10 x bezienswaardigheden Alkmaar: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Koop de volledige gids voor € 7,5

10 x bezienswaardigheden Alkmaar: wat zeker zien tijdens je bezoek?

27 mei 2024 in Nederland1 reactie

Je zou het misschien niet meteen denken maar Alkmaar is een leuke stad voor een dagje of weekendje weg! Alkmaar is natuurlijk bekend als dé kaasstad van Nederland, maar kent ook verschillende bezienswaardigheden, leuke museums en fijne pleinen met horeca. Op vrijdagen in de zomer vind de wereldberoemde kaasmarkt plaats waar Alkmaar bekend om staat. De vele grachten in de stad en de kleine bruggetjes eroverheen maken de stad enorm sfeervol.

Kortom genoeg reden om een bezoekje te brengen aan deze stad! In onze uitgebreide blogpost lees je wat er te zien en te doen is in Alkmaar?

Inhoud artikel

 1. Het waagplein en de beroemde kaasmarkt

De populaire kaasmarkt is erg toeristisch maar ook erg leuk! Je mag het zeker niet missen want dit is waar Alkmaar bekend om staat. Het is een eeuwenoude traditie waarbij handelaren hun kaas verhandelen op de markt. Er zijn echte marktmeesters aanwezig die in de gaten houden of de kazen er mooi bij liggen. Er ligt wel 30.000 kilo aan kaas op de markt! Er zijn ook kaasmeisjes en kaasdragers te zien met hun houten Berrie’s.

De kaasdragers zijn van het Alkmaarse Kaasdragers gilde en dragen een wit pak met strooien hoed. Een berrie is een groot plateau waarop 8 kazen vervoerd worden. 2 kaasdragers hangen de berrie aan hun schouders om ze te dragen. Het kan wel ruim 100 kilo wegen!

Al sinds het jaar 1365 vindt de kaasmarkt in Alkmaar plaats

 • Vroeger vond de markt plaats op vrijdag en zaterdag vanaf mei tot Allerheiligen.
 • Later werd de kaasmarkt 4 dagen per week gehouden.
 • Tegenwoordig is de kaasmarkt aan het waagplein in Alkmaar wekelijks op vrijdagen.
 • Het tafereel vindt plaats vanaf begin april tot eind september tussen 10:00 en 13:00. Zorg dus dat je weekendje Alkmaar op vrijdag begint en je de kaasmarkt kan bezoeken.
 • In de maanden juli en augustus is er ook een avondmarkt op dinsdagavond.
 • De kaasmarkt wordt dan gecombineerd met een leuke braderie. Het hele gebeuren vindt plaats op het waagplein.

Het waagplein is ook zonder kaasmarkt een bezoekje waard. Op het waagplein staat namelijk het historische waaggebouw en is omgeven door leuke terrasjes en grachten. Ook worden op het waagplein evenementen gehouden zoals openluchtconcerten.

Wil je graag Alkmaar zo goed mogelijk verkennen? Met deze rondleiding door het middeleeuwse centrum van Alkmaar kom je langs de hoogtepunten van de stad en de beroemde kaasmarkt!

 1. Het Hollands Kaasmuseum

Hét kaasmuseum van Nederland ligt op het waagplein in Alkmaar, gevestigd in het prachtige monumentale waaggebouw. Het is opgericht in 1983. Het proces ‘van koe naar kaas’ staat centraal in dit museum. Tijdens je bezoek kom je alles te weten over kaas, de geschiedenis ervan aan de hand van historische objecten, de bereidingswijze, hoe de verschillende smaken ontstaan en de kaashandel van vroeger en nu. Verder ontdek je veel weetjes over kaas in het kaasmuseum.

Wist je bijvoorbeeld dat het recept voor echte Hollandse Goudse kaas stamt uit de 17e eeuw? Dit recept beschrijft nauwkeurig de bereiding en rijping van de kaas, die de kazen hun unieke smaak geven. En wist je dat Nederland meer dan 800 miljoen kilo kaas per jaar produceert. Indrukwekkend, toch? Het museum is leuk en leerzaam voor het hele gezin, zowel voor de kinderen als volwassenen als ouderen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht beschikbaar waarbij ze met filmpjes en spelletjes alles leren over kaas.

