Met de Bernina Express reizen: de mooiste treinreis van Zwitserland + info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de Bernina Express reizen: de mooiste treinreis van Zwitserland + info & tickets

20 juni 2023 in Zwitserland2 reacties

Praktische info voor je treinreis met de Bernina Express: waar tickets kopen?

De Bernina Express bied de mogelijkheid om een adembenemende treinreis te maken tussen de Italiaanse stad Tirano en het Zwitserse stadje Chur. Bij treinliefhebbers staat de Bernina Express bekend als een van de spectaculairste treinroutes ter wereld, en dat is volkomen terecht!

Wil jij ook graag een treinreis maken met de Bernina Express? Lees dan gerust verder en ontdek de belangrijkste tussenstops onderweg en waar je tickets kan kopen.

Tours en tickets je treinreis met de Bernina Express

Droom je er ook van om met de panoramatrein door het prachtige Zwitserse landschap rijden? Dankzij de extra grote ramen heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Rij door tunnels, over indrukwekkende viaducten en kom langs de mooiste passen zoals de Berninapas, de Oberalppass en de Rijnkloof. Bekijk hier het aanbod treinreizen vanaf €665.

Boek hier je treinreis

Liever enkel een daguitstap boeken met de trein in Zwitserland?

Inhoud artikel

  1. Bernina Express: de mooiste treinreis

De Bernina Express is een schilderachtige treinreis die door de Zwitserse en Italiaanse Alpen loopt. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie die de mogelijkheid biedt om te genieten van adembenemende landschappen en spectaculaire bergpanorama's.

De Bernina Express is daarnaast ook bekend om zijn technische hoogstandjes, zoals het traject over de Berninapas op een hoogte van 2.253 meter en het beroemde viaduct van Landwasser. De treinreis biedt een onvergetelijke ervaring en wordt beschouwd als een van de mooiste treinreizen ter wereld. In 2008 werd deze spoorlijn reeds uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Praktische info over de Bernina Express

  • De treinroute begint in Chur in Zwitserland, en gaat dwars door de bergen naar het Italiaanse Tirano, dat bekend staat om zijn mooie historische centrum.
  • Tijdens deze treinreis bereik je een hoogte van 2253 meter en leg je een afstand van ongeveer 122 kilometer af.
  • De route is een mix van keerlussen en in totaal 55 tunnels en 196 bruggen.
  • De treinrit duurt ongeveer 4 uur.
  • Meer info en website.

Boek je treinreis hier

  1. De route van de Bernina Express

De route van de Bernina Express gaat van Chur in Zwitserland naar Tirano in Italië, of andersom. Onderweg maakt de trein verschillende tussenstops waar passagiers kunnen in- en uitstappen of de omgeving kunnen verkennen. In deze blogpost lees je meer over de mooiste plekjes op deze route.

  1. Chur

De Bernina Express start deze mooie treinreis in het oude Chur, gelegen in het oostelijke deel van Zwitserland. Chur is de hoofdstad van het kanton Graubünden en meteen ook de oudste stad van Zwitserland. Het stadje heeft dan ook een nederzettingsgeschiedenis van meer dan 5000 jaar. Maar de stad leeft niet enkel van zijn verleden, het bruist er ook van leven en cultuur.

Wie vanuit Chur vertrekt, kan nog even de historische binnenstad verkennen. Bijzondere bezienswaardigheden zijn onder andere het bisschoppelijk paleis en de 800 jaar oude kathedraal Sankt Maria Himmelfahrt.

VERBLIJFTIP: Ben je van plan om van hieruit te vertrekken? Dan kan je overwegen om de dag voordien te overnachten in Chur en je auto achter te laten bij het hotel of het station waar de Bernina Express vertrekt. Bekijk hier het aanbod hotels in Chur.

  1. Thusis

Na het verlaten van Chur passeert de trein door het schilderachtige stadje Thusis, gelegen in het kanton Graubünden. Thusis is vooral bekend om de Via Mala kloof, een diepe smalle kloof van ca. 5 km waarlangs de Achter-Rijn een weg baant. Viamala kent veel historie en verhalen, zo’n 2000 jaar geleden trokken de Romeinen door de kloof, vandaag de dag worden er rondleidingen door de kloof gegeven.

