De haven en krijtrotsen van ​Fécamp bezoeken? Bezienswaardigheden + onze tips !

Volledige reisgids kopen voor € 10

De haven en krijtrotsen van ​Fécamp bezoeken? Bezienswaardigheden + onze tips !

17 maart 2021 in Normandië4 reacties

Fécamp was tot de jaren 1970 een belangrijke vissershaven voor kabeljauw- en haringvangst bij Newfoundland. Met zijn meer dan honderd vissers zelfs de belangrijkste vissershaven van Frankrijk tot begin 20e eeuw. Vissers trokken er tot 9 maanden op uit naar Les Terre Neuvas (Terra Nova) bij Canada, op kabeljauwvangst. Nu heeft de haven geen economisch belang meer maar blijft een drukbezochte plezierhaven. De krijtrotsen zijn er de hoogste van de Côte d’Albâtre, niet ver van Fécamp kan je ook de rotsen van Étretat vinden.

Inhoud artikel

  1. Hoofdstad van Normandië

Een blikvanger is de Abbatiale de la Trinité. Het was de kerk van Richard I die na een blikseminslag werd heropgebouwd en een 65 m hoge stoere Normandische klokkentoren kreeg. Op de voorgevel van de kerk prijken links Richard I (+ 996) en rechts zijn zoon Richard II (+1086). Fécamp was immers hoofdstad van het hertogdom Normandië tot aan Willem de Veroveraar. Voor de abdijkerk sluimert de ruïne van wat eens het hertogelijk paleis van de Normandische hertogen was.

  1. Notre Dame du Salut en parochiekerk Saint Etienne

De eenvoudige visserijbevolking zag met lede ogen aan hoe de benedictijnen zich meer en meer verrijkten met het heffen van taksen op wat de werkende bevolking, vooral vissers, verdiende. Daarom eisten ze een eigen kerk: het werd de parochiekerk Saint Etienne, uiteraard dicht bij de zee. Romaanse trekjes zijn nog duidelijk te onderscheiden.

De Notre Dame du Salut herinnert devoot aan de vele vissers die – soms op zeer jonge leeftijd - verdronken op zee en nooit meer thuiskwamen. Op de gevel en op zuilen zijn graffiti gegrift die de zeilschepen voorstellen waarmee ze uitvoeren. Op die manier wensten ze voor de afreis hun schip aan God of aan de patroonheilige Saint-Etienne toe te vertrouwen.

De Notre Dame du Salut op Cap Fagnet waar vissers een offer plachten te brengen vooraleer ze voor maanden vertrokken. Nog altijd een drukbezochte plek. Huwenden komen naar hier omdat in de familie altijd wel iemand zijn leven op zee verloren heeft.

  1. Boucane

Een bezoek aan een Boucane (haringdrogerij) leert ons veel over de harde levensomstandigheden van weleer. Na thuiskomst van de vissers deden de vrouwen de rest. Het roken van haring was een drukke bezigheid en werd vooral door vrouwen gedaan, zelfs het ophangen van de haringen in de hoge schoorstenen van de ‘boucane’. Tot 40 jaar geleden was dat hun drukste bezigheid van oktober tot april, ook in de vrieskou. Een bezoek vraag je best aan in het Office de Tourisme.

  1. Palais Bénédictine

Helemaal een apartje is het Palais Bénédictine. De pientere koopman Alexandre le Grand beweerde het recept van de beroemde Bénédictine, in zijn collectie wiegedrukken gevonden te hebben en begon opnieuw met de productie van het levenselexir. Hij werd er schatrijk en wereldberoemd mee.

Belangrijker voor ons wellicht is dat hij een Palais Bénédictine liet bouwen om zijn collectie kunstschatten in onder te brengen. Het gebouw in neoclassicistische stijl was in vijf jaar klaar. Niet meteen een bescheiden optrekje. De zoldering is er in eiken- en kastanjehout. Ivoren kunstwerken, wiegedrukken, schilderijen, zelfs een charter van Willem de Veroveraar uit 1088, je gelooft je ogen niet.
Mocht de Bénédictine je interesseren dan kan je het hele distilleerproces in de originele alambiek volgen. Proeverij inclusief.

  1. Waar overnachten in Normandië?

Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 augustus 2023 - Chris

Zoals de meeste gidsen hier is deze ook weer vrij compleet

- 12 augustus 2022 - Monique

vanaf St. Valery sur Somme alle kleine" dorpjes bezocht tot en met Etretat. O zo mooi en het weer zat mee maar een 25 ° en met de fiets natuurlijk. kampeerplaatsen aangedaan waar soms de tijd bleef stilstaan. tevreden zijn met het eenvoudige. de blauwe lucht van in de morgen, zonder een wolkje.... het blauwe water met soms tinten van blauwgroen. het valt hier zoveel te beleven. zullen dit zeker nog eens herdoen.

- 25 juni 2022 - Katleen DIERICKX

Geen opmerkingen. Mooie gids

- 24 juli 2020 - D'Hoop Brigitte

hartelijk dank voor de fijne tips die we ontvingen om van onze reis naar Normandie een geslaagde vakantie te maken.Wij hebben de fiets en wandelroutes gedownlaed naar onze gsm zodat we deze altijd bij de hand hebben en zo de mooiste bezienswaardigheden op onze routes niet kunnen missen. Over de bezienswaardigheden kunnen wij nu nog niets kwijt,het zal een complete verrassing zijn en kijken er al met veel verwondering naar uit.Hopelijk dit jaar mogen we genieten van een veilige en gezonde vakantie. Hartelijk dank voor de mooie info en misschien ligt er nog een minitripje in het verschiet voor mijn verjaardag en weldra mijn welverdiend pensioen. Brigitte en Johan

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?