 • Het Hollands Kaasmuseum is vrijwel dagelijks open van 10:00 tot 16:00. Op zondag is het vaak open van 13:00 tot 16:00 uur.
 • Kijk op de website voor de meest actuele openingstijden.
 • De toegangsprijs om het museum te bezoeken bedraagt €5,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen t/m 12 jaar. Houders van de museumjaarkaart hebben gratis toegang.
 1. Het Beatles museum

Wie kent de Beatles nu niet? Jong en oud kent Paul McCartney, George Harrison, John Lennon en Ringo Starr, oftewel de Fab Four. Voor het beste Beatles museum hoef je niet af te reizen naar Liverpool. Dit museum in Alkmaar is groter en completer. In dit museum is de grootste privécollectie te vinden van The Beatles en kom je alles te weten over de groep, de leden en hun levens. Het bevat ruim 1200 m2 aan unieke items.

Het museum bestaat uit vijf verschillende gedeeltes: het museum, de souvenirshop met leuke gadgets, de boekenshop met meer dan 100 boeken, de filmplek en 2 gedeeltes van het Collectors Paradise met onder andere stripboeken en LP’s. De eigenaar is enthousiast en vertelt graag over zijn collectie.

 • Het museum is dagelijks geopend van 11:00 tot 16:30 behalve op maandagen.
 • De entreeprijs is €10,-.
 • Het Beatles Museum in Alkmaar is gelegen in de Culturele Hoek, vlakbij het station.
 • Tegenover het museum ligt een hippe industriële plek met een leuke terrasje voor een hapje en drankje. Wij vonden het hier erg leuk!

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Bekijk het volledige aanbod hotels in Alkmaar en haal het beste uit je verblijf.

 1. Het Stedelijk museum

Dit museum toont de historie, kunst en cultuur van de stad Alkmaar. Het is een veelzijdig museum van speelgoed van vroeger tot moderne kunst. Het is absoluut een bezoekje waard voor zowel jong als oud. Hier is van alles te zien en te beleven door de wisselende en interactieve exposities en tijdelijke tentoonstellingen.

Wanneer je het museum binnenkomt, kan je opdrachtkaarten pakken om tijdens je bezoek in te vullen. De opdrachten gaan van makkelijk tot moeilijk en zijn geschikt voor alle leeftijden. Er zijn ook diverse rondleidingen te boeken als je dat liever hebt. Wat erg leuk is, is de rondleiding langs de topstukken. Kijk voor de verschillende rondleidingen en arrangementen op hun website.

 • Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur en is gesloten op feestdagen.
 • Kinderen en jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang en volwassenen betalen €12,- voor een entreeticket.
 • Het is mogelijk een gezinsticket te kopen voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor €16,-.
 • Houders van de museumjaarkaart hebben gratis toegang tot dit museum.
 1. Het Nationaal biermuseum

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van het Nederlands bier? Dan moet je zeker dit museum bezoeken! In de Boom vertellen ze je er namelijk alles over. Hoe wordt het gebrouwen? Waarom is gist zo belangrijk? Je komt het allemaal te weten en ontdekt het hele brouwproces tijdens een leuke rondleiding. Ook ga je even terug in de tijd. Aan de hand van klassieke voorwerpen laten ze zien hoe vroeger het bier werd vervoerd.

Na de rondleiding zal je vast dorst hebben gekregen en kan je in het proeflokaal terecht onder het museum voor een regionaal gebrouwen biertje of voor Belgische bieren. Het biermuseum ligt vlakbij de kaasmarkt in een historisch gebouw en is ook een leuke uitstap voor kinderen. Er is namelijk een leuke speurtocht uitgezet in de museum.

