Rondreis Transsylvanië (10 of 15 dagen): reisschema + tips en route door Roemenië

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Transsylvanië (10 of 15 dagen): reisschema + tips en route door Roemenië

10 juni 2022 in Roemenië5 reacties

Wil je graag op rondreis door Roemenië? Gebruik onze uitgestippelde route en mis niets van dit sprookjesachtige land

Roemenië is een magisch land met twee gezichten. Enerzijds is er de ongerepte natuur en de landelijke armoede en anderzijds heb je de grimmige Sovjet-architectuur en het nieuwe geld. In Roemenië delen paarden en karren de weg met auto’s en middeleeuwse kastelen wedijveren er met moderne torenblokken.

In het hart van Roemenië en in de greep van de Karpaten ligt de regio die we kennen als Transsylvanië (Zevenburgen). Deze magische, mysterieuze regio zorgt voor het stereotiepe beeld dat we hebben van Roemenië. Je zou bijna gaan geloven dat hier ’s nachts echt vampieren door de bossen en bergen spoken!

Natuurlijk kan je in 10 of 15 dagen onmogelijk alles zien wat Roemenië te bieden heeft, maar toch geeft deze route langs minder en minder bekende plekken je een goed idee van de troeven van dit land. Lees verder en laat het avontuur beginnen!

Inhoud artikel

Onze uitgestippelde autoroute brengt je langs de niet-te-missen plekjes in Transsylvanië. Download onze gratis preview reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië en trek eropuit!

Kaartje met route Transsylvanië rondreis

Dag 1: Boekarest

De rondreis door Roemenië begint in de hoofdstad Boekarest. Het is de grootste stad van het land en omdat hier de 2 belangrijkste luchthavens van het land liggen, is het meestal de eerste plaats in Roemenië die toeristen te zien krijgen. Het hoogtepunt in Boekarest is een bezoek aan het Parlementspaleis, het tweede grootste gebouw ter wereld maar ook het historische plein Piaţa Revoluţiei, de Stavropoleos-kloosterkerk zijn een bezoekje waard.

Je kan de belangrijkste bezienswaardigheden op één dag zien, maar als je je reis kan verlengen, overweeg dan om de stad wat beter te leren kennen en hier een dag of twee extra te blijven. Je kan dan onze stadswandeling door Boekarest downloaden.

Dag 2: van Boekarest naar Râşnov

Afstand: 173 kilometer

Vandaag rijd je van Boekarest naar het mooie Râşnov. Onderweg passeer je onder andere langs het beroemde Sinaia-klooster en de kastelen van Peleş en Pelişor. Dat zijn 2 sprookjesachtige kastelen die misschien tot de mooiste van Europa behoren.

In de namiddag kom je aan in Râşnov. Die stad is vooral beroemd om z'n citadel. De citadel is een gigantisch kasteel op de heuveltop van Râşnov. Je kan er te voet naar wandelen of de kabelbaan nemen en onderweg van de mooie uitzichten genieten.

Dag 3: van Râşnov naar Braşov

Afstand: 55 kilometer

Op dag 3 bezoek je Braşov, een van de mooiste steden van Transsylvanië. Onderweg is Bran echter zeker een stop waardig. Bezoek er het fascinerende Dracula-kasteel dat bovenop een hoge piek prijkt.

Wandel in Braşov zeker in het charmante oude centrum, rond Piaţa Sfatului, een oud plein dat wordt gedomineerd door de Zwarte Kerk. Andere hoogtepunten zijn de historische stadspoorten, een middeleeuwse uitkijktoren en een cluster van interessante historische musea. Je kan verder het vijftiende-eeuwse fort bezoeken en ook Strada Sforii, een van de smalste straten van Europa, is de moeite waard.

Nog op zoek naar een overnachting in Braşov? Verblijf in het Pension Villa V, een moderne accommodatie waar je na een hevig dagje verkennen kan ontspannen op het terras.

Dag 4: van Braşov naar Viscri

Afstand: 151 kilometer

Nadat je het historische Braşov bezocht heb, gaat je rondreis door Transsylvanië verder richting Viscri. Onderweg moet je zeker even halt houden bij de versterkte kerk van Prejmer en de kloosterkerk van Şinca Veche, beide erg bijzondere bouwwerken.

Viscri is een van de mooiste Saksische dorpen in Transsylvanië en werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Viscri betekent letterlijk "witte kerk" en nog steeds is die witte kerk in het centrum de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit stadje is een fantastische plek waar het lijkt alsof je in een teletijdmachine bent gestapt.

Dag 5: van Viscri naar Sighişoara

Afstand: 103 kilometer

Dag 5 van de rondreis door Transsylvanië neemt je mee van Viscri naar het epicentrum van de Dracula-legende: Sighişoara. Sighişoara is een mooie zestiende-eeuwse stad met 9 torens, geplaveide straatjes, herenhuizen en sierlijke kerken. Het is een UNESCO-werelderfgoedsite en een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Het was de geboorteplaats van Vlad Ţepeş (Vlad de Spietser), de inspiratiefiguur voor Graaf Dracula van Bram Stoker.

