De 13 x top bezienswaardigheden in Estland: Info, tips + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 13 x top bezienswaardigheden in Estland: Info, tips + foto's

28 september 2021 in Baltische Staten2 reacties

Estland, een prachtig land in het noordoosten van Europa

Estland is één van de drie Baltische Staten en er valt van alles te zien en te beleven. De noordelijkste Baltische staat heeft tal van prachtige middeleeuwse steden, schilderachtige kustlijnen en een fascinerende geschiedenis! Wist je trouwens dat Estland ook bekend staat om haar prachtige natuur waar je kan genieten van mooie bossen en pittoreske meren?

Benieuwd naar wat dit land allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Estland!

Tours en dagexcursies boeken in Estland

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Estland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van Estland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Estland en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Tallinn, de prachtige hoofdstad van Estland

Tallinn is de hoofdstad van Estland en is een interessante stad, waar je meteen het verschil tussen oud en nieuw opmerkt. De grootste troef van Tallinn? Dat is ongetwijfeld de goed bewaarde middeleeuwse stadskern. Wanneer je hier op citytrip bent of op doorreis moet je zeker een kijkje nemen bij de indrukwekkende Alexander Nevski-kathedraal, het kasteel van Toompea en de Viru-poort. Ook de verschillende kerken en musea zijn zeker een bezoekje waard.

Tallinn is misschien wel een van de uniekste steden van Europa. De oude stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met onze stadswandeling door Tallinn mis je geen enkel plekje van de stad!

Zoveel mogelijk uit je verblijf halen bij je bezoek aan Tallinn? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Tallinn.

  1. Nationaal park Soomaa, een verborgen juweeltje

Het nationaal park Soomaa is het op een na grootste natuurpark in Estland. Het natuurpark is een groot moerasgebied en een fascinerende plek voor natuurliefhebbers. Er werden hier verschillende paden uitgestippeld waarlangs bezoekers de vijf grote moerasgebieden en de overstroomde en beboste weides kunnen verkennen.

Dankzij de ongerepte natuur maakt Soomaa deel uit van het Europese Wildernisnetwerk. Het gemakkelijk toegankelijke beverpad is een must, maar alle andere wandelpaden zijn ook zeker de moeite waard! Trek je wandelschoenen al maar aan.

  1. Pärnu, de zomerhoofdstad van Estland

Pärnu is een badplaats aan de oevers van de rivier de Pärnu met een mooi uitzicht op de gelijknamige baai. Het stadje staat vooral bekend om haar lange witte zandstrand, de levendige promenade en het ondiepe water, ideaal voor gezinsvakanties. De karaktervolle stenen aanlegsteigers en houten villa's die het stadje haar typische charme geven, dateren uit de 19e eeuw.

Het strandpark van Pärnu leent zich dan weer uitstekend voor wandelingen onder de bomen, langs de fonteinen en tussen grote neoklassieke kuurgebouwen. In 2020 werd Pärnu uitgeroepen tot de duurzaamste bestemming in de Baltische landen. De schilderachtige weides naast het strand worden onderhouden door grazend vee en je kan al dat moois verkennen via een natuurpad.

Weetje: Vooral in de zomermaanden is Pärnu een populaire bestemming bij Esten en bij de toeristen. Het wordt ook wel de zomerhoofdstad van Estland genoemd.


  1. Saaremaa, het grootste eiland van Estland

Estland telt maar liefst 1500 eilandjes, waarvan het Saaremaa eiland het grootste is! Het eiland is enorm populair en is zeker een bezoekje waard. Het is een eiland met een prachtige natuur en een lange geschiedenis. In de loop der eeuwen werd het eiland geregeerd door Denen, Zweden, Duitsers en Russen. Het is nu een populaire vakantiebestemming met schilderachtige vissersdorpjes, bijna verlaten stranden, uitgestrekte sparrenbossen en pittoreske windmolens.