 • Graag een souvenirtje kopen? In de museumwinkel zijn bierglazen en leuke souvenirs te koop.
 • Het museum is iedere dag geopend.
 • De toegangsprijs is €15,- inclusief een proeverij van drie verschillende bieren.
 • Er is ook een leuke wandelroute te koop in het museum die je langs voormalige brouwerijen van Alkmaar brengt. De wandelroute duurt ongeveer 1,5 uur en kost €2,-.
 1. De Grote Sint-Laurenskerk

De Grote Sint-Laurenskerk komt uit de 15e eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Het is het drukst bezochte monument van Alkmaar en dat begrijpen wij heel goed. Het gebouw is prachtig om te zien maar je kan de kerk in de zomer ook van binnen bezichtigen. De kerk is dan open voor publiek omdat het niet meer gebruikt wordt als religieus gebouw. Wij vonden dit echt de moeite waard! Je kan zelfs even een pauze nemen en iets drinken in de kerk.

In de kerk vind je ook het oudste nog bespeelbare kerkorgel van Nederland. Tegenwoordig is de kerk vooral het toneel voor exposities en concerten, misschien kan je er eentje bijwonen tijdens je bezoek. De kerk werd tijdens de bouw ervan al ‘de Grote Kerk’ genoemd vanwege de omvang. Het gebouw werd oorspronkelijk gewijd aan Sint Laurens. Daarom wordt de kerk al eeuwen lang ‘de Sint Laurenskerk’ genoemd.

Wil je graag Alkmaar bezoeken aan de hand van een privé rondleiding? Ontdek Alkmaar in 2 uur met deze privéwandeling.

De leukste verblijven in Kop van Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Kop van Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Kop van Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Kop van Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

 1. Het Stadhuis

Het stadhuis is een opvallende verschijning in de winkelstraat ‘Langestraat’. Het gebouw komt uit de 15e eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Het doet de dag van vandaag nog steeds dienst als stadhuis en trouwlocatie. Het stadhuis is in 1969 opgenomen als rijksmonument. Wat je meteen zal opvallen, is de enorme torenspits en de leeuwen op de trap die het wapen van Alkmaar vasthouden. Tijdens het winkelen zie je het gebouw zomaar in de straat liggen en wie weet komt er net een getrouwd stel de trap af.

 1. Alkmaarse hofjes

Zoals meerder grote steden in Nederland, is ook Alkmaar een echte hofjesstad. Ooit waren in deze stad 16 hofjes. Een hofje is een binnenplaats met daaromheen leuke, vaak kleine, huisjes. De hofjes liggen vaak verscholen achter een poort en een indrukwekkende oude gevel. De bewoners leven als het ware samen en de plekjes zien er idyllisch uit. Tegenwoordig zijn er in Alkmaar nog 6 hofjes. Een aantal hiervan kan je vandaag nog steeds bezoeken.

Breng een bezoekje aan het Hofje van Margareta Splinter uit 1646 en het Wildemanshofje

 • Het Hofje van Margareta Splinter was oorspronkelijk bedoeld voor alleenstaande vrouwen met kinderen. Nu nog steeds wonen in dit hofje alleen maar vrouwen.
 • Het Wildemanshofje ligt aan de Oudegracht en is niet te missen door het prachtige gebouw. Er staat een groot beeld van Hercules op de gevel. Vroeger was dit hofje bedoeld voor bejaarde weduwen en ook hier wonen vandaag de dag alleen maar vrouwen.

Wandel eens een hofje binnen en geniet van de oase van rust in de drukke stad. Vaak zijn er prachtig aangelegde binnentuinen. Het is alsof de tijd even stil heeft gestaan. Met respect voor de bewoners mag je hier rustig even wandelen.

 1. Grachten in Alkmaar

De binnenstad van Alkmaar ligt vol met leuke grachtjes. Ze zijn minder bekend dan de grachten in Amsterdam maar net zo leuk! De grachten werden vroeger gebruikt als waterwegen. Het geeft sfeer aan de stad; over leuke bruggetjes wandel je over de grachtjes heen.

Je kan de grachten van Alkmaar natuurlijk het beste ontdekken vanaf een bootje in het water. Je kan een rondvaart maken met een rondvaartboot of zelf een bootje huren. Let wel op: Je moet vaak bukken voor lage bruggetjes!

