Bezienswaardigheden Alberobello: Bezoek hét mooiste trulli dorp van Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Alberobello: Bezoek hét mooiste trulli dorp van Puglia

26 december 2023 in Puglia1 reactie

In het hart van Puglia ligt de beroemde streek Valle d’Itria. Hier vind je vele trulli, kleine witte huisjes met kegelvormige daken gemaakt van kalkstenen tegels. Deze bijzondere bouwwerken zijn overal in de vallei verspreid terug te vinden, maar de beste plek om ze te aanschouwen is de stad Alberobello.

Je vindt er maar liefst 1500 trulli uit de 14de tot de 20ste eeuw. Bovendien kan je er dan ook gezellig door de kronkelige straatjes slenteren tussen de traditionele huisjes. Ontdek in dit blogartikel wat je allemaal kan zien en beleven in Alberobello.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Alberobello

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Brindisi, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in een Trulli:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 770) of Euroreizen (va. € 649)
HuurautoIn Puglia is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de trulli

De geschiedenis van de trulli zit onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de regio Puglia. In de 15de eeuw werd er vanuit het Koningrijk Napels de Prammatica de Baronibus opgelegd. Dat was een edict die alle dorpen en steden binnen het koninkrijk hoge belastingen liet betalen.

Belastingomzeiling

In 1481 lieten de graven van Conversano d’Acquaviva d’Aragona de bewoners van de Itria vallei alleen huizen bouwen zonder daarbij cement te gebruiken om zo de belasting te omzeilen. Hierdoor konden de gebouwen gemakkelijk en snel weggehaald worden, en wanneer een belastinginner langs kwam om een telling te doen zou hij minder gebouwen zien staan en vervolgens een lagere belasting innen.

De bevolking kon alleen gebruik maken van droge stenen, waarbij huizen in een ronde vorm met zelfdragende koepelvormige daken het makkelijkst en stevigst te bouwen bleken. De trulli werden met cirkels van stenen gebouwd, waarbij de stenen van het dak tegen elkaar aan duwden en zich zo zelf omhoog konden houden.

Straatarme bewoners

De eerste bewoners van de trulli waren veelal straatarm, en de oudste bouwwerken waren dan ook simpele stenen huisjes zonder een raam of schoorsteen. Wel werden de kegelvormige daken versierd met symbolen, soms religieus of symbolisch en in sommige gevallen als verwijzing naar de bouwer of bewoner van het huis. Mogelijk werden deze symbolen op de daken geschilderd om het kwaad buiten de deur te houden.

Verbeterde leefomstandigheden

Ondanks de simpele vorm van de huisjes zorgden de trulli door de bouw en de lichte kleur van de huisjes ervoor dat het binnen in de bouwwerken niet snel vochtig werd. Bovendien waren de ruimtes in de zomer relatief koel en in de winter juist warm. Hierdoor verbeterde de leefomstandigheden van vele bewoners in de regio ondanks de armoede.

Nog inspiratie nodig voor je vakantie in Puglia? Download onze gratis preview reisgids Puglia en ontdek alvast de mooiste plekjes.

Uitbreiding van de trulli

Tot het einde van de 16de eeuw waren er nog maar weinig bewoners van het gebied rondom het huidige Alberobello. Er stonden slechts hier en daar wat woningen tussen de bomen van het boslandschap. Aan het begin van de 17de eeuw werd er begonnen met het kappen van delen van het bos. Al snel ontstonden er op de open plaatsen gemeenschappen met meerdere trulli.

Meer luxe

De groeiende welvaart van de regio zorgde er na verloop van tijd voor dat bewoners comfortabelere trulli konden bouwen, bestaande uit meerdere delen die elk een eigen kegeldak hadden. Ook werden er ramen en schoorstenen toegevoegd aan de bouwwerken. Bovendien werden er ondergrondse bassins gemaakt om regenwater op te kunnen vangen. Rondom de trulli werden ook afgezette tuinen opgezet.

