Rondreis Baltische Staten (16 dagen): Complete route, reisschema + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Baltische Staten (16 dagen): Complete route, reisschema + kaart

30 november 2022 in Baltische Staten1 reactie

Op vakantie naar de Baltische Staten?

Dan hebben wij een volledig uitgestippelde rondreis voor jou van 16 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in Litouwen, Letland en Estland! De Baltische staten hebben heel wat te bieden. Zo vind je er naast hoofdsteden Riga, Vilnius en Tallinn ook indrukwekkende kastelen, uitgestrekte natuurgebieden en historische plaatsen uit de middeleeuwen en het Sovjet-tijdperk.

Wil je graag de Baltische Staten bezoeken en wil je zoveel mogelijk zien? Dan is deze route ideaal voor jou.

Inhoud artikel

Kaartje met route rondreis Baltische Staten

Litouwen

Deze 16-daagse rondreis begint in de zuidelijkste Baltische staat: Litouwen

Litouwen is een levendig en rebels land dat nog steeds grotendeels onbekend is bij internationale toeristen en dat maakt van Litouwen een van Europa's best bewaarde geheimen. Je reis begint vlakbij de grens met Wit-Rusland in hoofdstad Vilnius.

Litouwen is relatief klein, maar heeft wel een uitgestrekte kustlijn langs de Baltische Zee die het hart van menig natuurliefhebber sneller zal doen slaan. Het unieke, zanderige voorgebergte dat uit het water steekt, staat bekend als de Koerse Schoorwal. Dat Litouwse kustgebied lokt duizenden trekvogels die door kijklustige vogelliefhebbers bewonderd worden.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en excursies in Litouwen

Dag 1: Vilnius en omgeving

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is een uitstekende introductie tot de Baltische staten en daarom de uitgelezen plek om je rondreis te beginnen. Nadat het tientallen jaren grotendeels over het hoofd werd gezien door internationale reizigers, maakt Vilnius vandaag furore als een historisch en cultureel pareltje.

Vilnius heeft een van de grootste overgebleven middeleeuwse stadscentra van heel Europa en pronkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rondom het neoklassieke stadhuis en de kathedraal prijken maar liefst bijna 2000 opmerkelijke gebouwen en monumenten. Ondanks al die geschiedenis is Vilnius niet in het verleden blijven steken.

Nog op zoek naar een verblijfplaats? Bekijk alvast onze favoriete hotels in Vilnius en haal het beste uit je verblijf.

Bezoek zeker eens volgende bezienswaardigheden in Vilnius:

 • De Poort van de Dageraad, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Dit is de enige overgebleven stadspoort die tussen 1503 en 1522 gebouwd werd als onderdeel van de oorspronkelijke verdedigingswerken van de stad.
 • De kerk van Sint-Casimir op het Stadhuisplein, de oudste barokke kerk van Vilnius welke bekroond is met een unieke koepel. Deze kerk staat bekend om haar uitstekende akoestiek.
 • De Universiteit van Vilnius, de grootste universiteit van het land. Het universiteitscomplex vertegenwoordigt alle belangrijke bouwstijlen die in Litouwen ooit de overhand hadden: gotiek, renaissance, barok en classicisme. Dit juweeltje moet je zeker gezien hebben!
 • De katholieke kathedraal van Vilnius, waar de groothertogen van Litouwen gekroond werden en veel beroemdheden uit de Litouwse geschiedenis liggen begraven in de catacomben van de kathedraal. Dit indrukwekkende bouwwerk werd opgetrokken tussen 1779 en 1783.
 • Of verken de Litouwse hoofdstad aan de hand van onze stadswandeling door Vilnius.

Dag 2: Vilnius naar Kaunas

Afstand: 286 km

Ten westen van Vilnius (uurtje rijden) ligt de stad Trakai, een plek die je absoluut niet mag overslaan. Het was ooit de hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen en barst dus van de geschiedenis. Het stadje nestelt zich tussen twee meren in het hart van het Trakai Historisch Nationaal Park

De voornaamste reden om Trakai te bezoeken, is het erg fotogenieke eilandkasteel

Het waakt over het meer en de andere eilandjes en lijkt wel uit een sprookje geplukt. Vroeger woonden de Litouwse hertogen hier. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw, maar kreeg later een nieuw 15e-eeuwse jasje aangemeten. Wat bouwstijl betreft is dit kasteel grotendeels gotisch, maar je zal ook enkele renaissance-elementen herkennen. Laat het beroemdste kasteel van Litouwen zeker niet links liggen.

