Street-art Napels: Ontdek de mooiste muurschilderingen + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Street-art Napels: Ontdek de mooiste muurschilderingen + foto's

Street-art in het centrum van Napels + extra tips

De bruisende Zuid-Italiaanse stad Napels is een explosie aan emoties, verhalen, geschiedenis, geuren en kleuren. In de sfeervolle chaos van de stad waar het verleden en het heden hand in hand gaan, heeft de populaire kunstvorm street art in de afgelopen jaren steeds meer terrein gewonnen. Verstopt in de smalle karakteristieke steegjes zijn er kunstwerken te bewonderen van zowel lokale kunstenaars als internationaal bekende artiesten.

Gevels van gebouwen en muren worden voorzien van een stukje street art, wat het aangezicht van de stad verbetert. De afbeeldingen zijn vaak schitterend om te zien, maar gaan de meeste schilderingen gepaard met een verhaal of achterliggende boodschap. Van kleine werken tot immense muurschilderingen waar je niet omheen kan, Napels kent een aantal werken die je gezien moét hebben wanneer je de stad bezoekt.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Napels

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Napels zijn:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenOp een Vespa langs de Amalfi (va. € 630)? Of rondreizen bij Euroreizen (va. € 599), Eliza was Here (va. € 800) of bij TUI (va. € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Maradona in de Quartieri Spagnoli

De Argentijnse voetballer Maradona en Napels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel het al heel wat jaren geleden is dat Maradona zich in het tenue van de voetbalclub hees, speelt Maradona nog steeds een grote rol in het leven van de Napolitanen. Afbeeldingen van de voetballer zijn veelvuldig terug te vinden in het straatbeeld, kun je nog steeds voetbalshirtjes kopen met zijn naam en rugnummer en zijn er sinds zijn dood ook altaartjes met zijn foto te spotten.

Ongetwijfeld is de muurschildering van Maradona in het hart van de Quartieri Spagnoli, een sfeervolle volkswijk in het centrum van de stad, de bekendste. Deze afbeelding schittert al sinds 1990 op de gevel van het gebouw en is voor veel toeristen reden om de nauwe straatjes van de Quartieri Spagnoli in te duiken (bekijk ligging). Dit stukje street art is het werk van de lokale kunstenaar Mario Filardi, die drie dagen en twee nachten onafgebroken werkte om dit kunstwerk te realiseren. In 2016 werd de schildering opgeknapt en in 2017 gaf de Argentijnse artiest Francisco Bosoletti de voetballer een nieuw gezicht.

Omgetoverd tot een openlucht museum ter ere van

Het gebouw waarop de muurschildering is aangebracht, grenst aan een pleintje dat voorheen diende als parkeerplaats. Inmiddels is deze ruimte omgetoverd tot een openlucht museum en wordt het sinds zijn dood beschouwd als een soort bedevaartsoort.

De muren zijn voorzien van talrijke fotolijstjes met foto’s van de voetballer, verschillende krantenberichten, kan je een mooi voetbalshirt op de kop tikken en is er een heus altaar te vinden, gewijd aan de God van Napels. Niet alleen de muurschildering is reden voor een bezoek aan dit pleintje, ook het proeven van de bijzondere sfeer die dit stukje Napels ademt maakt het zonder meer de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Verken Napels buiten de gebaande paden met deze stadswandeling Napels. Je komt langs verschillende lokale straatkunst en je ontdek plekken die je anders niet zou zien.
 1. Iside van Francisco Bosoletti

Aan hetzelfde plein waar de muurschildering van Maradona is te zien, schittert er nog een ander bijzonder stukje street art. Het imposante werk dat de gevel siert is van de eerder genoemde Francisco Bosoletti en geïnspireerd op het beeld van godin Isis van de kunstenaar Corradini (Pudicizia, in het Nederlands bekend onder de naam ‘Gesluierde waarheid’). Dit beeld is te vinden in de Cappella Sansevero in het centrum van Napels.

