Cartagena bezoeken? 12 x niet te missen bezienswaardigheden + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Cartagena bezoeken? 12 x niet te missen bezienswaardigheden + foto's

7 december 2018 in Spanje14 reacties

Iedereen kent Benidorm, Alicante, Valencia... maar bij de naam Cartagena zie je veel wenkbrauwen fronsen. Toch is het Spaanse Cartagena een bijzondere stad die op z’n minst een daguitstap verdient! De stad heeft een rijke geschiedenis en daarbij een boeiend heden. De laatste jaren heeft de stad veel moeite gedaan om het vervallen centrum volledig te renoveren en op te waarderen, met succes. Er is een ongelofelijk aantal musea, voornamelijk over Romeinse artefacten en ruïnes en de laatste verdedigingsmuur staat nog voor bijna de helft rondom het stadje. Samen met de kleine, maar steile heuveltjes in het centrum wordt Cartagena een bijzonder unieke Spaanse stad.

Georganiseerde tours & tickets Cartagena

Inhoud artikel

  1. Santuario de la Virgen de la Fuensanta

Het Santuario de la Virgen de la Fuensanta werd in barokstijl gebouwd en dateert uit de late 17de eeuw. Behalve haar historische belang, biedt de locatie van het klooster ook prachtige uitzichten over de omliggende vallei. De bouw van het klooster werd gestart in 1694 op de overblijfselen van een oude middeleeuwse kluizenarij. In het klooster zal je de Virgen de la Fuensanta vinden, de patroonheilige van Murcia. Dit icoon wordt elke lente rondgedragen tijdens een processie, van dit punt tot aan de kathedraal van Murcia.

Het interieur van het Santuario werd helaas vernietigd tijdens de Burgeroorlog, maar nadien ook weer volledig gerestaureerd, met nog verdere restauratiewerken tot het midden van de 20ste eeuw. Het sanctuarium bestaat uit een centraal schip met een reeks zijkapellen en een koepel over het dwarsschip. Een altaarstuk van Antonio Carrión Valverde en Nicolás Prados López vervangt het in 1936 verloren gegane altaarstuk. In de koepel en het koor zijn muurschilderingen van de artiest Pedro Flores García aangebracht.

  1. Kasteel van Cartagena

Het kasteel is ongetwijfeld het kroonjuweel van de stad. Vanop de kantelen kan je de geschiedenis van de stad letterlijk voor je zien liggen: in de natuurlijke haven waar de Fenicische handelaars hun schepen aanmeerden, in de straten waar Romeinse legionairs marcheerden, op het plein waar de moslimbewoners in hun moskee baden, in de heuvels van waarover de christelijke conquistadores binnenstroomden, in de fabrieken uit de industriële tijd, in de modernistische gebouwen en tot slot in de hedendaagse oorlogsschepen die in Cartagena aan wal liggen.

  1. Refugio-Museo de la Guerra Civil

Het Refugio-Museo de la Guerra Civil is gevestigd op een plek die gebruikt werd als schuilkelder tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Je ontdekt hier een netwerk aan tunnels en ondergrondse ruimtes. Er waren voldoende voorzieningen om hier in tijden van nood 5.500 mensen te kunnen opvangen. In verschillende thema’s wandel je in dit museum een parcours af, gaande van de inzage in het bouwen van de tunnels, tot hoe het er ondergronds aan toeging tijdens een luchtaanval.

  1. Overblijfselen stierenvechtersarena

Wanneer je tot aan het verlaten stierenvechtersarena uit de 19de eeuw wandelt, heb je mooie uitzichten. Vroeger stond hier een amfitheater, uit de tijd van Keizer Vespasianus uit de 1ste eeuw. Op de tribunes was er toen plaats voor zo’n 11.000 toeschouwers. Het einde van de Romeinen betekende ook de zwanenzang voor het amfitheater. Het werd een ruïne tot ongeveer 1850. Daarna werd de stierenvechtenarena in de plaats gebouwd. Opgravingen en restauratiewerken leggen tegenwoordig delen van het vroegere amfitheater bloot, maar er is nog steeds veel werk en geld nodig voor verdere ontdekkingen.

  1. Castillo de la Concepción

Tijdens de 13de eeuw werd er heel wat gebouwd in Cartagena, waaronder het Castillo de la Concepción, dat opgetrokken werd op de restanten van een Moors kasteel. Het eerste gedeelte van het bezoek bestaat uit een bezoek aan de waterreservoirs en de toren, genaamd bastion. Beide geven een audiovisuele presentatie over de geschiedenis van de stad. Alle informatie wordt zowel in het Spaans als in het Engels gegeven. Onder de toren kan je enkele 3D-animaties zien.

  1. Casa de la Fortuna

Het Casa de la Fortuna moet je echt gezien hebben. Het gebouw lag in de onmiddellijke nabijheid van het forum en werd waarschijnlijk bewoond door een rijke familie. Hier zie je de restanten van een Romeins huis en straat. Het maakte waarschijnlijk deel uit van een stadsvernieuwing aan het einde van de 1ste eeuw voor Christus. De slaapkamer, eetkamer, latrines, tuin en alles wat kon teruggevonden worden op een naburige site, werden hier verzameld en geven een goed beeld van hoe een luxueuze domus of een Romeins huis er zou uitgezien hebben.