Wil jij ook graag een daguitstap maken naar Trakai en het bijzonder mooie kasteel? Bekijk hier het volledige aanbod tours en excursies naar Trakai.

Vooraleer je naar Kaunas doorrijdt, kan je nog even halt houden in het Grūtas-park

Dit unieke park ligt bezaaid met standbeelden en propagandamonumenten uit het Sovjettijdperk. Veel dichter kan je niet bij een teletijdmachine komen. Daarnaast kan je hier ook een dierentuin en een grote speeltuin bezoeken. Een leuke plek dus als je met het hele gezin op reis bent.

Je eindigt de dag in Kaunas. Kaunas is na Vilnius, de grootste stad van Litouwen en een belangrijk cultureel centrum. Neem zeker de tijd om de oude stad te verkennen. De belangrijkste monumenten zijn het kasteel van Kaunas, het stadhuis en het presidentieel paleis. Maar het absolute hoogtepunt is toch wel een bezoek aan het fort van Kaunas, een van de grootste verdedigingswerken van Europa. Het beslaat een oppervlakte van een bijna onvatbare 65 vierkante kilometer.

Dag 3: Kaunas naar Klaipėda

Afstand: 390 km

Op je weg naar Klaipėda houd je nog halt bij verschillende top-bezienswaardigheden. Eerst houd je halt bij Kasteel Raudonė, een herenhuis uit de 19e eeuw dat tegenwoordig dienst doet als school. Een toren van het 19e-eeuwse kasteel biedt een prachtig uitzicht over de Nemunasvallei. Ook de Kruisheuvel ten noorden van de stad Šiauliai, is een belangrijk bedevaartsoord waar een groot aantal kruisen, kruisbeelden, Mariabeeldjes en houtsnijwerk door katholieke pelgrims op een heuveltop werden en worden achtergelaten.

Je eindigt de dag in Klaipėda, de op twee na grootste stad van Litouwen en tevens de belangrijkste havenstad van het land. Klaipėda kan uitpakken met veel historische bezienswaardigheden, maar is ook een door en door moderne stad met een innovatief architectonisch ontwerp.

Dag 4: Koerse Schoorwal

Afstand: 128 km

We raden je aan om de veerdienst van Klaipėda naar Smiltynė te nemen om van de bezienswaardigheden langs de Koerse Schoorwal te genieten. De Koerse Schoorwal is een 98 kilometer lange duinengte die het Koerse Haf scheidt van de Baltische Zee.

Vandaag verken je het bovenste, Litouwse deel van de landtong

De Koerse Schoorwal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De duinengte werd gevormd rond het 3e millennium v. Chr. Volgens de Baltische mythologie werd de landtong gevormd door de reuzin Neringa die aan het spelen was op de kustlijn.

Van ongeveer 800 tot 1016 v. Chr. bevond zich op de landtong een belangrijk handelsstadje, Kaup genaamd, dat nog niet is opgegraven. De Teutoonse ridders arriveerden en bouwden hier in de 13e eeuw verschillende kastelen. De echte menselijke invloed begon in de 16e eeuw toen er veel bomen gekapt werden voor hout en om graaslanden te creëren.

Een begeleide kanotocht door de Koerse Schoorwal maken, boek je tour online: Je kan deze tocht hier online boeken.

Enkele hoogtepunten in de Koerse Schoorwal

 • Litouws Zeemuseum, een bescheiden maritiem museum met niet alleen geschiedenistentoonstellingen, maar ook aquaria en dolfijnen- en zeeleeuwenshows.
 • Als je verder afzakt langs de landtong, kom je bij Amber Bay. Deze plek wordt in verband gebracht met het begin van de barnsteenwinning in de regio. Daarnaast staat de Amber Bay vooral bekend om de rieten beelden die hier opgebouwd worden.
 • Juodkrantė, het op één na grootste stadje op het Litouwse deel van de landtong. Het was vroeger een vissersdorp, Schwarzort genaamd, op Pruisisch grondgebied. In de buurt van Juodkrantė kunnen vogelliefhebbers grote kolonies aalscholvers en blauwe reigers spotten.
 • Ook de Heksenheuvel in de buurt van dit stadje moet je zien. Deze beboste heuvel werd versierd met een reeks gebeeldhouwde houten beelden van heksen, demonen en personages uit plaatselijke sprookjes.
 • De Grijze Duinen, een beschermd gebied binnen het beschermde natuurreservaat Nagliai. Het is een unieke geologische formatie van stuifzandduinen.

