Heule. Zijn zerk zou een eenvoudig kruisje zijn, volgens zijn wilsbeschikking, doch hij had een beeldhouwer in de familie die een mooie monumentale zerk heeft gemaakt.
  • Het café 'In d'Halve Maan' in Anzegem was de stamkroeg van Stijn Streuvels. Hier kan je nog steeds terecht voor een hapje en drankje.
  • De akkers in de buurt van het café waren het toneel waar het verhaal van de Vlasschaard zich afspeelde, een van de belangrijkste werken van Streuvels. In een woonwijk hier staat het standbeeld van Schellebelle, gemaakt uit brons door de beeldhouwer Dornez. Schellebelle was de meid uit de roman "De Vlasschaard" waarop Louis, de zoon van boer Vermeulen, verliefd werd.
  • Of wat dacht je van een fietstocht in dit prachtige landschap helemaal in het thema van de schrijver? Download hier onze uitgestippelde route!
  1. Provinciaal domein De Gavers - Harelbeke

Het provinciaal natuur- en recreatiegebied de Gavers ligt in Harelbeke. Het gebied beschikt over heel wat mogelijkheden.

  • Er is een bezoekerscentrum, de grote vijver met een aparte zwemzone zijn de moeite.
  • Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan je ook er kayakken.
  • Er zijn diverse wandelparcours uitgepijld, een loopparcours, een aparte route voor mountainbikers, ruiters, …
  • Er is ook een touwenparcours voor de durvers.
  • Verder is er een houten staakmolen, de Koutermolen, die je op bepaalde dagen kan bezoeken.
  • Kinderen kunnen ook ravotten in diverse speeltuinen, er zijn twee kijkhutten.
  • Het domein is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang. Toegang is gratis. Honden zijn welkom als je ze aan de leiband houdt.
  1. Basiliek van Dadizele

Opvallend in de kleine gemeente Dadizele is de enorme basiliek ter verering van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen van Dadizele. Reeds vanaf de 14de eeuw komen bedevaarders hier bidden bij het miraculeus beeld. Ook nu nog komen mensen naar hier op bedevaart.

  • Een van de meest bijzondere verhalen rond deze basiliek is dat deze door de Onze Lieve Vrouw zelf ingewijd zou zijn door een rode zijden draad die ze rond de basiliek gespannen zou hebben. Tot op vandaag blijft deze draad een belangrijke plaats innemen in de basiliek. Veel bezoekers houden deze traditie in ere en nemen een stukje van die rode zijden draad mee naar huis.
  • De huidige basiliek Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen van Dadizele werd gebouwd (1857 - 1867) ter vervanging van een oudere bedevaartskerk. Uit dank dat Dadizele zowat gespaard was van de Tweede Wereldoorlog smolten alle inwoners hun zilver tot één groot mariabeeld.
  • De basiliek is iedere dag geopend van 7.00u tot 19.00u.
  1. Kasteel van Poeke – Aalter

  • Reeds in de 12de eeuw stond hier een burcht die eigendom was van de heren van Poeke, belangrijke edelllieden.
  • In 1452 werd de burcht ingenomen door de Gentenaars en een jaar later door de troepen van Filips de Goede vernietigd.
  • In de 17de eeuw zou er opnieuw een kasteel opgetrokken worden.
  • In de loop der eeuwen werd die grondig verbouwd vooral halfweg de 18de eeuw en eind de 19de eeuw.
  • Wat je nu te zien krijgt, is ongeveer anderhalve eeuw oud. Het gebouw is volledig omgeven door water en is zowel voor- als achteraan toegankelijk via een brug.
  • Het is sinds 1955 niet meer bewoond en werd aangekocht door de gemeente Aalter in 1977. Het kasteel is al verschillende keren het decor geweest voor series en films.

Praktische info

Het kasteel zelf is niet toegankelijk voor de individuele bezoeker, groepen (vanaf 25 personen) kunnen wel op reservatie een bezoek brengen. Het is eigendom van de gemeente Aalter die het volledig liet restaureren. Het park en de Franse tuin zijn vrij toegankelijk. Zeker en vast de moeite waard om even rond te wandelen in dit park van 56 hectaren groot.

Fietsgids West-Vlaanderen

Gratis reisgids West-Vlaanderen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?