Bevrijding van het belastingsysteem

Aan het einde van de 18de eeuw werd het ondertussen ontstane dorp Alberobello bevrijd van het belastingsysteem, en begon men langzamerhand ook gemetselde huizen te bouwen in het stadje. Echter had niet iedereen de middelen om dit soort huizen te plaatsen en werden er nog steeds veel trulli gebouwd. Dit bleef duren tot de jaren 1920, waarna langzaam de trulli verlaten werden. Vooral de trulli op het platteland werden door hoge kosten al snel verlaten.

Nog steeds erg geliefd

In 1996 werden de trulli van Alberobello, waar de bouwwerken nog grotendeels zijn blijven staan en ook nog bewoond worden, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sindsdien zijn de woningen zeer populair geworden onder toeristen. Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn ook vele trulli door buitenlanders opgekocht en gerestaureerd als B&B of vakantiewoningen.

 1. Trulli van Alberobello

Jaarlijks trekken vele toeristen naar Alberobello, het enige plaatsje waar nog een geheel centrum aan trulli te vinden is. Hierdoor wordt het stadje ook wel gezien als de culturele hoofdstad van de Valle d’Itria.

In Alberobello wonen ruwweg 10.000 mensen, waarvan er een aantal nog steeds in de ruim 1000 overgebleven trulli verblijven.

Aan het einde van de 20e eeuw werden verschillende verlaten trulli opgekocht door Guido Antionetta, die een aantal meubels in de woningen plaatsen en ze begon te verhuren aan toeristen. Sindsdien zijn nog meer van de originele trulli woningen omgebouwd voor toeristen, en de meeste bewoners die nog in de trulli wonen doen dit in verband met het toerisme. Er is nog maar een klein aantal bewoners die nog in de trulli verblijven omdat ze geen geld hebben om te verhuizen.

Benieuwd naar nog meer mooie trulli dorpen? Lees dan ook ons uitgebreid blogartikel over de mooiste trulli in Valle d'Itria.

 1. De 8 mooiste bezienswaardigheden in Alberobello

Het stadje Alberobello is eigenlijk 1 grote bezienswaardigheid op zichzelf. Je kan hier gemakkelijk rustig rondwandelen om te genieten van de architectuur dat het stadje te bieden heeft. De witgekleurde huisjes liggen aan kleine slingerende straatjes. Verder wordt het straatbeeld vooral gekleurd door vele bloembakken en de peperoncini die overal te drogen hangen. Toch zijn er ook verschillende bouwwerken die je zeker zou moeten bezoeken:

Rione Monti en Aia Piccola

Alberobello is opgedeeld in twee delen, Rione Monti en Aia Piccola, waarbij je in Rione Monti de oudste trulli terug kan vinden. Rione Monti is gelegen op een heuvel tegenover het moderne stadscentrum. Hier vind je in de trulli veel souvenirwinkels, lokale winkeltjes en bars. Aia Piccola is daarentegen rustiger. Daar vind je vooral nog bewoonde trulli’s.

De Chiesa a Trullo Parrocchia Sant’Antonio di Padova

De Chiesa a Trullo Parrocchia Sant’Antonio di Padova is de enige echte trullo kerk. Met de witte muren en kegelvormige daken past de kerk mooi tussen het straatbeeld. De kerk is 1 van de laatste trullo bouwwerken die gebouwd werd en dateert uit 1927.

Trullo Sovrano

Trullo Sovrano werd in 1785 gebouwd door de priester Cataldo Petra. Dat hij een welvarende man was, is te zien aan het feit dat dit de enige trullo met een extra verdieping is. Daarnaast heeft het bouwwerk meerdere daken, waarvan de grootste met een hoogte van 14 m ver uitsteekt tussen de 12 andere kegels. Ook is dit één van de eerste trullo die wel met cement gebouwd is.