Nadien keer je terug naar Klaipėda. Nog op zoek naar een verblijf hier? Bekijk het volledige aanbod hotels in Klaipėda.

Letland

Nadat je Litouwen hebt bezocht, ga je verder door naar Letland, de middelste van de drie Baltische staten. Letland heeft een sterke en fascinerende culturele identiteit die van het land het perfecte tegengif maakt voor all-in zonvakanties. Wandel tussen de prachtige pijnbomen van de Gauja-vallei, slenter door de kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan en ontdek de unieke culturele tradities van dit boeiende volk.

Toeristen die Letland bezoeken, trekken meestal meteen naar de historische (en tegelijk moderne) hoofdstad Riga of gaan feesten op een van de vele brede stranden. Zoals je tijdens deze rondreis zal ontdekken, heeft Letland veel meer dan dat te bieden.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en excursies in Letland

Dag 5: Klaipėda naar Ventspils

Afstand: 250 km

Nadat je het Memel-Noord, een bunker en museum uit de Tweede Wereldoorlog en de gezellige badplaats Palanga hebt bezocht (Litouwen), trek je het noorden van Letland in om de dag te eindigen in de havenstad Ventspils. Je eerste stop is de kuststad Liepāja, een belangrijke ijsvrije havenstad. In het oude stadscentrum staan houten huizen en art nouveau-gebouwen terwijl je iets verderop vooral appartementsgebouwen uit het Sovjettijdperk en groene parkgebieden vindt.

Nadien rijd je verder naar de oude stad Kuldīga dat kan uitpakken met een eeuwenoud stadscentrum. Het is de enige 17e- tot 18e-eeuwse stadskern van zijn soort in de Baltische staten. De havenstad Ventspils is een prima plek om je eerste dag in Letland af te sluiten. Het was ooit ook een belangrijke Hanzestad.

Mis niets tijdens je vakantie in de Baltische staten en download je gratis preview reisgids Baltische staten.

Dag 6: Ventspils naar Riga

Afstand: 279 km

Vandaag zet je koers door Letland om de dag te eindigen in hoofdstad Riga. Nadat je de radiotelescopen Irbene hebt bezocht, kom je in het Nationaal park Slītere. Hier zal je de adembenemend uitzichten op de kust en ook de zandstranden, moerassen, draslanden en loof- en boreale bossen zeker weten te appreciëren. Er zijn ook een aantal wandelpaden en fietspaden en in het hele nationaal park concurreren uitkijktorens met de hoogste boomtoppen.

Nadien bezoek je ook nog even de Cinevilla Studio, een cinematerrein dat in 2004 werd aangelegd voor de langspeelfilm Defenders of Riga. Het is uniek in zijn soort in Letland en dus ook een fascinerende toeristische attractie. Je wandelt er in replica's van de straten van Riga en kunnen zien hoe de stad er vroeger zou hebben uitgezien. De Letse badplaats Jūrmala is bekend om zijn lange zandstrand, de art-nouveauvilla’s die de waterlijn bewaken en de sanatoria uit het Sovjet-tijdperk.

Je sluit de dag af in Riga. Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Bekijk het volledige aanbod hotels in Riga en haal het beste uit je bezoek.

Dag 7: Riga en omgeving

Vandaag breng je een hele dag door in de hoofdstad van Letland: Riga

Riga is de grootste van de Baltische hoofdsteden en er hangt een kenmerkende buzz in de straten. Het is een kosmopolitische stad met een fascinerende mix van middeleeuwse en spiksplinternieuwe architectuur. Verken de smalle geplaveide straatjes van het oude Riga en ontdek de Jugendstil-architectuur van de nieuwe stad. Riga is zonder twijfel een van de best bewaarde Europese geheimen en een hoogtepunt op je reis door de Baltische staten.