  1. Catedral Santa María de la Vieja

Deze kathedraal is niet meer wat ze vroeger geweest is. In de 13de eeuw kende de Catedral Santa María de la Vieja nog steeds haar glorietijd. Een deel van de structuur overleefde de chaos van de Spaanse burgeroorlog niet. De ruïnes, die pas in de 20ste eeuw gerestaureerd werden, tonen nog 2 kapellen met een beeld van de Virgen del Rosell, de patroonheilige van de stad. Je kan er ook een triomfboog met het wapenschild van de Hertog van Veragua zien. Vanaf het einde van de 18ste eeuw werden hier geen missen meer gehouden. In die periode verhuisden de religieuze diensten naar de Iglesia de Santa María de Gracia.

  1. Teatro Romano

Het Teatro Romano is een knappe reconstructie van hoe het oude Romeinse theater er ooit uitgezien moet hebben. Het origineel exemplaar had wel nog zuilen en een zuilengang die toeschouwers en acteurs beschermden tegen zon en wind. Er zouden vroeger ook tuinen rond het theater gelegen hebben.

Het is moeilijk te geloven, maar gedurende meer dan 2000 jaar lag het Teatro Romano enkele meters diep onder de grond verstopt. Het was pas in 1987, bij de afbraak van een 19de eeuws paleis, dat er Korinthische zuilen werden gevonden, waarop archeologen aan de slag gingen. Tijdens de Romeinse periode lag het theater hogerop, op een van de heuvels rond de stad. De structuur zou dateren van eind 1de eeuw v.C. en er zou plaats geweest zijn voor zo’n 7000 kijkers. Tijdens de opgravingen legden de archeologen overblijfselen van verschillende beschavingen bloot. Zo ontdekten ze sporen van de Visigoten, Byzantijnen, Moren en de uiteindelijke herovering door de christenen in de 13de eeuw.

  1. Museo del Teatro Romano

In het Museo del Teatro Romano kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van het Romeins theater aan de hand van audiovisueel materiaal. Zo ontdek je dat er ooit een publieke markthal en een haven stonden, die tot de 13de eeuw hebben bestaan. Via een ondergrondse gang kan je van het museum naar het heropgebouwde theater wandelen.

  1. Stadhuis / Palacio Consistorial de Cartagena

Het stadhuis is gevestigd in het Palacio Consistorial de Cartagena, een indrukwekkend paleis dat aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd werd. De koepel in zink en de versieringen in marmer springen meteen in het oog. Het wapenschild van de stad en de kroon tooien de buitenkant. Opmerkelijk is dat het eigenlijk op onstabiele grond gebouwd werd. In 1995 werden verschillende werken uitgevoerd om het gebouw te stabiliseren.

  1. Museo Naval

Het Museo Naval bevindt zich in het CIM-gebouw. Je vindt er informatie over scheepsbouw, de dokken, cartografie, wapens, uniformen en dergelijke meer. Er is ook een ruimte gewijd aan Isaac Peral, die beschouwd wordt als de ontwerper van de onderzeeër met elektrische batterijen zoals we die vandaag de dag kennen. De Peral werd gedoopt in 1888 en tot 1890 gebruikt. Nu kan je hem voor het museum bewonderen.

  1. Iglesia de Santa María de Gracia

De Iglesia de Santa María de Gracia is een barokke kerk die helaas zelden open is voor bezoek. Ze werd in de 17de en 18de eeuw gebouwd. Het interieur is niet zo spectaculair qua architectuur, maar wel wat kunstwerken betreft. Er zijn enkele opmerkelijke afbeeldingen van Christus en de Heilige Maagd en je vindt er ook een prachtige Pietà. Er zijn ook tal van kapellen, die met smeedijzeren hekken afgesloten zijn. Het interessantste kunstwerk is een sculptuur van de Virgen del Rosell, de patroonheilige van Cartagena, die je in de hoofdkapel kan terugvinden. Een polychrome beeldengroep met de 4 heilige broeders van Cartagena is ook de moeite waard.

  1. Waar overnachten tijdens je uitstap naar Cartagena?

Ga je op vakantie naar Cartagena en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Cartagena zeker voldoende plaatsjes waar je na een lange dag musea en bezienswaardigheden te bezoeken rustig kan uitrusten. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en daarnaast ook een fijne ligging in de stad!

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je uitstap naar Cartagena?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je uitstap naar Cartagena? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis die je naar de kleinere en onbekende stadjes brengt en bovendien langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 maart 2023 - marianne weyn

was inorde zullen het zien na de vakantie

- 4 september 2021 - Toby

erg mooie reisroutes met goede accommodaties

- 19 mei 2021 - P. Schelkens

Zelfde positieve reacties mijnerzijds, zoals van de week aan U toegestuurd !! Met vriendelijke groeten, Paul Schelkens.

- 10 augustus 2020 - Bethy

Mooie stad Weg aanduiding ok Kasteel bovenaan slecht te vinden...

- 18 februari 2020 - Lutgarde De Schrijver

Alle printproblemen werden opgelost door Reisroutes en de reisgids zelf is schitterend!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?