  1. Landwasserviaduct

Een van dé hoogtepunten van de Bernina Express route is het Landwasser viaduct. Het imposante stenen viaduct is 65 meter hoog en meer dan 100 jaar oud. Het werd voltooid in 1902 en staat bekend om zijn spectaculaire ligging en architectonische schoonheid.

Wanneer je over het Landwasser viaduct rijdt, geniet je van een adembenemend uitzicht. Het is ook een populaire plek voor fotografen vanwege het indrukwekkende landschap. Aan het uiteinde gaat het spoor direct over in de 216 meter lange Landwassertunnel. Het Landwasser viaduct bevindt zich nabij het dorpje Filisur.

  1. St. Moritz

Na het iconische viaduct, stopt de trein in het mondaine skioord St. Moritz. St. Moritz, ook wel "Feestzaal van de Alpen" genoemd, biedt niet alleen skipistes en luxueuze hotels, maar heeft ook enkele een geneeskrachtige bronnen, turquoise bergmeren en luxe spa's in aanbieding. Maar naast luxe en jetsets kan je ook enkele bezienswaardigheden bewonderen zoals de scheven toren, de St. Maurice kerk uit de 16e eeuw en het Segantini Museum.

Boek je treinreis hier

  1. Berninapas

Na St. Moritz stijgt de trein naar de top van de Berninapas (Passo del Bernina in het Italiaans), op een hoogte van 2.328 meter, meteen ook het hoogste punt van de treinreis. De Berninapas is een van de hoogste berijdbare bergpassen in Europa waar je geniet van een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en gletsjers.

Passo del Bernina is ook erg geliefd bij wandelaars en bergbeklimmers. Je kan er prachtige wandelingen maken over de beroemde bergpas. Zo kan je een mooie wandeling maken van het station Ospizio Bernina (bekijk ligging) naar Lago Bianco. Onderweg geniet je van de adembenemende uitzichten op de omliggende bergen en gletsjers.

Zwitserland heeft nog zoveel meer te bieden, download onze reisgids Zwitserland en ontdek dé niet-te-missen plekjes en bezienswaardigheden.
  1. Poschiavo

Nadien daalt de Bernina Express af naar het schilderachtige dorpje Poschiavo, gelegen in het Zwitserse bergdal Valposchiavo. Poschiavo staat vooral bekend om zijn pittoreske charme en middeleeuws karakter, de historische gebouwen en prachtige natuurlijke omgeving.

Het oude stadscentrum heeft goed bewaarde gebouwen met kleurrijke gevels, traditionele houten balkons en smalle straatjes. Het is heerlijk om door de sfeervolle straten te wandelen en de historische sfeer op te snuiven.

  1. Brusio

Brusio is een ander hoogtepunt op de route van de beroemde Bernina Express-trein. Dit dorpje staat bekend om zijn karakteristieke ronde viaduct, genaamd het Brusio-spiraalviaduct. Het Brusio-spiraalviaduct werd gebouwd in 1908 en is een indrukwekkend staaltje techniek. Het heeft een spiraalvormige structuur met een totaal van 13 bogen, waardoor de trein geleidelijk kan afdalen of stijgen terwijl hij de hoogteverschillen in het landschap overbrugt. Het is een spectaculair zicht om de trein over het viaduct te zien manoeuvreren.

Naast het beroemde viaduct heeft Brusio een charmant dorpscentrum met traditionele huizen en smalle straatjes. Breng ook een bezoekje aan de barokke kerk van San Carlo daterend uit de 17e eeuw. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd en herbergt enkele kunstwerken van lokale kunstenaars.

  1. Tirano

De treinreis van de Bernina Express eindigt in de charmante stad Tirano, gelegen in de regio Lombardije, aan de voet van de Alpen. Na deze lange treinreis nog even de beentjes strekken in het historische centrum van Tirano? Gelijk heb je. Wandel door de geplaveide straatjes met kleurrijke huizen en gezellige pleinen zoals het Piazza Cavour. Ga ook zeker eens de Basilica di Madonna di Tirano binnen, een prachtige katholieke kerk die dateert uit de 16e eeuw. Deze kerk is rijkelijk versierd met fresco's, schilderijen en barokke elementen.

