10 x typisch Roemeense gerechten die je moet proeven op reis in Roemenië
Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Roemenië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Roemenië
Ben je van plan om binnenkort naar Roemenië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Roemeense keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Roemeense eetcultuur en de Roemeense gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Maak kennis met de Roemeense keuken
Hoewel de keuken gelijkaardige kenmerken heeft als enkele andere keukens, heeft de Roemeense keuken een geheel eigen karakter. Het eten weerspiegelt de geschiedenis van het land en de verschillende volkeren die hier invloed op de cultuur en tradities hebben gehad. Het behoudt elementen uit de Turkse, Hongaarse, Germaanse en Slavische keuken, maar heeft ook zijn eigen onderscheidende kenmerken.
In Roemenië beginnen ze vaak met een lekker kommetje soep. Ook vleesgerechten komen heel vaak voor, maar meestal zijn er genoeg opties voor vegetariërs en veganisten in vele Roemeense restaurants. Stoofschotels met groenten of champignons zijn populair, evenals verse salades met seizoensgebonden lokaal fruit en groenten.
Hoewel er veel goede eetgelegenheden in Roemenië zijn, moet je een uitnodiging om een huisgemaakte maaltijd in een Roemeens huis te delen zeker accepteren. De lokale bevolking eet niet in restaurants in de rustigere, meer landelijke gebieden. Die zijn vaak gewoon een plek om samen te komen voor een praatje en een drankje. Dat komt omdat Roemeense vrouwen traditioneel elke dag een zelfgemaakte maaltijd bereiden. Roemenen koken meestal eenvoudig maar goed, met lokaal geproduceerde en biologische verse producten (hoewel ze ook vaak vetrijker eten dan veel internationale bezoekers gewend zijn).
TIP: Proef zelf deze Roemeense lekkernijen tijdens je rondreis door Roemenië.
Ciorbā de Perisoare (Roemeense soep)
Traditioneel beginnen Roemenen hun maaltijden met een kom soep. Er is een scala aan verschillende regionale specialiteiten, maar zure soepen of ciorbă, komen vaak voor. Ciorbā de Perisoare bijvoorbeeld, is een erg populaire soep in Roemenië en zal je op zo goed als iedere menukaart tegenkomen. Ciorbă zijn vooral "eetsoepen", die goed gevuld zijn met. Zowel vlees, vis als kool kunnen gebruikt worden als basisingrediënten.
Indien je kiest voor Perisoare krijg je een soort tomatensoep met gehaktballetjes. Voordat je de eerste lepel soep proeft, sta je best even stil dat de Roemenen dit graag zuur eten. Om de soep wat zuurder te maken, voegen ze vaak azijn, zuurkoolsap of iets anders toe.
Sarmale (gevulde koolrolletjes)
Sarmale wordt beschouwd als het nationale gerecht van Roemenië. Het traditionele gerecht bestaat uit koolrolletjes gevuld met gekruid varkensvlees en rijst. Op sommige plekken bestaat de vulling ook uit andere ingrediënten zoals champignons of paprika's.
Tochitură (stevig stoofpotje)
Tochitură, een stevige, pittige stoofpot met varkensvlees en tomaten (of wijnsaus) is een ander populair gerecht. Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei. Deze stoofpot en een reeks andere gerechten worden geserveerd met mămăligă aan de kant. Dit populaire bijgerecht is een maïsmeelpap, zoals polenta of grits. Het is alomtegenwoordig op menu's in het hele land.
Papanaşi (gefrituurde donuts)
Papanaşi zijn een populaire nationale lekkernij. Dat zijn gefrituurde donuts met een mix van zoete kaas, eieren en griesmeel. Ze worden geserveerd met vruchtensiroop of jam en zure room. Even nood aan een pauze na je stadswandeling door Boekarest? Plof dan even neer op een terrasje, en proef deze lekkernij met een heerlijk kopje koffie.
