5 x mooiste bezienswaardigheden in Olbia (Sardinië)? Wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

5 x mooiste bezienswaardigheden in Olbia (Sardinië)? Wat te zien en doen?

2 april 2019 in Sardinië6 reacties

Olbia is een stad met een interessant verhaal. De regio eromheen werd al in de prehistorie bewoond en de plaats van de huidige stad werd reeds door de Grieken en Feniciërs bezocht. Door de Grieken werd Olbia 'De Gelukkige Stad' genoemd en later kreeg de stad de naam “Terranova”, die het tot 1939 gehouden heeft.

Laat je niet afschrikken door de industriële look van Olbia, want deze stad heeft een mooi historisch stadscentrum en is bovendien een betaalbaar alternatief met authentiek karakter voor resorts in het noorden en is relatief vrij van toeristen. Meer weten over Olbia? Ik vertel je wat je er kan zien & doen.

Inhoud artikel

  1. Kastelentocht naar Castello di Pedres

In de omgeving van Olbia zijn een aantal prachtige kastelen of restanten daarvan te zien. In het zuiden heb je de Castello di Pedres met een toren van wel 89 meter hoog die boven het zeelandschap uitsteekt. Het was hét ideale verdedigingsbolwerk, aangezien het door de natuurlijk ligging onmogelijk was het kasteel in te nemen. Het kasteel is gelegen op een steile heuvel, waardoor je na een klim beloond wordt met een prachtig uitzicht over het dal richting Olbia en de zee. Er loopt ook een pad van de parkeerplaats naar het begin van het trapvormige steile pad omhoog. Het is een stevige maar korte klim, in zo'n 10 minuten ben je boven en het is ook perfect te doen voor kinderen. Neem onderweg zeker de tijd om te genieten van al het prachtige rondom je.

  1. Eilandbezoekje aan Isola di Tavolara

Vanuit Olbia vertrekken regelmatig veerboten naar het Isola Tavolara. Vooral duikers en zeilers komen hier terecht in een paradijsje. Het eiland is een 500 meter hoge berg uit kalksteen. Het eiland is een opvallende verschijning tegenover de Golf van Olbia en vormt eigenlijk één groot beschermd natuurgebied dat loopt van Olbia tot aan Punta Isoledda, gelgen in het zuiden San Teodoro.

Het eiland is niet zo groot. De basis onder water bestaat uit graniet en het deel boven water bestaat uit kalksteen. Dankzij de opvallend mooie flora en fauna heeft de Italiaanse regering in 1997 besloten dat er een aantal maatregelen moesten genomen worden om de natuur te beschermen. Ze hebben het gebied opgedeeld in 3 zones. Zone A is een gesloten gebied, Zone B is deels toegankelijk en Zone C is vrij te betreden om te varen, zwemmen of vissen. In Zone A is er ook een militaire basis van de NAVO gelegen waarvan antennes bovenop het eiland al van ver te zien zijn.

  1. Bezoek Pozzo Sacro Sa Testa

De Heilige Waterput van Sa Testa (of de Pozzo Sacro Sa Testa) is een opmerkelijke site die dateert uit de prehistorie. De heilige put is niet alleen voor haar archeologische betekenis speciaal, maar ook omdat het gelegen is op een prachtige natuurlijke plek vol inheemse planten. Het is een zeer toegankelijke site en een rustgevende plek. Je gaat hier als het ware eventjes duizenden jaren terug in de tijd en in de cultuur van Sardinië. Dit is zeker een must-see in Olbia.

De waterput werd ontdekt toen de lokale bevolking op zoek was naar zoetwaterbronnen. Sa Teste werd door de kolonisten uit de Nuraghische tijd gebruikt om hun watergoden te eren. Tegenwoordig is het een site die erg in trek is bij liefhebbers van archeologie, vooral diegenen die de Nuraghische cultuur bestuderen.