Nabij Sighişoara dien je zeker te stoppen aan de versterkte kerk van Biertan. Ben je benieuwd naar nog meer versterkte kerken? Bekijk ons overzichtje met versterkte kerken in Transsylvanië.

Dag 6: van Sighişoara naar Cluj-Napoca (10-daagse route)

Deze dag is voor wie slechts 10 dagen tijd heeft om Roemenië te verkennen. Ga in dat geval hierna verder naar dag 12 van het reisschema. Als je meer tijd hebt, kan je ook dag 7 tot 11 hieronder in je rondreis opnemen.

Afstand: 162 kilometer

Vandaag rijd je van Sighișoara naar Cluj-Napoca. Onderweg passeer je langs het indrukwekkende Salina Turda, een oude zoutmijn die omgebouwd werd tot één van de meest eigenzinnige bezienswaardigheden in Roemenië. In deze voormalige zoutmijn kan je naast mijnrondleidingen ook een amfitheater en een reuzenrad bezoeken, minigolf spelen of een boottocht maken.

Dag 7: van Sighișoara naar Petru Vodă (15-daagse route)

De volgende vijf dagen die in deze gids worden beschreven, zijn de optionele route waarmee je je verblijf in Roemenië kan verlengen.

Afstand: 243 kilometer

Om Petru Vodă te bereiken, ga je noordwaarts door de Bicaz-kloof, die ongeveer 5 km lang is. Die route verbindt Transsylvanië met Moldavië. Het is ook een populaire plek om vogels en andere dieren in het wild te spotten, geef je ogen dus de kost.

De bekende Roemeense kerkelijke figuur Iustin Pârvu liet het Petru Vodă-klooster bouwen als monument voor de mensen die in communistische gevangenissen zijn beland. Het monument werd opgericht in 1991, nadat Pârvu zelf was bevrijd

Dag 8: van Petru Vodă naar Voroneț

Afstand: 220 kilometer

De rondreis door Transsylvanië brengt je vandaag naar de beschilderde kloosterkerk van Voroneț. De kerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is misschien wel de mooiste van alle kloosterkerken in Roemenië. De fresco's hier bevatten een intense tint blauw die in Roemenië bekend staat als 'Voroneţ-blauw’. Het bouwwerk werd in de 15e eeuw opgetrokken en was geïnspireerd op de Byzantijnse gebouwen en kunstwerken.

Dag 9: van Voroneț naar Moldovița

Afstand: 165 kilometer

Dag 9 van de optionele route neemt je mee naar enkele van de mooiste geschilderde kerken in de regio. Je rijdt voorbij de kloosters van Humor, Sucevița en Putna. Een andere leuke stop is het Beschilderde-Eierenmuseum. Het museum herbergt een verzameling van 3000 versierde eieren uit het hele land, een bijzondere traditie in Roemenië.

Wil je ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Transsylvanië!

Dag 10: van Moldovița naar Săpânța

Afstand: 224 kilometer

De schilderijen in het Moldoviţa-klooster zijn van de meest indrukwekkende die je zal zien in de Roemeense kloosterkerken. Na je bezoek aan Moldoviţa rijd je verder naar het bijzondere stadje Săpânța dichtbij de grens met Oekraïne.

Het hoogtepunt is het vrolijke kerkhof. Het ongewone Merry Cemetery heeft een reeks felgekleurde, met de hand beschilderde epitafen op de graven, die allemaal duister humoristisch zijn en getuigen van de levensverhalen, donkere details en laatste momenten van de mensen die ze herdenken.

Dag 11: van Săpânța naar Cluj-Napoca

Afstand 229 kilometer

Vandaag brengt je rondreis je door de regio van Maramureş richting Cluj-Napoca. Onderweg passeer je ook nog het beroemde Bârsana-klooster.

Cluj, officieel Cluj-Napoca genoemd, werd in de 12e eeuw door Duitsers gesticht op de plaats van een voormalig Romeins municipium. De historische kern is hier, in tegenstelling tot veel andere Roemeense steden, gelukkig relatief intact gebleven. Een andere must-see is het fascinerende etnografische park Romulus Vuia, een bijzonder openluchtmuseum.

Dag 12: van Cluj-Napoca naar Sibiu

Afstand: 314 kilometer

Op dag 12 van de rondreis door Roemenië staat een flink stukje rijden op programma. Je passeert onderweg echter heel wat mooie plekjes. Bezoek bijvoorbeeld de bijzondere Densuş-kerk of het stadje Deva.

Een absolute must-see is het kasteel Castelul Corvinilor in Hunedoara. Dit kasteel in gotische renaissancestijl werd gebouwd in de 15e eeuw en lijkt recht uit een sprookje te komen. Je kan ook even halt houden bij de archeologische site Sarmizegetusa Regia of het fort van Câlnic.