Covrigi (pretzels)
Als je op zoek bent naar eten voor onderweg, bieden de Roemeense steden ook volop street food. Proef zeker eens van de covrigi: ovengebakken brood dat een soort kruising is tussen een bagel en een hete krakeling. Ze worden soms besprenkeld met sesam- of maanzaad. Als je iets zoeter wilt, probeer dan gogosi, vergelijkbaar met donuts, bestrooid met suiker en fruit.
Placinta cu branza
Placinta cu branza is een hartig gebakje dat gemaakt wordt met een vulling van kaas. Het gebakje kan worden gevuld met verschillende soorten kaas, zoals feta of ricotta. Nadien wordt het meestal in de oven gebakken en kan het gebakje worden geserveerd als ontbijt, lunch of als tussendoortje. Sommigen eten het met zure room terwijl het ook mogelijk is om er een salade bij te serveren. Je kan het verkrijgen bij een van de bakkerijen of bij de street food kraampjes.
Proef de Roemeense wijnen
Roemenië is natuurlijk ook bekend om zijn wijn. Het heeft een van de oudste wijntradities ter wereld en de wijnbouw is al meer dan 6000 jaar oud. Het lokale klimaat en de bodem zijn perfect voor de wijnbouw, dus je moet er zeker enkele proeven terwijl je op rondreis bent door Roemenië.
Een breed gamma aan rode en witte wijnen van verschillende druivensoorten worden geproduceerd in verschillende regio's. Zowel internationale als traditionele Roemeense wijndruivenrassen worden hier geteeld.
- De bekendste Roemeense witte wijnen zijn Fetească albă, Crâmpoşie en Fetească regală.
- Voor rode kwaliteitswijnen is de bekendste Feteasca neagră.
TIP: Kom je graag meer te weten over de Roemeense wijnen? Boek je dan deze georganiseerde wijntour in Roemenië. Volg de oude wijnroute van Roemenië, bezoek charmante wijnmakerijen, proef 12 soorten wijnen en geniet van een traditionele lunch. Boek je wijnproeverij op de oude wijnroute.
Mititei (gekruide worstjes)
Mititei wordt vaak geserveerd als voorgerecht of snack. Het is gemaakt van gehakt (meestal lam of rundvlees) en gevormd tot kleine worstjes of gehaktballetjes. De pittige gekruide worstjes worden traditioneel gegrild en geserveerd met mosterd, brood en soms gebakken aardappelen. Mititei zijn niet alleen populair in Roemenië maar in de hele Balkan-regio en hebben vergelijkbare varianten in de omringende landen, zoals Ćevapi en Kebabpche in Bulgarije.
TIP: Proef de gegrilde Roemeense worstjes tijdens deze street food wandeling door Boekarest en dompel jezelf onder in de heerlijke eetcultuur van Roemenië samen met een lokale gids.
Cozonac (zoet brood)
Cozonac is een zoet broodje dat vooral in Roemenië en Bulgarije wordt gegeten tijdens feestelijke gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Het brood heeft een rijke, zachte textuur en is meestal gevuld met noten, rozijnen en gekonfijt fruit. Sommigen brengen het extra op smaak met wat vanille of citroenrasp. Het deeg kneden vraagt veel werk en het hele proces kan even duren, maar het eindresultaat maakt dat allemaal de moeite waard.
Tuica (sterke drank)
Tuica is een typische, Roemeense sterke drank die wordt geproduceerd door het distilleren van gefermenteerde pruimen of andere fruitsoorten zoals appels, peren, abrikozen of perziken. Het heeft een heldere kleur en een alcoholpercentage dat varieert tussen de 40% en 60%, afhankelijk van de productiemethode.
Het maken van de perfecte tuica is een delicaat proces waarbij vers geplukte pruimen maximaal twee maanden worden gefermenteerd en vervolgens worden gedestilleerd in een koperen ketel met hout- of houtskoolvuur. Het drankje is erg populair onder de Roemenen op het platteland, waar maaltijden gewoonlijk beginnen met een glaasje țuică.
Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.