Parco Nazionale del Cilento in Salerno bezoeken: alle info + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Parco Nazionale del Cilento in Salerno bezoeken: alle info + tips

Info en tips voor een bezoek aan het Parco Nazionale del Cilento in Salerno

Waar de charmante Amalfikust al heel wat bekendheid heeft weten te verwerven, bevindt zich een stukje zuidelijker een authentiek en vrijwel onontdekt stukje Italië: de Cilento. Het gebied ligt ten zuiden van de havenstad Salerno en strekt zich uit tot aan het stadje Sapri.

De Cilento wordt tot de mooiste gebieden van de regio Campanië gerekend en heeft reizigers een hoop diversiteit te bieden. Gevuld met sfeervolle dorpjes waar je proeft van lokale gerechten, een ongerepte natuur waar je prachtige wandelingen kan maken en kustplaatsen waar je in het helderblauwe zeewater een verfrissende duik kan nemen, biedt de Cilento genoeg redenen om deze bestemming aan jouw lijstje toe te voegen.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Salerno

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Salerno bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Salerno en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen in en vanuit Salerno

Inhoud artikel

  1. Je vindt er de mooiste baaien

De Cilento staat bekend om de prachtige stranden en het mooie zeewater, reden voor veel Italianen om in augustus deze kant op te trekken om vakantie te vieren. Marina di Camerota is een van deze plaatsen waar mensen graag een dag doorbrengen op een van de prachtige zandstanden.

Verstopt langs de kust vind je echter een aantal sprookjesachtige baaien waar je kennismaakt met de onvervalste natuur die dit gebied zo uniek maakt.

Ze zijn iets moeilijker te bereiken dan de andere stranden, maar absoluut de inspanning waard. De beste manier om deze verborgen baaien te bezoeken is te voet door de Sentiero del Mediterraneo te volgen of met een boot.

Sentiero del Mediterraneo

Wanneer je de wandeling maakt, kom je als eerste het spiaggia del Pozzallo tegen, een klein kiezelstrand dat ligt ingeklemd tussen hoge rotswanden en de turquoise zee waardoor je je even in een paradijsje waant.

De volgende baai op de route is Cala Bianca, eveneens een pareltje dat zich in een van de mooiste inhammen langs de kust bevindt. Het strand bestaat voornamelijk uit witte kiezels, waar de baai haar naam aan te danken heeft (Cala Bianca = Witte Baai). Deze inham wordt beschouwd als één van de mooiste stranden van Italië en is alleen te voet of via het water bereikbaar. Omdat de baai niet gemakkelijk te bereiken is, heeft het veel van haar oorspronkelijke en natuurlijk schoonheid weten te behouden.

RONDREIS: Wil jij graag een autovakantie maken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust die je langs alle hoogtepunten brengt, zo mis je niets.

De route eindigt bij de bekendste baai in dit gebied, de Baia degli infreschi. Je vindt hier een diversiteit aan natuurlijk schoonheid. Kliffen, grotten, koraal en bijzondere plantsoorten maken deze baai tot een betoverende plek.

Deze plek vormt bovendien een belangrijke archeologische vindplaats waar resten uit de prehistorie zijn gevonden. De naam heeft de baai te danken aan de aanwezigheid van een grot waar zoet en zeer koud water uitstroomt richting zee die in het verleden door vissers werd gebruikt om de verse vangst koel te houden.

  1. Je proeft er de beste mozzarella di bufala

In de Cilento proef je de allerbeste mozzarella di bufala. Na een hap van dit bolletje witte goud zal je nooit meer anders willen en weet je eindelijk hoe een echte mozzarella hoort te smaken.

In de omgeving van Paestum vind je een groot aantal zuivelfabrieken en buffelboerderijen waar je kennismaakt met deze specialiteit maar ook een rondleiding kan volgen om meer te weten te komen over het productieproces. Zet een bezoek aan Tenuta Vannulo, Caseificio Barlotti of Il Granato dus zeker op je lijstje en verwen jezelf met de beste mozzarella die je ooit zult eten.