Onze tip? Ga lekker de natuur opsnuiven in het prachtige Nationaal park Vilsandi langs de kustlijn of een breng een bezoekje aan de hoofdstad Kuressaare waar je een prachtige middeleeuwse burcht kan bezichtigen. Je vindt in deze stad het hoogste aantal kuuroorden per inwoner ter wereld!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Saaremaa? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Saaremaa en haal het beste uit je verblijf!

  1. De vuurtoren van Hiiumaa

Hiiumaa is een andere Estse bestemming op de top 100-lijst van duurzame bestemmingen voor 2020. Het eiland staat bekend om de ongerepte natuur en de belangrijkste bezienswaardigheid is de 16e-eeuwse vuurtoren van Kõpu, een van de oudste vuurtorens ter wereld.

Een wandeling langs de kustlijn en door de natuur van Hiiumaa is een uitstekende manier om deze bestemming te verkennen en even aan de bewoonde wereld te ontsnappen. Dit is het dichtst beboste gebied van Estland. Tussen al die bomen verschuilen zich historische bezienswaardigheden uit de oorlogstijd.

  1. Bewonder impressionante beeldhouwwerken in het Glehn-park

Op een klein halfuurtje rijden van de hoofdstad Tallinn, vind je het Glehn-park dat ontworpen en aangelegd werd door een excentrieke landeigenaar, Nikolai von Glehn. Zijn kasteel, dat op het terrein, werd voltooid in 1886. Jammer genoeg is er niets meer over van het verbluffende interieur omdat het tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geplunderd. Tegenover het kasteel staat een ruïne van een palmenhuis met een verbazingwekkend mozaïeken dak van kleurrijke glaspanelen.

Echter komen de meeste bezoekers hier om de impressionante beeldhouwwerken te zien die over het park verspreid staan. De bekendste beelden zijn die van een grote krokodil en van een duivelachtige gehoornde man die eigenlijk Kalevipoeg heet, een mythische held uit de Estse folklore. Er staat ook een kleine uitkijktoren in het bos vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

  1. De hoogste waterval van Estland, Valastewaterval

De Valastewaterval is de hoogste waterval van het land en bevindt zich in een mooi natuurpark ten noordoosten van Estland. De 26-meter hoge waterval stroomt voort uit de Valasterivier en bevindt zich tussen de groene bomen en rotsen. Je kan de waterval bereiken door middel van verschillende wandeltochten die hier zijn uitgestippeld.

Vooral in de winter is de waterval een absolute aanrader. Door de vorst verschijnen er in die periode allemaal mooie ijssculpturen wat zorgt voor een prachtig plaatje. Tegenover de waterval bevindt zich een platform, waar je het perfecte uitzicht op de waterval hebt. Vergeet dus zeker je fototoestel niet!

  1. Het nationaal park Lahemaa

Het Nationaal park Lahemaa is een van de belangrijkste beschermde bosgebieden in Europa. Het is een adembenemende oase van groen vol schilderachtige dennenbossen en stijle, beboste kliffen. De stenige en zanderige oevers, kronkelende rivieren en dramatische kalkstenen rotsformaties maken het plaatje compleet. Ten zuiden van dit nationaal park ligt het grote bosgebied Kõrvemaa waar wilde zwijnen, bruine beren, elanden, lynxen, vossen en heel wat andere wilde dieren leven.

Natuurliefhebbers kunnen hier dus hun hart ophalen. Van de wandelroute langs het Viru-moeras tot de prachtige natuur op het Juminda-schiereiland en het populaire zandstrand van Võsu: hier valt heel wat te beleven en te bewonderen. Dit is een regio om te onthaasten, te ontspannen en te genieten van de natuur!

Verblijf je in Tallinn en wil je graag het natuurpark bezoeken? Met deze excursie van Tallinn naar het Nationaal park Lahemaa reis je langs de schitterende schiereilanden, baaien, bossen, stranden, watervallen en moerassen van nationaal park Lahemaa.