Nog op zoek naar een verblijfplaats? Bekijk alvast onze favoriete hotels in Riga en haal het beste uit je verblijf.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Riga

 • Het Kasteel van Riga, genesteld aan de oevers van de rivier de Daugava. Het kasteel is de thuisbasis van de Letse regering.
 • De drie huizen die bekend staan als de "Drie Gebroeders". Het zijn de oudste middeleeuwse huizen van Riga. Tegenwoordig zijn in de gebouwen het Letse Architectuurmuseum en de Staatsinspectie voor de bescherming van het erfgoed gevestigd.
 • Een bezoekje aan het opmerkelijk gebouw, het Huis van de Zwarte Koppen, het 17e-eeuwse Mentzendorff-huis en de centrale markt van Riga mag ook zeker niet ontbreken.
 • De Zweedse Poort is een goed bewaarde stadspoort in de stadsmuur van Riga.
 • Wil je graag zoveel mogelijk te zien krijgen van Riga? Download onze stadswandeling door het centrum van Riga en ontdek de mooiste plekjes.

Dag 8: Riga naar Cēsis

Afstand: 129 km

We zijn nu aan de helft van je rondreis. Vandaag vertrek je vanuit Riga naar Cēsis. Vooraleer je deze stad bereikt, breng je het grootste deel van de dag door in het Nationaal park Gauja. Sigulda, soms het 'Zwitserland van Vidzeme' genoemd, ligt te midden van steile rotsen en grotten van roestbruin zandsteen uit de Devoon-periode. Het is een populaire toeristische trekpleister en tevens de toegangspoort tot het nationaal park Gauja.

Het Nationaal park Gauja is een groot gebied vol natuurlijke en historische bezienswaardigheden

Het is het grootste nationaal park van het land. Rijd vanuit Sigulda naar het park en trek je wandelschoenen aan. Het nationaal park werd natuurlijk genoemd naar de Gauja-rivier die er doorheen stroomt en verrast bezoekers met zijn biodiversiteit en gevarieerde landschappen. Te midden van het bos zie je verbazingwekkende rotspartijen van rode zandsteen, weelderige valleien en prachtige meren.

Wat zeker zien in het Nationaal park Gauja?

 • Līgatne is een juweeltje in het nationaal park Gauja. Dit stadje is het vertrekpunt van een aantal prachtige natuurpaden. Vooral de 4 kilometer lange rondwandeling langs rode zandstenen kliffen en prachtige uitzichtpunten is een aanrader. De natuur is hier baas, maar er zijn ook interessante historische gebouwen te zien. Nog een tip: proef zeker de plaatselijke rabarberwijn.
 • De Zvārtes-rots is een van de bekendste trekpleisters in het nationaal park. Deze rots ligt op de Amata Trail, een wandelroute van 12 kilometer die langs de idyllische Amata-rivier slingert. Langs de route passeer je nog tal van andere bijzondere rotsformaties waarin je met een beetje verbeelding de vreemdste dingen kan herkennen.
 • In het fascinerende archeologisch park Āraiši ontdek je een reconstructie van een houten kasteel aan een meer. De oude Latgaliërs woonden hier meer dan een millennium geleden. Vlakbij kan je ook de molen van Āraiši bezoeken, een oude windmolen waar je zelf kan proberen graan te malen.

Cēsis is een van de mooiste culturele en historische juweeltjes in het nationaal park Gauja. Het is vooral bekend om zijn middeleeuwse kasteel dat gebouwd werd in de 13e eeuw. Het werd bekleed met uitstekende muurschilderingen en versierd met kerkers en torens die je kan beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Estland

Estland moet niet onder doen voor zijn twee Baltische collega’s. De kustlijn van deze noordelijke staat ligt bezaaid met eilanden en de Estse landschappen zijn opvallend gevarieerd. De rotsachtige kustlijnen, eeuwenoude oerbossen, pittoreske meren en mysterieuze moerassen zullen je zonder twijfel weten te verbazen en de historische kastelen, forten en kerken zullen alle geschiedenisliefhebbers fascineren.