 • Tegenwoordig doet de Trullo Sovrano dienst als een museum waarin het mogelijk is om niet alleen het interieur van een trullo woning maar ook de stijl van de inrichting te aanschouwen.
 • Het museum is dagelijks tussen 10u en 13U15 en tussen 15:30 en 18:00 te bezoeken
 • Sluitingstijd tussen april en oktober van 19u.
 • Betaalde toegang, meer info hier

Casa d’Amore

Het Casa d’Amore is een trullo die in 1797 gebouwd werd door Francesco d’Amore, 1 van de mensen die ervoor zorgden dat het belastingsysteem werd opgeheven. Hij liet vervolgens het eerste trullo bouwwerk maken dat met terracotta en cement werd gebouwd. Dit huis is dan ook een belangrijk monument uit de geschiedenis van Alberobello.

Enkele leuke tours en dagexcursies in Alberobello

Trullo Siamese

In een klein straatje in de Rione Monti vind je de Trullo Siamese. Dit is een bijzondere trullo woning met twee koepels, waardoor het de bijnaam van een tweeling trullo heeft gekregen. Het bouwwerk is daardoor een bijzonder monument van de stad, maar tegenwoordig kan je hier ook perfect terecht voor een leuk souvenir. Het is trouwens ook een van de oudste trullo van Alberobello.

Museo del Territorio

Het Museo del Territorio, ook wel bekend onder de naam Casa Dottor Giacomo Giuseppe Pezzolla of kortweg Casa Pezzolla, is een complex bestaande uit tien aan elkaar verbonden trulli. In het complex vind je een regionaal museum over de geschiedenis van de streek en het ontstaan van de trulli.

Je kan hier een kijkje nemen bij de tentoonstellingen over de agricultuur van de regio en de bouw van de trulli, evenals over de stijl van het interieur en de manier van leven. Het Museo del Territorio geeft je dan ook een mooi kijkje in het leven in de trulli.

 • Het Museo del Territorio is in de zomer dagelijks geopend tussen 10u en 20u
 • Daarbuiten opent het museum elke dinsdag tot en met zondag tussen 10u en 13u en weer tussen 15u en 18u30.
 • Toegang tot het museum kost €4.
 • Meer info op de website

Geniet van het prachtige uitzicht op een van de dakterrassen

In Alberobello vind je op verscheidene plaatsen dakterrassen, zowel van restaurants en winkels als van gewone woningen. De dakterrassen die te bezoeken zijn worden aan de straat aangegeven met borden. Vanaf de dakterrassen heb je een mooi uitzicht over Alberobello en de vele kegelvormige daken van de trulli van het plaatsje.

Het mooiste uitzicht heb je echter op de Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia (zie ligging op de kaart). Van hieruit heb je een fenomenaal zicht over de witte trulli van Alberobello! Echt genieten.

Ontdek ook onze uitgestippelde route voor een roadtrip door Puglia!

Trullo Antichi Sapori

Alberobello is ontzettend toeristisch en kent talrijke winkels, zowel in de trulli als in de moderne gebouwen. Verstopt in een kleiner straatje in de Rione Monti ligt een gezellig winkeltje in de Trullo Antichi Sapori. Dit huisje is één van de oudste trulli, maar je komt hier vooral voor alle heerlijke producten uit Alberobello en de omgeving.

Zie meer met een gids, boek je ticket hier

 1. Onze favoriete restaurants

Net als enig ander toeristisch stadje zijn er in Alberobello vele restaurants te vinden. De prijzen liggen iets hoger dan in restaurants in de omliggende plaatsjes, maar zeker niet zo hoog als in de grotere steden. De restaurants liggen vaak verscholen op onverwachte plekken, en je zal soms moeten zoeken naar de bordjes die wijzen naar de ingang van een restaurant. Zo kom je echter wel vaak op de mooiste locaties uit.