  1. Ontdek het alternatief kantje van Rakvere

Rakvere ligt iets verder naar het oosten en is een absolute must-see. Het stadje lokt bezoekers met zijn 13e-eeuwse kasteelruïnes, eigentijdse stadsplein, en wellnesscultuur. Rakvere staat er ook om bekend een alternatief kantje te hebben. Er worden een aantal eigenzinnige punkfestivals en interessante beurzen en evenementen georganiseerd. Misschien kan jij er wel eentje meepikken tijdens je bezoek.

  • In het kasteel van Rakvere bevindt zich het restaurant Schenkenberg. Hier worden gerechten uit de middeleeuwen geserveerd in een al even middeleeuwse setting.
  • Bij je rondleiding aan het kasteel zal je enkele verklede acteurs opmerken die het leven, het werk en de oorlog uit de middeleeuwen naspelen.
  • Andere leuke bezienswaardigheden zijn de kleine Russisch-orthodoxe kerk, dat ook een bedevaartsoord is en de rooms-katholieke Sint-Pauls-Vrijheidskerk, naar verluidt een schoolvoorbeeld van sacrale architectuur uit de jaren 1930.
Wil jij graag nog meer zien van de Baltische landen? Download onze gratis preview reisgids Baltische Staten!
  1. De groene universiteitsstad Tartu

Tartu is een aangename, groene universiteitsstad met een culturele uitstraling en tal van interessante musea om te verkennen. Het is de op één na grootste stad van Estland en er valt altijd wel iets te beleven. Bovendien liggen de meeste belangrijke bezienswaardigheden gegroepeerd langs een paar parallelle straten.

De stad heeft een relaxte sfeer, binnen een paar uur heb je het wel gezien

Bezoek zeker het classicistische stadsplein, met een standbeeld van kussende studenten, en het 18e-eeuwse stadhuis, de lutherse Sint-Janskerk, de ruïnes van de 13e-eeuwse kathedraal, de botanische tuinen, en 's werelds hoogste café in de historische kruitkelder van Tartu. Die kelder werd tussen 1768 en 1778 gebouwd voor Catharina II van Rusland op de plaats van een eerder fort.

  1. Indrukwekkende Keila-waterval

De Keila-waterval moet je gezien hebben tijdens je vakantie in Estland. De waterval is slechts 6 meter hoog, maar strekt zich uit over tientallen meters. Het is de op twee na grootste waterval van Estland. In de buurt prijkt ook een neogotisch landhuis, een van de grootste gerenoveerde landhuizen van het land, en je kan de omgeving bewonderen langs een aangenaam natuurpad van 3 kilometer.

  1. De hooglanden van Haanja

De Hooglanden van Haanja bevindt zich in het zuiden van Estland en is een mooi heuvelachtig gebied met mooie bossen. Hier vind je de hoogste heuvels van het land en je hebt er tal van mooie uitzichtpunten. Hou je van wandelen in de natuur? Dan ben je hier op het juiste adres! In de hooglanden kan je namelijk heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de rust en stilte.

Wanneer je hier bent, raden we je aan om in het park het prachtige Verijärv-meer op te zoeken. Het meer bevindt zich tussen de heuvels en de bossen en het is de ideale plek om heerlijk te zwemmen, vissen of kanoën. Daarnaast vind je bij het meer ook het Vastseliina Kasteel, dat stamt uit de 14e eeuw en zeker de moeite waard is.

  1. Maak een daguitstap naar Helsinki

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je ook altijd een daguitstap maken naar de Finse hoofdstad Helsinki. Helsinki is een pracht van een stad met fraaie architectuur en een mooie ligging aan de kust!

Er zijn verschillende veerboten die je van Tallinn naar Helsinki brengen. Wil jij graag deze daguitstap maken? Dat kan met deze dagtocht per veerboot naar Helsinki.

  1. Waar ligt Estland op de kaart?

  1. Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 oktober 2023 - Christine

Heel goed en overzichtelijk.

- 15 september 2022 - Arie van Rijn

Hele mooie en duidelijke reisgids!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?