  1. Je bewondert er Griekse tempels

In Paestum begint officieel het Cilento gebied, een stad die in het oude Magna Graecia zeer belangrijk was en toen Poseidonia heette, genoemd naar de god van de zee. Met de komst van Romeinen werd de naam veranderd in Paestum, zoals we dat tegenwoordig op de kaart kunnen vinden. De stad vormt een van de waardevolste archeologische vindplaatsen in Italië, rijk aan overblijfselen en kunstwerken uit verschillende periodes.

De stad werd in de 7de eeuw v.Chr. gesticht door de verdreven inwoners van Sybaris (tegenwoordig Sibari, Calabrië), die met hun bezittingen en rijke ervaring de plaatselijke economie een goede impuls wisten te geven. Een herinnering aan deze bloeiperiode zijn de drie Griekse tempels die hier tot op de dag van vandaag fier overeind zijn. Twee van de drie tempels zijn gewijd aan de Griekse godin Hera, de derde aan de godin Athena. De bouwwerken zijn zeer goed bewaard gebleven en je kan deze van dichtbij bekijken.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Baai van Napels en de Amalfikust.

De ruïnes van Paestum kwamen pas in 1752 weer aan het licht toen Koning Karel IV van Bourbon opdracht gaf om een weg naar het zuiden aan te leggen. Met deze werkzaamheden kwamen er nog veel meer overgebleven schatten van het rijke verleden aan het licht, die tentoon zijn gesteld in het archeologisch museum van Paestum.

Beroemd is de Tomba del Tuffatore, de Tombe van de Duiker, een voorbeeld van een stukje Griekse schilderkunst dat zeer goed bewaard is gebleven. Deze tombe werd in 1986 in de buurt van Paestum gevonden en dankt zijn naam aan de duiker die op de afdekplaat van de tombe te vinden is. Het beeld van de duiker is inmiddels kenmerkend en schittert op souvenirs en ansichtkaarten die je als aandenken van je bezoek aan Paestum kunt kopen.

Onze tip: Geen zin om zelf naar Paestum te rijden? Boek dan een daguitstap!
  1. Je kan er heerlijk wandelen

De meeste dorpen bevinden zich in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni en vallen onder het cultureel beschermd erfgoed. Het gebied is rijk aan prachtige wandelroutes (kleine kanttekening: niet alle paden zijn hier even goed onderhouden en soms overgroeid).

Je kan de eerder genoemde Sentiero del Mediterraneo volgen om de baaitjes te bereiken, maar zijn er nog tal van andere paden. Zo kom je tijdens een wandeling in de omgeving van het plaatsje Castellabate diverse ongebruikelijk plant- en diersoorten tegenkomen.

De omgeving wordt gekenmerkt door jeneverbesbomen, aardbeienbomen, olijf- en vijgenbomen, maar ook onder water kom je verschillende zeldzame vissoorten en schaaldieren tegen. De aanwezigheid van bijzondere plant- en diersoorten vormt één van de voornaamste redenen dat dit een beschermd natuurgebied is.

Sentiero degli Innamorati

Een andere route die tot een van de populairste wandelingen van het gebied wordt gerekend, is de Sentiero degli innamorati, het Pad van de verliefden. Deze route start in Ascea en is vrij kort maar is geliefd door het schilderachtige panorama op de Golf van Velia waar je onderweg op wordt getrakteerd.

Het pad bestaat vrijwel uitsluitend uit trappen en loopbruggen die zich een weg door de natuur banen en je naar een uitkijkpunt leiden bij de Saraceense toren (ook wel bekend als de Torre del Telegrafo). Een ideale wandeling om met je geliefde de pracht van de Cilento te ontdekken. (bekijk de wandelroute hier).

VERBLIJFTIP: Agriturismo La Casa Vecchia is een gezellig verblijf in een authentiek landhuis dat beschikt over rustieke kamers, een restaurant en een tuin. Het landhuis wordt bovendien omgeven door de eigen wijngaarden en ligt op 10 minuten rijden van de stranden van Ascea. Meer info en boeken.

  1. Je kan er bijzondere grotten bezoeken

Het wandelen door de groene natuur kan je niet alleen afwisselen met lekker eten, een stranddag of een duik in de geschiedenis, je kan ook een bezoek brengen aan een van de grotten die de Cilento rijk is. De sfeer in de grotten is magisch te noemen, je waant je hier even in een andere wereld. Ook ideaal wanneer je op warme zomerdagen op zoek bent naar verkoeling: de gemiddelde temperatuur in de grotten ligt altijd rond de 17 graden.