Il Trulletto di Cosmo Palmisano

Een aanrader in Alberobello is de bar Il Trulletto di Cosmo Palmisano. Hier kan je heel veel lekkere frisse gerechten, maar vooral pittige lekkernijen uitproberen welke gemaakt zijn van de peperoncino, de pepers die overal in Alberobello buiten op straat hangen om de drogen en het straatbeeld rood kleuren. De peperoncino zijn overal in het dorp te verkrijgen, maar Cosmo Palmisano is 1 van de weinige plekken waar ze ook direct verwerkt worden. Probeer ook een slokje van de Peperoncino del Baffo, een digestief met pepertjes gemaakt volgens een geheim familierecept. Meer info lees je hier

Favola in Tavola

Een andere aanrader is het restaurant Favola in Tavola. Dit restaurant zit verstopt in een modernere trullo. Het is een redelijk klein restaurant met enkele tafels, maar je kan er heerlijke lokale gerechten krijgen. Meer info lees je hier

 1. Waar overnachten in Alberobello?

Ondanks dat de trulli gebouwd werden door de armere bewoners van de regio, zijn de meeste bouwwerken tegenwoordig knus of zelfs luxueus ingericht. Daarnaast zijn er ook moderne trulli te vinden die speciaal gebouwd zijn als accommodatie voor toeristen. Ongeacht of je in een oude trullo of een moderner huis verblijft, een overnachting in een trullo maakt een bezoek aan Alberobello erg uniek. Bekijk alvast het volledige aanbod accommodaties in Alberobello.

Trulli Family

Verblijf bijvoorbeeld in de Trulli Family, een complex met verschillende traditionele woningen aan een gedeelde patio. Ontbijt is inclusief in je verblijf en wordt geserveerd in een bar vlakbij de accommodatie. Meer info en boeken.

Trulli Holiday Albergo Diffuso

Trulli Holiday Albergo Diffuso heeft meerdere accommodaties in het centrum van Alberobello, allemaal in de traditionele trulli huisjes. Je verblijft hier in knusse kamers, waarbij het mogelijk is om ook een woonkamer met kitchenette te hebben. Meer info en boeken.

Bed & breakfast Trullo Essenza-Trulli Antì Charme & Relax

Deze charmante B&B is ook een absolute aanrader. Trullo Essenza-Trulli Antì ligt op wandelafstand van de Trullokerk Chiesa di Sant'Antonio en biedt ruime kamers die modern zijn ingericht. Verder is er ook nog een gezellige patio waar je kan genieten van een lekker drankje, een goed boek of simpelweg het zonnetje. Meer info en boeken.

Aparthotel Le Dieci Porte

"Le Dieci Porte" is een klein dorpje van gerenoveerde trulli die zijn ingericht met oog voor detail. De vakantiehuizen liggen net buiten centrum van Alberobello en is daardoor een oase van rust op het platteland waar je helemaal kan ontspannen. Meer info en boeken.

 1. Hoe kan je Alberobello bereiken?

 • Alberobello is goed te bereiken wanneer je met de auto door Italië reist.
 • Vanuit Bari is het nog geen uur rijden naar Alberobello.
 • Vanuit Napels ligt Alberobello iets verder weg en ben je gemiddeld 3,5 uur onderweg.
 • Vanuit Bari en Martina Franca is Alberobello ook met de trein te bereiken.

Alberobello is zeer goed op eigen houtje te bezoeken. Het stadje is niet erg groot en je kan er in zo’n 2 uur doorheen gewandeld zijn. Wel is het leuk om ook wat meer te horen te krijgen over de bijzondere bouwwerken en de geschiedenis van het plaatsje.

 1. Waar ligt Alberobello op de kaart?

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Alberobello

Benieuwd naar hoe het bijzondere Alberobello eruit ziet? In deze video nemen we je alvast mee door deze sprookjesachtige stad in Puglia. Als je dit graag met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar Alberobello moeten afreizen.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 juni 2024 - Linda

Top brochure! Geweldige locaties uit deze folder gehaald. Het was super dank zei jullie informatie!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?