Slowaaks avontuur met de auto: goede voorbereiding is belangrijk

Volledige reisgids kopen voor € 10

Slowaaks avontuur met de auto: goede voorbereiding is belangrijk

29 maart 2024 in Reisinfo0 reacties

Ga je met de auto op reis naar Slowakije? Dan staat je een onvergetelijke ervaring te wachten! Deze reis is niet alleen een avontuur door prachtige landschappen, maar meteen ook een kans om je te verdiepen in de rijke cultuur en geschiedenis van een minder bekend Europees land.

Of je nu door de glooiende heuvels van het Slowaakse platteland rijdt, de adembenemende Tatra-bergen verkent of door de historische straten van Bratislava kuiert, Slowakije heeft altijd iets te bieden.

Inhoud artikel

 1. Verkeersregels in Slowakije

 • Autorijden in Slowakije kan anders zijn dan je gewend bent in België. Er geldt bijvoorbeeld een absoluut alcoholverbod.
 • Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je tijdens de wintermaanden sneeuwkettingen bij je moet hebben en dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden.
 • Je moet ook altijd een verbanddoos, waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, in de auto liggen hebben.
 • Op autosnelwegen mag je in Slowakije 130 km/u rijden.
 • Bij rotondes moet je dan weer altijd goed opletten voor voorrangs- of stopborden. Als er geen borden staan, hebben bestuurders van rechts ook op een rotonde voorrang.
 1. Aandachtig en goed verzekerd zijn

Houd er rekening mee dat je in Slowakije een boete kunt krijgen als je tijdens het rijden eet of rookt. Je moet namelijk altijd je volledige concentratie bij het wegverkeer hebben. En dat is belangrijk, want onderweg kun je altijd onverwachte situaties tegenkomen die potentieel gevaarlijk zijn.

Ook de afwijkende verkeersregels verhogen het risico op een ongeluk. Een passende autoverzekering en pechhulpverzekering is met andere woorden belangrijk. Dit biedt niet alleen financiële bescherming, maar geeft je ook gemoedsrust, zodat je volop van je reis naar Slowakije kunt genieten.

 1. Aandachtig en goed verzekerd zijn

Houd er rekening mee dat je in Slowakije een boete kunt krijgen als je tijdens het rijden eet of rookt. Je moet namelijk altijd je volledige concentratie bij het wegverkeer hebben. En dat is belangrijk, want onderweg kun je altijd onverwachte situaties tegenkomen die potentieel gevaarlijk zijn.

Ook de afwijkende verkeersregels verhogen het risico op een ongeluk. Een passende autoverzekering en pechhulpverzekering is met andere woorden belangrijk. Dit biedt niet alleen financiële bescherming, maar geeft je ook gemoedsrust, zodat je volop van je reis naar Slovakije kunt genieten.

 1. Vergeet de vignetten niet

Voordat je de schoonheid van Slowakije ontdekt, is het belangrijk om een e-vignet aan te schaffen. Dit is nodig voor het rijden op de Slowaakse snelwegen. Een e-vignet kun je eenvoudig online regelen, alsook bij een aantal tankstations en postkantoren dicht bij de Slowaakse grens.

Als je geen gebruikmaakt van de Slowaakse (auto)snelwegen heb je geen vignet nodig, maar in de praktijk is het niet eenvoudig om je door Slowakije te verplaatsen zonder de tolwegen te gebruiken. Slowakije is rijk aan natuurlijke schoonheid en historische schatten, gaande van het betoverende Spiš-kasteel tot de diepblauwe wateren van het meer van Štrbské Pleso in de Hoge Tatra, die je op deze manier dreigt te missen.

LEESTIP: Lees ook ons artikel met de beste route naar Slowakije

 1. Tanken in Slowakije

Terwijl je op rondreis door Slowakije rijdt, zal het vinden van een plek om te tanken het minste van je zorgen zijn. Overal in het land, van de bruisende steden tot de schilderachtige dorpen, vind je namelijk tankstations. Bij veel tankstations moet je nog binnen betalen, wat 's nachts of vroeg in de ochtend problemen kan opleveren.

Vooral langs de snelwegen en in de grotere steden kun je echter 24 uur per dag tanken en betalen met een kredietkaart. Bij de tankstations van Slovnaft kun je ook altijd even stoppen voor een kop koffie en een snack. Enkel voor LPG-rijders kan het soms wat lastiger zijn om in Slowakije een tankstation te vinden.

 1. Download onze gratis reisgids Slowakije, zo mis je niets

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Slovakije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?