VERBLIJFTIP: Old Town Apartments biedt ruime appartementen voorzien van een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer. Je hebt ook de mogelijkheid om gratis gebruikt te maken van de fietsen. Meer info en boeken.

  1. Leuke tip: Met de Bernina Express vanuit Milaan

Ook vanuit Milaan is het mogelijk om deze schilderachtige treinroute te beleven! Er worden verschillende excursies georganiseerd vanuit Milaan waarbij je de mogelijkheid hebt om een ritje met de Bernina Express te maken. Zo kan je met de bus vanuit Milaan naar Tirano reizen, en daar aan boord gaan van de iconische Bernina Express.

Onderweg kom je langs ongelofelijke landschappen en in het glamoureuze skioord Sankt Moritz stap je af. Hier heb je de tijd om een aantal van de charmante winkels te bezoeken voordat je met de bus wordt teruggebracht naar Milaan. De ideale manier om even te ontsnappen aan de drukte van de modestad Milaan.

TIP: Boek deze daguitstap vanuit Milaan met de Bernina Express hier.

  1. Hoe lang duurt de treinreis van de Bernina Express?

De duur van de Bernina Express-rit varieert afhankelijk van de specifieke route en eventuele tussenstops die je maakt. Over het algemeen duurt de volledige reis van het Zwitserse stadje Chur naar Tirano bij de Italiaans-Zwitserse grens, ongeveer 4 uur en 30 minuten. Deze reistijd kan echter langer zijn als je ervoor kiest om onderweg uit te stappen en bovengenoemde bezienswaardigheden te verkennen.

De Bernina Express is natuurlijk een panoramische trein, die de treinreizigers de kans geeft om te genieten van het prachtige landschap. De langzamere snelheid draagt dan ook bij aan de ontspannen en schilderachtige ervaring van de treinreis.

  1. Aan boord van de Bernina Express

Wanneer je het station binnen wandelt, zal je de felrode treinwagons van de Bernina Express meteen opmerken. De comfortabele, panoramarijtuigen van de Bernina Express zijn speciaal ontworpen om treinreizigers een onbelemmerd uitzicht te bieden op de adembenemende berglandschappen langs de route.

In de trein is er meestal een audiogids beschikbaar in meerdere talen, waaronder Engels. Deze audiogids geeft je wat achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden langs de route. Voor de panoramarijtuigen geldt een toeslag en is reserveren verplicht. Stap aan boord en ga een onvergetelijke treinreis tegemoet!

Stap alvast aan boord van de Bernina Express

  1. Waar je treintickets voor de Bernina Express kopen?

Het wordt over het algemeen aangeraden om je treintickets voor de Bernina Express op voorhand te reserveren. Hoewel het mogelijk is om ter plaatse ook een tickets aan te kopen, is het aantal plaatsen op de trein erg beperkt en kan hij tijdens drukke periodes snel volgeboekt raken.

Waar je treintickets voor de Bernina Express kopen?

Boek hieronder je daguitstap met de Bernina Express

  1. Boek een overnachting in de omgeving

Ben je van plan om deze indrukwekkende treinreis te maken? Dan raden we aan om langs de route te overnachten. Zo kan je best op zoek gaan naar een verblijf in het oude stadje Chur, St. Moritz of Tirano. Hieronder alvast onze favoriete adresjes om jou op weg te helpen:

  • Chur: Hotel Stern Chur is een historisch hotel in het centrum van Chur dat zo'n 360 jaar oud is. In het restaurant kan je genieten van typisch Zwitserse gerechten. Meer info en boeken.
  • St. Moritz: Art Boutique Hotel Monopol bevindt zich in het centrum van St. Moritz en beschikt over kamers in boetiekstijl, een wellnesscentrum, een fitnessruimte én een panoramisch uitzicht over de omgeving. Meer info en boeken.
  • Tirano: Old Town Apartments biedt ruime appartementen voorzien van een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer. Je hebt ook de mogelijkheid om gratis gebruikt te maken van de fietsen. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 september 2023 - carla de clerck

natuur en luxe in één pakket : verwenreis

- 30 augustus 2023 - monik buyle

Doet mij wegdromen voor onze volgende jaarlijkse vakantie!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?