 • Vanaf april tot en met eind september kan je ieder uur deelnemen aan een rondvaart vanaf de Mient aan het Waagplein.
 • Deze tochten duren 45 minuten.
 • Wil je liever zelf varen? Dan kan je een bootje huren bij een van de verhuurbedrijven. Je hebt hiervoor geen vaarbewijs nodig. Na een korte uitleg kan je al het water op. Er zijn boten te huur voor 2 tot 8 personen en je huurt er al eentje vanaf €15,- per uur.
 1. Zoek de street art op in Alkmaar

Alkmaar is niet de beste stad voor streetart, maar het is er weldegelijk te vinden. Er is een 6 kilometer lange wandelroute beschikbaar bij de VVV die je langs speciale art objecten brengt. Zo kan je de historische stad verkennen op een leuke manier.

TIP: Wandel eens door de Sint-Jacobstraat. Wij vonden dit het mooiste en meest pittoreske straatje van Alkmaar.
 1. Leuke adresjes in Alkmaar

Sweets & Antiques Alkmaar

In dit nostalgisch winkeltje ga je even terug in de tijd. Je kan er een heerlijk kopje koffie drinken, een stuk appeltaart eten of handgemaakte bonbons, verse stroopwafels en snoep kopen voor thuis. Het personeel draagt oude klederdracht. Het winkeltje is gevestigd in een mooi oud pand in de binnenstad, op de Hekelstraat 8, en lijkt wel een museum. Ga zeker eens een kijkje nemen.

Boho Luxury

Deze winkel heeft een ruim assortiment aan bohemian- en Ibiza stijl woonaccessoires. De winkel straalt sfeer uit en er blijft zeker iets aan je handen plakken. Naast woonartikelen hebben ze ook meubels en lederwaren. Erg leuk! Deze winkel ligt op de Boterstraat 20.

Kaaswinkeltjes

Alkmaar is natuurlijk dé kaasstad van Nederland en heeft veel kaaswinkeltjes. Wil je een aantal leuke kaaswinkeltjes bezoeken? Bekijk dan de kaaswinkelroute op deze website.
Er zijn ook leuke routes voor vintage winkeltjes en fairtrade winkeltjes!

Schots Restaurant Hielander

Dit is het populairste restaurant van Alkmaar. Dit restaurant is opgericht door de Schotten Gerie en Wullie nadat ze jarenlang in Amsterdam hebben gewerkt. Het restaurant ademt de sfeer van Schotland. Wullie, de gastheer, heeft inmiddels 35 jaar whiskykennis. Hij weet alles erover te vertellen en heeft er diverse awards voor gewonnen. Laat je verrassen met het verassingsmenu!

 1. Waar overnachten in Alkmaar?

Voor je bezoek aan de kaasstad Alkmaar, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Alkmaar online bekijken.

Hotel Luttik

Op wandelafstand van het Holland Kaasmuseum ligt het sfeervolle Hotel Luttik. Het hotel is voorzien van modern ingerichte kamers die uitkijken op de stad. 's Ochtends geniet je hier nog van een heerlijk à-la-carteontbijt vooraleer je de stad gaat verkennen. Meer info en boeken.

Hotel Stad en Land

Het Hotel Stad en Land heeft een gunstige locatie tegenover het treinstation, en op hooguit 10 minuutjes wandelen van het oude stadcentrum. Het hotel biedt ruime kamers, voorzien van alle comfort en gratis WiFi. In de ontbijtruimte wordt er iedere dag een heerlijk ontbijtje geserveerd. Je kan eventueel ook lunchen in het restaurant van het hotel en onder het genot van een drankje live-voetbalwedstrijden bekijken in de bar. Meer info en boeken.

Vakantiehuis Casa Nora

Verblijf je liever een paar dagen in Alkmaar zodat je de omgeving ook kan verkennen? Dan raden we je een verblijf aan in het vakantiehuis Casa Nora! Het vakantiehuisje biedt moderne accommodatie in het centrum van Alkmaar. De kamers zijn ruim en elegant ingericht. Kruip na een vermoeiende dag even in de hangmat! Daarnaast heb je ook een gezellig terrasje waar je op een warme zomerdag kan genieten van een heerlijk glaasje wijn en een goed boek! Meer info en boeken.

 1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgid downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 januari 2024 - Guido Van Zandweghe

alles naar wens

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?