Dag 13: Sibiu

Sibiu is een van de mooiste en meest romantische steden in Transsylvanië. De stad staat vooral bekend om de Saksische architectuur in de oude stadskern, maar daarnaast valt er nog veel meer te zien en te beleven. Je vindt in Sibiu bijvoorbeeld ook een groot aantal historische bezienswaardigheden zoals de overblijfselen van de middeleeuwse muren en torens en je kan er ook musea van wereldklasse bezoeken.

Dag 14: van Sibiu naar Argeş

Afstand: 161 kilometer

Neem de tijd om langs de Transfăgărăşan-route (7C) door de bergen naar het zuiden te reizen. Deze kronkelende en dramatische bergweg wordt vaak omschreven als een van de spectaculairste wegen ter wereld en zonder twijfel een must-do tijdens je rondreis door Transsylvanië.

Voor je het mooie klooster van Argeş bereikt, passeer je ook nog langs de idyllische Bâlea-waterval en het Vidraru-meer. Een andere niet-te-missen bezienswaardigheid zijn de ruïnes van Cetatea Poenari, het echte kasteel van Dracula. Je bereikt het na maar liefst 1480 trappen, maar het uitzicht vanop de ruïne is wel de moeite waard.

Dag 15: van Argeş naar Boekarest

Afstand: 156 kilometer

De rondreis loopt vandaag ten einde! Een laatste rit (van ongeveer twee uur) brengt je terug naar je startpunt in Boekarest. De beschreven route geeft je een rondreis door Roemenië in 10 dagen of een langere en ambitieuzere reis in 15 dagen. We raden je zeker aan nog een beetje langer te blijven in de belangrijkste steden die je hebt bezocht en om de tijd te nemen om het land nog wat beter te leren kennen.

Wil je ook graag deze mooie plekjes van Transsylvanië bewonderen? Download dan nu onze gratis preview reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië.

FAQ - Veelgestelde vragen rondreis Transsylvanië

Wat is de beste periode voor een rondreis door Transsylvanië?

De beste reistijd voor een rondreis door Roemenië is tussen mei en september. In deze periode is de kans op mooi weer het grootst. Verder is de beste reistijd voor Roemenië afhankelijk van je vakantiedoel en welk deel van het land je wilt bezoeken. Zo heb je op de Donauvlakte bij Boekarest in de zomermaanden heerlijke temperaturen boven de 28°C.

Hoe kan ik het best wachtrijen vermijden in Transsylvanië en Noord-Roemenië?

Wil je graag een daguitstap/tour maken in Transsylvanië en Noord-Roemenië of dé top bezienswaardigheden bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.

Waar staat Transsylvanië bekend om?

Transsylvanië zal je vooral kennen van het kasteel van Dracula. Toeristen van over de hele wereld komen naar hier om het decor van deze gruwelijke verhalen te bezoeken. Zo kan je in Bran kan je het bijzondere kasteel van Bran bezoeken dat vaak met Dracula geassocieerd wordt. Daarnaast vind je in Transsylvanië de meeste versterkte kerken van Europa. Maar ook historische steden, de leuke musea en de mooie natuur zijn het benoemen zeker waard.

Filmpje van deze rondreis door Transsylvanië

Benieuwd naar hoe Transsylvanië eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in Roemenië. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Transsylvanië moeten afreizen.

Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Transsylvanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 maart 2023 - Cor van Thiel

Ik vind het heel fijn om te zien hoe mooi Roemenië is. Nu half april willen wiij naar Roemenië gaan om een rondreis te maken. Tevens willen wij ook Bulgarije bezoeken. Wij hebben daar 6 weken voor uitgetrokken. Nog bedankt voor de leuke informatie Met vriendelijke groet Cor van Thiel

- 1 februari 2023 - Hannie

Een hele mooie gids met heel veel tips en mooie routes! Bedankt! We gaan zeer waarschijnlijk deze routes rijden komende zomer. Is de gids ook in boekvorm te koop?

- 2 maart 2022 - maria

Heel wat tips om dit weinig gekend land inzake toerisme dan toch te bezoeken. Blijkbaar een land met mooie natuur en interessante plekken om te bezoeken. Het reisschema helpt om een rondreis te maken en te kiezen uit de bezienswaardigheden ,verblijfsmogelijkheden ,wetenswaardigheden. Het wekt zeker nieuwsgierigheid op ....

- 20 oktober 2019 - Danielle

Super gids, heel erg blij mee!!! Zo vol met tips. We vertrekken in mei, hebben er heel veel zin in!!

- 16 september 2019 - Van Praet

De gids werd in gekeken om onze volgende reis voor te bereiden. Wij weten uit ervaring dat deze gidsen van zeer hoog kwalitatieve kwaliteit zijn. Dank daarvoor.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?