De moderne hoofdstad Tallinn werd opgetrokken rondom een goed bewaarde middeleeuwse kern en is misschien wel een van de mooiste steden van Europa. De culturele identiteit van Estland leunt nog het meest aan bij die van Finland, maar de jaren waarin Estland deel uitmaakte van de Sovjet-Unie hebben de twee buurlanden verschillende richtingen ingeduwd.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en excursies in Estland

Dag 9: Cēsis naar Pärnu

Afstand: 295 km

Vandaag rijd je naar Valmiera, een van de langst bewoonde regio's van Letland, voordat je wat tijd doorbrengt langs het noordelijke deel van de Letse kustlijn. Vervolgens steek je de grens met Estland over om de dag te eindigen in Pärnu.

De rotsachtige kustlijn van Vidzeme is het enige kustgebied in Letland waar rotsformaties van zandsteen te zien zijn. Het is een stuk kustlijn in het Natura 2000-netwerk van beschermde natuurgebieden van de EU. Je kan hier een aantal zeldzame en beschermde biotopen observeren die nergens anders voorkomen. De kiezelstranden, duinen en weiden zorgen voor een uniek landschap. Langs deze kustlijn komen ook een aantal zeldzame plant- en diersoorten voor.

De kliffen van Veczemju zijn ongetwijfeld het spectaculairste deel van de rotsachtige kustlijn van Vidzeme. Het is de uitgelezen plek voor een ontspannende kustwandeling en een gezellige picknick. De kliffen zijn grillig en roodachtig van kleur. Ga zeker naar de top van de kliffen of iets noordelijker naar Kutkaja waar je een grote rotsblok kan beklimmen die je een onvergetelijk uitzicht op de kliffen bezorgt.

Je eindigt de dag in Pärnu, een badplaats aan de oevers van de rivier de Pärnu met een mooi uitzicht op de gelijknamige baai. Het stadje is bekend om haar lange zandstrand, de levendige promenade en het ondiepe water. De karaktervolle stenen aanlegsteigers en houten villa's geven het stadje een typische charme. Ook het strandpark van Pärnu leent uitstekend voor wandelingen onder de bomen, langs de fonteinen en tussen grote neoklassieke kuurgebouwen.

In de buurt van Pärnu

Een ander verborgen juweel in de omgeving van Pärnu is het Nationaal park Soomaa. Dit grote moerasgebied is een fascinerende plek voor natuurliefhebbers. Er werden verschillende paden uitgestippeld waarlangs bezoekers de vijf grote moerasgebieden en de overstroomde en beboste weides kunnen verkennen.

Dankzij de ongerepte natuur maakt Soomaa deel uit van het Europese Wildernisnetwerk. Het gemakkelijk toegankelijke beverpad is een must, maar alle andere wandelpaden zijn ook zeker de moeite waard. Als je op weg bent naar het nationaal park Soomaa moet je ook een bezoek brengen aan de mysterieuze Tori-grot.

Dag 10: De Westelijke archipel van Estland

Vandaag raden we je aan om je te concentreren op de West-Estse Archipel en de tijd te nemen om deze aaneenschakeling van prachtige eilanden te verkennen. Op slechts één dag kan je ze natuurlijk niet allemaal bezoeken. Daarom geven we je hieronder informatie over elk eiland zodat je zelf kan beslissen op welk eiland je je tijd wil besteden.

Afstand: 375 km

De eerste twee eilanden, Muhu en Saaremaa, kunnen gemakkelijk op dezelfde dag worden bezocht. Je zou hier veel meer tijd kunnen besteden, maar het is ook een uitstekende daguitstap die helemaal in deze reisroute past. Muhu, ook bekend als Muhumaa en kan trots zijn op de enige nog functionerende traditionele windmolens van het land. Het is ook de thuisbasis van de eerste wijnboerderij van Estland.

Saaremaa is het grootste eiland van Estland. Het is een eiland met een prachtige natuur en een lange geschiedenis. In de loop der eeuwen werd het eiland geregeerd door Denen, Zweden, Duitsers en Russen. Het is nu een populaire vakantiebestemming met schilderachtige vissersdorpjes, bijna verlaten stranden, uitgestrekte sparrenbossen en pittoreske windmolens.

Eiland Hiiumaa staat bekend om de ongerepte natuur en de belangrijkste bezienswaardigheid is de 16e-eeuwse vuurtoren van Kõpu, een van de oudste vuurtorens ter wereld. Een wandeling langs de kustlijn en door de natuur van Hiiumaa is een uitstekende manier om deze bestemming te verkennen en even aan de bewoonde wereld te ontsnappen. Dit is het dichtst beboste gebied van Estland. Tussen al die bomen verschuilen zich historische bezienswaardigheden uit de oorlogstijd.