Al dwalend door de straatjes van de wijk kreeg Bosoletti het idee een werk te maken dat een onzichtbaar deel van de wijk zou weerspiegelen. Om dit te bereiken, heeft de artiest gebruik gemaakt van een techniek die hij in zijn meeste schilderen toepast. Bosoletti staat er namelijk om bekend zijn werken in negatief te maken door het licht te vervangen met schaduwen en vice versa.

Wanneer je een foto van de muurschildering maakt en vervolgens de kleuren omdraait door een ultraviolet filter te gebruiken, krijg je plots een ander beeld te zien en lijkt het werk bijna tot leven te komen. Een knap staaltje werk van de Argentijnse kunstenaar.

 1. Vico Totò in de Napolitaanse wijk Quartieri Spagnoli

Dit betreft niet slechts 1 schildering maar een steeg gevuld met kunstwerken die zijn gewijd aan een van de belangrijkste personages die stad kent: Totò. Een plek die je gezien moet hebben tijdens een bezoek aan de stad omdat het je weer wat meer inzicht geeft in de Napolitaanse mentaliteit. (bekijk ligging).

Antonio de Curtis, beter bekend als Totò, wordt ook wel de Prins van de lach genoemd

De komiek groeide op in de Napolitaanse wijk Sanità, waar tot op de dag van vandaag nog steeds zijn geboortehuis staat. Opgroeien in een wijk als Rione Sanità, was niet altijd even makkelijk maar hij wist uit zijn eigen ervaringen veel inspiratie te putten. Met zijn bijzondere gevoel voor humor wist hij het hart van velen te raken. Het leed, verdriet en de moeilijkheden waar hij zelf mee te maken had, verwerkte hij in grappen, rake opmerkingen en gedichten. Juist omdat dit voor velen zo herkenbaar was, werd hij ongekend populair en geliefd.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in deze wijk? Villa Elisio Hotel & Spa ligt op wandelafstand (600m) van de catacomben van San Gaudioso, en biedt moderne kamers, een gezellige bar, een aangename tuin en uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.

De acteur overleed op 15 april 1967, kreeg drie begrafenissen en de stad was maandenlang in rouw. Tot op de dag van vandaag is niemand in Napels deze man vergeten. Totò zit in het hart van elke Napolitaan en men zorgt ervoor dat ook bij jongere generaties een icoon aks Totò niet in de vergetelheid zal raken.

Een voorbeeld is de Vico Totò in de Quartieri Spagnoli. Deze straat is gevuld met tientallen afbeeldingen uit verschillende legendarische films waar de acteur in heeft geschitterd. Het is een mooi eerbetoon aan een belangrijk personage en draagt er op deze manier aan bij dat Totò hoogstwaarschijnlijk nooit vergeten zal worden.

 1. San Gennaro van Jorit

Napels kent maar liefst 52 beschermheiligen maar San Gennaro steekt er met kop en schouders bovenuit. Hoewel men niet weet hoe San Gennaro er exact heeft uitgezien, wordt de beschermheilige van Napels in verschillende vormen en maten afgebeeld op diverse plekken in de stad. De enorme afbeelding van de artiest Jorit Agoch is ongetwijfeld de bekendste die Napels kent. Jorit is een Napolitaans/Nederlandse kunstenaar die gevels gebruikt als zijn canvas en bekendstaat om de enorme portretten die hij schildert.

De street-art muurschildering van Jorit is 15 meter hoog en te bewonderen op de gevel van een gebouw in Forcella. Net als Caravaggio gebruikt Jorit graag echte mensen om de heiligen die hij afbeeldt een gezicht te geven. Dit zijn mensen die hij zelf kent en hem persoonlijk hebben weten te raken. Zo stond een van zijn vrienden, een doodnormale Napolitaanse werknemer, model voor dit enorme werk dat tegenwoordig door veel toeristen wordt bezocht en een gezicht heeft gegeven aan de belangrijkste heilige van Napels. (bekijk ligging).

TIP: Ontdek meer over San Gennaro in de Dom van Napels en breng een bezoekje aan het Museo del Tesero di San Gennaro. Bestel je tickets online op voorhand.

