10 x mooiste bezienswaardigheden in Greifswald: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Greifswald: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Greifswald + verblijftips

Hanzestad Greifswald ontstond al in de 12e eeuw, toen het vlakbij gelegen klooster Eldena werd gesticht. De stad ligt aan de monding van de rivier de Ryck en kan uitpakken met een gezellig centrum met sfeervolle straten, middeleeuwse kerken en charmante vakwerkhuizen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Greifswald.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Greifswald

 1. Marktplein van Greifswald

Het marktplein van Greifswald wordt omringd door historische gebouwen, waaronder het imposante stadhuis uit de 14e eeuw: dit ging grotendeels in vlammen op in de 18e eeuw, en werd nadien gerestaureerd in de barokke stijl van toen. Nu is het met zijn ossenbloedrode kleur en torentje een herkenningspunt van de stad: de renovaties zijn een knipoog naar de originele baksteengotiek.

De huizen met bakstenen puntgevels aan de oostkant van het marktplein behoren waarschijnlijk tot de eerste stenen huizen in Greifswald. Het huis aan Markt nr. 11 (bekijk ligging) was dat van burgemeester Rubenow, die ook de universiteit van Greifswald stichtte in 1456. De gevel van het gebouw is versierd met groene tegeltjes, en binnenin zit nu een restaurant. Ook het gotische puntgevelhuis van nr. 13 heeft nog een aantal van zijn oorspronkelijke middeleeuwse geglazuurde bakstenen.

 1. St. Marienkirche

De St. Marienkirche werd gebouwd in de 13e eeuw in de stijl van de Noord-Duitse baksteengotiek, en is door de eeuwen heen uitgebreid en verbouwd. De kerk heeft imposante torens, een hoog gewelf en een rijk versierde gevel. Anders dan we straks zullen zien bij de Dom St. Nikolai: daarom noemt men de Marienkriche ook wel ‘de Dikke Maria’.

Binnenin vind je sierlijke altaren, beeldhouwwerken, schilderijen en gebrandschilderde ramen. Bijzonder is het hoofdaltaar: het werd gemaakt in de 14e eeuw en toont verschillende scènes uit het leven van Jezus.

 1. Dom St. Nikolai

Een ander staaltje Noord-Duitse baksteengotiek vinden we in de Dom St. Nikolai, die Kerk van het jaar 2013 was. De oorspronkelijke delen dateren uit de 13e eeuw, maar na een instorting in de 19e eeuw werd alles verbouwd.

Er is dus weinig middeleeuws meubilair te vinden, maar het Rubenow-schilderij werd in 1462 gemaakt in opdracht van burgemeester Heinrich Rubenow, wiens huis we ook al zagen op de Markt. De kerk wordt ook ‘de Lange Nicolaas’ genoemd, gezien zijn toren van 100 meter: deze kan je elke woensdag beklimmen voor een panoramisch uitzicht.

TIP: Ontdek de charme van Greifswald, zie de mooiste plekjes van de Hanzestad tijdens een begeleide wandeling door het centrum van Greifswald met gids.

 1. Pommersches Landesmuseum

Op de plek van de oude Franciskaner-abdij, vind je nu het Pommersches Landesmuseum. Meer dan 14 000 jaar geschiedenis komt hier samen in tentoonstellingen met archeologische vondsten en kunstvoorwerpen uit de regio. Meer info op de website.

 1. Universiteit van Greifswald

De universiteit van Greifswald is een gerenommeerde Duitse universiteit, die werd opgericht in 1456 en hierdoor de op één na oudste universiteit van Noord-Europa is. De universiteitsbibliotheek van Greifswald bevindt zich in de Felix-Hausdorff-Straße. Het is één van de oudste bibliotheken in Duitsland en herbergt een uitgebreide collectie boeken.

De universiteit is nog steeds een levendige academische plek met een drukke campussfeer. De neogotische hoofdgebouwen liggen pal in het centrum van de stad: deze sfeer trekt dus ook door heel de stad.