Grotten van Castelcivita

Je kan de grotten van Castelcivita bekijken, waar je over een route van ongeveer 1200 meter door verschillende ruimtes wordt geleid. Het enige geluid dat je hier hoort is dat van waterdruppels die zich langzaam op de stenen laten vallen, wat het geheel een mystiek tintje geeft.

Grotten van Pertosa-Auletta

De grotten van Pertosa-Auletta worden aangemerkt als de belangrijkste grotten in het zuiden van het Italië. Het is de enige plek in Europa waar je met een boot over een ondergrondse rivier kan varen (Tanagro-rivier), wat een bezoek aan deze plek bijzonder maakt.

De geschiedenis van deze grotten gaat maar liefst 35 miljoen jaar terug, waarbij de ruimtes in verschillende periodes voornamelijk als schuilplaats werden gebruikt.

Grotten van Bussento

Een andere verkoelende plek zijn de grotten van Bussento, in de gemeente Morigerati. Deze grotten zijn onderdeel van een natuurlijk oase van het Wereld Natuur Fonds die in totaal 607 hectare beslaat. Er zijn diverse routes uitgezet waar je al wandelend afdaalt naar de ingang van de grotten en de Bussento rivier.

Grotta Azzurra in Palinuro

Ook in Palinuro is een natuurwonder te vinden die je zal betoveren. In deze omgeving zijn er meerdere grotten te vinden, waarvan de Grotta Azzurra de grootste en de bekendste is. De grot dankt zijn naam aan de felblauwe kleur van het water, dat wordt veroorzaakt door de zon die door een opening zijn licht op het water werpt. Boek je boottocht naar de Grotta Azzurra.

HUURAUTO: Wil je graag het Parco Nazionale del Cilento op eigen houtje verkennen? Dan beschik je best over een eigen wagen. Huur je huurauto op voorhand online.

  1. Je kan er vliegen

Trentinara is een gemeente die zo’n 610 meter boven zeeniveau ligt. Door de unieke ligging heb je vanaf hier een spectaculair uitzicht over enerzijds de Amalfikust met daarachter het eiland Capri, anderzijds strekt de kust van Cilento zich uit. Niet vreemd dat met zulke adembenemende vergezichten Trentinara ook wel het terras van de Cilento wordt genoemd.

Het is de ideale bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust, natuur en een stukje authenticiteit. Je vindt hier een schat aan wandelroutes die je door de ongerepte natuur leiden, een pittoresk historisch centrum met smalle steegjes en bogen en ontbreekt het hier niet aan de heerlijkste lokale producten.

Ben je op zoek naar een échte uitdaging, dan is dit de aangewezen plek

In Trentinara is het namelijk mogelijk om over de heuvels te vliegen en op een geheel andere wijze de omgeving in je op te nemen. Cilento in Volo is een zipline waarmee je met 120 km per uur het spectaculaire uitzicht op een geheel unieke manier ervaart.

Het startpunt van deze zipline bevindt zich op 593 meter boven zeeniveau en brengt jou in 1,5 minuut naar het eindpunt dat zich op 417 meter boven zeeniveau bevindt. Je zal dus wel de nodige moed moeten verzamelen om je in het tuigje te hijsen maar zal het een onvergetelijke ervaring zijn.

Kortom: de Cilento heeft alle ingrediënten in huis – voor zowel jong als oud- om honderd procent te genieten van een betoverend en onvervalst stukje Italië!
  1. Waar overnachten in Parco Nazionale del Cilento?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hieronder vind je alvast onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties.

  • Residence Villa Andrea ligt in Marina di Camerota en wordt beheerd door een familie. Het hotel bevindt zich op wandelafstand van het strand Capogrosso. Je overnacht in een van de appartementen met balkon en kan afkoelen in het zwembad. Meer info en boeken.
  • Grand Hotel Santa Maria ligt op wandelafstand van het Santa Maria di Castellabate centrum. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een lekker ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Hotel Venere is gelegen in het centrum van Ascea Marina en biedt kleurrijke kamers met balkon. 's Ochtends kan je genieten van een ontbijtbuffet met lokale producten op het schaduwrijke terras. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Amalfikust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?