11x bezienswaardigheden Sauerland bezoeken: Wat zeker zien & doen?

11x bezienswaardigheden Sauerland bezoeken: Wat zeker zien & doen?

4 maart 2021 in Sauerland51 reacties

Het Sauerland, gelegen in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen, is één van de meest geliefde vakantiegebieden van Duitsland. Sauerland ligt op zo'n 350 km van Brussel en is een schitterende regio met prachtige natuur en tal van interessante bezienswaardigheden.

Zo vind je er naast het bekende skioord Winterberg ook vele authentieke dorpjes, indrukwekkende grotten, oude kastelen en nog veel meer.

Inhoud artikel

 1. Het Sauerland

Ligging van Sauerland

Sauerland kun je vinden tussen Düsseldorf, Paderborn, Kassel en Siegen. Gekend als het land van de 100 bergen, wordt het landschap gevormd door maar liefst 2711 bergen.

Natuur

De regio is rijk aan bosgebieden waar doorheen gewandeld of gefietst kan worden, alsook grotten en leisteengroeven die ontdekt kunnen worden. Daarnaast kun je in het Ruhrgebied ook watersport beoefenen zoals surfen, zeilen, kanoën, zwemmen, duiken, vissen of genieten van een rustgevende boottocht.

In de winter beschikt het Sauerland over het grootste skigebied ten noorden van de Alpen waar je kunt skiën, langlaufen of snowboarden op de 300 hectare aan skipistes en 300km aan langlauftrajecten.

 1. Winterberg

De stad

Als bekendste stad van het Sauerland en toeristisch centrum van de regio, ligt het skioord van Winterberg ook het dichtst bij België en Nederland. De stad is omgeven door bergen, 60 pistes en 5 skigebieden, waardoor het een uitstekende bestemming is voor wintersporten. Ook kan men hier rodelen en bobsleeën.

Bezienswaardigheden

Al in 1240 verwierf Winterberg stadsrechten, en in de 17de eeuw ontwikkelde het zich tot een welvarende stad, desondanks de vele oorlogen. In de 20ste eeuw toverde de stad zich om tot een waar skigebied.

 • Maar naast wintersporten kun je ook klimmen, mountainbiken en wandelen.
 • De Rothaarsteig en de Winterberger bergtocht zijn hier de bekendste wandelroutes.
 • De stad wordt gekleurd door vele vakwerkhuisjes en de 18de eeuwse Sint Jacobskerk zorgt voor een rustieke sfeer.
 1. Willingen

Wintersport

Ook deze stad is bekend voor zijn wintersportmogelijkheden. Het stadje is gelegen in het Rothaargeberhte waar de Langenberg het hoogste punt te vinden is. De stad zelf ligt op 550m hoogte, maar het skigebied van Willingen, bestaande uit zo’n 16 km aan piste, ligt tussen de 580 en 830 m hoogte. De stad beschikt ook over de grootste skischans ter wereld, waar jaarlijks de de wereldbeker schansspringen wordt gehouden.

Ligging

Door zijn ligging op een grenspunt van 3 verschillende wandelgebieden (Hochsauerland, het natuurpark Diemelsee en Waldecker Land) biedt Willingen ontzettend veel wandelgelegenheden. Voor de liefhebbers zijn er ook ontdekkingstochten met de boswachter. Mountainbikers vinden er ook hun plezier dankzij het jaarlijkse mountainbike-festival.

Ettelsberg

De Ettelsberg is éen van de belangrijkste bezienswaardigheden in Willingen. Met een hoogte van 838m biedt ze een prachtig uitzicht over heiden en bossen in de omgeving. Om de top te bereiken kun je wandelen via verschillende scenische routes, of laat je voeren door een moderne gondellift die je zo naar boven brengt. Op de top bevindt zich de Hochheideturm, de hoogste toren van het Sauerland op 875m boven zeeniveau.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Bekijk onze autoroute Sauerland en ontdek de mooiste plekjes van het noorden tot het zuiden.
 1. Iserlohn

De stad Iserlohn

Iserlohn of “Waldstadt”, is de grootste stad van het Sauerland, zo genoemd doordat het omringd is door bossen. Sinds de 6de eeuw is het heuvelachtige gebied bezet geweest, met zijn vele grotten diende het doorheen de geschiedenis ook al schuilplaats voor de bewoners.

