Auto huren in Servië vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in Servië vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

Een roadtrip maken in Servië? Gelijk heb je. Met een huurauto kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Servië zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Servië.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Waarom een auto huren in Servië?

Wil je graag zoveel mogelijk zien van het verrassend mooie Servië? Dan huur je best een wagen. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Wat het openbaar vervoer betreft, kan je je het best verplaatsen met de bus of de trein. Echter ben je dan wel afhankelijk van hun tijdschema. Daarnaast kan je lang niet alles te zien krijgen met het openbaar vervoer. Zo kan het zijn dat je soms serieuze omwegen moet maken om bij je eindbestemming te geraken. Om ten volle te kunnen genieten van Servië kies je er dus best voor om een auto te huren.

TIP: Wil jij graag een autovakantie maken? Bekijk onze rondreis door Servië langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

 1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!
 1. Verkeersregels en autorijden in Servië

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen.

We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden in Servië. Over het algemeen zijn de verkeersregels zoals je ze gewoon bent in België en Nederland.

Hieronder heb je alvast de belangrijke aandachtspunten bij autorijden in Servië

 • Autorijden in Servië is over het algemeen goed te doen.
 • De maximaal toegestane snelheden worden altijd aangegeven en de bewegwijzering spreekt voor zich.
 • Op de autosnelwegen mag je tot 130km/u rijden, binnen de bebouwde kom mag je 50km/u en buiten de bebouwde kom 80km/u.
 • Op bergwegen met een waarschuwingsbord voor een steile helling of afdaling en op andere smalle bergwegen moet dalend verkeer voorrang verlenen aan stijgend verkeer, tenzij het stijgende voertuig gemakkelijker kan uitwijken.
 • Winterbanden en sneeuwkettingen zijn verplicht in de winterse periode (tussen 1 november en 1 april).
 • Hoewel de wettelijke leeftijd om te rijden in Servië 18 jaar is, is de minimumleeftijd voor het huren van een auto 21 jaar met twee jaar rijervaring.
 • De bewegwijzering is meestal aangegeven zowel in het Cyrillisch als in het Europese schrift maar als je het binnenland ingaat alleen nog in het Cyrillisch. De toeristische gebieden zijn meestal wel in het Engels aangegeven.
Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.

Auto rijden in Servië

Auto rijden in Servië is over het algemeen goed te doen. Servische mensen zijn vriendelijk en rijden meestal wel netjes. Een ongeduldige chauffeur die plots inhaalt of toetert omdat het niet snel genoeg gaat, kom je overal wel eens tegen. Het wordt wel aangeraden om - zoals altijd als je auto rijdt – aandacht te vestigen op de baan. Hier en daar kan het zijn dat er gaten in de weg zijn. Een belangrijke tip die vaak wordt meegegeven: ga nooit off-road in landelijke gebieden zonder een ervaren gids; je loopt namelijk het risico landmijnen en niet-geëxplodeerde apparaten tegen te komen.

Ben je van plan om paar dagen in Belgrado te verblijven? Houd er dan rekening mee dat het verkeer in de Servische hoofdstad erg chaotisch kan zijn. In het stadscentrum zijn heel wat wegen eenrichtingsverkeer, dus het is moeilijk om sommige paden te vinden en parkeren kan soms een uitdaging zijn.

 1. Tolwegen in Servië

Je kent de tolwegen in Frankrijk en Spanje wellicht, ook in Servië dien je tol te betalen. Alle autosnelwegen in Servië zijn namelijk tolwegen. Belangrijke tolwegen omvatten de E70, E75 en E80, die de belangrijkste noord-zuidverbindingen in het land vormen. Je kan eventueel proberen om de tolwegen te vermijden. Vaak rijd je dan langs hele mooie routes en is de reis een avontuur op zich. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat je langer onderweg zal zijn en dat je meer kosten kwijt bent aan je brandstof.

De tolheffingen zijn gebaseerd op de hoogte van het voertuig, het aantal wielen en de massa. Het betalingssysteem kan verschillen van snelweg tot snelweg, maar meestal krijg je een ticket met daarop de plaats, de invoerdatum en de voertuigcategorie (er zijn vier categorieën). Bij de afrit of aan het einde van het toltraject wordt de tol berekend op basis van dit ticket. Actuele toltarieven en categoriën in Servië vind je hier.

Wil je graag de toltarieven voor je route zelf berekenen? Dat kan met de routeplanner van ANWB.

TIP: Met de auto op vakantie naar Servië maar twijfel je nog wat de beste route is? Lees ons artikel met tips over de beste route naar Servië + waar je best kan tanken.

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Servië?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Servië. De wegen zijn in goede staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

 1. Waarmee rekening houden bij een huurauto in Servië?

 • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
 • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op rondreis door Servië bent.
 • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
 • Vergeet ook zeker niet dat je op sommige Servische wegen tol dient te betalen, een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele tolwegen te vermijden.
 • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kan je elkaar afwisselen.
 • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
 • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

 1. Neem je tijd en ontdek de mooiste plekjes van Servië

Het grootste voordeel van een auto is dat je overal naartoe kan rijden. Van de bekendste en mooiste plekjes tot minder bekende plekjes. Hieronder hebben we alvast enkele niet-te-missen plekjes voor je opgelijst die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in Servië of bekijk hier nog meer tours en excursies in Servië.

Huis op de Drina

Huis op de Drina is een klein huis en een bekende toeristische attractie in de regio. Het huis staat op een rots in het midden van een snelle rivier en staat schilderachtig mooi verankerd in het prachtige landschap van Bajina Bašta.

Het Studenica klooster

Dit klooster is een prominente orthodox-christelijke spirituele plaats, gelegen in een schilderachtige vallei. Het klooster werd gesticht in 1190, en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een meesterwerk van middeleeuwse Servische architectuur. Het kloostercomplex bestaat uit 3 kerken, kapellen en residentiële gebouwen, omringd door hoge muren en een toren.

Je kan er een bezoek brengen aan de Kerk van de Moeder Gods, de Sint-Nicolaaskerk en de Koningskerk. Deze zijn versierd met verfijnde fresco's die de religieuze geschiedenis en cultuur van de regio weergeven. Het Studenica-klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de Servische geschiedenis.

Iron Gate

Iron Gate (IJzeren Poort) is de langste en grootste kloof van Europa. Het is de natuurlijke grens tussen Servië en Roemenië en de Donau is hier met 82 meter het diepst van alle Europese rivieren. De kloof is niet alleen adembenemend mooi, maar herbergt ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Servië en zelfs van Europa. De oudste Europese beschaving woonde hier 10 000 jaar geleden.

Aan de Roemeense kant van de kloof staat een enorm monument, het hoofd van Decebalus, het grootste beeldhouwwerk van Europa.

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?