 1. Cucù..Tetè van Diavù

Op de Pignasecca, de oudste markt van Napels, is er op de zijkant van een gebouw het gezicht van een jongetje te aanschouwen. Dit indrukwekkende werk is van de hand van kunstenaar David Vecchiato, bekend onder zijn artiestennaam Diavù. Het werk draagt de naam Cucù…Tetè wat een verwijzing is naar het kinderspel kiekeboe.

De jongen op de afbeelding is de zevenjarige Mattia Fagnoni die in 2015 overleed na een strijd tegen een zeldzame ziekte. Na zijn dood riepen zijn ouders in zijn naam een stichting in het leven om ouders van andere zieke kinderen te kunnen ondersteunen. Op verzoek van de stichting werd deze muurschildering gemaakt om hun geliefde Mattia te eren en te herinneren. De muurschildering is te vinden op de gevel van het gebouw aan de Vico Tre Tornesi en te bewonderen wanneer je op het Piazza Pignasecca staat.

 1. Speranza Nascosta - Francisco Bosoletti

Op de toegangspoort van Centro La Tenda in Rione Sanità zit een muurschildering verstopt van de kunstenaar Francisco Bosoletti (bekijk ligging). Dit werk zal je niet direct opvallen, wat exact de insteek is van deze bijzondere schildering. Waar de gevel in eerste instantie wat bevuild lijkt, kijk je er met deze informatie plots anders tegenaan.

Maar het gaat nóg een stapje verder. Wanneer je een foto van de poort maakt en deze vervolgens bewerkt met een ultraviolet filter (je zet de afbeelding dus eigenlijk om naar een foto in negatief), zal je verbaasd zijn over wat je te zien krijgt. Op de foto verschijnt het gezicht van een oudere man in beeld, iets wat met het blote oog nauwelijks te zien was.

Dit bijzondere werkt draagt de naam Speranza Nascosta, wat vertaald wordt naar "Verborgen Hoop". De persoon in de afbeelding staat symbool voor de mensen die in Centro La Tenda - een daklozenopvang - dagelijks hoop proberen te vinden. Het is de bedoeling dat dit werk je aan het denken zet en het nodigt je bovendien uit om verder te kijken dan slechts de eerste indruk die iets of iemand jou geeft.

 1. Maradona - Jorit

Net buiten Napels, in de wijk San Giovanni a Teduccio, tref je een ander eerbetoon aan de Argentijnse voetballer Maradona. Dit gigantische portret is wederom het werk van de eerder genoemde artiest Jorit, die hier in 2017 mee aan de slag ging. De artiest heeft de afbeelding als cadeau aan de inwoners van deze wijk gedaan. Hiermee wilde hij de schoonheid van kunst onder de aandacht brengen, juist aan mensen voor wie het moeilijk toegankelijk is maar het wel verdienen. (bekijk ligging).

Voor een groot gedeelte heeft hij het werk dan ook zelf gefinancierd, maar kon hij ook rekenen op de steun van de inwoners van de wijk. Middels inzamelingsacties werd er geld opgehaald en droegen ook mensen uit de sportwereld hun steentje bij om dit project te kunnen realiseren.

Onderaan het werk prijken in grote rode letters de woorden Dios Umano, wat "menselijke god" betekent. Ook Maradona zelf was onder de indruk van de schitterende muurschildering en bedankte de maker van het werk met de woorden: ‘Dank je Jorit! Dank je Napels! Wij zijn een volksstam. De rode strepen op het gezicht symboliseren exact dit concept.’

Op het gebouw ernaast schilderde Jorit het aangezicht van een jongen die symbool staat voor de Napolitaanse jongeren. Deze jongen vormt een eerbetoon aan het Napolitaanse volk en benadrukt dat de kracht van de stad niet enkel is gebaseerd op mensen die als goden worden aanbeden maar ook op de eigen jongere generaties die de toekomst vormen van Napels.

TIP: Ben je een echte fan van Maradona? Dan is een begeleide stadstour in teken van Maradona misschien wel iets voor jou. Tijdens een tour door Naepls ervaar je de erfenis van Maradona onder begeleiding van een deskundige gids. Breng onder meer een bezoekje aan het San Paolo-stadion, het museum over de voetbalgeschiedenis van Napels en lokale eerbetoon aan de kampioen. Boek je stadstour hier.