  1. Ontdek de kleurrijke Chiesa di San Paolo Apostolo

Olbia beschikt over een paar prachtgebouwen, waaronder de Chiesa di San Paolo Apostolo, verborgen in de kleine achterstraatjes van de stad. Het is net buiten de belangrijkste straat (Corso Umbert) gelegen en is daarom best makkelijk te vinden. De kleine, maar erg mooie kerk heeft in een typisch Italiaanse stijl met een indrukwekkende klokkentoren. Het eerste dat je zal opvallen, is ongetwijfeld de kleurrijke koepel. Daarna is er ook nog het kleurrijke interieur. De kerk dateert uit de middeleeuwen, maar het werd gerenoveerd in het midden van de 18e eeuw en opnieuw met onder andere de toevoeging van de schilderijen bij het plafond.

Binnen zijn er verschillende schilderijen en mozaïeken om naar te kijken, je vindt er ook een preekstoel- en koorgedeelte. Het is verrassend hoeveel licht er binnenkomt. Deze plek is ideaal voor een rustig, vredig moment in Olbia.

  1. Het reuzengraf Su Mont’e s’Abe

Reuzengraf in het Nederlands, of in het Sardisch Tumba de zigantes/gigantis, is de naam die door lokale mensen en archeologen werd gegeven aan Su Mont’e s’Abe, een soort Sardijns galerijgraf dat in de bronstijd door de Nuragische beschaving werd gebouwd. Het heeft deze naam gekregen, omdat het collectieve graven waren die (nog steeds) in heel Sardinië te vinden zijn en waarvan er tot nu toe al zo'n 800 ontdekt zijn.

Het reuzengraf van Su Mont'e'Abe is een archeologische site in de gemeente Olbia. Vandaag de dag zijn er jammer genoeg nog weinig sporen van over, maar ook de restanten zijn een interessante bezienswaardigheid. Het graf, dat ongeveer 28 meter lang en 6 meter breed is, werd uiteindelijk uitgegraven en gerestaureerd in de jaren 1960.

  1. Uitstap naar Santa Teresa Gallura & Capo Testa

Santa Teresa Gallura is stad gelegen in het noorden van Sardinië. Als je in Olbia verblijft, is het zeker eens de moeite om een uitstap te maken naar Santa Teresa Gallura. Maak zeker ook een wandeling naar de vuurtoren op Capo Testa. Duikers en snorkelaars kunnen terecht in het water rondom Capo Testa voor de ultieme duikervaring.

Op Capo Testa kan je uren genieten van klimmen en klauteren op de prachtige granietformaties. Iets wat je nog nooit eerder zag. De granietrotsen zijn door weer en wind gevormd in bijzondere vormen en verschillende groottes. Als je niet van klimmen houdt, dan neem je gewoon het eenvoudige wandelpad richting de vuurtoren. Vanaf de rotsen heb je bovendien nog eens een prachtig zicht op de kustlijn. Aangezien dit zo'n leuke spot is, kan het hier wel erg druk zijn en dan is het vinden van een parkeerplekje lang niet simpel.

  1. Waar verblijven in Olbia?

Kan je wel een tip gebruiken voor je verblijfplaats in Olbia? Neem dan zeker een kijkje naar Casa Solmes. Deze gezellige plek ligt in Olbia op 2,9 kilometer van de haven Isola Bianca. Deze accommodatie beschikt over een gezellig terras en erg mooie, verzorgde kamers. Sommige kamers van Casa Solmes hebben ook een eigen balkon. 's Morgens geniet je hier van een Italiaans ontbijt en gasten van Casa Solmes kunnen bovendien ook rekenen op fietsen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Olbia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Olbia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden laat ontdekken met bovendien een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 oktober 2023 - toon van Vlimmeren

de info heeft ons geweldig geholpen bij het voorbereiden van de reis. De info was beter dan het bokje van de ANWB

- 14 mei 2023 - Wasserman

Echte aanrader. Mooi vormgegeven en overzichtelijk. Ik raad deze iedereen zeker aan die Sardinië gaat bezoeken! Wij hebben er zelf ook gebruik van gemaakt en geven dit als tip mee aan familieleden en vrienden!

- 8 november 2021 - SANDRA VOETS

Hier kun je wat mee! Ik ga binnenkort voor de eerste keer naar Sardinië, dus de reisgids gaat mee! Ben reuze benieuwd.

- 14 september 2021 - ingrid bormans

Eigenlijk meer geïnteresseerd in natuurwandelingen en stadsbezoeken. Minder interesse in geschiedenis en monumenten.

- 27 februari 2020 - Dick en Joke

ziet er goed uit!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?