 1. St. Spiritus cultureel centrum

St. Spiritus cultureel centrum was het gemeentelijke ziekenhuis van Griefswald in de middeleeuwen. De Olde Hilligengeists Kercke is de kerkzaal van het ziekenhuis, maar vooral de kapel wordt nu nog gebruikt als evenementenlocatie. Er zijn heel wat tentoonstellingen, maar er worden ook workshops en concerten gegeven.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
 1. Kerk van St. Jakobi

De kerk van St. Jakobi is het kleinste kerkgebouw van de drie gotische binnenstadskerken. Je vindt binnenin wel heel wat graven en een middeleeuwse doopvont. Op de Rubenow platz achter de kerk vind je ook een monument ter ere van de stichter van de universiteit.

Mis niets tijdens je verblijf en met een georganiseerde wandeltocht door Greifswald

 1. Museumhaven van Greifswald

Met 50 historische schepen is de museumhaven van Greifswald de grootste van het land. Aan beide zijen van de rivier kan je deze bekijken: zeven bordjes aan de boten geven meer info. De boten in actie zien kan jaarlijks op de derde zaterdag van juli, tijdens het Gaffelrigg-visserijfestival.

RONDVAART: Ontdek de schilderachtige Hanzestad Greifswald vanaf het dek van een 20e-eeuwse stoomboot. Boek hier je rondvaart in en rond Greifswald.

 1. Fangenturm

Iets verderop in de haven zie je de Fangenturm, de gevangenistoren: ooit maakte de toren deel uit van de middeleeuwse vestingwerken die Greifswald omringden. Deze vestigingen werden afgebroken in de 18e eeuw, waarna de toren dienst deed als kruittoren, sterrenwacht, en zelfs als openbaar toilet. Na recente renovatiewerkzaamheden is het nu het kantoor van de havenmeester van de museumhaven.

VERBLIJFTIP: Ga voor een bijzondere overnachting en verblijf in de knusse cocons aan de jachthaven van Greifswald. 's Ochtends kan je genieten van een kopje koffie en zicht op de zonsopgang in de haven. Meer info en boeken.

 1. Bismarck-zuil in Greifswald

Na de dood van Otto von Bismarck werden op veel plaatsen monumenten voor de eerste Duitse bondskanselier opgericht, waarvan een 150-tal Bismarck-torens of -zuilen. De torens zijn allemaal rond 1900 gebouwd op initiatief van studenten, met lokale stenen en een vierkante plattegrond. De meeste zijn op heuvels gebouwd: zo zijn ze van veraf zichtbaar, en worden ze gebruikt als uitzichtpunt. Er waren in totaal vier Bismarck-torens in Mecklenburg, maar alleen de Bismarck-zuil in Greifswald is in deze deelstaat bewaard gebleven.

 1. Ruïne van het cisterciënzerklooster Eldena

Deze kloosterruïne is wat nog overblijft van het 12e-eeuwse cisterciënzerklooster Eldena, dat aan de oorsprong van Greifswald lag. De Greifswaldse schilder Caspar David Friedrich maakte van de kloosterruïnes het belangrijkste onderwerp in zijn werk. Om die reden werd in de 18e eeuw wat nog overbleef van het klooster goed onderhouden. Momenteel is het ook een belangrijke evenementenlocatie.

 1. Waar overnachten in Greifswald?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Greifswald? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Greifswald.

 • Hotel Adler ligt op slechts 10 minuten wandelen van de Grote Markt en beschikt over klassiek ingerichte kamers.
 • Hotel Stettiner Hof bevindt zich op een rustige locatie in een grote tuin net aan de rand van Greifswald.
 • Liever aan het water van het gezellige vissersdorpje? Dan is Gasthaus Zur Fähre een aanrader.
 • Of ga voor een originele overnachting en verblijf in de cocoons van slube am Yachthafen Greifswald.
 1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?