Dankzij de rijke ijzervoorraden in de grond ontwikkelde Iserlohn zich tot een welvarende stad en in de 18de eeuw werd het één van de belangrijkste industriële steden van Pruisen.

Door zijn lange geschiedenis beschikt de stad over een rijk historisch stadscentrum met gebouwen zoals de Pankratiuskerk, de Mariakerk en het Burgmannshuis uit de 13de eeuw, alsook de historische stadsmuur. Het stadsmuseum is te vinden in het barokke Haus der Heimat. Voor een schitterend uitzicht over de stad kun je terecht in de iconische Danzturn.

Dechnhöhle

De Dechenhöhle is een groot druipsteengrottenstelsel dat per toeval ontdekt werd in 1868. De grot is zo’n 870m lang, waarvan 360m opengesteld is voor het publiek. Bekend voor zijn vele stalagmieten en stalactieten, maar ook prehistorische vondsten, is de grot ook thuisbasis van de Kaiserhalle, éen van de bijzonderste druipsteenformaties van Duitsland.

Verder is er ook een speleologiemuseum met informatie over de grotten en zijn bewoners alsook een replica van een holenbeer en een tentoonstelling van verschillende vondsten die gedaan zijn in de grot.

 1. Burg Altena

Burg Altena

Met zijn schilderachtige huisjes gelegen aan de oever van de Lenne, omringd door groene bomen, is Altena de thuisstad van een 12de eeuwse burcht op de top van de Wulfsegge.

Geschiedenis

De burcht werd gebouwd door de graven van Berg in de 12de eeuw en werd in de opeenvolgende jaren verder uitgebreid. In de 15de eeuw werd deze door een brand verwoest en daarna weer opgebouwd. Daarna deed de burcht dienst als garnizoen, werkhuis, gerechtshof en gevangenis.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd het kasteel gereconstrueerd en huisde het in 1914 de allereerste jeugdherberg ter wereld, die nog steeds in gebruik is. Daarnaast bevinden zich in het kasteel ook twee museums. Het ene museum bespreekt de geschiedenis van de burcht. In de zomer worden er ook voorstellingen met riddergevechten gehouden.

Tip: Wil je graag zelf op verkenning in Sauerland? Download onze complete uitgestippelde rondreis Sauerland langs de mooiste bezienswaardigheden.
 1. Fort Fun Abenteuerland

Dichtbij Bestwig is het Avonturenland Fort Fun gelegen, een attractiepark in de stijl van het wilde westen. Het park heeft verschillende attracties, waaronder 4 achtbanen, een wildwaterbaan, een boomstamattractie en een rodelbaan. Het park heeft ook seizoensevenementen en voorstellingen.

Sinds een paar jaar vind je er ook een indoorpark met interactieve speeltoestellen, een bioscoop, trampolines en klimwanden. Overnachten is mogelijk in het blokhuttenkamp van het park zelf. Meer info op de website

 1. Ramsbeck ertsmijn

Jarenlange ertswinning heeft zijn sporen nagelaten in het langschap van het Sauerland. Hierover kom je meer te weten in Ramsbeck, één van de grootste mijnbouwcentra van de streek. Maak een wandeling langs het mijnbouwwandelpad (10km) die strekt langs verschillende stations en oude mijnen. Ook een bezoekje aan de Sauerlandse Bezoekersmijn mag niet ontbreken.

Bezoek deze bijzondere ertsmijn

De mijn zelf was actief tot 1974 waarna ze werd opengesteld als museum die beschikt over een filmzaal die beelden toont van de oude mijn alsook een uitgebreide tentoonstelling van de gebruikte machines. Ook voor een collectie van mineralen en stenen die er gewonnen zijn kun je in Ramsbeck terecht.