Vormsi houdt net als de andere West-Estse eilanden zijn eigen troeven achter de hand. Wees gewaarschuwd: er zouden zich op de top van het eiland naar verluidt trollen schuil houden! Vormsi heeft altijd een kleine bevolking gehad en de kustweides en bossen zijn er daarom opvallend ongestoord gebleven. Vormsi is ideaal om te voet of met de fiets te verkennen.

Wil jij graag nog meer zien van de Baltische landen? Download onze gratis preview reisgids Baltische Staten!

Dag 11: Haapsalu naar Tallinn

Afstand: 177 km

Vandaag laat je de eilanden achter je en vervolg je je weg naar het noorden en oosten om de dag te eindigen in de Estse hoofdstad Tallinn. Eerst en vooral kom je nog heel wat mooie plekjes tegen op je route. Enkele hoogtepunten die je bezoekt vooraleer je in Tallinn toekomt, zijn:

 • De charmante badplaats Haapsalu, ooit een geliefkoosde vakantiebestemming van de Russische aristocratie en is al sinds mensenheugenis een bekend kuuroord. De smalle straatjes, het kleine stadhuis en de houten huizen geven deze interessante stad een heel eigen karakter.
 • Het natuurreservaat Nova, een prachtige plek waar je kan genieten van de rustgevende natuur. Dit reservaat beschermt een kustgebied met uitgestrekte veenvlakten, bossen en zandstranden. In de meren groeien witte waterlelies en grote veenzegge die het gebied een sprookjesachtige sfeer bezorgen. Breng wat tijd door op het strand of in de duinen en wandel in de bossen en langs de moerassen.
 • Als je verder rijdt langs de noordkust van het land, zal je ook de Keila-waterval passeren. Deze waterval is slechts 6 meter hoog, maar strekt zich uit over tientallen meters. In de buurt prijkt ook een neogotisch landhuis, een van de grootste gerenoveerde landhuizen van het land, en je kan de omgeving bewonderen langs een aangenaam natuurpad van 3 kilometer.
 • Bewonder impressionante beeldhouwwerken in het Glehn-park. Het Glehn-park vind je een kasteel en een ruïne van een palmenhuis met een verbazingwekkend mozaïeken dak van kleurrijke glaspanelen.

Dag 12: Tallinn en omgeving

Vandaag breng je een hele dag door in de prachtige oude binnenstad aan de Baai van Tallinn. De grootste troef van Tallinn? Dat is ongetwijfeld de goed bewaarde middeleeuwse stadskern. Het is misschien wel een van de uniekste steden van Europa. De oude stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Estse hoofdstad? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Tallinn.

Als grootste en hoofdstad van Estland valt er hier natuurlijk veel te doen en te beleven:

 • Stadhuis van Tallinn, het oudste stadhuis van alle Baltische landen en heel Scandinavië.
 • Kom meer te weten over de geschiedenis van Tallinn en Estland in het Archeologisch Museum van Estland, het museum Kiek in de Kök in de kanontoren en Maagdentoren-museum.
 • Het Ests Historisch Museum herbergt een uiteenlopende collectie artefacten die verband houden met de cultuur en geschiedenis van Estland.
 • Ook kan je een bezoekje brengen aan het Kasteel van Toompea dat samen met de Alexander Nevski-kathedraal de heuvel Toompea domineert.
 • Ontdek zoveel mogelijk met onze stadswandeling door Tallinn.

Zoveel mogelijk uit je verblijf halen bij je bezoek aan Tallinn? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Tallinn.

Dag 13: Tallinn naar naar Sillamäe

Afstand: 206 km

Vandaag rijd je oostwaarts langs de noordkust van Estland naar industriestad Sillamäe. Eerst kom je nog langs het nationaal park Lahemaa een van de belangrijkste beschermde bosgebieden in Europa. Het is een adembenemende oase van groen vol schilderachtige dennenbossen en steile, beboste kliffen. De stenige en zanderige oevers, kronkelende rivieren en dramatische kalkstenen rotsformaties maken het plaatje compleet.

