8 bezienswaardigheden op de Montjuïc heuvel in Barcelona

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

8 bezienswaardigheden op de Montjuïc heuvel in Barcelona

13 januari 2021 in Barcelona0 reacties

Een citytrip Barcelona zonder naar de heuvel Montjuïc te zijn geweest? Zonde, want niet alleen de heuvel op zich is indrukwekkend dankzij het prachtige uitzicht op de stad, er zijn ook heel wat kerken, uitkijktorens en andere bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn.

Zin in een bezoekje aan het oudst bewoonde deel van Barcelona? Trek dan je wandelschoenen aan en bezoek de topbezienswaardigheden op de Montjuïc!

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

  1. Plaça d’Espanya

De Plaça d’Espanya is eigenlijk geen plein maar één groot rond punt en de toegangspoort naar de site en heuvel van Montjuïc. Je merkt meteen dat dit ronde punt een belangrijke verkeersader vormt. De monumentale fontein valt hier meteen op, ontsproten uit het brein van de bekende architect-kunstenaar Josep Maria Jujol, een goede vriend van Gaudi. Vooral bij duisternis biedt de fontein een prachtig spektakel. Mocht je je afvragen wie die personen zijn, het zijn allegorische voorstellingen van Spaanse rivieren en zeeën gemaakt door beeldhouwer Miguel Blay.

  1. Fonteinenroute naar Palau Nacional

Wanneer je naar het Palau Nacional (MNAC) wandelt, kan je dat doen langs de wandelpromenade met een aantal paviljoenen, overgebleven van de Wereldtentoonstelling in 1929. Je ziet hier ook recentere gebouwen, gebruikt voor jaarbeurzen, congressen… De promenade is afgezoomd met fonteinpartijen op weg naar nog een andere immense fontein (Font Màgica) met daarachter de Plaça de Josep Puig i Cadafalch, de Plaça de les Cascades en het indrukwekkende Palau Nacional (MNAC). Deze wandelpromenade stoomt je klaar op nòg meer moois en moet je zeker eens gepasseerd zijn.

Als je kan, moet je dit écht proberen in het weekend te doen tegen de avond. Het spektakel dat je dan meemaakt is fantastisch en bovendien gratis. Er wordt een groot licht- en klankspel gegeven wat altijd duizenden toeschouwers lokt. Alle fonteinen spuiten vrolijk het water in het rond en in de hoogte, ‘dansend’ op muziek en getooid in schitterende kleuren. Kippenvel als je dit kan meemaken!

  1. Poble Espanyol de Montjuïc / Spaans dorp

Het Spaans dorp of Poble Espanyol is een soort openluchtmuseum. Er staan 116 huizen die hier geplaatst werden voor de wereldtentoonstelling van 1929. Het opzet was om aan de wijde wereld te laten zien welke bouwstijlen in Spanje gehanteerd worden. Alle straten van dit ‘kunstmatige’ dorp komen uit op één centraal plein.

Hoewel het de bedoeling was om de huizen na de wereldtentoonstelling af te breken, bleven ze overeind omdat bleek dat het zowel bij de Barcelonezen, Spanjaarden en toeristen immens populair was en nog steeds is. Hier vind je immers de Spaanse ziel van levenskunst, vakmanschap, tradities, folklore, hedendaagse kunst enzovoort verenigd in een historisch architecturaal landschap van een honderdtal huizen, omringd door pleinen, steegjes... Eind jaren 80 van de vorige eeuw zijn enkele nog gerestaureerd. Behalve de woningen kan je er ook ambachtslui aan het werk zien, denk maar aan glasblazen, keramiek, beeldhouwen... In enkele panden zijn er kleinere musea, shops en restaurants ondergebracht. Een blik vanop het thuisfront krijg je alvast op de website.

  1. Paviljoen Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), geboren in Aken en later in 1938 geëmigreerd naar de VS, studeerde af als meubelontwerper, maar kreeg meer naam als architect. Kenmerkend in zijn stijl was het toepassen van strakke lijnen, het gebruik van glas en staal. Het Duitse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 was zijn ontwerp. Hij verraste toen met zijn modern ogende constructie. Het diende als officiële ontvangstruimte.