 1. Madonna con la pistola van Banksy

In het historisch centrum van de stad heeft ook een van de beroemdste straatartiesten ter wereld zijn handtekening achtergelaten: de Britse Banksy. Naast een pizzeria op het Piazza dei Girolamini (bekijk ligging) is het werk te zien met de titel Madonna con la pistola. Deze afbeelding is, zoals we van Banksy gewend zijn, vol ironie.

Boven de Madonna is er in plaats van aureool een wapen te zien waarmee hij de tegenstrijdige relatie tussen religie en de georganiseerde misdaad in beeld heeft gebracht. Banksy bracht al eerder een werk aan in Napels, deze werd echter al snel bedekt met een schildering van een andere artiest. Om te voorkomen dat de Madonna con la pistola hetzelfde lot zou ondergaan, is er een glasplaat over het werk geplaatst.

 1. De engel van Zilda

De Franse artiest Zilda heeft in Napels diverse werken verstopt. De Fransman, die erom bekend staat gevleugelde figuren af te beelden, maakt altijd gebruik van dezelfde techniek waarbij hij eerst een schets maakt op papier, deze overschildert en vervolgens de poster op een door hem uitgekozen plek aanbrengt.

Een van zijn beroemdste en tevens eerste werken in Napels is te vinden in het kleine steegje Vico San Giovanni in Porta (bekijk ligging). Aangezien er vrijwel standaard een auto voor het werk staat geparkeerd, zou je er zo voorbij deze verborgen schat lopen.

 1. Care for knowledge van MP5

In het hart van de Quartieri Spagnoli schittert op de gevel van het centrum voor vrouwen een kunstwerk van groot formaat (bekijk ligging). De afbeelding is het werk van MP5, een Italiaanse artieste die bekend staat om haar zwart-witte tekenstijl en met haar afbeeldingen verwijst naar de klassieke kunst.

Deze muurschildering is een verwijzing naar Hypatia, een Griekse wiskundige en neoplatonisch filosofe die leefde gedurende de 4de eeuw. Door haar wetenschappelijke kennis werd Hypatia op gruwelijke wijze vermoord en wordt daarom beschouwd als een martelaar van de vrijheid van denken.

Het is dus geen toeval dat MP5 heeft gekozen voor de beeltenis van deze wiskundige op de gevel van dit gebouw. Voordat zij aan de slag ging bezocht zij meerdere malen het centrum voor vrouwen waarbij zij onder de indruk raakte van de archieven die zijn gevuld met feministische publicaties. Ze raakte geïnspireerd en creëerde vervolgens dit werk dat zij de titel ‘Care for knowledge’ gaf.

 1. Waar overnachten in Napels?

Voor je bezoek aan Napels, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Napels online bekijken.

 • Het Relais Della Porta is gelegen in het centrum van Napels aan de Via Toledo. Dit hotel beschikt over heel ruime kamers met zeer comfortabele bedden en zijn zeer fijn ingericht met oog voor detail. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt in de prachtige eetruimte van het hotel. Met al jouw vragen over Napels kan je terecht bij de vriendelijke staff van het hotel. Meer info en boeken.
 • Hotel Piazza Bellini is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw in het historische centrum van Napels. De kamers hebben een unieke inrichting, waarbij een modern design wordt gecombineerd met artistieke elementen. Daarnaast zijn alle kamers ingericht met originele schilderijen van de lokale kunstenaar Alessandro Cocchia. Meer info en boeken.
 • Gelegen op een gunstige locatie, in de wijk Plebiscito in Napels, ligt Le Corti del Re Hotel. Dit hotel biedt stijlvolle kamers voorzien van moderne faciliteiten. Sommige beschikken zelfs over een knus terrasje waar je 's avonds even kan tot rust komen. Graag in alle rust ontbijten? Het ontbijt wordt geserveerd op de kamer zodat je rustig kan wakker worden. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?