Geld lenen om je reis te financieren: een goed idee of niet?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Geld lenen om je reis te financieren: een goed idee of niet?

3 augustus 2022 in Reisinfo0 reacties

Een romantische trip naar Parijs, een onvergetelijke wereldreis of met het hele gezin naar Amerika… Iedereen droomt wel eens van die ene vakantie, waar helaas een stevig prijskaartje aan vasthangt. Zie je jouw plannen in het water vallen omdat jouw spaarrekening het niet toelaat? Dan kan je ook geld lenen om je reis te financieren. Maar is dat wel een goed idee? Het financiële vergelijkingsplatform TopCompare legt uit.

Geld lenen om je reis te financieren

Misschien droom je al langer van die ene bestemming, maar laat je budget het niet toe. Of ben je toe aan een welverdiende vakantie, maar heb je geen zin om je spaarrekening te plunderen. In deze gevallen kan een vakantielening redding bieden. Je leent dan geld bij een kredietgever om jouw reis te financieren en betaalt elke maand een klein bedrag verhoogd met rente terug.

De rentevoeten verschillen van bank tot bank waardoor een persoonlijke lening simulatie een slim idee is om de goedkoopste lening op de markt te vinden. Zo kan je nu genieten van jouw droomreis en er pas later voor betalen.

  1. Waarom een vakantielening een goed idee is

Niet enkel om je vakantie te financieren

Een vakantielening is eigenlijk een type persoonlijke lening. Dat is een krediet dat je voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Zo kan je er niet alleen jouw vakantie mee financieren, maar ook bijvoorbeeld nieuwe meubelen, je studies of een ander persoonlijk project.

Geen spaarcenten gebruiken

Een lening is ook handig omdat je meteen op vakantie kan gaan zonder dat je het hele bedrag in een keer moet betalen. Je hoeft dus niet aan jouw zuurverdiende spaarcenten te komen. Het is beter om deze te houden voor eventuele onverwachte kosten of gebeurtenissen. Zo heb je voldoende financiële ademruimte.

Zekerheid over je maandelijkse lasten

Verder heb je met een lening zekerheid over je maandelijkse lasten. Je weet op voorhand hoeveel geld je leent voor jouw vakantie en je weet dus ook hoeveel geld je zal moeten terugbetalen aan de bank. Daarbij ken je de rentevoet, de maandelijkse kosten en de looptijd. Zo weet je vanaf het begin welk bedrag je elke maand kwijt bent en voor hoelang dat zal zijn.

Geen bewijsstukken nodig

Ten slotte is het vrij gemakkelijk om een vakantielening te verkrijgen. Bij jouw aanvraag moet je enkel jouw identiteit en inkomsten kunnen bewijzen. Andere bewijsstukken zoals offertes en facturen zijn niet nodig, waardoor je het geld eigenlijk kan lenen voor elk project. Zonder een lange procedure duurt het ook niet lang vooraleer het geld voor jouw droomvakantie op je rekening verschijnt.

  1. Waarom een vakantielening geen goed idee is

Hoge rentevoet

Bij elke lening moet je natuurlijk rente betalen en bij de ene is dat al wat meer dan bij de andere. Op een vakantielening, en dus persoonlijke lening, betaal je vaak een hoge rentevoet. Het feit dat je geen bewijsstukken moet voorleggen bij de aanvraag, biedt weinig garantie voor een financiële instelling waardoor ze een hogere rentevoet in ruil vragen. Die rentes kunnen sterk uiteenlopen bij de verschillende banken van ongeveer 4,5% tot 10%. Op het einde van de rit zal je dus meer betaald hebben voor je reis dan ze oorspronkelijk heeft gekost.

Maandelijkse vaste lasten nemen toe

Als je geld leent, moet je jou ook realiseren dat je voor een langere tijd elke maand een bepaald bedrag aan de bank zal terugbetalen. Hoeveel maanden of jaren je jouw vakantie zal afbetalen, hangt af van de looptijd die je kiest. Gedurende deze periode zullen je vaste maandelijkse lasten hoger liggen dan voorheen, waardoor je minder ruimte zal hebben voor andere aankopen of om geld te sparen.

Boete bij vervroegd aflossen

Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat je op elk moment jouw lening volledig of gedeeltelijk vervroegd kan aflossen. Heb je bijvoorbeeld een financiële meevaller gehad en kan je jouw vakantielening meteen afbetalen? Dan is dat mogelijk. Wel kan de kredietgever ter compensatie een wederbeleggingsvergoeding - een soort boete - aanrekenen. Die is wettelijk begrensd tot 1% van het vervroegd afgeloste kapitaal als je contract nog één jaar loopt en 0,5% als je contract nog minder dan een jaar loopt, maar maximaal de rente die je nog zou moeten betalen.

Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs, een overzicht van onze verschillende wandelingen door Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?