In het museum kun je zelf de mijnen ervaren. Met een origineel treintje uit 1950 leg je 1,5km af tot wel 300m onder de grond. Meer info op de website

 1. Druipsteengrot Atta-Höhle

Attendorn is een klein stadje met vele historische bezienswaardigheden, de grootste ervan is de Attagrot of Tropfsteinhöhle. Dit is éen van de grootste grottenstelsel van Duitsland, en ook gezien als éen van de mooiste.

Deze grot werd per toeval ontdekt in 1907, in hetzelfde jaar opende de grot voor het publiek. De grot zelf is 6670m lang, waarvan 500m publiek toegankelijk is. De tour van de grot duurt ongeveer 40 minuten. Meer info op de website.

 1. Soest

Dit leuke stadje, gelegen op de grens van het Sauerland en het Münsterland, bestaat al sinds het jaar 600 en was een belangrijke locatie voor zoutwinning. De stad kent een rijke geschiedenis van onafhankelijkheid tot heksenvervolgingen en oorlogen. In de tweede wereldoorlog ving het ook enkele luchtaanvallen. Toch bleef het grootste deel van de historische binnenstad gespaard, waardoor je er nu heel wat mooie historische panden terug kan vinden.

De oude stadsmuur en laatste stadspoort zijn sporen van de oude stad, alsook de Dom van Soest, de mooiste van Duitsland. Door zijn verleden in zoutwinning in combinatie met de vele waterbronnen die de stad omringen bevinden zich in de omgeving verscheidene wellnesscentra die gebruik maken van de helende kracht van zoutoplossingen.

Nog op zoek naar een overnachting tijdens je rondreis? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in het Sauerland.

 1. Slot Berleburg

In Bad Berleburg vind je vakwerkhuizen met leistenen daken, vele musea en wandelpaden die je de prachtige omgeving doen verkennen. Slot Berleburg is een groot 18de-eeuws barokpaleis gelegen in deze stad, gebouwd door de Duitse adellijke familie Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Origineel een 13de-eeuws klooster, verpachtten de monniken het kasteel aan de graaf Siegfried von Wittgenstein wiens nazaten tot op de dag van vandaag nog steeds het kasteel bewonen. Via een rondleiding kun je het kasteel en zijn geschiedenis ontdekken.

 1. Schloss Arolsen

Een ander kasteel dat zeker een bezoekje waard is in deze regio is Schloss Arolsen. Ook origineel een klooster, werd het kasteel in de 16de eeuw verbouwd tot stamslot van de graven van Waldeck.

In 1710 werd het kasteel afgebroken en maakte plaats voor een nieuw kasteel in barokke stijl. Door financiële problemen trad de vorst af in 1918 en zo belandde het kasteel in de handen van de gemeente. Het kasteel met authentiek meubilair en wisselende tentoonstellingen is open voor bezoek.

 1. Filmpje: ontdek het Sauerland

Ben je benieuwd naar het Sauerland in Duitsland? Droom alvast weg bij deze indrukwekkende beelden! Om zelf de ultieme ervaring te hebben zal je natuurlijk moeten afreizen naar Sauerland!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Sauerland met onze reisgids

Ga op verkenning door Sauerland met onze compleet uitgestippelde rondreis en ontdek de mooiste plekjes van de regio. Download je rondreis Sauerland hier.

Sauerland autoroute

Gratis reisgids Sauerland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 juni 2024 - Patrick en lena Folens-ramboer

Mooie streek; de moeite waard om te bezoeken

- 16 juni 2024 - luc Nollet

de gids is zoals gebruikelijk tip top in orde. Als je een stadje/dorpje bezoekt is het interessant de geschiedenis en interessante info door te nemen. We hebben alvast genoten van het mooie Sauerland, zeker een aanrader om veel te wandelen en te fietsen (dit laatste liefst met een E-bike" )

- 31 maart 2024 - Jan Proost

Uitgebreide en duidelijke gids voor ons bezoek volgende week in Sauerland.

- 4 december 2023 - Conny Bel

Heb er zeker iets aan we zijn nog druk aan het uitzoeken wat we gaan bezoeken.

- 17 november 2023 - Eric Buzeijn

Reeds meerdere reisgidsen geraadpleegd in het verleden. Nooit teleurstellend en nu ook met de reisgids 'Sauerland' terug heel interessante zaken bezocht. Top!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?