Nadien rijd je door naar Rakvere, een absolute must-see. Het stadje lokt bezoekers met zijn 13e-eeuwse kasteelruïnes, eigentijdse stadsplein, en wellnesscultuur. Rakvere staat er ook om bekend een alternatief kantje te hebben. Er worden een aantal eigenzinnige punkfestivals en interessante beurzen en evenementen georganiseerd. Misschien kan jij er wel eentje meepikken tijdens je bezoek.

Dag 14: Sillamäe naar Valga

Afstand: 245 km

Je hebt het noordelijkste punt van deze rondreis door de Baltische staten bereikt. Het is nu tijd om terug te keren naar het zuiden richting Vilnius. Vandaag staan opnieuw enkele toppers op het programma vooraleer je de dag eindigt in Valga. Rijd langs de westelijke oever van het Peipusmeer om Tartu te bereiken.

Tartu is een aangename, groene universiteitsstad met een culturele uitstraling en tal van interessante musea om te verkennen. Het is de op één na grootste stad van Estland en er valt altijd wel iets te beleven. Omdat de stad behoorlijk compact is, kan je ze makkelijk te voet verkennen. Bovendien liggen de meeste belangrijke en historische bezienswaardigheden gegroepeerd langs een paar parallelle straten.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Valga? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Valga.

Dag 15: Valga naar Daugavpils

Afstand: 393 km

De rondreis is bijna op zijn einde. Vandaag rijd je door Letland terug naar Daugavpils. Het wordt een lange dag rijden, maar we hebben enkele leuke stopplekken in petto waar je de benen even kan strekken! Vooraleer je in Daugavpils toekomt, kom je eerst nog langs volgende pareltjes:

 • Wandelpad Teirumnieki Bog in het drasland Lubana. Het is een beschermd moerasgebied van internationaal belang. Een korte houten promenade gidst je langs de oever van het prachtige meer en de veenkust naar een mooie picknickplaats.
 • Nationaal park Rāzna, een uitstekend stukje natuur om een frisse neus te halen. Het nationaal park beschermt de natuurlijke wonderen van het Rāzna-meer en het cultuurlandschap rondom dat typisch is voor het Latgale-gebied.
 • Natuurpark van de Daugava-vallei omvat het mooiste deel van de slingerende rivier de Daugava. Het natuurpark maakt deel uit van het beschermde landschapsgebied Augsdaugava en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Daugavpils, de tweede grootste stad van Letland, ademt geschiedenis. Vandaag blijven van dat kasteel slechts enkele ruïnes over. Het fort van Daugavpils is het enige vroeg 19e-eeuwse militaire fort van zijn soort in Noord-Europa dat zonder noemenswaardige wijzigingen bewaard is gebleven.

Het stadscentrum is een lappendeken van bouwstijlen waar heel wat architecturale pareltjes verstopt liggen. Oude gebouwen van rode baksteen tekenen het straatbeeld, maar je zal ook veel art-nouveaumeesterwerkjes opmerken die gerestaureerd zijn of binnenkort gerestaureerd zullen worden.

Dag 16: Daugavpils naar Vilnius

Afstand: 264 km

Vanuit Daugavpils heb je nog slechts drie uur rijden voor de boeg op weg naar begin- en eindhalte Vilnius. Onderweg liggen nog enkele laatste bezienswaardigheden op je te wachten. Zo kom je nog langs het unieke Litouwse Museum voor Etnokosmologie, het eerste museum ter wereld dat de culturele relatie tussen de mensheid en de kosmos onderzoekt en het Europos Parkas-beeldenpark.

Ook passeer je nog langs de archeologische site en cultuurreservaat Kernavė dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit was de middeleeuwse hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen en de geschiedenis van de stad zelf gaat nog veel verder terug in de tijd.

Ten slotte reis je verder naar Vilnius om deze mooie rondreis af te sluiten waar hij begon. Natuurlijk valt er nog veel meer te zien en te beleven in de Baltische staten, maar deze rondreis zou je toch een uitstekend idee moeten geven van de natuur, geschiedenis en cultuur die deze drie bijzondere landen te bieden hebben. Op zoek naar een hotel in Vilnius? Kijk hier voor speciale aanbiedingen.

Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 juni 2023 - pv

super handige gids kort en bondig maar toch alle info

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?