Het paviljoen werd na de expo afgebroken maar in de jaren 80 van de vorige eeuw herbouwd omwille van het architecturale belang. Het paviljoen stond immers als een icoon van het modernisme. Er was gebruik gemaakt van glas, staal en 4 marmersoorten. Behalve de eenvoudige strakke belijning bleek ook de simpel lijkende assemblage in de gevelstructuur toonaangevend en de royale inval van het daglicht door de grote ramen. Verschillende generaties architecten zouden later zich laten inspireren door deze manier van design building. Meer over het paviljoen en de huidige invulling vind je op de website.

Dit filmpje werd gemaakt door www.hansenel.nl

  1. Olympisch stadion - Estadi Olímpic

In 1989 werd het eerste Olympisch Stadion geopend, dit was toen het resultaat van de verbouwing van het oude stedelijk stadion uit 1929, wat was opgetrokken voor de Wereldtentoonstelling. Een deel van het eclectische exterieur werd behouden bij de vernieuwing. De capaciteit bedraagt 65.000 toeschouwers. Dit stadion is het hoofdstadion geweest tijdens de Spelen van 1992. Nu wordt het voor allerlei activiteiten en events gebruikt: sport, muziekconcerten… Je kan zowel individueel als onder begeleiding van een gids een tour maken. Tot 2001 bleef de naam Estadi Olímpic de Montjuïc behouden. Daarna veranderde die in Estadi Olímpic Lluis Companys, vernoemd naar een Catalaans vooraanstaand politicus.

  1. Kabelbaan naar het kasteel

Op zich geen bezienswaardigheid, maar deze kabelbaan naar het kasteel biedt je wel prachtige uitzichten en is ook gewoon eens leuk om te doen! Een ritje is wel betalend, ook als je een ticket hebt voor het openbaar vervoer.
Wil je ook naar boven met de kabelbaan? Boek je ticket voor de kabelbaan online.

  1. Castell de Montjuic

Van het eerste fort van Montjuïc uit de 17de eeuw is helaas niets meer overgebleven, omdat Filips V het nodig vond het met de grond gelijk te maken. Het kasteel dat je nu ziet, dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het moest dienen om vanuit strategisch oogpunt Barcelona te helpen verdedigen, maar vooral om de stad te controleren.

Catalonië was na de successieoorlog (1713-1714) zijn zelfbestuur en privileges kwijtgespeeld en werd daarom vanuit Madrid in de gaten gehouden. Dat resulteerde onder andere in een controle (letterlijk dus) vanuit een hooggelegen fort op de heuvel van Montjuïc, een muur rond de stad en een vesting in het huidige Parc de la Ciutadella. Tot in 1962 bleef het kasteel van Montjuïc in gebruik door het leger.

Vanaf 1963 al werd in het kasteel plaats gemaakt voor een militair museum, Museu Militar. Dat museum sloot evenwel in 2009 de deuren. Al zit in één van de voormalige kazernes wel nog een tentoonstelling met foto’s, filmpjes over het leven tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog. Je kan er ook nog wandelen op de binnenplaats van het kasteel en tot op de verdieping met de wachttorens en het afweergeschut. Vanop het terras van het kasteel bekom je een prachtig uitzicht op de haven en de stad.

  1. Tuinen van het Grieks theater / Teatre Grec

Het is één van de vele groene plekken op Montjuïc. In het park ligt een typisch Grieks theater, een ontwerp van Ramon Reventós en ook een overblijfsel van de Wereldexpo. Elk jaar tijdens de zomermaanden vindt er het Grec Festival plaats: een massa spektakel van internationaal allooi met dans, theater, muziek, circusacts… De omringende tuinen zijn ontworpen door de Fransman Jean-Claude-Nicolas Forestier enkele jaren voor de wereldtentoonstelling plaatsvond. Hier kan je gerust even stoom afblozen of rustig komen picknicken!

  1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

  1. Niets missen tijdens je bezoek aan Barcelona?

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?